Van der Poel reageert op De Vlaeminck: “Ik train om te winnen, niet om het spannend te maken”

Van der Poel reageert op De Vlaeminck: “Ik train om te winnen, niet om het spannend te maken”

foto: Photopress.be

zondag 18 november 2018 om 18:30
Interview

Beleefde jongen, die Mathieu van der Poel. Toen we hem vroegen wat hij vond van de commentaar van Roger De Vlaeminck, probeerde hij zowaar wat begrip op te brengen. “Ach, ik snap de reactie wel een beetje. Maar ik train om te winnen, niet om het spannend te maken. Als je op drie ronden van het einde lek rijdt, gaan ze ook niet wachten, zegt onze pa altijd.”

Je bent nu echt op je best, zeg je zelf. Heb je bewust naar deze periode toegewerkt?

“Nee, eigenlijk niet. Ik ben niet zo bezig met pieken. Ik begin elk jaar opnieuw met hetzelfde doel: een zo constant mogelijk seizoen rijden. Eind september, begin oktober merkte ik wel dat het nog iets beter kon. Dat heb ik toen ook gezegd. Ondertussen benader ik inderdaad wel mijn beste niveau.”

Na volgend weekend trek je naar Spanje. Vat je die stage aan met een ander doel dan andere jaren?

“Toch wel, hé. Deze keer wordt het vooral een oefenkamp in functie van het voorjaar op de weg. Het wordt al een iets langere stage dan normaal, exact achttien dagen. Bovendien zal de nadruk op langere duurtrainingen liggen. Normaal beperk ik die op stage tot vier uur maximum. Dat zal nu richting de zes uur gaan. Kwestie van de afstand richting het voorjaar nog meer in de benen te krijgen.”

Kan dat negatieve gevolgen hebben op jouw decembermaand in het veld?

“Volgens mij zal het net beter gaan. Het is immers al een hele tijd geleden dat ik nog een fatsoenlijke duurtraining heb gedaan. Het zal me goed doen, denk ik.”

Weet je al wanneer je een punt zet achter jouw veldritseizoen?

“Na het WK in Bogense ga ik in principe nog twee weken door. De Brico Cross in Hulst op 17 februari wordt mijn laatste cross van het winterseizoen.”

Ligt je voorjaarsprogramma al vast?

“In grote lijnen wel, al zijn we met de ploeg uiteraard een beetje afhankelijk van het krijgen van wildcards in de echte topkoersen. Maar ik kan voorlopig mijn programma nog niet kwijt. Dat laat ik over aan de ploegleiding.”

Nog even terug naar vandaag. Roger De Vlaeminck vindt dat je de koers wat spannender moet maken. Ook Klaas Vantornout vertelde eerder al iets in die richting.

“Wat wil je dat ik daar op antwoord? Ik probeer hen te begrijpen, maar dat is een manier van koersen die me gewoon niet ligt. Daarnaast denk ik aan wat onze pa zegt. ‘Als je op drie ronden van het einde lek rijdt, zal de concurrentie ook niet wachten’. Kijk, ik train zo hard mogelijk tijdens de week. Dat doe ik niet om het spannend te maken, maar om te winnen. Ik denk trouwens dat 90 procent hetzelfde zou doen als ik.”

Dit artikel delen:

39 Reacties

marehoek 18 november 2018 om 18:41

Wat een idioot intervieuw met Roger de Vlaminck.
Die heeft er me wat uitgeslagen,
Hij was groter dan de Eddy.
Mathieu maakt het crossen kapot volgens die idioot moet Mathieu niet in de koers niét wegrijden hij moet zich inhouden en bij hen blijven.
Deze man neem ik niet meer 100%,
Ik denk dat híj behoorlijk aan het aftakelen is.

Handige Harry 18 november 2018 om 21:26

Maar je neemt hem nog wel?

yo-eddy 18 november 2018 om 18:42

Verstandige jongen, dat gebrek aan pieken zou hij nog aan kunnen werken maar ik vind zijn ongelooflijke hoge niveau het hele jaar door ook wel erg imposant om te zien.
Verder moet de rest niet zeveren over gebrek aan spanning. Vandaag wachtte hij 3/4 vd wedstrijd op Meeuwsen en was het nog niet spannend ;)
Persoonlijk kan ik hier uren naar kijken, wat een ongekende combi van kracht, techniek, souplesse, snelheid en bescheidenheid.

marehoek 18 november 2018 om 18:46

+1

mark vv 18 november 2018 om 19:00

Precies ga zo door Matieu. Altijd dat gezever van andere..

Emergo 18 november 2018 om 19:08

Zo is dat !

Wieltjes plakker 18 november 2018 om 19:24

Mathieu is gewoon te goed, misschien moet hij zich gaan concentreren op de weg.
Dat is een nog een uitdaging, nu is het een one man show van ongekende fiets-elegantie en kracht, geweldig om naar te kijken.
Belgische kenners hebben sterk hun bedenkingen over zijn overmacht wat dat met de sport doet en dat is ook terecht maar ook met Mathieu zijn eigen ontwikkeling.

aardappeljager 19 november 2018 om 07:23

Voor zijn ontwikkeling zou het zeker beter zijn als hij wat concurrentie van formaat zou hebben. Nu toch een stuk moeilijker

Belkin 18 november 2018 om 20:53

Naast het fietsen vind ik het ook erg knap hoe hij hiermee om gaat. Als hij had gezegd dat de Vlaeminck een idioot is en dat het belachelijk is dat hij bijv. zegt dat hij hem er wel af had gereden op zijn 23/24e dan zou dat ook normaal zijn.
Maar zoals altijd rustig en bescheiden, ondanks zijjn gigantische overmacht.

Dn Does 18 november 2018 om 21:14

Grootse reactie van MvdP.
Geen fijne uitspraak van Roger, met name niet omdat hij een etiket probeert te plakken (“hollander”), met een negatieve lading. Volkomen misplaatst bij iemand die zo open en eerlijk is als Mathieu.

EddyB1958 19 november 2018 om 08:55

Maar hij wilt wel iemand trainen,van wie de familie langs vaderszijde Hollands is… En volgens mij was zijn eerste echtgenote een … Hollandse…

oscarito1908 18 november 2018 om 21:22

Matje laat zien dat hij een stuk volwassener is dan bejaarde de Vlaeminck.

Belkin 18 november 2018 om 21:29

Wat ik me (als Nederlander) nog afvroeg: wordt zo’n de Vlaeminck in Vlaanderen nou serieus genomen? Ik (maar heb bijv geen twitter) vind nergens commentaar op de uitspraken van wieler-Belgen. Natuurlijk wel op fora zoals deze, maar ik bedoel van prominenten.

Overigens hebben wij in Nederland in het voetbal ook zo’n aparte rondlopen (Sjaak Swart)

Craig Vanderswag 19 november 2018 om 09:03

Nee, totaal niet. Hij wordt aanzien als een wandelende karikatuur.
Maar de pers laat hem graag aan het woord omdat hij altijd wel goed is voor een paar sappige quotes.

drikkes 18 november 2018 om 22:40

Ik merk wel effectief dat ik,niet meer naar de cross kijk of ik moet per toeval in de zetel liggen.
Ferm dat jullie naar eenzelfde renner kijken blijvend interessant vinden. Ik heb het wel al gezien.
Met mij nog een hoop volk. Je ziet het ook aan het minderend deel toeschouwers. Zonder toeschouwers/kijkers geen sponsers zonder sponsers geen cross.
Dus wat zegt Roger dan juist verkeerd? Kan Mathieu daaraan doen, ja effectief wel, maakt er een sport van pas in de laatste ronde weg te rijden. Lukt dat ne keer niet door pech, jammer maar voor de cross des te beter.

nickdt 18 november 2018 om 23:12

En gaat de Vlaeminck V.D Poel dan betalen om dat te doen. V.D Poel is een winnaar, geen schoothondje.

oscarito1908 19 november 2018 om 01:24

Dus hij moet zich gaan inhouden?

Dan laat die sport maar naar de verdoemenis gaan. Dan is het geen sport meer.

yo-eddy 19 november 2018 om 08:09

… hmmm gister wachtte VdP toch netjes 6 ronden alvorens bij Meeuwsen weg te rijden ….. was ook niet spannend toch ;)

largegnolls 19 november 2018 om 10:30

Dus liever de illusie van spanning?? MvdP moet dus overwinningen op het spel zetten (door pech, tactieken) omdat zijn tegenstanders niet goed genoeg zijn? Mijn dochter zit op hockey, waar bij de jongste jeugd wordt afgesproken dat wanneer een team te sterk is, de tegenstander met een mannetje of vrouwtje meer mag spelen of de scheidsrechter strenger is voor de betere ploeg. Dat is bij de jeugd van 9+ al voorbij. Dit zijn verdorie PROFS!!

horsm 18 november 2018 om 22:48

tja. Zes veldritten dit weekend, zes Ollandse winnaars.

sooike 18 november 2018 om 23:13

@drikkes
Waar was jouw landgenoot De Vlaeminck met zijn kritiek toen De Bie, Liboton en Nys jarenlang voor “saaie” veldritten zorgden en voorspelbaar alle wedstrijden wonnen? Toen heb ik die dwaas nooit gehoord met opmerkingen als vandaag. Ik had hem altijd hoog zitten, maar na die lachwekkende insinuaties (“Hollander die alles wil binnenhalen” en “ik zou Van der Poel wel uit het wiel rijden”) van vandaag is hij behoorlijk in mijn achting gedaald. Als deze oude gek Van Aert gaat trainen zal de toekomst voor Van der Poel er nog zonniger gaan uitzien. De Vlaeminck: mond houden, nog een pint drinken en achter de geraniums blijven. Jouw soort kunnen we missen als kiespijn. Jammer dat je na zo’n mooie loopbaan jezelf voor schut zet .
En Mathieu: chapeau voor je volwassen reactie en maak verder geen woorden vuil aan “clown” De Vlaeminck !

marehoek 19 november 2018 om 15:34

+1

Geraint 19 november 2018 om 16:28

Nys heeft vorig jaar toegegeven dat hij vaak wachtte tot de laatste ronde om weg te rijden om het spannend te houden. Heeft zelfs aangeven dat hij eens opzettelijk uit zijn klikpedaal heeft geschoten om als laatste te kunnen beginnen en het volledig veld op te rollen. Dat leverde vorig jaar een relletje op met Wellens (de enige die hij niet meer kon inhalen die dag).

Ik zeg niet dat Matthieu moet wachten op de rest maar Nys is nu niet meteen het beste voorbeeld dat je aanhaalt.

Verder geef ik toe dat ik ook niet meer thuisblijf voor de cross. Het veldrijden leeft van duels en dat is er op dit moment niet. Je kan dat Van der Poel wel niet verwijten.

Jan Blokland 18 november 2018 om 23:31

De Vlaeminck kan het natuurlijk ook anders bekijken, door te zeggen dat de tegenstanders van Van der Poel het crossen kapot maken. Het is ongelooflijk dat iemand zoals De Vlaeminck zo’n uitspraak doet. Ik heb het gehoord op Sporza. En dan ook nog te bedenken dat hij vroeger ook onverslaanbaar was in de cross. Wat zou hij toen gezegd hebben? Jongens ik ga wachten, want dat is beter voor het veldrijden. Het lijkt wel of hij al een beetje aan dementie lijdt, anders zeg je zoiets toch niet.

KnightBiker 18 november 2018 om 23:52

De Vlaeminck staat al jaren dit soort onzin uit, dat is geen dementie…
Het punt dat vdpoel Het spannender moet maken staat idd nergens op, en als de vlaeminck denkt dat die jongens niet al weten hoe ze moeten trainen dan heeft hij Het mis: hij redeneert Alleen vannuit zijn eigen kwaliteiten, die hij zeker had! Maar als iedereen dat kon dan had iedereen Ook zo’n Palmares…

Ik vraag me af hoe er op wielerflits.be op de vlaeminck wordt gereageert, Ik denk dat zij dat de man ook niet kunnen luchten…

In de toekomst is Het wel interessant om de palmaressen van de vlaeminck en vdpoel naast elkaar te leggen… Het zou heel goed kunnen dat vdpoel op de weg een gelijk aardig palmares bij elkaar gaat fietsen.

drikkes 19 november 2018 om 01:01

Het is best simpel anders, geen fans geen cross dat is exact wat gaat gebeuren als dit nog jaren doorgaat. Nys won ook alles en in tegenstelking tot Mathieu kon ik Nys niet hebben. Maar met Nys was het altijd wel iets. Er zat venijn in de cross en Nys was gewoon minder overheersend als Mathieu nu. Je had toen Nys tegen de rest, dit seizoen is het Mathieu en de rest.
Jullie maken hier weer een nederland-belgie van maar dat is het voor mij althans totaal niet.

rahimns 19 november 2018 om 02:12

Volgens mij maakt juist de Vlaeminck er een ned-bel van.

PIETJE BEL 19 november 2018 om 04:08

Heeft de Vlaemiinck vroeger gewacht op zijn tegenstanders ? Neen ! En Merckx ? Neen!
Stop met zeveren Roger en zeg liever dat Mathieu een supperklasbak is maar dit krijg je moeilijk over je lippen.

gsmeken 19 november 2018 om 06:55

In Vlaanderen is het ook De Vlaeminck tegen quasi iedereen. Toen Nys teveel begon te winnen en hij “de grootste aller tijden werd genoemd” heeft Roger zijn best gedaan om te zeggen dat het in zijn tijd veel moeilijker was en dat Nys niet eens de beste was van zijn generatie want dat hij op het WK verloren had van Vervecken.

Toen Boonen in PR zijn record evenaarde kwamen er ook excuses dat ze het hem gemakkelijk hadden gemaakt en dat dit in zijn tijd toch zoveel moeilijker was.

Niemand moet die man zijn uitspraken nog.

Lalsacien 19 november 2018 om 07:31

Veel mensen verwarren Roger met Eric. Eric is de veldrijder!

yo-eddy 19 november 2018 om 08:08

Roger was volgens mij tweevoudig wereldkampioen in het veld ….

sooike 19 november 2018 om 08:36

Ken uw klassiekers ! Volgens jou was Roger geen veldrijder?

Lalsacien 19 november 2018 om 17:20

Laat ik het anders verwoorden.
Eric is DE veldrijder. Roger is de allround wielrenner!

rimenno 19 november 2018 om 16:12

In belgie is veldrijden heilig,omdat zij die uitslagen meestal domineerde.
Nu is er een nl renner die alles wint dat doet zeer ,tis hun cross he.
Als je Sven Nijs neemt heeft ook tijden achter een alles gewonnen.
Dat was klasse,vonden ze prima in Belgie .
De machteloosheid straald er vanaf .

Alfons 19 november 2018 om 16:53

Wat moet Matthieu dan doen Roger?, Wachten en een paar Belgische veldrijders voor laten gaan? Wees redelijk man en laat je sportverstand werken, iedere coureur rijdt toch om te winnen. Het is de jaloersheid van het zuiverste water wat je hier vertelt!
Matthieu is een sportieve jongen en ook graag gezien door vele Belgishe toeschouwers. Hij loopt nooit stoer met zijn overwiningen te koop maar blijft zeer BESCHEIDEN.

Jan Blokland 19 november 2018 om 19:22

Ha, ha, Roger de Vlaeminck denkt nog altijd dat bij topsport bedrijven kadootjes horen.
Sorry Roger, ik denk dan dat je juist de sport kapot maakt. Niemand geloofd dan nog in topsport maar eerder in matchfixing.
En daar zit niemand op te wachten. Of jij wel misschien, Roger.

Thomas Hermans 19 november 2018 om 21:06

Zou hij vroeger soms teveel aan de amfetamine tabletten hebben gezeten?

Goeseboer 20 november 2018 om 01:12

Roger De Vlaeminck heeft een indrukwekkend palmares bij elkaar gefietst, waaronder aansprekend resultaat bij het veldrijden, dus hij is absoluut meer dan een stuurman op de wal. Kenmerkend voor zijn carrière op de weg was de rivaliteit met veelvraat Merckx die vrijwel niets weg gaf en hem tot creatieve strijd dwong. De winnaarsmentaliteit van Mathieu heeft veel zo niet alles weg van de zijne, met die van Merckx en met die van andere coryfeeën. Ook zonder zijn suggestie Wout van Aert te coachen komt er ooit aan de zegereeks van Mathieu een sportief eind. Wat mij betreft voorlopig nog niet want ik gun Mathieu een hele mooie carrière, hij doet of laat er werkelijk alles voor. Gevoel voor historisch perspectief zou de gemoedsrust van Roger bevorderen, het makkelijkst door eens terugkijken op de eigen loopbaan zou mijn advies zijn.

robinski99 20 november 2018 om 01:42

De enige die slechter kan worden is Mathieu van der Poel, de rest kan alleen maar beter worden op dit moment.

Als men dan predikt van competitie vervalsing , moet ook terug kijken op de glorie jaren van bv Sven Nijs, Roland Liboton, de gebroeders De Vlaeminck.

Wat een slechte verliezers.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair