Van Avermaet klopt Sagan wederom in Omloop Het Nieuwsblad
Foto: Orange Pictures / Leon van Bon
zaterdag 25 februari 2017 om 16:36

Van Avermaet klopt Sagan wederom in Omloop Het Nieuwsblad

Greg Van Avermaet heeft voor het tweede opeenvolgende jaar de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. Opnieuw versloeg hij Peter Sagan in de sprint. De derde plaats was ditmaal voor Sep Vanmarcke. Deze drie waren in de finale weggereden en mochten voor de zege sprinten.

Twee Nederlanders in kopgroep
Het duurde vandaag lang voordat de vlucht van de dag weg was. Na één uur koers zat alles nog bij elkaar. Uiteindelijk kregen Justin Jules (WB Veranclassic Aqua Protect) en Gediminas Bagdonas (AG2R La Mondiale) een kleine voorsprong. De twee zouden na een tijdje gezelschap krijgen van Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise), Leigh Howard (Aqua Blue Sport), Mike Teunissen (Sunweb) en –hoe kan het ook anders – Brian van Goethem (Roompot-Nederlandse Loterij). Deze zes reden vandaag naar een maximale voorsprong van ruim acht minuten.

Op tachtig kilometer van het einde kwam de eerste tegenaanval van Andrei Grivko (Astana). Hij probeerde samen met Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) en Thomas Boudat (Direct Energie) op zoek te gaan naar de kopgroep. Ondertussen werd het peloton steeds nerveuzer. Iedereen wilde op de eerste rij zitten en dat zorgde voor een aantal valpartijen.

Massale valpartij
De grootste valpartij vond plaats op ruim zestig kilometer van de meet. Enkele grote namen waren daarbij betrokken, waaronder Tom Boonen, Lars Boom en Alexander Kristoff. Geen van drieën zou de kop van de koers nog zien. Het peloton was door het incident in verschillende stukken gebroken.

De voorste groep begon daarna al snel aan de Taaienberg, waar Jasper Stuyven de boel uit elkaar reed. Alleen Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en Edward Theuns konden hem in eerste instantie volgen. Peter Sagan moest een gaatje dichten, maar dat bleek geen probleem. De wereldkampioen sloot vlak voor de top aan, waarna ook enkele andere renners terug konden keren, waaronder Timo Roosen.

De favorietengroep – foto: Serge Waldbillig

Sagan versnelt
Deze teruggekeerde renners moesten echter opnieuw passen toen Sagan ging versnellen. Alleen Van Avermaet en Vanmarcke konden met hem mee. Deze drie bleken de beste renners in de koers. Samen reden ze naar de overgebleven koplopers.

Op de Molenberg toonde Sagan voor het eerst een teken van zwakte. De Slowaak moest even een gaatje laten toen Vanmarcke versnelde, maar hij kwam uiteindelijk toch weer aansluiten. Na de top hadden we een groep van vijf: naast de drie toppers waren Teunissen en Jules overgebleven uit de vlucht van de dag. Deze twee moesten echter niet veel later alsnog passen op de Paddestraat.

Lange Munte
Sagan, Vanmarcke en Van Avermaet begonnen vervolgens met dertig seconden voorsprong aan de laatste serieuze hindernis van de dag: de Lange Munte. Daarachter reed een groep van twaalf man met de volgende namen: Oscar Gatto, Fabio Felline, Jasper Stuyven, Frederick Backaert, Oliver Naesen, Adrien Petit, Zdenek Stybar, Philippe Gilbert, Matteo Trentin, Luke Rowe, Jurgen Roelandts en Mike Teunissen.

De drie vooraan bleven goed samenwerken op de Lange Munte. Het werd een strijd van drie tegen twaalf, maar ondanks het ruime overtal kwamen de achtervolgers nauwelijks dichterbij. Integendeel: de koplopers reden steeds verder weg. De voorsprong groeide naar de minuut.

Spannende strijd
De winnaar zou dus vooraan zitten. De drie werkten lange tijd goed samen, maar op 4,5 kilometer van het einde volgde de eerste aanval. Het was Van Avermaet die het vanaf de koppositie probeerde, maar hij kreeg geen ruimte. Het drietal stevende vervolgens af op een sprint. Vanmarcke wilde hier zijn concurrenten verrassen door vroeg aan te gaan, maar Van Avermaet bleek over de snelste benen te beschikken. Sagan eindigde op twee lengtes als tweede.

Het podium van de Omloop Het Nieuwsblad 2017 – foto: Serge Waldbillig

RIDE Magazine
80 Reacties
Sorteer op:
25 februari 2017 17:36
@doeme80... volledig met je eens...dat nonchalante gaat stilaan naar het irritante...
25 februari 2017 17:40
Mike Teunissen komt er eindelijk echt doorheen. Respect! Uitstekende coureur.
25 februari 2017 17:48
Knappe zege van Van Avermaet. Ik vond het wel een leuke koers, al genoot ik meer van de 3e etappe in Abu Dhabi.

Planckaert is duidelijk fan van Sagan. Op zich begrijpelijk.
Het interview van Sagan buiten vond ik vrij respectloos.
De vraag van Sagan aan Vanmarcke was geweldig. Kennelijk was Sagan de gemaakte afspraak al vergeten. Dat Sep dan derde wordt, is niet zo gek.
25 februari 2017 18:00
@lennimator,
Tsja hij is weg bij TLJ hé.
25 februari 2017 18:05
@wielrenner

triest maar waar...

Ben trouwens wel benieuwd waardoor de Sagan groep opeens gehalveerd werd en dat de twee Trek gasten ineens nergens waren.
25 februari 2017 18:14
Hoe het ook zij: we zijn vertrokken.
25 februari 2017 18:14
Misschien dat het aan mij ligt, maar: ik vind de vedette-houding van Sagan (niet normaal met de pers willen praten, geen antwoorden geven) enigszins irritant worden. Natuurlijk, hij is de beste en heeft - net als Eddy Merckx - van moeder natuur een wielrenlichaam gekregen, maar Merckx praatte normaal met de pers.
25 februari 2017 18:23
Als Sagan zo blijft koersen zal van Avermaet nog veel winnen. Hij smijt met zijn krachten en van Avermaet doet slim pas kopwerk als ze met zijn drieën over zijn. Daarnaast krijgt Sagan hem er ook niet af. (Misschien nog niet)
25 februari 2017 18:24
Teunissen 12e, Roosen 18e, Groenewegen 25e. Met het oog op de toekomst kan ik hier mee leven.
25 februari 2017 18:32
Van der Hoorn (33ste) ook geen verkeerde uitslag. Go Taco!!
25 februari 2017 18:33
Sagan smeet met zijn krachten, maar heeft Van Avermaet nergens echt in de problemen gebracht. Dus ik denk dat ze elkaar weinig ontliepen, alleen Sagan showt wat meer hoe goed hij is.

Pluspuntjes: Felline verrast me echt in dit werk. Sterke renner, maar dacht altijd meer dat hij echt kon meedoen in de Ardennen. Teunissen echt heel sterk gereden. En ook Roossen deed het ook goed en ook die jongen van Veranclassics viel me op.

Tegenvallend toch wel Roompot. Op het meerijden in de kopgroep mee verder amper gezien terwijl hun ambitie verder zou reiken dit seizoen.
25 februari 2017 18:34
@Lennimator
De combinatie Haaghoek-Leberg nekte het Trek duo.
25 februari 2017 19:03
Vanmarcke lijkt me dan toch niet het grootste licht.. Volgens mij kunnen de afspraken over "we rijden samen tot de sprint" wel in de vuilbak van zodra je een minuut hebt..

Puike koers wel van Sagan en GVA. Sagan toont het meer, maar veel ontlopen ze elkaar toch niet. Had er een Patersberg in geleven vandaag, of een Kemmel, was Sagan misschien alsnog weggeweest..
25 februari 2017 19:03
@lennimator @wielrenner
Onzin, iedereen weet dat hij een prima renner is voor dit werk. Hij werd vorig jaar ook al 9e in DDV. Vorig jaar moest hij voor Vanmarcke werken, wat ook gewoon logisch is, als hij bij Lotto was gebleven had hij nu waarschijnlijk net zoveel kansen gekregen als bij Sunweb.
25 februari 2017 19:22
Conclusie: Sagan nu al sterk , mogelijks té sterk, Vanmarcke en Van Avermaet willen / kunnen aanvankelijk niet echt meewerken , en worden dan door de omstandigheden toch verplicht om hun duit in het zakje te doen en daarachter te veel verbrokkeling en te weinig talent en dan heb je dit podium.
Als Sagan zo verder evolueert , wordt het wellicht saai......
25 februari 2017 19:22
Jammer dat Stefan Küng net voor de Eikenberg materiaalpech kreeg. Hij zat nochtans bij GVA. Voor de mede Küngfans :
«Mir fuhr einer hinten in den Wechsel», so Küng. Er steigt ab, kann die Kette noch irgendwie entwirren und richtig auf die Zahnkränze legen. «Aber auf den nächsten Kopfsteinpflaster war der Wechsel endgültig hin - und ich raus aus der Spitzengruppe.»
25 februari 2017 19:37
@tinkerbell

Waar baseer je dat op?
25 februari 2017 19:49
Heb het helaas moeten missen. Wat is er met Boom gebeurd?
25 februari 2017 19:49
Sagan: wat een arrogantie tijdens dat sporza-interview. Hoe lang gaan we dat nog leuk moeten vinden vraag ik me af...
25 februari 2017 20:12
@elander : ik alleszins nog lang. Arrogantie ? Komaan zeg. Lacht hij met de minderwaardigheid van anderen ? Ik denk het niet. Voelt hij zichzelf beter en belangrijker ? Met recht en reden, zou ik zeggen. Sagan maakt gewoon fun en zorgt voor leven in de brouwerij.
25 februari 2017 20:20
als ik sagan zo zie denk aan een landloper maar is toch verboden dacht ik zal een landfietser zijn dan denk ik zal ik hem 50 CENT geven
25 februari 2017 20:36
De suggesties hier dat de Omloop als een veredeld criterium verkocht zou worden zijn echt te belachelijk voor woorden. Dan kan je evengoed zeggen dat Québec en Montréal vorig jaar verkocht waren. En Vanmarcke, tja, als een lam naar de slachtbank...
25 februari 2017 21:10
Ik vind het bij Sagan niet meteen arrogant, eerder een soort geforceerde spontaniteit.
25 februari 2017 21:48
@lennimator
Waar baseer ik wat op? Ik zeg namelijk twee dingen. Dat hij er eindelijk echt doorkomt omdat hij weg is bij TLJ vind ik een onzin uitspraak omdat hij vorig jaar dus ook al 9e werd in DDV.
Dat hij waarschijnlijk net zoveel kansen nu bij TLJ zou krijgen als nu bij Sunweb baseer ik eigenlijk nergens op. Daarom zeg ik ook waarschijnlijk, dat geeft een vermoeden aan. Maar ik ga er vanuit dat een ploegleiding ook wel ziet dat zo'n jongen ook groeit en hem dus op zijn minst een vrije rol zou geven. Dezelfde rol als hij nu bij Sunweb heeft aangezien ze daar voor de kasseien niet echt een kopman hebben momenteel en dus heeft iedereen een vrije rol daar.
25 februari 2017 22:06
In deze koers had Teunissen vorig jaar ook een vrije rol bij TLJ en reed toen ook al een prima wedstrijd dat resulteerde in een goede uitslag. Dat hij nu weer een stapje maakt is niet meer dan logisch maar die had hij bij TLJ ook kunnen maken. Ik denk zelf ook dat hij als hij was gebleven vandaag een vrije rol had gekregen. Het is jammer dat hij weg is...

Reacties zijn gesloten.