Van den Broeck wijst kritiek van de hand: “Ik zat meer op de pot, dan op de fiets”

donderdag 4 juni 2015 om 09:49
Van den Broeck wijst kritiek van de hand: “Ik zat meer op de pot, dan op de fiets”

foto: Sirotti

Jurgen van den Broeck reageert gefrustreerd op de kritiek die hij kreeg na zijn twaalfde plek in de Giro. Vooral de kritiek vanuit zijn eigen ploeg stoort de Belg enorm: “Natuurlijk. Omdat ik weet wat ze zullen zeggen: het is altijd iets met Van den Broeck. Net dat maakt het zo frustrerend. Je doet er alles voor en dan valt dat toch weer in het water omdat er iets gebeurt waardoor je geen controle hebt over je lichaam”, aldus de kopman van Lotto Soudal tegenover Sporza.

Van den Broeck doelt daarmee op de bacterie die hij opliep tijdens de afgelopen Ronde van Italië: “Na de tijdrit moet ik een bacterie hebben opgelopen. Nadien heb ik constant diarree gehad. Op de rustdag heb ik meer op de pot dan op mijn fiets gezeten. Ik voelde de force zo uit mijn lichaam verdwijnen. Uiteindelijk ben ik vorige week woensdag met een antibioticakuur gestart. Pas sinds zondagavond was ik van de diarree verlost. Maar toen was de Giro al gedaan natuurlijk.”

De frustratie druipt er vanaf bij de 32-jarige renner uit Herentals: “Nog meer omdat die zevende plaats in de tijdrit bewezen had dat ik, zonder die bacterie, echt wel de conditie had om ergens tussen plaats vijf en tien te eindigen. Zo’n goed gevoel had ik in jaren niet gehad. Maar ja…”

Ploegleider Marc Sergeant liet direct na de Giro optekenen dat hij teleurgesteld was in zijn kopman: “‘Bij Jurgen is het vaak net niet.” Woorden die hard aankomen bij de Belgische klassementsrenner: “Ik heb Sergeant nog niet gehoord. Ik lees ook maar wat hij in de krant zegt. En ergens kan ik het standpunt van de ploeg zelfs begrijpen. Ik zou misschien ook zo denken. Een twaalfde plaats ís teleurstellend voor mij. Maar misschien moeten ze eerst met mij praten. Je weet niet altijd wat er gebeurt of hoe iemand zich voelt. Wij zijn geen machines.”

Dit artikel delen:

52 Reacties

nafnikleb 4 juni 2015 om 09:53

Terechte frustratie mijns inziens. Die ploeg had voor deze Giro hem al opgegeven, anders laat je iemand die zelden top 10 rijdt gewoon knechten voor iemand die 5e staat.

SolerEritrean 4 juni 2015 om 09:54

Hij heeft een punt. Het respect voor VDB2 is soms ver te zoeken. Als je naar zijn palmares kijkt en wat hij allemaal in de Tour de France heeft verwezenlijkt, dat kan een bovengemiddelde renner niet. De critici die zeggen, ja maar hij richt zich maar op een wedstrijd zijn dwaas; dan kan je nog geen 4de eindigen in de Tour.

Wigo 4 juni 2015 om 09:54

Als je altijd ziek blijkt te worden of valt tijdens een grote ronde wil geen enkele ploeg je als ronderenner opnemen.

theking 4 juni 2015 om 10:00

Het blijft toch een van de criteria om een goede ronderenner te zijn, heel blijven. Als dat aantoonbaar niet lukt dan kun je beter andere doelen stellen.

Romāns Vainšteins 4 juni 2015 om 10:02

JVDB heeft gewoon een goed punt en het is prima om van zich af te bijten nadat zijn ploeg hem publiekelijk afvalt. Het is duidelijk dat er op een vertrek aangestuurd wordt en dat alles gaat niet op een sjieke manier.

Koersmaniak 4 juni 2015 om 10:18

Het was al jammerlijk dat al gans het seizoen gezegd werd dat hij nog niet zeker was van een selectie voor een grote ronde, terwijl dat de wedstrijden zijn die hem het beste zouden moeten liggen.
Ipv in het voorjaar hem het vertrouwen te geven dat hij zich mag richten op de giro.
Naar het schijnt stond vdb wel wat zwaarder als andere jaren voor de tour en als je weet dat de amadors, zakarins, trofimovs van het peloton afgevallen zijn..

LyndaLid 4 juni 2015 om 10:26

Kan me deze reactie goed voorstellen, maar kon de reactie van de ploeg an sich ook wel begrijpen.

Het leven van een wielrenner moet erg frustrerend zijn, deze Van den Broeck en Gesink zouden eens een lekkere fles whisky moeten openen en met zijn tweeën de kommer en kwel van het fietsleven moeten doornemen. Het zit ze allebei weinig mee.

MooieMario 4 juni 2015 om 10:32

Van den Broeck snapt het gewoon niet. Voor zo een salaris verwachten ze overwinningen. Hij heeft zoveel pretenties maar hij wint nooit wat. Nooit een etappe gewonnen of een trui. De koek is een keer op en er is altijd wat met hem. Nu weer sproeipoep. Hij had Contador,Landa,Aru,Kruijswijk bergop toch niet kunnen volgen dus is 12e een logisch gevolg.

Peetvader 4 juni 2015 om 10:34

Als je 1 miljoen euro per jaar verdient, moet je ermee kunnen omgaan dat er meer van je wordt verwacht. Zo simpel is het.

Voor zijn loon presteert hij niet goed genoeg.

DerEffe 4 juni 2015 om 10:51

Wat is deze man een lachertje zeg. Altijd maar excuses en excuses en ondertussen dikke knaken opstrijken. Overigens heeft hij wel gelijk over het feit dat die ploeg van hem niet in de media moet gaan roeptoeteren, iets waar hij normaalgesproken zelf vooral erg goed in is.

Turtlehead 4 juni 2015 om 10:56

Ben er wel klaar mee.

Wielario 4 juni 2015 om 10:57

Lastig verhaal. Een goede evaluatie tussen de renner en het team had blijkbaar (nog) niet plaatsgevonden. Voor vertrouwen over en weer had het beter geweest om dit wel te doen.

“‘Bij Jurgen is het vaak net niet.” –> dit is geen waardeoordeel. Dit is een constatering van Sergeant gesteund door feiten en lijkt mij wel terecht. De renner zelf zal dit ook wel onderkennen (maar deze feiten niet leuk vinden) en ploegleider onderkent dit ook.

Ik vraag me wel af of het nu zoveel uitmaakt of iemand ergens eindigt tussen de plaatsen 5 en 10 of dat hij dan 12e wordt. Eindigen als 9e of 12e, dat is toch geen groot en belangrijk verschil?

Er wordt hier in de reacties ook iets geroepen over salarissen. De vraag is eigenlijk aan dat team, wat verwachten jullie voor het salaris van deze renner en hoe reëel is deze verwachting eigenlijk (dus niet de verwachting van de fans/het publiek)?

Moosje07 4 juni 2015 om 11:00

@vinnie
Deze man kan geen etappes kapen, hij mist explosiviteit en aanvallersmentaliteit. VDB2 is gewoon een renner die op zijn best maximaal top 10 rijdt in een ronde, zonder rit, zonder trui.

antwerpfan 4 juni 2015 om 11:01

Dat Jurgen ziek geworden is, zal wel waar zijn. Daardoor heeft hij waarschijnlijk een aantal minuten extra verloren. Of dat verschil hem ook in de top-10 had gebracht, is een ander verhaal. Op dag 5 kon VDB zijn concurrenten voor die top-10 ook al niet volgen op weg naar Abetone. Zijn klimcapaciteiten zijn gewoon achteruit gegaan, en de verklaring lijkt me logisch. Ik heb ergens gelezen dat hij nu 2-3 kilogram meer weegt ten opzichte van zijn beste Tour-periodes? Dat maakt op dat niveau een behoorlijk verschil. Het kan ook geen toeval zijn dat zijn tijdrit ineens een pak beter is dan de vorige jaren.

Op zich heeft Jurgen nog twee kansen om zich te onderscheiden dit jaar: de Ronde van Zwitserland en de Vuelta. Mensen moeten ook niet te streng zijn voor hem. Ik weet niet of de kritiek die hier vaak weerklinkt hem kan helpen. Om een rit te winnen in een ronde mist hij explosiviteit. Zijn grootste kwaliteit ligt in zijn herstelvermogen doorheen een drieweekse rittenkoers, dus lijkt de Vuelta het beste doel voor hem. Al ligt dat parcours hem denk ik minder dan dat van de afgelopen Giro.

Vastaranta 4 juni 2015 om 11:05

Het is altijd iets met Van den Broeck

Nelson 4 juni 2015 om 11:05

De reactie van de ploegleiding is zeker te begrijpen. Het is mogelijk dat VDB af en toe pech heeft gekend, maar de laatste jaren is hij toch vrijwel totaal onzichtbaar geweest in de uitslagen (uitgezonderd zijn derde plaats in de Dauphiné van vorig jaar). Als je daarbij bedenkt dat hij rondrijdt met het loon van een potentiële tourwinnaar, is het begrijpelijk dat zijn betaalheren stilaan nerveus worden. Beterschap zit er niet aan te komen.

teunster 4 juni 2015 om 11:07

VDB heeft helemaal gelijk en daarin zit direct ook verscholen waarom hij niet mee kan met de ABSOLUTE top: hem overkomt te vaak wat en is daardoor sneller door zijn krachten heen dan de toppers. Kijk naar een Contador met zn schouder, Aru met zn ziekte voor de Giro.

Het maakt hem menselijker, geloofwaardiger misschien zelfs. Zal allemaal wezen, maar komt door dit feit gewoon tekort. Simpel as that.

Zonde voor zo’n jongen, maar zo zijn er nog veel meer natuurlijk (denk maar even aan het zwikkie net-niet Nederlanders)

Banddikte 4 juni 2015 om 11:10

Lol…hij voelde de FORCE uit zn lichaam verdwijnen. Moest ff aan starwars denken. Ontopic: 1 miljoen per jaar en zo weinig presteren is echt te mager. Wss een idee om met een lager basissalaris te doen en daarnaast een variabele beloning

Moosje07 4 juni 2015 om 11:12

Ik denk dat de enige optie voor jurgen in de nadagen van zijn carriere een knechtenrol zal zijn. Denk dat hij daar overigens best goed in is, misschien naar een grotere ploeg (BMC, Saxo, SKY) om een echte kopman te gaan ondersteunen. Zelfs Sanchez, Basso en Scarponi doen dat nu, en die schatte ik vroeger toch hoger in.

Wheely 4 juni 2015 om 11:24

@Wielario
Verschil tussen een plek 12 en een plek 9 is inderdaad niet groot maar in het wielrennen nou eenmaal wel en als je kijkt naar de tijdsverschillen helemaal. Er zit 10 minuten tussen dus hij kwam niet echt in de buurt van een plekje in de top. Het is hard allemaal maar als er een renner uit je ploeg beter is lijkt me de keuze makkelijk.

LyndaLid 4 juni 2015 om 11:27

Ben absoluut geen fan van hem, maar dit soort uitspraken getuigen toch gewoon van weinig wielrenkennis over de afgelopen jaren?

Quote:
VDB2 is gewoon een renner die op zijn best maximaal top 10 rijdt in een ronde, zonder rit, zonder trui.

Check dan gewoon even procyclingstats ofzo, hij heeft toch wel iets meer gedaan dan dat.

Quintenri 4 juni 2015 om 11:31

Waarom zitten jullie altijd maar bezig over dat loon?? Weten jullie misschien hoeveel hij verdient? Kan men dat ergens terugvinden? Volgens mij niet! Dus stop dan met steeds datzelfde onnozele argument boven te halen!

kelderfan 4 juni 2015 om 11:41

VDB2 heeft gewoon gelijk. Eerst roepen en dan praten! Maar ja, er komt jeugd aan en die moet je ook meer gaan betalen. Het beste is voor hem om Mollema te volgen naar Trek.

Chasinque 4 juni 2015 om 11:46

En toch hoort het erbij. Fit blijven. In vorm zijn. Renners als Mollema en Gesink hebben ook vaker problemen dan dat ze top zijn. Mollema beschikt ook vaak over diarree en andere kwalen. Gesink is zeer inconsistent. Het is jammer, want zowel VdB als de Nederlandse ronderenners zijn in vorm subtop. Je mag onderhand meer verwachten dan af en toe top 10 als er een zwak deelnemersveld/veel uitvallers zijn. Mijn hoop is gevestigd op Kruijswijk.

Jalabertje 4 juni 2015 om 11:52

Vandenbroeck is zwaar overschat. Zijn grootste overwinning is geloof ik een etappe in de Dauphine.

Headlines

Materiaalzone

Populair