Van der Poel rekent pas in de slotronde af met Aerts na doldwaze cross in Namen

zondag 22 december 2019 om 16:09
Van der Poel rekent pas in de slotronde af met Aerts na doldwaze cross in Namen

Foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft zwaar moeten knokken voor zijn wereldbekerzege in Namen. De wereldkampioen vocht een spannend duel uit met de Belgische kampioen Toon Aerts, tot die laatste in een afdaling stevig ten val kwam. Aerts consolideerde wel zijn tweede plaats, Corne van Kessel werd derde.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Net als in Koksijde moest wereldkampioen Mathieu van der Poel, omwille van zijn mindere positie in het wereldbekerklassement, vandaag in de achtergrond van start gaan. Van der Poel moest plaatsnemen op rij drie, maar knokte zich in het startgedrum al snel weer de top 5 in. Voor hem zagen we een vierkoppig legertje van Telenet-Baloise, weliswaar zonder de minder gestarte Toon Aerts. Nog slechter weg was het Brits toptalent Tom Pidcock, die we zelfs niet in de top 25 vonden.

Haasje over, haasje over en… nog eens haasje over
Op de befaamde Naamse schuine kant ging Van der Poel voor het eerst naar de leiding. De technisch onnavolgbare Nederlander ging net als de voorbije jaren als een gek te keer en sloop op die manier een tiental seconden weg van zijn dichtste concurrenten. De enige die er als de kippen bij was om de sprong te maken, was Toon Aerts. De Belgische kampioen leeft op een wolk sinds hij erin slaagde om Van der Poel te kloppen in Ronse en twijfelde niet om zijn Nederlandse concurrent meteen onder druk te zetten.

Aerts zette Van der Poel flink onder druk – foto: Cor Vos

En dat werkte. Van der Poel verloor in geen tijd een tiental seconden, maar iets later bleek dat dit tijdverlies het gevolg was van een lekke band. Van der Poel had ruim een ronde de tijd nodig om te herstellen van dit euvel, maar knokte zich wel terug tot op het wiel van Aerts. Die laatste was diep gegaan in zijn inspanning om Van der Poel af te houden en had vervolgens geen gepast antwoord in huis op de versnelling van de wereldkampioen. Aerts verloor nu op zijn beurt een tiental seconden.

Maar door een nieuwe lekke band van Van der Poel na circa driekwart cross, was alles met drie ronden voor de boeg toch weer te herdoen. Aerts en Van der Poel deden voor de derde keer haasje over, en ditmaal had de lekke band van de Nederlander zichtbaar krachten gekost. Op de lastige kasseihelling leek hij wel stil te staan. Aerts zag het gebeuren en schakelde een versnelling hoger. Gevolg: de Belgische kampioen had plots weer een gat van twintig seconden te pakken.

Cross gereden? Niet dus. Met Van der Poel ben je natuurlijk nooit klaar, en wanneer Aerts dan ook nog eens een paar slippers begon te maken, kreeg de wereldkampioen al helemaal weer extra hoop. Aerts kon zich wel steeds recht houden, maar stond een aantal keer stil en verloor zo veel tijd. In de technische zone sprintte Van der Poel zich weer volledig tot op het wiel van Aerts. De twee gingen zowaar samen de laatste ronde in. Een beeld dat we dit veldritseizoen nog geen enkele keer hebben kunnen zien.

foto: Cor Vos

Val stopt de kansen van Aerts, die wel leider wordt
Van der Poel wilde absoluut als eerste de technische afdalingen aanvatten, in de hoop Aerts daar onder druk te zetten en zelf vooral niet onder druk te komen staan. Die tactiek werkte. Aerts moest risico’s nemen om een technisch verbluffende Van der Poel te kunnen volgen en ging in de fout. In een afdaling verloor hij de controle over het stuur en belandde in de spandoeken. Aerts was zichtbaar aangedaan van zijn valpartij en verloor veel tijd. Ditmaal was de wedstrijd wél gereden.

Opsteker voor Aerts: halverwege moest wereldbekerleider Eli Iserbyt er de brui aan geven met onderkoelingsverschijnselen. Aerts verliest zo een belangrijke concurrent in strijd om de eindwinst in de Wereldbeker en komt nu zelfs alleen aan de leiding.

foto: Cor Vos

Wereldbeker veldrijden 2019-2020
Uitslag manche 6: Namen

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise) op 55s
3. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Baloise) op 1m14s
4. flag-gb Tom Pidcock (Trinity) op 1m31s
5. flag-be Tim Merlier (Creafin-Fristads) op 1m41s
6. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Baloise) op 1m48s
7. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m56s
8. flag-de Marcel Meisen (Corendon-Circus) op 2m02s
9. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 2m23s
10. flag-be Thijs Aerts (Telenet-Baloise) op 3m11s

Dit artikel delen:

61 Reacties

Koers 22 december 2019 om 16:13

Tijd voor een kacheltje in de tent

0
vanSpringel 22 december 2019 om 16:14

Zie net MvdP onderkoeld trillend met handoekje over zijn schouders op een stoeltje zitten. Heeft ie dan geen verzorgers bij ?
Verzorging is ook een vak. Trek die jas uit man i.p.v te kletsen.

0
Tuubke 22 december 2019 om 16:16

Ja, zat ik ook net te denken. Voor de banden van een formule-1 auto hebben ze warmhouddekentjes, maar een renner die net een wereldprestatie heeft geleverd, zit te kleumen in een tentje met niet meer dan een handdoekje. Armoei.

0
Wbv14 22 december 2019 om 17:09

Mvdp verzorgd zich altijd zelf na de wedstrijd er is wel een verzorger bij met zijn spullen. Maar was zich altijd zelf een echte top sporter

0
Merlinappa 22 december 2019 om 17:15

Er staan gelukkig heaters in de tent, was ook te zien. Maar het is niet evident om binnen 5 minuten weer volledig opgewarmd te zijn. Betere accomodaties zouden alsnog wel mogen.

0
salb 22 december 2019 om 16:16

Mooiste cross van het seizoen! VDP en Aerts hebben er een heerlijk kijkstuk van gemaakt.

0
Guushovd 22 december 2019 om 22:26

Ik vind Namen sowieso de mooiste wedstrijd van het seizoen. Fantastisch parcours.

Die trappen met zand erover moeten ze wel nog eens bekijken.

0
WernerFranke 22 december 2019 om 16:17

Geen superdag van Matje maar wel quasi foutloos op dit prachtige maar uitdagende parcours.

0
Samlambeej 22 december 2019 om 16:17

Er heeft een leeuwenhart gewonnen vandaag. Heel jammer van die val voor de strijd. Toon Aerts was supersterk vandaag en dat wist ie zelf al na 5 minuten. In de laatste ronde zag hij er nog gretig uit, tot die lelijke val.

0
vanSpringel 22 december 2019 om 16:27

Toon Aerts liet zich door MvdP verleiden een niveau te halen wat net boven zijn kunnen lag en toen ging ie fout maken.

0
Samlambeej 22 december 2019 om 16:31

Verleidend… Spelend in het wiel van Toon Aerts gedurende de hele wedstrijd, zo heb ik het ook gezien.

0
Verweggistan 22 december 2019 om 16:18

Goede uitslagen van de Nederlanders.

0
Dolfy 22 december 2019 om 16:18

Wat een cross, dan Van der Poel met een gat en dan weer Aerts, dan weer samen. Pech hebben beide ook gehad. Pidcock sterk, denk voor hem wel een rondje te lang daarom 3e Van Kessel. De rest is wat ouder natuurlijk.

Van der Haar zo goed als buitenbeeld 6e geworden, met die rugproblemen. Wouters 13e voor Nieuwenhuis en Hermans.

0
Emergo 22 december 2019 om 18:40

Lekke banden is pech, valpartijen niet.

0
Barry Batsbak 22 december 2019 om 16:19

Krankzinnig, ik hou ervan. Leuke koers.

0
Erik33 22 december 2019 om 16:19

Geweldig weerwerk van Toon daar wordt Mathieu sterker van. Geweldige wedstrijd, volgens mij hebben ze het beiden een paar keer opgegeven.

0
bartje 22 december 2019 om 16:21

Wat een beesten werk vandaag zeg. Ik heb ergens vernomen dat zo veel mogelijk op de fiets blijven zitten toch wel een vereiste is om te kunnen winnen, en dat is Aerts net niet gelukt. Wel de leukste cross van dit seizoen tot nu toe, MvdP had de rit nog bepaald niet op zak maar na de val natuurlijk wel. De titel van het verslag is m.i. een beetje verkeerd gekozen.

0
Rawolf 22 december 2019 om 16:24

Beste wedstrijd van t seizoen.

Mooie tweestrijd onder loodzware omstandigheden. Nu extra jammer dat van Aert er niet bij is want deze cross was echt wat voor hem geweest.

0
Peter Lippens 22 december 2019 om 16:29

denkt je, stond anders vol met van die hekken met van die haken ….

0
berendries 22 december 2019 om 16:28

Aerts moet toch wel 2x gevallen zijn. Anders was VDP niet teruggekomen. Hebben we niet gezien.

0
Onie 22 december 2019 om 16:28

Parcours is mooi. De toevoeging is met normaal weer lijkt mij erg mooi, maar was helaas deels weggeregend. Prachtige strijd!

0
Peter Lippens 22 december 2019 om 16:31

Boeiende strijd onder helse omstandigheden, op het randje van het toelaatbare, ondanks twee lekke banden kwam Matje telkens terug en in de laatste ronde maakte Toon enkele foutjes maar wat ook een wedstrijd van hem.

0
Ruben_ 22 december 2019 om 16:33

Dat Aerts fouten maakt komt ook door vermoeidheid.

Dat Mathieu gelost wordt komt ook door 2 lekke banden wat super veel kracht heeft gekost.

Uiteindelijk wint de sterkste, daar hoor niet vallen ook bij.

0
Barry Batsbak 22 december 2019 om 16:45

En dat meneer, is de enige juiste conclusie.

0
Jean Dumas 22 december 2019 om 16:37

Wat een koers. Met buikgriep op de bank, maar uiteindelijk dansend door de kamer.

0
Matje VdP 22 december 2019 om 16:44

Jammer van die val van Aerts, maar wat een zinderende wedstrijd. Geen commentaar meer over saaie cross. 2 ongelofelijke strijders, had eigenlijk geen verliezer moeten zijn.

0
leegloper 22 december 2019 om 16:47

Heerlijke koers. Genoten. Van der Poel leek op een bepaald moment een beetje op te geven, toen het minder goed ging. Dat heeft hij vaker op zulke momenten gedaan, maar dan moet hij juist zijn mentale weerbaarheid tonen. Hij knokte zich uiteindelijk terug en dat kan hem mentaal sterken voor volgende wedstrijden. Belangrijke overwinning.

0
girardengo 22 december 2019 om 17:05

Dat heb je met hoogbegaafden. Niet veel weerstand bij tegenslag. Maar hij heeft inmiddels bijgeleerd;-)

0
koos verrek 22 december 2019 om 17:01

Had iserbyt het kouw of zo?

0
vanSpringel 22 december 2019 om 18:34

Ja hei wert meej dekuntjus en ondersteunundu buggulijdurs afguvoert.

0
Emergo 22 december 2019 om 18:42

Nee, wel koud.

0
Wbv14 22 december 2019 om 17:14

En dan maar zeggen dat de cross saai is .
Nou echt nie .
topsport van de eerste klas.
Echte topsporters van plaats 1 tot de laatste plaats die rijden ook 1.u en 15 min.rond

0
Pietspeed 22 december 2019 om 17:15

Toon was beter, zeker omhoog. Zonder de 2 valpartijen had Toon gewonnen. Prachtige cross overigens, heroïsche tweestrijd.

0
Merlinappa 22 december 2019 om 17:16

Toon was omhoog beter. Verder niet. Op je fiets blijven zitten hoort er ook bij, en als je dat niet lukt ben je niet de betere.

0
Peter Lippens 22 december 2019 om 17:51

dan vergeet je wel de twee lekke banden van VDP telkens een heel eind van de materiaalpost, zonder was Mathieu al velel langer ribbedebie geweest maar goed, nu hebben we een boeiende strijd gezien … :)

0
Ruben_ 22 december 2019 om 18:14

Als Toon beter omhoog was, waarom reed Van der Poel dan omhoog weg en had Toon een lekke band van Van der Poel nodig om terug te komen? #durfttevragen

Of heb je de koers niet gekeken Piet

0
salb 22 december 2019 om 19:08

Toon was beter op de kasseistrook bergop.

0
Jan Blokland 22 december 2019 om 17:17

Uiteindelijk wint wel de sterkste. Aerts één keer terug moeten komen door pech. Van der Poel twee keer. Kost op dit parcours enorm veel energie. Vervolgens maakt Aerts dan door de druk van Van der Poel de fatale fouten. En niet te vergeten: Van der Poel had gisteren ook al gereden en gewonnen. Fantastische cross gezien.

0
Beekman 22 december 2019 om 18:15

@denieuweMerckx, zeg wat zinnigs of beter niets, zeker een vdP hater of geen verstand van wielrennen, Amstel gold race, Brabantse pijl etc, en de manier waarop.

0
de nieuweMerckx 22 december 2019 om 17:44

VDP toch altijd kwetsbaar op zware omlopen. Ik vrees dat hij op de weg nooit verder zal raken dan koning van de vlaamse veredelde kermiskoersen.

0
Peter Lippens 22 december 2019 om 17:52

zie niet direct het verband tussen een zware cross en vlaemsche kermiskoersen al is het wel zeker zo dat Matje het onder zware omstandigheden het idd wel moeilijker heeft al ligt dat natuurlijk ook aan Toon die dan op zijn best is

0
Guushovd 22 december 2019 om 22:24

Hahaha, inderdaad, echt een loser die MVDP, wint nooit meer wat.

0
josemanuelfuente 22 december 2019 om 17:48

Adri van der Poel brand het parcours op de VRT af.

0
Merlinappa 22 december 2019 om 18:03

En terecht.

0
Rawolf 22 december 2019 om 18:23

Alleen maar omdat Matje dit niet ligt.

Dit zijn de parcoursen waarvoor ik veldrijden kijk, lood en loodzwaar altijd spektakel wisselende leiders.

0
Anketieletje 22 december 2019 om 18:32

Ik denk dat VDP senior gelijk heeft. Het was een prachtige wedstrijd, maar de factor ‘geluk’ is wel wat groot.

0
Rsw85 22 december 2019 om 18:42

Adrie gaf toch aan dat trappenafdelingen verboden zijn in de cross? Uiteindelijk werd er gereden op een trappenafdaling dus hij heeft gelijk.

0
salb 22 december 2019 om 19:10

Er lag zand op de trappen.

0
Merlinappa 22 december 2019 om 19:50

‘Lag’ is inderdaad het goede woord. Parcoursbouwers hebben niet goed nagedacht over hoe dat zand op de trappen zou reageren op regen. Wordt niet alleen gevaarlijker, maar vergroot ook de kans op lekke banden. Laat staan die enorm diepe kuil onder water die onderaan ontstond. Verder mooi parcours, maar dat stuk had niet gemogen.

0
Peter Lippens 22 december 2019 om 17:53

Mooi weerwerk ook van Pidcock, spijtig van zijn gebroken zadel in de laatste ronde

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone