Van Aert opent veldritseizoen met Wereldbeker-zege in Las Vegas

Van Aert opent veldritseizoen met Wereldbeker-zege in Las Vegas

Foto: Marcel Koch

donderdag 17 september 2015 om 07:38

Wout van Aert heeft de seizoensopener in de Wereldbeker veldrijden op zijn naam geschreven. De 21-jarige Belg van Vastgoedservice-Golden Palace liet in een warm Las Vegas Sven Nys en Michael Vanthourenhout ruim achter zich. Door zijn zege is Van Aert ook automatisch de eerste eigenaar van de wit-blauwe leiderstrui in het Wereldbeker-klassement. Lars van der Haar was op plek vier de beste Nederlander.

Gesloten openingsfase
De Amerikaanse cross werd in de avond bij kunstlicht gereden. Het weinig technische parcours bleek in eerste instantie niet zwaar genoeg om het verschil te maken. Op de gortdroge grasstroken bleven de veldrijders lang bij elkaar, totdat Tom Meeusen in de derde ronde een foutje maakte op de balkjes en viel. Lars van der Haar zat niet ver achter hem en kwam ook ten val. Niet veel later ging Michael Vanthourenhout er van door.

Vanthourenhout solo
Toen de enorme stofwolken van de zandstrook gedaald waren, bleek de crosser van Napoleon Games al een aardig gaatje te hebben geslagen. Belgisch kampioen en Vanthourenhouts ploegmaat Klaas Vantornout mende het peloton, maar dat was duidelijk met de rem erop. Na ongeveer halfweg koers had de Belgische koploper 34 seconden voorsprong, tijd voor Sven Nys om in de tegenaanval te gaan. Hij kreeg Wout van Aert met zich mee en samen openden ze de jacht op Vanthourenhout.

Nys en Van Aert op jacht naar koploper
In iets meer dan een ronde tijd dichtten de koning en kroonprins van het Belgische veldrijden het gat met Vanthourenhout, waardoor we op dat moment drie leiders hadden. Achter hen was het veld in een aantal groepen gebroken, met Niels Wubben, Lars van der Haar, Stan Godrie en Corné van Kessel in de eerste groep. Zij volgden tot op dat moment op 26 seconden, maar de samenwerking in de groep verliep voorspoedig.

Van der Haar in de achtervolging
Met nog drie rondes voor de boeg deden Van Aert en Nys het leeuwendeel van het werk vooraan. Amerikaans kampioen Jeremy Powers was samen met Van der Haar de eerste achtervolgende groep, op negentien tellen achterstand. Vanuit het achterveld probeerde ook Kevin Pauwels de oversteek te maken na de twee chasers op de kopgroep, waar Powers indruk maakte. Vooraan moest Vanthourenhout, die geen meter kopwerk leverde, lossen bij Nys en Van Aert.

Aanval Van Aert
Op de twee zwaardere oplopende stroken opende de 21-jarige Belg de aanval op ervaren rot Nys. Die laatste kwam daardoor onder druk te staan, moest meter per meter toegeven en moest zijn jonge landgenoot laten gaan. Vervolgens passeerden de crossers de finishstreep, waar Van Aert al dertien tellen van Nys had genomen. Niet veel later bleek dat de vogel gevlogen was voor de winst, maar de strijd om de overige podiumplekken was nog razend interessant.

Vroege beslissing
Vanthourenhout ging nog altijd als derde crosser de slotronde in, met veertig seconden achterstand op koploper Van Aert. Het achtervolgende groepje met Van der Haar, Powers en Pauwels volgde slechts elf tellen na hem. Toch kwamen zij niet dichterbij, mede omdat Pauwels geen kopwerk verrichtte. Bij Powers was het beste eraf en ook Van der Haar kon het verschil niet maken. Op die manier reed Vanthourenhout naar de derde plek, terwijl Van der Haar niet veel later de sprint won voor plek vier.

flag-us Las Vegas – Wereldbeker 2015
Clif Bar Cross Vegas, eerste manche:
1. flag-be Wout van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace) in 1u07m00s
2. flag-be Sven Nys (Crelan-AA Drink) op 23s
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games) op 44s
4. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin) op 52s
5. flag-be Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games) z.t.
6. flag-us Jeremy Powers (Rapha-Focus) op 54s
7. flag-be Laurens Sweeck (ERA Real Estate-Murprotec) op 1m30s
8. flag-be Jens Adams (Vastgoedservice-Golden Palace) op 1m40s
9. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea) op 1m48s
10. flag-be Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games) z.t.

14. flag-nl Niels Wubben (Telenet-Fidea) op 2m17s
21. flag-nl Thijs van Amerongen (Telenet-Fidea) op 2m38s
31. flag-nl Stan Godrie (Rabobank) op 3m31s
44. flag-nl David van der Poel (BKCP-Corendon) op 4m37s

Samenvatting UCI

Kateřina Nash wint bij de vrouwen
Bij de vrouwen soleerde ’thuisrijdster’ Kateřina Nash naar de zege. De Tsjechische kampioene, al jaren getrouwd met de Amerikaanse skiër Marcus Nash, van 37 liet in Las Vergas de Italiaanse en Belgische kampioene achter zich. Eva Lechner kwam eveneens alleen binnen, terwijl Sanne Cant de sprint voor plek drie won. Sanne van Paassen was bij afwezigheid van Marianne Vos op een zesde plek de beste Nederlandse.

Uitslag
1. flag-cz Kateřina Nash in 49m17s
2. flag-it Eva Lechner op 15s
3. flag-be Sanne Cant op 38s

Dit artikel delen:

16 Reacties

zoetepap 17 september 2015 om 07:41

YESS !! The kid is back. Nijs ook op de afspraak.

0
denistel 17 september 2015 om 07:48

mooi rondje vooral die zandbak dat leek de Sahara wel.7 l sweeck 8 j adams 9 c v kessel en 10 g vermeersch

0
ambie 17 september 2015 om 07:49

In die warmte, een overbodige veldrit, wk niet waardig, jammer dan ook voor Mathieu.

0
Smuckinho 17 september 2015 om 07:53

Over wie heb je het nou Zoetepap? Mooi dat Sven weer op het podium te vinden is, hopelijk heeft hij een waardige afsluiting van zijn carrière. Ik denk echter wel dat de grote meerderheid van alle prijzen verdeeld gaan worden onder Van Aert en MVDP. Wellicht een beetje voorbarig omdat het seizoen net begonnen is, maar ik zie niemand dezelfde stappen hebben kunnen zetten als die twee.

0
Netraam 17 september 2015 om 07:59

Was een redelijk snelle ronde, goed om Nys nu weer zo te zien maar gaat hij tijdens de zwaardere crossen ook weer meedoen om het podium?
Verder is het natuurlijk de vraag wie er allemaal goed waren tijdens deze cross, het seizoen duurt nog wel even.

0
Wheely 17 september 2015 om 08:00

Op basis van deze wedstrijd zo vroeg in het seizoen moeilijk te zeggen maar van Aert oogde zeer sterk. Van der Haar leek teveel op een een sprint te gokken, reed allesbehalve aanvallend. Was ook gevallen in het begin, daar kan het ook aan gelegen hebben. Jammer dat op Powers na de Amerikanen zich niet wat meer getoond hebben.

0
zoetepap 17 september 2015 om 08:25

Van Aert natuurlijk…die andere Kid is er niet.

0
ikbenprocycling 17 september 2015 om 09:23

best place for nonsense: las vegas.
Woet Ven Ert
https://www.youtube.com/watch?v=dvf2iVTaVAw

0
xistnc 17 september 2015 om 09:34
Quote:
… probeerde ook Kevin Pauwels de oversteek te maken na de twee chasers op de kopgroep …

na > naar

0
Smuckinho 17 september 2015 om 09:36

Haha ok. Ik dacht dat je misschien Powers bedoelde met ’the kid’.

0
SolerEritrean 17 september 2015 om 12:35

Powersssss

0
Omhoog73 17 september 2015 om 12:36

Knap gedaan flauw ventje ;)

0
S-Works87 17 september 2015 om 12:40

Dit ziet er goed uit voor Nys. In de zware technische baggerkoersen komt hij alleen maar beter tot zijn recht. Ik denk dat hij er nog een paar gaat pakken. En anders rijdt hij er sowieso gelikt bij op z’n nieuwe fluor-Trek en de nieuwe Crelan kit!

0
Wheely 17 september 2015 om 13:04

Was trouwens nog best grappig, het duo Powers en Pauwels zorgde voor wat spraakverwarring vanochtend.

0
HoofdIsVrij 17 september 2015 om 16:06

Aardige cross gezien, al vind ik het doodzonde dat Sporza zo weinig nog verslaat. Kan bij mij er wel voor zorgen dat ik veel minder cross ga kijken.

De Nederlanders toonde zich in de subtop goed met eindelijk weer Wubben en Van Amerongen aan het front. Godrie ging ook een lange tijd goed mee, maar heeft nog niet zo’n grote motor. Trouwens grappig om de Blanco outfits weer te zien (gedragen door Giant offroad).

0
ProfrondeZevenbergen 17 september 2015 om 19:10

Gelukkig maar 7 belgen in de top 10. Die zijn duidelijk niet invorm.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone