Van der Breggen: “Voor Annemiek van Vleuten gereden”

Van der Breggen: “Voor Annemiek van Vleuten gereden”

foto: Sirotti

zondag 7 augustus 2016 om 21:45

Anna van der Breggen heeft zich in Rio de Janeiro tot Olympisch kampioene gekroond op de wegrit. “Ik sta hier met een dubbel gevoel”, antwoordde ze direct na afloop ingetogen tegenover de NOS. Annemiek van Vleuten kwam in de afdaling van de slotklim namelijk zwaar ten val.

Schrik
Na een uiterst vermakelijke koers bleek de inwoonster van Zwolle de sterkste op de streep. “Het was super zwaar vandaag. Het werd een paar keer geprobeerd om het op de kant te zetten, maar de wind stond verkeerd. Ik heb me vervolgens gespaard tot de slotklim. Annemiek was zo ontzettend goed vandaag (zij reed op de slotklim weg, red.). Daarom sta ik hier met een dubbel gevoel. We zagen haar liggen en dat zag er niet goed uit. Je schrikt je rot. Het duurde ook even voordat ik wilde rijden, want daar stond mijn hoofd niet naar.”

‘Het is toch gelukt!’
Van der Breggen gaat verder: “Emma Johansson kwam daarna naar me toe en zei: ‘we doen het voor Annemiek’. Dat hielp mij wel, waarna we volle bak naar Mara Abbott zijn gereden. In de laatste vijfhonderd meter kwam vervolgens alles weer bijeen. Ik wist dat ik door moest rijden, want in de sprint met Emma en Elisa Longo Borghini ging ik niet winnen. Dan zou ik niet op het podium staan, omdat Emma sowieso sneller is. Ik zag het bordje van 150 meter en wist dat ik toen aan moest gaan, omdat ik geen snelle aanzet heb. Ik verraste daar Emma mee en is het toch gelukt! Wel vind ik het fijn dat het met Annemiek oké is, want het zag er heel schokkend uit.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

Japsie 7 augustus 2016 om 21:49

Schitterende reactie van Johansson.

Alto 7 augustus 2016 om 21:50

Goed gereden door de Nederlandse dames!
Anne heeft gelukkig goud binnen gehaald die zeker klaar lag voor Annemiek

fietsvriend 7 augustus 2016 om 21:55

Echt heel mooi van Johansson.

grootverzet 7 augustus 2016 om 21:58

Wat een kanjer die Johansson. Diep respect dat je op dat moment daarmee bezig kan zijn.

Dat zei van Avermaet gisteren ook vast tegen Fuglsang. Voor Nibali en Henao :-).

jwbriede 7 augustus 2016 om 22:24

Prachtige reactie van Johansson. Geeft ook wel aan dat van Vleuten er slecht bij lag, anders zeg je zo iets niet. Sport is hard en prachtig tegelijk. Laatste half uur van de koers ook een achtbaan aan emoties door het wedstrijdverloop; dat is aan de reacties op de verschillende topics goed te lezen. Ik ben nog steeds beduusd. En blij dat alles goed lijkt te eindigen. Anna en de andere dames: gefeliciteerd en hopelijk kan Annemiek snel weer op de fiets.

Wielerfan1987 7 augustus 2016 om 22:29

Vooral mooi dat het eerste wat ze benoemd van Vleuten is.

mooie winnares waar ik veel sympathie voor heb.

Thijs E 7 augustus 2016 om 22:53

Een cursus sportiviteit voor de ver gevorderden van Johansson, een diepe buiging.

Vastaranta 8 augustus 2016 om 01:12

http://www.fairplayinternational.org/rio2016-fair-play-awards-

Johansson mag deze voor mij krijgen. Je directe concurrente weer gefocust krijgen om in een finale een faire strijd met elkaar aan te kunnen gaan is een teken van fair play. Hopelijk zal ook ons NOC hier werk van maken.

klootje kriekeljon 8 augustus 2016 om 01:35

Allemaal heel mooi. Maar is het ook niet zo dat Emma zou kunnen hebben gedacht: ik ben de rapste in de sprint, dus als Anna meewerkt word ik Olympisch Kampioen?

Tis een super sympathieke meid hoor, als je er op de manier die ik hier lees naar kijkt dan klinkt het heel mooi. Maar Emma had toch minstens net zoveel belang bij die stimulerende opmerking?

FondriestTF3 8 augustus 2016 om 03:35

Ik begrijp de fair play hosanna ook niet. Johansson is op papier de snelste. Dus die heeft er alle belang bij om vdBreggen en Longo Borzini in het ‘doorrijden’ kamp te krijgen. Een flinke portie eigenbelang dus.

vlek 8 augustus 2016 om 05:28

Dat er een element van eigenbelang in verstopt kan zitten maakt de opmerking verder niet minder oprecht. Weg met dat zuiverheidsdenken.

josi 8 augustus 2016 om 07:50

Wel leuk, al die lof voor Johansson hier maar ze deed veruit het minste werk van de drie in de achtervolging. Haar kopbeurten duurden steeds maar een paar tellen. Een mooie opmerking natuurlijk, maar zonder Longo Borghini was die ode aan Van Vleuten nooit mogelijk geweest.

Parijs is nog ver 8 augustus 2016 om 08:13

Emma zag dat Anna mentaal blokkeerde. En ze had haar nodig om mee te werken om in de sprint te kunnen winnen. Dus ja, ze heeft haar wakker geschud en gemotiveerd, ook in eigen belang. Maar ik twijfel er niet aan dat Emma ook echt begaan is met Annemiek. Soms gaan dingen samen.

Spinergy 8 augustus 2016 om 10:11

Sterke en verstandige dames. Geweldig.

jan jansen 8 augustus 2016 om 11:37

Wat sportiviteit betreft zijn de dames een voorbeeld voor de heren.

assen 8 augustus 2016 om 12:05

Emma is een tof, en m.i. ook prachtvrouw. En ja, ze kan het ook hebben gezegd in eigen belang.

schipperaar 8 augustus 2016 om 12:18

Hopelijk zien ze bij nos en sporza in dat de dames wat vaker in beeld mogen, bij de rai snappen ze het al.

klootje kriekeljon 8 augustus 2016 om 12:25

Dat is een ander uiterste. Ik vind de reacties over geweldige fair play gewoon nogal overdreven. Uitzonderlijke fair play was voor mij geweest als ze gestopt was bij van Vleuten.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair