Van den Broeck wijst kritiek van de hand: “Ik zat meer op de pot, dan op de fiets”
foto: Sirotti
donderdag 4 juni 2015 om 09:49

Van den Broeck wijst kritiek van de hand: “Ik zat meer op de pot, dan op de fiets”

Jurgen van den Broeck reageert gefrustreerd op de kritiek die hij kreeg na zijn twaalfde plek in de Giro. Vooral de kritiek vanuit zijn eigen ploeg stoort de Belg enorm: “Natuurlijk. Omdat ik weet wat ze zullen zeggen: het is altijd iets met Van den Broeck. Net dat maakt het zo frustrerend. Je doet er alles voor en dan valt dat toch weer in het water omdat er iets gebeurt waardoor je geen controle hebt over je lichaam”, aldus de kopman van Lotto Soudal tegenover Sporza.

Van den Broeck doelt daarmee op de bacterie die hij opliep tijdens de afgelopen Ronde van Italië: “Na de tijdrit moet ik een bacterie hebben opgelopen. Nadien heb ik constant diarree gehad. Op de rustdag heb ik meer op de pot dan op mijn fiets gezeten. Ik voelde de force zo uit mijn lichaam verdwijnen. Uiteindelijk ben ik vorige week woensdag met een antibioticakuur gestart. Pas sinds zondagavond was ik van de diarree verlost. Maar toen was de Giro al gedaan natuurlijk.”

De frustratie druipt er vanaf bij de 32-jarige renner uit Herentals: “Nog meer omdat die zevende plaats in de tijdrit bewezen had dat ik, zonder die bacterie, echt wel de conditie had om ergens tussen plaats vijf en tien te eindigen. Zo’n goed gevoel had ik in jaren niet gehad. Maar ja…”

Ploegleider Marc Sergeant liet direct na de Giro optekenen dat hij teleurgesteld was in zijn kopman: “‘Bij Jurgen is het vaak net niet.” Woorden die hard aankomen bij de Belgische klassementsrenner: “Ik heb Sergeant nog niet gehoord. Ik lees ook maar wat hij in de krant zegt. En ergens kan ik het standpunt van de ploeg zelfs begrijpen. Ik zou misschien ook zo denken. Een twaalfde plaats ís teleurstellend voor mij. Maar misschien moeten ze eerst met mij praten. Je weet niet altijd wat er gebeurt of hoe iemand zich voelt. Wij zijn geen machines.”

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
4 juni 2015 11:59
@Jalabertje niet alleen zijn grootste, ook zijn enigste !
4 juni 2015 12:08
@Chasinque:
Ik denk dat dit iets is wat bij ronderenners hoort. Om een perfecte voorbereiding te hebben, op het randje te leven en in 3 weken vaak stressvolle koers volledig gezond te blijven moet je behoorlijk wat geluk hebben. Renners als Contador, Quintana en Froome hebben enorm veel klasse, maar ook die gaan regelmatig op hun plaat. Van VDB, Mollema en Gesink wordt ieder wissewasje breed uitgemeten (in Nederland) en daardoor lijkt het alsof het brekebenen zijn maar dat valt op zich mee (hoewel VDB natuurlijk al enige tijd teleurstelt en Gesink een bak narigheid achter de rug heeft).
Kijk naar afgelopen Giro, met Pozzovivo, Uran en Porte, toch niet de minsten en die vielen of stelden zwaar teleur. In de Tour is het de laatste jaren helemaal feest.

Ronderenners kunnen zich geen slechte dag veroorloven, als je als rittenkaper een keer op je bakkes gaat dan kun je een paar dagen in de herstelmodus rondrijden en vervolgens weer mee doen.
4 juni 2015 12:17
Het zou mij absoluut niks verbazen als Lotte erop gokte dat JVDB naar doping zou gaan grijpen.. Hij word al maanden overal waar mogelijk openlijk en onredelijk afgebrand door sergant... Dat er meer speelt is wel zeker.
4 juni 2015 12:26
Ik heb geen flauw idee wat JVDB verdient, laat staan dat ik hier kritiek op moet geven. Dit is iets tussen hem en zijn team. En wellicht ligt dit eerder te hoog dan te laag, maar de marktwaarde van een Belgische toprenner ligt voor een Belgisch team nu ook eenmaal iets hoger.

Ik noem hem trouwens ook bewust een 'toprenner'. Dit is hij zowel qua mentaliteit (weinig mensen die er zo hard voor werken als JVDB ), als qua uitslagen. Het is waar dat het geen veelwinnaar is, maar mensen vergeten blijkbaar snel dat hij in 2010 4de (zelfs 3de na schrapping dopeurs) was in de Tour en dat twee jaar later nog eens netjes over deed.

De laatste keer dat een Belg of een Nederlander hem dit voordeed, en het podium van de Tour haalde, waren de meeste mensen die hier kwistig met kritiek spuien wellicht nog niet geboren...

edit: Het klopt trouwens ook dat hij niet de meest kleurrijke renner is, maar het rondetalent in de lage landen is nu eenmaal niet dik gezaaid. Het lijkt me dan ook beter de prestaties van deze man te koesteren, of toch op zijn minst te respecteren, want er is wellicht niet meteen iemand op komst die ze kan evenaren/verbeteren.
4 juni 2015 12:50
Hij heeft echt wel klasse anders zet je echt niet zulke prestaties niet neer in de tour. Er overkomt hem alleen net iets te vaak wat waardoor ik de ploeg wel kan gegrijpen. Hij drukt te zwaar op het budget zonder nog structureel goede resultaten neer te zetten.
4 juni 2015 13:09
Ik snap niet dat veel mensen zo prat gaan op die 3e plaats van hem in de tour. Die kreeg hij doordat er mensen voor hem geschrapt waren in de uitslag. Hij heeft nooit fysiek op een podium gestaan. Je kan toch niet je hele leven teren op het feit dat je door geluk en schorsingen ergens 3e geworden bent. Over 10 jaar zal niemand hem nog herinneren. En dan gaan vergelijken met Gesink en Mollema. Maar die hebben ook al dik top 10 in grote rondes gereden en hebben al meer gewonnen dan VDB. Het is een kleurloze wieltjeszuiger met een goed duurvermogen.

Cadel Evans was vroeger ook een renner die nooit aanviel. Hij heeft toen 2 x aangevallen en won de tour en werd wereldkampioen. Zo kan het ook.
4 juni 2015 13:15
Geluk is gewoon belangrijk voor ronderenners. Dat heb je toch echt maar deels in de hand.
Neem afgelopen Giro: pech voor Porte, vdB en Pozzo (van Uran weet ik niet wat er mis was)
Afgelopen Vuelta: pech voor Quintana
Afgelopen Tour: Froome, Contador, Navarro
Enzovoorts, onafhankelijk van kwaliteit van de renners.
4 juni 2015 13:32
@mooieMario: "Hij heeft nooit fysiek op podium gestaan" Hoe zou dat komen als er renners gaan snoepen van dingen die niet mogen. Volgens de regels was hij op dat moment fysiek bij de beste 3. Mollema en gesink hebben zoiets nog niet voor elkaar gekregen en ik betwijfel of ze ooit podium gaan rijden in de TdF. Dus stop met vdb af te kraken als een gemiddelde renner die enkel iets bereikt heeft door geluk of schorsingen.

Vdb is geen attractieve renner, maar wel iemand die er alles voor doet. Doch ben ik benieuwd wat hij kan doen in de kleinere rondes (zwitserland) en de vuelta als hij nu eens niet ziek word of valt. Pas daarna kunnen we stellen of hij over zijn top is.
4 juni 2015 13:37
Tis prima dat hij gefrustreerd is, het is logisch en terecht. Ook hem zal het dwarszitten dat er altijd iets tegen zit. Maar misschien moet hij zelf dan eens in de spiegel kijken en zich afvragen: "voor een ronde van 3 weken moet het 3 weken goed gaan. Moet ik niet eens mijn doelen bijstellen en eerst eens voor de 1 weekse rondes gaan? en wat vrijer de grote rondes ingaan"

Die stap mis ik bij hem. Zijn loon ken ik niet, maar ik vermoed dat hij als kopman in de grote rondes in ieder geval geen slecht loon heeft.
4 juni 2015 13:46
De kop van dit artikel is overigens wel hilarisch maar dat terzijde. :)
4 juni 2015 13:47
Zal hem wel de nodige kracht (aka the force) en kilo's gekost hebben. Vraagje @Amador, Zakarin en Aru: Ga je hierdoor niet harder bergop rijden? Ik vind de kritiek overigens wel terecht, het is altijd wat waardoor hij het (net) niet haalt. Dat is ook frustrerend voor hem natuurlijk, en misschien heeft de ploeg het niet juist aangepakt. Maar ik vraag me af of die frustratie nu echt op de ploeg of juist op zichzelf is gericht.
4 juni 2015 13:53
Dat de bacterien het tegenwoordig winnen vd renners zegt voldoende, een lichaam is om te trainen, niet experimenteren.
4 juni 2015 13:59
Logisch dat hij gefrustreerd is maar niet terecht dat hij gefrustreerd is door de kritiek.
De media en zijn ploeg moeten blij zijn met een 12e plaats?
Dat zijn ploeg geen vertrouwen in hem heeft is niet slim om zo uit te spreken maar wel heel begrijpelijk. Ook in alle rondes van een week die hij dit jaar reed kon hij de top 10 niet halen.
Beter is hij gefrustreerd op zichzelf dat hij met zijn manier van koersen en resultaten geen vertrouwen heeft kunnen winnen en dat hij dat niet heeft kunnen ombuigen door deze Giro.
4 juni 2015 14:47
Een beetje hetzelfde verhaal als gesink he. Er is meestal wat, maar als er niks is, is het een genot om te zien. Hoewel dat nog iets meer voor Robert geldt. Daarnaast vind ik VDB heel onsympathiek. Ik zal nooit vergeten dat ik als 14-jarig jongetje een foto wilde maken bij de Enecotour start in Rotterdam samen met Jurgen. De foto was mislukt, maar helaas kom hij geen tijd vrijmaken om er nog een te maken en moest ik hem maar met rust laten.
4 juni 2015 14:54
Lastig zoiets, wij kunnen niet zien wat er allemaal met hem (ook binnen de ploeg) niet goed gaat. Van Den Broeck is een renner waar ik op één of andere manier wel een zwak voor heb..
Vooral door zijn tegendraadse houding t.o.v. de media.
Maar het probleem met VDB is dat hij zich al jaren alleen focust op de Tour. Als het daar dan niet gaat zoals gepland en hij wint verder helemaal niks, dan is het op een gegeven moment gedaan met het vertrouwen in hem.
4 juni 2015 15:06
VDB is naar mijn mening totaal niet te vergelijken met Gesink. Gesink heeft grote koersen gewonnen en mooie ereplaatsen behaald. Heeft ook pech.
Maar VDB heeft niets gewonnen en een magere lijst ereplaatsen buiten de tour om.
4 juni 2015 15:18
Ik steun deze man. Van den Broeck heeft niet de klasse om met de groten te wedijveren. Slechts door hard te trainen en zich goed te verzorgen kan hij hun niveau benaderen. Het minste fysieke mankementje is dan voldoende om verschil met de allerbesten een stuk groter te maken. Jurgen verdient meer respect! Uiteindelijk zijn zijn mindere prestaties in de eerste plaats zijn probleem, dus hij is ook de eerste die zou mogen klagen vind ik. En zeker als hij lichamelijke hinder of pech had, heeft hij recht van klagen.
4 juni 2015 16:34
Excuses... Ik begrijp dat je als mens niet alles in de hand hebt, maar dat zou als topsporter wel moeten. Ik snap de frustratie echt wel, maar het feit dat je een bacterie oploopt is net zo goed je eigen schuld als wanneer je trainingsschema niet goed uitpakt. In beide gevallen moet je durven en kunnen zeggen wat jij, als topsporter, fout hebt gedaan.

Daarentegen vind ik niet dat het "vaak net niet" is bij VDB2, hij is wat mij betreft heel constant en plek 5 tot 15 is waar hij thuishoort. Als Sergant Podiumplekken in grote rondes verwacht had hij heel simpel een betere renner moeten kopen.
4 juni 2015 18:44
het advies van LL om eens een goeie fles whisky open te trekken vind ik eigenlijk wel een goeie. helpt in ieder geval bij mij in combinatie met ouwe blues als het eens een keer tegenzit. dan ga je wat relativeren en zo en dat mis ik bij van den Broeck.
4 juni 2015 19:39
Mooi verhaal van die foto Barcanoord, ik geloof dat er toch zoiets bestaat als Karma.
4 juni 2015 20:21
VDB kan volgens mij omschreven worden als een renner die top 10 kan rijden in een grote ronde of in een grotere etappewedstrijden en als hij echt goed in vorm is af en toe zelfs top 5. Dat is hoe hij meestal wordt gezien en wat hij in praktijk doorgaans ook is, ik snap dus niet op welke manier hij dan overschat is.
4 juni 2015 22:15
@barcanoord, waardeloze topsporter ben je ook he, krijg je de kans, mislukt de foto. Beetje categorie, kans op mooie eindklassering, krijg je diarree ;)
4 juni 2015 22:49
vergelijk de erelijst van Gesink qua ereplaatsen en overwinningen (zelfs in klassiekers) en het mag duidelijk zijn: Gesink is vele malen beter dan VandenBroeck en heeft minstens zoveel pech gehad, zo niet meer.

Conclusie: Vandenbroeck is al jaaaaaren een overgewaardeerde renner. Veel belgen denken er zo trouwens ook over. Hij is niet van het niveau Gesink.
4 juni 2015 23:26
@west
Een bacterie oplopen is eigen schuld? Sorry maar dit is een grap toch? Medisch wonder die je er bent. Maar je hebt gelijk, een infectie oplopen is inderdaad volledig zelf in de hand te houden. Moet je wel in een steriele bubbel leven met een steriele zuurstoftoevoer. Snap niet dat Jurgen dat niet doet. Echt geen topsportmentaliteit.
4 juni 2015 23:59
@ps
Geloof je dit verhaal nu echt, 7 dagen diarree, antibiotica en toch meekomen in de bergen? Ook nog 5 kilo afgevallen misschien. Een topsporter die echt met zijn sport bezig is en zich verzorgt is minder vatbaar dan een "normaal" mens en geneest ook veel sneller. Stinkt weer aan alle kanten.

Reacties zijn gesloten.