Van der Poel mikt op voorjaar: “Maar op de weg moet ik het allemaal nog bewijzen”

Van der Poel mikt op voorjaar: “Maar op de weg moet ik het allemaal nog bewijzen”

foto: Marcel Koch

vrijdag 10 augustus 2018 om 09:56

Mathieu van der Poel heeft eerder deze week zijn contract tot en met 2023 verlengd bij Corendon-Circus. Hoewel zijn ploeg de plannen nog duidelijk moet maken, vertelde Christophe Roodhooft eerder aan WielerFlits dat hij een ProContinental-licentie wilde aanvragen voor 2019. Dat lijkt te gaan gebeuren. Van der Poel wil volgend jaar namelijk wedstrijden als E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem betwisten, maar daarvoor is een wildcard nodig.

Komend seizoen wil het toptalent zich dus voor het eerst meten met de elite in enkele grote wedstrijden. De monumenten laat hij nog eventjes voor wat ze zijn. “Ik wil mijn Nederlandse kampioenstrui showen in enkele grote koersen”, legt MVDP uit in Het Nieuwsblad. “Ik mik op wedstrijden zoals E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. Nog geen Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix, daar ben ik nog niet mee bezig. Liever koersen die daar net iets onder staan, die ook iets minder lang zijn. Het is niet omdat Wout van Aert dat kan, dat ik dat ook moet kunnen. Normaal gezien wel, ja. Al moet ik het wel nog bewijzen.”

Na zijn teleurstellend optreden op het EK Mountainbike eerder deze week, vroegen wielervolgers zich af of Van der Poel niet te veel hooi op zijn vork neem. “Nee, hoor. Ik heb op zich eigenlijk weinig competitiedagen. Ja, die disciplines vragen andere trainingen, maar die afwisseling vind ik net zo leuk en zorgt voor extra motivatie. Ik wil tonen dat het kan. Maar vergis je niet: ik blijf het mountainbiken, veldrijden en wegwielrennen tot 2020 combineren. Dat is mijn plan. De Olympische Spelen in Tokio blijven een doel. Het is niet omdat die voorjaarskoersen op de weg erbij komen, dat ik van gedachte ga veranderen.”

EK Wielrennen
Van der Poel kende dinsdag een slechte dag. Hij concludeerde al snel dat er voor hem geen eer te behalen was op de mountainbike en draaide na twee rondes teleurgesteld af. De crosser van Corendon-Circus kan zich echter meteen richten op een volgend doel: het EK op de weg van komende zondag. “Het is een totaal andere wedstrijd en een andere discipline. Wie weet gaat het zondag wel uitstekend, dat kan heel snel keren bij mij. Ik kijk er enorm naar uit. Het parcours ziet er best lastig uit. Het is voor mij ook de eerste keer dat ik tegen die grote landen met sterke renners rij.”

Na zondag reist de jongste wereldkampioen veldrijden ooit naar Noorwegen, waar hij gaat meedoen aan de Arctic Race of Norway. Daarna volgen nog een Wereldbeker en het WK in het mountainbiken. Wanneer Van der Poel met zijn veldritseizoen begint, is nog niet duidelijk. Er was zelfs eventjes sprake van een mogelijke deelname aan het WK op de weg. Donderdag sprak de Nederlands kampioen daarover met bondscoach Thorwald Veneberg. Daarna is besloten dat de Nederlands kampioen het bergachtige WK in Innsbruck aan zich voorbij laat gaan, vertelt de bondscoach aan WielerFlits.

Dit artikel delen:

43 Reacties

Liefhebbertje 10 augustus 2018 om 10:08

Dat Mathieu heeft bijgetekend hebben ze nodig voor de sponsoren en overige contracten. Nu staan de seinen op groen om als ploeg door te pakken. Lijkt mij dat Mathieu een escape in zijn contract heeft mocht het niet lukken met CC. Denk ik dan….

Jandepandaman 10 augustus 2018 om 10:09

Als die WT koersen je ambitie zijn Mathieu, snap ik nog steeds niet dat je hebt bijgetekend bij je huidige ploeg.

Timocycling 10 augustus 2018 om 10:12

De enige reden dat hij bijgetekend heeft is dat ze Pro Continentaal zullen worden. En wellicht ook nog eens WT over een paar jaar. Anders snap ik ook niet waarom hij tot maar liefst 2023 bijtekent.

Zondag zie ik hem niet bij de kanshebbers, koers is denk ik iets te lang voor hem. Maar laten we hopen dat hij verrast. Veel andere ijzers heeft het Nederlandse team namelijk niet in het vuur.

dikkechaap 10 augustus 2018 om 10:13

@Jandepandaman
Hij tekent nu, terwijl zijn ploeg nog continentaal is. Volgens mij kan hij dus altijd overstappen naar een WT ploeg.

Romāns Vainšteins 10 augustus 2018 om 10:23

Dit klinkt alvast iets beter en logischer dan dat ‘die gouden MTB plak’-mantra. Vraag is alleen of een startlustige MvdP genoeg is om een wildcard te vergeven,… Overigens denk ik wel degelijk dat hij snugger genoeg is om na nog een paar keer doelloos achter een colonne Zwitsers aanbuffelen het hele plan overboord te trappen en gewoon de klassiekercoureur te worden zoals dat hoort.

molovin 10 augustus 2018 om 10:29

Het WK op de weg, zeker met het parcours van dit jaar, lijkt me idd niet iets voor hem. Het is een lengte die hij niet gewend is en een heel zwaar parcours. Nederland heeft heel veel renners die daar goed op uit de voeten kunnen.

Geflitst 10 augustus 2018 om 10:41

Hebben ze bij Corendon al transfers voor volgend seizoen bekend gemaakt? Zitten er bij die ploeg überhaupt gasten die niet in het veld rijden?

leegloper 10 augustus 2018 om 10:45
Quote:
Het is niet omdat Wout van Aert dat kan, dat ik dat ook moet kunnen.

Mooiste quote, zeker als je de standaardreacties leest onder een artikel van Van Aert of Van Der Poel.

tendam 10 augustus 2018 om 10:45

Voor het WK kan ik zo 8 Nederlanders opnoemen die geschikter zijn dan VDP. Benieuwd waar Veneberg mee komt, Niki Terpstra?

Jean Dumas 10 augustus 2018 om 10:45

Had hem graag het EK op de weg zien rijden.

horsm 10 augustus 2018 om 10:45

Maar is hij wel een klassiekerrenner? Schuilt er niet een klassementsrenner in hem?

Olly 10 augustus 2018 om 10:48

@JD
???

Koersmaniak 10 augustus 2018 om 10:53

Waarom werd een WK op de weg overwogen? Omdat hij op een totaal ander parcours NK is geworden?
Nederland heeft toch klimmers genoeg alvorens ze zich richten tot iemand die op dat vlak nog niets bewezen heeft.

ChefSpijker 10 augustus 2018 om 10:54

Mathieu is enorm populair in Vlaanderen. Een wildcard voor een E3 en GW lijkt me dan gewoon een certitude. Dan laten ze een Frans ploegje wel thuis.

LucasR 10 augustus 2018 om 10:59

@horsm: op basis waarvan zou je dat veronderstellen? Zelf geeft hij in ieder geval aan dat daar zijn ambitie op de weg niet ligt.

assen 10 augustus 2018 om 11:02

Iederdaad chefspijker. En het team van MvdP is verder ook niet slecht, die wildcards zijn een zekerheid. Het zou me niet verbazen dat daar al over is gesproken in achterkamertjes.

rahimns 10 augustus 2018 om 11:03

Ik denk dat Mathieu nog allemaal moet ontdekken wat hij wel of niet kan. Een klassement voor een grote ronde zit er niet in zegt hij zelf, maar wedstrijden als de ronde van Polen zou misschien wel weer in zijn straatje passen. Een type renner als Teuns of Wellens lijkt hij me wel. Maar misschien is het inderdaad meer een renner voor het klassieke voorjaar. We gaan het meemaken de komende jaren, in ieder geval denk ik dat veel volgers blij zullen zijn hem volgend jaar in wat meer uitdagende wedstrijden op de weg te zien.

Romāns Vainšteins 10 augustus 2018 om 11:32

MvdP lijkt mij een renner voor de voorjaarsklassiekers minus FW en LBL.

EddyB1958 10 augustus 2018 om 11:42

Als ik de twee Belgische WT ploegen bekijk,dan zou Lotto Soudal de ideale ploeg zijn voor Van der Poel.
Daar krijgen renners,die niet echt in een keurslijf passen, meer gelegenheid om zich op hun manier te profileren,dan Quick Step.
Denk aan De Gendt bij Quick Step en De Gendt bij Lotto.
Het zijn inderdaad twee verschillende type renners,maar ze hebben gemeen,dat ze liefst hun eigen koers rijden.

KnightBiker 10 augustus 2018 om 11:53

Voor en klassementsrenner is hij natuurlijk vrij groot gebouwd, maar zijn power/weight ratio is mij niet bekent en die is doorslaggevend.
Maar een grote ronde is gezien zijn concentratie spanne wellicht wat langdradig. maar dat kan nog komen…
Wel blij dat hij ondanks alles beseft/meemaakt dat er ook dingen niet lukken en dat niet alles vanzelfsprekend is.. (een stadium dat Evenenpoel nog moet bereiken, wat dat betreft had hij beter een tegenpool gehad als van Aert om de voetjes op de grond te houden)

huis31 10 augustus 2018 om 12:52

Het zou hem toch hebben moeten prikkelen toen hij Van Aert zag rijden in Strade Bianchi.

sooike 10 augustus 2018 om 13:02

Contacten tussen vader Van der Poel en Lefevre zijn al lang gelegd. Tekenen bij Corendon als Continental Team en straks gewoon na één seizoen uitproberen naar QS.

zeeuwsvlaming 10 augustus 2018 om 13:05

En als Corendon en Circus hoofdsponsor worden Van quickstep, Maes in 2020 t zijn maar geruchten, dan staat vdp alvast onder contract

Doordrijver 10 augustus 2018 om 13:14

Volgens mij passen een WP en LBL écht wél binnen zijn mogelijkheden.
Waar sprong dat veulen weer weg in Firenze? Juist ja… op de steilste helling vd omloop.
Idem in de cross, kan hij echt wegpoefen bergop.
LbL tot nu toe is wachten tot Ans, of meespringen. Zo’n km inspanning bergop lukt wel.

girardengo 10 augustus 2018 om 13:41

Vader Adri heeft LBL gewonnen, dat talent zal hij toch wel hebben overgenomen.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair