Van Avermaet klopt Sagan wederom in Omloop Het Nieuwsblad

zaterdag 25 februari 2017 om 16:36
Van Avermaet klopt Sagan wederom in Omloop Het Nieuwsblad

Foto: Orange Pictures / Leon van Bon

Greg Van Avermaet heeft voor het tweede opeenvolgende jaar de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. Opnieuw versloeg hij Peter Sagan in de sprint. De derde plaats was ditmaal voor Sep Vanmarcke. Deze drie waren in de finale weggereden en mochten voor de zege sprinten.

Twee Nederlanders in kopgroep
Het duurde vandaag lang voordat de vlucht van de dag weg was. Na één uur koers zat alles nog bij elkaar. Uiteindelijk kregen Justin Jules (WB Veranclassic Aqua Protect) en Gediminas Bagdonas (AG2R La Mondiale) een kleine voorsprong. De twee zouden na een tijdje gezelschap krijgen van Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise), Leigh Howard (Aqua Blue Sport), Mike Teunissen (Sunweb) en –hoe kan het ook anders – Brian van Goethem (Roompot-Nederlandse Loterij). Deze zes reden vandaag naar een maximale voorsprong van ruim acht minuten.

Op tachtig kilometer van het einde kwam de eerste tegenaanval van Andrei Grivko (Astana). Hij probeerde samen met Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) en Thomas Boudat (Direct Energie) op zoek te gaan naar de kopgroep. Ondertussen werd het peloton steeds nerveuzer. Iedereen wilde op de eerste rij zitten en dat zorgde voor een aantal valpartijen.

Massale valpartij
De grootste valpartij vond plaats op ruim zestig kilometer van de meet. Enkele grote namen waren daarbij betrokken, waaronder Tom Boonen, Lars Boom en Alexander Kristoff. Geen van drieën zou de kop van de koers nog zien. Het peloton was door het incident in verschillende stukken gebroken.

De voorste groep begon daarna al snel aan de Taaienberg, waar Jasper Stuyven de boel uit elkaar reed. Alleen Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en Edward Theuns konden hem in eerste instantie volgen. Peter Sagan moest een gaatje dichten, maar dat bleek geen probleem. De wereldkampioen sloot vlak voor de top aan, waarna ook enkele andere renners terug konden keren, waaronder Timo Roosen.

De favorietengroep – foto: Serge Waldbillig

Sagan versnelt
Deze teruggekeerde renners moesten echter opnieuw passen toen Sagan ging versnellen. Alleen Van Avermaet en Vanmarcke konden met hem mee. Deze drie bleken de beste renners in de koers. Samen reden ze naar de overgebleven koplopers.

Op de Molenberg toonde Sagan voor het eerst een teken van zwakte. De Slowaak moest even een gaatje laten toen Vanmarcke versnelde, maar hij kwam uiteindelijk toch weer aansluiten. Na de top hadden we een groep van vijf: naast de drie toppers waren Teunissen en Jules overgebleven uit de vlucht van de dag. Deze twee moesten echter niet veel later alsnog passen op de Paddestraat.

Lange Munte
Sagan, Vanmarcke en Van Avermaet begonnen vervolgens met dertig seconden voorsprong aan de laatste serieuze hindernis van de dag: de Lange Munte. Daarachter reed een groep van twaalf man met de volgende namen: Oscar Gatto, Fabio Felline, Jasper Stuyven, Frederick Backaert, Oliver Naesen, Adrien Petit, Zdenek Stybar, Philippe Gilbert, Matteo Trentin, Luke Rowe, Jurgen Roelandts en Mike Teunissen.

De drie vooraan bleven goed samenwerken op de Lange Munte. Het werd een strijd van drie tegen twaalf, maar ondanks het ruime overtal kwamen de achtervolgers nauwelijks dichterbij. Integendeel: de koplopers reden steeds verder weg. De voorsprong groeide naar de minuut.

Spannende strijd
De winnaar zou dus vooraan zitten. De drie werkten lange tijd goed samen, maar op 4,5 kilometer van het einde volgde de eerste aanval. Het was Van Avermaet die het vanaf de koppositie probeerde, maar hij kreeg geen ruimte. Het drietal stevende vervolgens af op een sprint. Vanmarcke wilde hier zijn concurrenten verrassen door vroeg aan te gaan, maar Van Avermaet bleek over de snelste benen te beschikken. Sagan eindigde op twee lengtes als tweede.

Het podium van de Omloop Het Nieuwsblad 2017 – foto: Serge Waldbillig

Dit artikel delen:

80 Reacties

Janjanssen98765 25 februari 2017 om 16:37

Jammer, Sagan verdiende het veel meer.

HoofdIsVrij 25 februari 2017 om 16:38

Quickstep en Lotto-Soudal slecht. Jammer dat die valpartij zoveel invloed heeft uiteindelijk. Teunissen en Roosen sterk.

Wheely 25 februari 2017 om 16:38

Power hoor van Greg, hier gaat Sagan nog een kluif aan hebben dit seizoen.

Ruben_ 25 februari 2017 om 16:38

Dan moet Sagan maar eens wat meer sparen. Eigen schuld

HF2013 25 februari 2017 om 16:39

De toppers staan er al in het openingsweekend. Nu kijken of Kristoff geen schade heeft opgelopen bij die valpartij en dan morgen Kristoff vs Groenewegen.

PS. iets met vader, hoop en gedachte.

AZH 25 februari 2017 om 16:39

Saaie koers opnieuw. De herhaling van vorig jaar had volstaan

hadock 25 februari 2017 om 16:39

Nee, hoor. De olympisch kampioen wint oververdiend!

Wheely 25 februari 2017 om 16:39

Felline! Drie Italianen in de top 10 ook.

Jaizkibel2008 25 februari 2017 om 16:40

@JanJanssen In het wielrennen verdien je alleen de winst, als je daadwerkelijk de streep als eerste passeert. Sterk trio vandaag. Etixx voorlopig op dezelfde koers als 2016.

schipperaar 25 februari 2017 om 16:41

Zonder Sagan waren ze nooit weggebleven, reed de tijdrit van zijn leven en de morele kampioen vandaag.

ah-ja 25 februari 2017 om 16:41

QS maar flauwe koers…

HoofdIsVrij 25 februari 2017 om 16:41

@AZH
Als je dit een saaie koers vond dan hou je niet van wielrennen.

grootverzet 25 februari 2017 om 16:42

Wat een koers. Jeetje wat is die sagan sterk zeg. Nog met hoogtestage in zijn benen en nu iedereen al zo pijn doen. Had hier zeker de verdiende winnaar geweest. Maar die pakt straks wel uit als de grote prijzen gereden worden. Dat wordt weer smullen van die kerel…

Romāns Vainšteins 25 februari 2017 om 16:42

Het leek nog wel wat te gaan worden maar eigenlijk zit er een te lang stuk aan het einde waar je moeilijk nog weg kan rijden van je mede toppers, Vanmarcke leek ook wel een beetje voor de punten te koersen want had zich ook in laatste wiel kunnen steken met 2 van die rappen.

Thijs E 25 februari 2017 om 16:42

Optimaal afgemaakt door GvA, Sagan gaat te wijd, of om Sep af te houden of verkeerd gestuurd en GvA doet wat hij dan goed doet.

Teunissen sterk, Roosen ook goed en Groenewegen pech op de verkeerde momenten

tdv21 25 februari 2017 om 16:44

Knap van Van Avermaet. Toont toch weer eens dat hij na een zware koers een van de snelste is.
Sagan zijn speels gemak is weer een genot om te zien, maar of het slim is…
Een voorjaar waar alles voor Boonen meezit is blijkbaar hem toch niet gegeven.

doeme80 25 februari 2017 om 16:46

Die adoratie voor Sagan hier begint genante vormen aan te nemen. In rechtstreeks duel met Van Avermaet lukt het hem nooit. Hij kan misschien eens aan zijn marketingteam vragen wat hij hier mee moet doen. Je weet wel die mensen die hem die apenpakjes aandoen en hem laten dansen als een oud paard in die tenenkrommende filmpjes.

Geit in mijn Kelderman 25 februari 2017 om 16:46

Prachtkoers. Wat een klasbak die van Avermaet.

En wat een ongelooflijk domme renner is die Vanmarcke ook. Gaat zo z’n erelijst niet bepaald opvullen.

Chaba 25 februari 2017 om 16:46

Fantastische koers vond ik het juist. 75km voor einde koers. Teunissen goed begonnen! Jammer can die mega valpartij. Maar Sagan GvA, Vanmarcke duidelijk het sterkste. Stuyven denk ik ook super en had mijn inziens mee gekund. Mist net nog ff de ervaring maar dat wordt ook een baas zeg.

Man met de hamer 25 februari 2017 om 16:46

Ach, dit was gewoon een flinke training voor Sagan. En wat vrienden maken. Dat wordt weer smullen van hem dit seizoen.

vlek 25 februari 2017 om 16:47

Beetje een vertekende koers door het moment van die grote valpartij, maar vooraan uiteindelijk toch de sterkste mannen die voor de overwinning sprinten. Niet echt een interessante editie dit.

Terpstra, Boom en Van Baarle helaas niets kunnen laten zien, Teunissen was sterk in de vroege vlucht, Roosen was redelijk en Groenewegen boven verwachting goed.

Tinkerbell 25 februari 2017 om 16:50

Vanmarcke weer eens dom gekoerst. En van Avermaet wint ook niet bepaald verdiend. Ik had liever de groep erachter nog zien terugkomen maar die keken te veel naar elkaar.
Ik vond het zelf ook een vrij saaie koers en de valpartijen hadden ook helaas te veel invloed.

Jowinho 25 februari 2017 om 16:50

Koers wordt gewoon bepaald door een val

Hemelrijk 25 februari 2017 om 16:51

Jongens, Sagan verdeelt en heerst, zoals hij die bocht bolt? Het wiel van Vanmarcke kiest, een mooi stukje toneel. Voor hem is dit een kermiskoers, voor de Belgen is het de eerste Hoogmis.. Sagan moet de competitie een beetje gaande houden, is gelukkig meer een bierdrinker dan een kannibaal.

Romāns Vainšteins 25 februari 2017 om 16:52

Toch steekst ergens in mijn achterhoofd het idee dat dit wel eens een volledig uitonderhandeld podium zou kunnen zijn ,…, Ze hadden er nochtans dik de tijd voor :) opjagers zijn geen moment meer in de buurt gekomen. En Vanmarcke is niet dom maar mistte gewoon het juiste terrein om weg te rijden waar tegelijkertijd de tandem Sagan-vanAvermaet altijd terug op het wiel was gekomen. Mijns inziens had hij al veel eerder (net na inlopen kopgroep of net ervoor) moeten aangaan waarbij je voor de onzekerheid tussen stek 1 of 50 koerst ipv een zekere stek 3, wie weet hoe belangrijk die punten wel niet zijn, rotsysteem.

Al met al een niet bijster beklijvende uitgave, dat kan beter

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair