Valkenburg aan de Geul krijgt prestigieus keurmerk van de ASO

donderdag 12 mei 2022 om 12:46
Valkenburg aan de Geul krijgt prestigieus keurmerk van de ASO

foto: Cor Vos

Valkenburg aan de Geul heeft van de ASO, de organisatie van de Tour de France, het ‘Tour de France Cycle City’-label gekregen. Het keurmerk wordt uitgereikt aan gemeenten die stappen ondernemen om fietsgebruik te ondersteunen. Alleen gemeenten die ooit de Ronde van Frankrijk of de Tour de France Femmes hebben ontvangen, kunnen het label krijgen.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Valkenburg, dat de Tour de France ontving in 2006, kreeg ‘vier fietsen’, de hoogst mogelijke categorie van het ‘Tour de France Cycle City’-label. Kopenhagen en Parijs waren de enige andere steden die ook zo’n hoge beoordeling kreeg. “De gemeente zorgt voor een fietsinfrastructuur, stelt genoeg budget beschikbaar om het dagelijkse fietsverkeer te ontwikkelen en heeft zowel voor de korte als de lange termijn fietsenstallingen geïnstalleerd op strategische locaties”, schrijft de ASO in een persbericht over Valkenburg.

In 2006 trokken het Tourpeloton vanuit het Luxemburgse Esch-sur-Alzette naar het centrum van Valkenburg, met in de laatste kilometers een passage over de iconische Cauberg. Terwijl Matthias Kessler de rit won, kwam Erik Dekker zwaar ten val. Het zou het einde van zijn carriere betekenen.

2024 of 2025
In 2024 of 2015 wil Valkenburg de Tour de France ook weer verwelkomen, in samenwerking met Rotterdam en Den Haag, die zich samen officieel kandidaat hebben gesteld voor de start van de Tour de France in een van die jaren. Rotterdam is de enige Nederlandse plaats die ook een ‘Tour de France Cycle City’-label heeft. In totaal zijn er 108 gemeenten met het keurmerk.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Romāns Vainšteins 12 mei 2022 om 12:54

Hoewel het natuurlijk stompzinnig gekweel van het type ‘lintje’ is verdient Valkenburg het wel. Er is geen plaats in Nederland die meer wielrennen uitstraalt dan dit gezellige dorp.

Koers 12 mei 2022 om 13:26

Extra marketingvoordeel toevoegen, opdat plaatsen meer betalen, zonder dat het de ASO iets kost. Uiteindelijk gaan plaatsen natuurlijk dit 'keurmerk' eisen bij de onderhandelingen. 2 jaar later komen ze dan nog eens in het nieuws omdat ze een echte fietsgemeente zouden zijn en het keurmerk ontvangen. Kunnen de fietsvakanties/weekendjes weer geboekt worden. Slimme knapen die Galliërs.

Edit: ik voorzie ook een abonnementsmodel, over 5 jaar weer in het nieuws omdat dit keurmerk wordt verlengd.

Erik de Vlaming 12 mei 2022 om 13:31

Heel mooi dit keurmerk! Er staat niet beschreven wat je er aan hebt dus volgens mij zit niemand hier op te wachten. Dus weer onnodige tijd van een ambtenaar om dit via gelobby te regelen.

Onzin dat de ASO dit gaat uitgeven. Gevolg is waarschijnlijk dat gemeente zonder keurmerk geen start krijgen. Misschien kan de ASO zich gaan vestigen in Rusland stelletje boeven

Koers 12 mei 2022 om 13:59

Alleen gemeenten die ooit de Ronde van Frankrijk of de Tour de France Femmes hebben ontvangen, kunnen het label krijgen.

Andersom dus, en een manier om de damesplaatsen gemakkelijker te verkopen.

Erik de Vlaming 12 mei 2022 om 14:51

Ja ik lees ook wanneer je het keurmerk krijgt maar wat je er dan vervolgens aan hebt staat er niet bij!

Maar ja volgens mij werkt dat met ieder keurmerk zo je moet er iets voor doen of gegaan hebben om te krijgen en wat je er vervolgens mee kan is en blijft een groot raadsel (vooral commercieel van waarde)

Koers 12 mei 2022 om 15:21

Je komt ws in bladen zoals Fiets, misschien komt het in het nieuws (in elk geval op wf), en dan gaan mensen fietsweekendjes daar houden. Daar verdienen de ondernemers binnen de gemeente weer geld aan. Als je googled op ´mooiste fiets omgeving nederland´ krijg je dit ws ook te zien enzo. Verder stelt het niet zoveel voor natuurlijk. NL ligt vol met fietspaden, dat is in andere landen wel anders natuurlijk.

Kopinkas 12 mei 2022 om 15:17

Op het gevaar af om zelf een prestigieus zeurmerk te krijgen… één keer googlen op de fameuze 'Tour de France cycle city' levert al meteen het volgende op:
'In 2022, 28 towns and cities made submissions for the very first time, whilst 6 of the 80 towns and cities awarded the label in 2021 renewed their submissions.'
Zoals dat altijd gaat bij dat soort labels, moet je jezelf kandidaat stellen, en dat doe je dan blijkbaar niet jaar na jaar – waarom zou je ook.
En zo kan Valkenburg het wereldnieuws halen als enige topper samen met Parijs en Kopenhagen. Tarara.

Headlines

Materiaalzone

Populair