Van Aert overweegt deelname aan WK in Yorkshire

vrijdag 19 april 2019 om 13:17
Van Aert overweegt deelname aan WK in Yorkshire

foto: Cor Vos

Zal Wout van Aert eind september deelnemen aan het WK in Yorkshire? Als het aan bondscoach Rik Verbrugghe ligt wel. “De manier waarop Wout koerst, staat me geweldig aan”, zo laat hij weten aan Het Nieuwsblad. Van Aert zelf ziet een WK-debuut wel zitten, maar twijfelt.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Rik Verbrugghe heeft grote plannen als bondscoach. “Ik droom ervan om een blok te vormen rond Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Wout van Aert”, aldus de oud-renner. “Ik wil daarnaast ook sterke helpers die tot diep in de finale mee kunnen, maar ook neutraal blijven en nuchter de kansen kunnen inschatten.”

Verbrugghe: “Ik wil koersen zoals Deceuninck-Quick-Step”
Een beetje zoals Deceuninck-Quick-Step, de ploeg die al jarenlang domineert in het voorjaar. “Ik wil graag op dezelfde manier koersen: aanvallend en met de intentie om het WK te winnen. Ik wil naar Yorkshire trekken met renners die naar een piek toeleven”, zo schetst Verbrugghe.

Van Aert moet een van de kopmannen worden. “Waarom? Omdat Wout altijd vooraan koerst. Hij was dit voorjaar fysiek een van de sterkste renners. Bovendien ligt de omloop hem erg goed. In de laatste zeven ronden liggen heuvels die doen denken aan de Amstel Gold Race.”

Rik Verbrugghe denkt nadrukkelijk aan Wout van Aert – foto: Cor Vos

Van Aert in dubio: “Ik kan niet blijven pieken”
Van Aert ziet net als Verbrugghe kansen in Yorkshire. “Er is niet elk jaar een omloop waarop ik uit de voeten kan. Daarnaast is het een speciale koers, vooral omdat ik hem nog nooit reed. Ik overweeg dan ook om deel te nemen.” De renner van Jumbo-Visma zit echter met een probleem: wat met het begin van het veldritseizoen?

Het WK in Yorkshire wordt namelijk verreden op 29 september, vlak na de wereldbekercrossen van Iowa (14 september) en Waterloo (22 september). Bovendien heeft Van Aert al een intensieve periode achter de rug. “Ik moet oppassen dat ik niet teveel doelen stel”, aldus de renner van Jumbo-Visma.

“Ik kan niet meerdere periodes achter elkaar pieken. Ik wil concreet weten wanneer mijn wegcampagne eindigt en wanneer mijn crosseizoen begint. En vooral wanneer ik een rustperiode kan inlassen. Het is al lastig om van januari tot midden april je focus te behouden.”

Wout van Aert heeft al een zware periode achter de rug – foto: Cor Vos

Gesprek na Luik-Bastenaken-Luik
Van Aert zal na de Amstel Gold Race dan ook op vakantie gaan, om in mei de rest van het jaar te bespreken. “Het enige wat ik nu weet, is dat ik in juni op hoogtestage ga naar de Sierra Nevada. Daarna volgen onder meer het Critérium du Dauphiné en de Bretagne Classic.”

“Verder is er nog niks beslist. Ik heb ook nog niet met de bondscoach gesproken over het WK.” Verbrugghe hoopt Van Aert echter te overtuigen. De keuzeheer zal na Luik-Bastenaken-Luik contact zoeken met de renners die op zijn longlist staan.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Viktrodriguez 19 april 2019 om 13:30

WK op de weg natuurlijk, zeker bij een reële kans op een goed resultaat. Dat is tig maal prestigieuzer dan welke combinatie van veldritten dan ook.

FondriestTF3 19 april 2019 om 13:50

Prestige is hoe anderen naar je kijken. Voldoening is veel belangrijker en intrinsiek.

Als je naar alle voorbeelden kijkt van langdurige, mooie carrieres, zie je één gemene deler: ze hebben plezier in wat ze doen.

In die zin zou dat het advies aan Wout zijn: zorg dat je geniet van wat je doet. Dan is je balans privé beter in orde en volgen prestaties vanzelf. En een prestatie hoeft geen overwinning te zijn; het maximale voor jezelf eruit halen is een enorme prestatie.

(Gezien de mogelijkheden van Wout verwacht ik overigens nog wel de nodige hoogtepunten, maar dat terzijde).

Shinzawai 19 april 2019 om 13:51

Na het voorjaar rustig opbouwen richting WK. Daarna stoppen met veldrijden :)

Opvallend trouwens dat Wellens niet als kopman wordt genoemd.

KnightBiker 19 april 2019 om 14:02

+1 die hoort er toch wel bij… Wellens heeft al meer gewonnen dan Naessen, al valt het bij Wellens altijd moeilijk te voorspellen of hij goed zal zijn op dat moment of niet… (bij regen, altijd meenemen!)

KnightBiker 19 april 2019 om 14:00

Als van Aert serieus wil blijven cyclocrossen dan moet de focus aan het einde van het seizoen weer op kort, intensief en vaak. Daar past een WK van 260 km niet echt bij…

Wat van Aert zelf aangeeft, je kan niet blijven pieken, als hij kiest voor het WK dan wordt het cyclocross seizoen er 1 teveel. Als hij kiest voor cyclocross zal hij wellicht altijd spijt hebben niet gekozen te hebben voor het WK.

(keuzes, keuzes…)

toke 19 april 2019 om 14:22

Omdat MvdP nog niet vernoemd is doe ik het maar….Als Matheu deelneemt aan het wk is deelname van de rest zinloos.

Tour 19 april 2019 om 14:30

+1

jessevdalen 19 april 2019 om 15:07

Van aert doet ook de binckbank tour en de belgische kampioenschappen?

Dark Noise 19 april 2019 om 15:40

Daar waar Van der Poel aangeeft toch niet echt van de weg te houden, heb ik de indruk dat Van Aert zich beter amuseert op de weg en daar dan ook wellicht meer de nadruk op zal gaan leggen.

Barry Batsbak 19 april 2019 om 19:53

Dan zou je toch verwachten dat hij de Amerikaanse ouverture van het cross-seizoen met gemak laat lopen en zich focust op het WK op de weg. Eerlijk gezegd heb ik een beetje het gevoel dat hij niet op een of andere manier ingezet wil worden als knecht voor Gilbert, Naessen of Bennoot ofzo. Anders snap ik de aarzeling niet zo van Van Aert de wegrenner van Jumbo Visma. Neem aan dat die toch ook wel graag een regenboogtrui in hun rangen zouden zien…

Alto 19 april 2019 om 16:21

Zou wel leuk zijn, een finale met Wout van Aert en Mathieu vd Poel op het WK weg. Beide zijn er kanshebber

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone