Van der Haar wint op de Muur van Geraardsbergen, pech voor Van Aert

zondag 16 september 2018 om 16:00

foto: Photopress.be

Lars van der Haar heeft verrassend de eerste Belgische veldrit van het seizoen 2018-2019 gewonnen. Onze 27-jarige landgenoot kwam op de Muur van Geraardsbergen twee ronden voor het einde aan de leiding na pech van leider Wout van Aert. De wereldkampioen moest zich tevreden stellen met de tweede plaats, Daan Soete pakte plek drie.


Van Aert wacht twaalf minuten
Tim Merlier, die er een geweldige wegcampagne heeft opzitten met een dubbele ritwinst in de Ronde van Denemarken, voelde zich als een vis in het water op de kasseien van de Muur van Geraardsbergen. Merlier pakte uit met een pittig sprintje en mocht in de openingsronden het tempo bepalen. Michael Vanthourenhout maakte een aantal keer aanstalten om over te nemen, maar het was wachten op de versnelling van wereldkampioen Wout van Aert om de eerste grote verschillen in deze cross te creëren.

Van Aert bleeft twaalf minuten in de wielen, en reed dan een eerste keer voluit de Muur van Geraardsbergen op. Corne van Kessel deed een poging om te volgen, maar lang duurde dat niet. Ook Michael Vanthourenhout had de hoop nog niet opgegeven, maar hij kwam niet meer in de buurt van Van Aert.

Van Aert verliest versnellingsapparaat
Na 25 minuten wedstrijd ging Lars van der Haar, een van de pechvogels van vorig seizoen, op zoek naar leider Wout van Aert. Van der Haar had zijn wedstrijd schijnbaar goed ingedeeld en bleef een tijdje op vijftien à twintig seconden van de wereldkampioen hangen. Logischerwijs brak iets na half koers dan toch de veer bij Van der Haar.

Tot zijn eigen verbazing kwam de Nederlander op twee ronden van het einde toch nog aan de leiding. Leider Van Aert was immers ten val gekomen en beschadigde daarbij zijn versnellingsapparaat. Voor Van Aert, die voor het eerst op zijn nieuwe Stevens-fiets crosste, zat er niets anders op dan richting materiaalpost te lopen, maar daarbij moest hij wel zijn volledige voorsprong prijsgeven. Toen hij de materiaalpost bereikte had Van Aert zelfs een achterstand van vijftien seconden op Van der Haar.

Van der Haar met sterk slot
In de laatste anderhalve ronde zette de wereldkampioen nog alles op alles om Van der Haar bij te halen, maar ook die had nog een extra versnelling in huis. Van der Haar werd beloond met de zege en mocht zo juichten bovenop de Muur van Geraardsbergen.

foto: PhotoPress

Brico Cross 2018-2019
Uitslag manche 1: Geraardsbergen

1. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles)
3. flag-be Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
4. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions)
5. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal)
6. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
7. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions)
8. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Fidea Lions)
9. flag-be Tim Merlier (Crelan-Charles)
10. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea Lions)

foto: Photopress.be

Dit artikel delen:

19 Reacties

Baik-Baik 16 september 2018 om 16:09

Zuur voor Van Aert, maar een mooie overwinning voor Lars!

Marcel1112 16 september 2018 om 16:20

Mooie overwinning voor van der Haar, maar als van der Poel niet meedoet daalt het niveau van het veldrijden toch wel zienderogen.

xistnc 16 september 2018 om 16:26

Het is aan jou allemaal eigenlijk ook niet besteed, hè?

EddyB1958 16 september 2018 om 17:38

En het niveau van de spanning daalt dubbel zo fel. Het moet toch niet steeds ene van die twee halve Hollanders zijn dat wint, van mij mag het ook eens een volle Belg of Hollander nog zelfs een Fillipijn zijn.

Dolfy 16 september 2018 om 16:21

Van Aert leek gemakkelijk deze eerste grote veldrit te gaan winnen maar die materiaalpech was er teveel aan. Zuur ja. Zag je ook wel het interview dat hij gaf. Al gaf-ie daar ook toe dat tweede kleinere val, hapering toch echt kwam omdat hij over zijn limiet ging op dat moment…

Hoe zuur ook, toch inderdaad een mooie overwinning van Van der Haar…

hansiehansie 16 september 2018 om 16:41

Had hij nou materiaal pech of is hij gevallen? In het laatste geval kan je het geen pech noemen, toch?

In ieder geval sterk van Van der Haar.

Jowinho 16 september 2018 om 16:59

Hij viel, maar had de pech dat zijn versnelling afbrak.

Tuubke 16 september 2018 om 17:01

Materiaalpech door een val, om precies te zijn. Sneu voor Van Aert, maar leuk voor spanning. Holland-België 1 – 0.

RefleX 16 september 2018 om 18:40

Precies wat ik dacht. Pech is als je uit het niets lek hebt of materiaalpech. Vallen is geen pech maar een val. Rechtblijven is ook een kunst.

Romāns Vainšteins 16 september 2018 om 19:48

Normaal met je materiaal omgaan en niet lek rijden is ook gewoon een kunde hoor. Vallen daarentegen kan door omstandigheden komen en daaruit ontstane malheur kan zeker wel materiaalpech zijn.

RefleX 16 september 2018 om 20:59

Rv, ooit al eens met een crossfiets gereden? Je ziet niet altijd wat er in de ondergrond zit dus lekrijden of een steen tussen je ketting waardoor je derraileur breekt noem ik toch echt pech. Tenzij je in een moddercross het risico neemt om niet te wisselen. Echter vallen is geen pech, dat hoort erbij en gebeurt iedereen maar schaar ik niet onder pech. Wanneer je onder druk fouten maakt is het een fout, nog geen pech.

EddyB1958 16 september 2018 om 16:50

Van Aert wimpelde voor de koers een vraag over volgend seizoen onmiddellijk weg en aan Luc Versele van Crelan werd er zelfs geen vraag over gesteld.

Dark Noise 16 september 2018 om 17:28

Ik vond dat Luc Versele vandaag toch wel echt vrolijke Frans was, ik had de indruk dat hij de toekomst alvast ziet zitten.

ChefSpijker 16 september 2018 om 17:15

Dat Marlux zakt meteen door het ijs de eerste cross. Begin leek nog aardig met Vanthourenhout, maar uiteindelijk moet oudje Pauwels de eer maar weer redden met een top 5. Vanthourenhout 12e en Iserbyt 18e. En Meersman zou het dit seizoen wel eventjes doen, nu hij er vanaf het begin van de voorbereiding erbij zat…

Dark Noise 16 september 2018 om 17:30

Mettemeningen zal al aan het grommen zijn, die man gelooft ook nog in sinterklaas.

Pol 16 september 2018 om 18:43

Als Mathieu er niet is in België, wint grote broer in Zwitserland.

Merlinappa 17 september 2018 om 07:07

Is er ergens een samenvatting te zien?

EddyB1958 17 september 2018 om 13:29

Op de VTM App kan je de ganse koers nog 6 dagen zien, alleen werkt die in Nederland?

S-Works87 18 september 2018 om 09:51

Niemand anders onder de indruk van Wout z’n snelheid op de Stevens fietsen? Z’n (bochten)snelheid en cadans leek wel een stuk hoger te liggen dan vorig jaar. Ook technisch zat er zichtbaar verschil tussen hem en bijv. Vanthourenhout en Van der Haar, terwijl zij toch ook bekend staan als technisch begaafde crossers.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.