Vader Evenepoel trekt aan de bel: “Lijkt net alsof de renners marionetten zijn”

woensdag 17 mei 2023 om 10:47
Vader Evenepoel trekt aan de bel: “Lijkt net alsof de renners marionetten zijn”

foto: Cor Vos

Corona houdt de Giro d’Italia momenteel in zijn greep. De opgave van wereldkampioen Remco Evenepoel zorgde al voor de nodige commotie, maar de laatste dagen gaat het pas echt hard. Patrick Evenepoel, de vader van, roept in de podcast Wuyts & Vlaeminck van Het Laatste Nieuws op tot verandering.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Remco Evenepoel wist zondag nog wel de tijdrit naar Cesena te winnen, maar gaf na afloop al een vermoeide indruk. Enkele uren na zijn tijdritzege kwam het nieuws naar buiten dat de Belg positief was getest op corona. “We kunnen hier niemand de schuld van geven, maar eigenlijk was het een schande hoe het er aan toe ging. De organisatie, de pers… iedereen. Als je dat aan het begin van de Giro ziet, dat was een schande. Iedereen moet zijn werk doen, maar op deze manier loopt het mis”, is Evenepoel senior van mening.

“Het lijkt wel alsof de renners marionetten, speelballen zijn. Adrie (Van der Poel, red.) stuurde mij een berichtje. Er moet volgens hem iets gebeuren, er moet een statement komen. Als je aan de meet komt, zie je iedereen rennen om de microfoon het eerst onder de neus van een renner te steken. De renners moeten echter ook hun job doen. Waar zijn we allemaal mee bezig?

Lees ook:
Lefevere niet blij met beschuldigingen La Gazzetta dello Sport: “Grens overschreden”

“Er moet iets veranderen, absoluut. Het stopt niet. Het gevaar bij de renners is dat het op hun hartspier komt. We willen een geval zoals met Colbrelli vermijden. Als Remco nog drie dagen in het rood koerst, kunnen de gevolgen groot zijn. En dan is het nog maar de Giro, hé. Het is wel ons kind. Of iemand anders zijn kind, echtgenoot of vader. Dat is het belangrijkste.”

Deze ochtend werd bekend dat nog eens vier renners van Soudal Quick-Step de Giro d’Italia moeten verlaten wegens een coronabesmetting.

Lees ook:
Giro 2023: Coronagolf bij Soudal Quick-Step, nog eens vier renners geven op

Dit artikel delen:

53 Reacties

Davbam 17 mei 2023 om 10:59

Snap het punt van pa. Maar hij staat ook in de menigte, samen met ma en Oumi. Ook van de ene micro naar de andere. Om dan lekker met zoonlief/manlief op de foto te gaan, te knuffelen en te kussen.

Sorry dat ik het zeg, maar het gedoe uit kamp QS komt op mij nogal gemakkelijk over. Het is allemaal de schuld van de organisatie, van journalisten, etc. Maar ik zie zelden of nooit de hand in eigen boezem gaan.

13
Panache 17 mei 2023 om 11:03

Roglic op 5 mei "We overwegen om het coronaprotocol van een aantal jaar geleden opnieuw in gebruik te nemen” en dat is de enige juiste werkwijze. Eigen verantwoordelijkheid nemen en als team terug die cocon in tijdens de grote ronden zoals dat in de Tour van 2020, 2021 en 2022 ook redelijk goed werkte (en het in de Giro en Vuelta van die jaren veel minder werd nageleefd). Patrick Evenepoel wijst iets te veel met zijn vinger naar anderen. Op zich begrijpelijk, want hij is teleurgesteld en boos, maar anderen gaan niet voorkomen dat zijn zoon een virus oploopt, die kans op een infectie zo laag mogelijk houden moet Remco toch echt zelf doen.

10
Panache 17 mei 2023 om 11:10

Aanvulling: een optie die ik (als buitenstaander) de renners zou willen voorstellen is een vaccin nemen circa 4 weken voor de start van een grote ronde. Op die wijze zorg je voor een boost antilichamen en wordt een binnendringend coronavirus veelal door je immuunsysteem in vroege fase ontdekt en opgeruimd (dus opgeruimd voordat het de cellen van de luchtwegen overneemt en er virus-reproductiefabriekjes van maakt). Uiteraard niet als verplichting, maar wel als optie voor renners die hier voor open staan (ik zou daar voor open staan). Immers: hoe langer je lichaam dit virus niet meer gezien heeft, hoe vatbaarder je weer bent.

0
Klootje Kriekeljon 17 mei 2023 om 11:13

Dit dus.

Het is niet flauw om (zelfs achteraf) te stellen dat je Evenepoel wel heel losjes zag omgaan met het mogelijke gevaar op corona. Als hij zelf overal aan de voorzichtige kant had gezeten, had je nu recht van spreken om iets aan te kaarten.

Hoe vaak hebben we hem en zijn meisje gezien in beeld bijv.? Als mens veroordeel ik zoiets absoluut niet. Jong, verliefd, in de bloei van je leven en carrière. Maar er is echt geen enkele logica om jezelf af te zonderen op een berg van familie en burgerleven. Om daarna alle voorzichtigheid te laten varen zodra je in de Giro komt.

7
Limal 17 mei 2023 om 11:16

De enige manier om veilig in de eigen cocon te blijven na die rit waar ze met moeite van de berg afraakten was met de heli. Het heeft SQS niet geholpen. (Met de fiets de berg af was bij die temperaturen en nattigheid vanuit gezondheidsoverwegingen geen optie en de volgepropte gondels waren al helemaal een nucleair risico.)

Het zijn dus niet enkel de ploegen zelf die hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Een grote ronde is een complex radarwerk waar alles op elkaar afgestemd moet zijn om een van de makkelijkst overdraagbare ziektes die we kennen de kans op verspreiding zoveel mogelijk te ontnemen. Misschien wel zo complex dat het – zeker bij dit aanhoudende k*tweer – zo goed als onmogelijk is.

Een booster nemen vier weken voor de start lijkt me daarom wel een goed idee. Hopelijk lezen er hier ploegartsen mee ;-)

0
Explorer 17 mei 2023 om 11:39

Waarom komen de ploegartsen uci en organisatie hier niet bijeen? Kundig beleid afspreken, maar ook wat nu formeel gezien noodzakelijk is hoeft over 3 maanden mischien niet meer noodzakelijk te zijn. Covid is per individu verschillend (wel of niet) te beoordelen.
Milde klachten, zware klachten. Etc etc Een booster heeft ook bijwerkingen, ondanks dat ikzelf ook tot de max geïnjecteerd ben weet je niet wat het op de lange termijn doet voor een top sporter.
Beleid missen we hier.

1
Reutemeteut 17 mei 2023 om 11:43

Midden in je trainingsstage een booster? Ik hoop niet dat er artsen meelezen, Limal.

4
djerkson 17 mei 2023 om 11:46

Ach, als het Adrie en Matje waren, had je dan nog zo geklonken? Je kan er 100% zeker van zijn dat Adrie ook zo gereageerd zou hebben als het zijn zoon zou betreffen.

1
Deef Dubbelzwammer 17 mei 2023 om 11:54

Jumbo moet praten.

-3
HNak 17 mei 2023 om 11:17

Eenieder die de mening van Patrick Evenepoel serieus neemt raad ik aan even door zijn twitter te scrollen. Hier alvast een mooi voorproefje:

https://twitter.com/patevenepoel/status/1658006191203663876

..

8
In de waaier 17 mei 2023 om 11:31

Nog zo’n Patrick

0
luca77 17 mei 2023 om 11:40

Zo, die gast is extreem simpel en opvliegend.

3
ozziepix 17 mei 2023 om 11:50

Ik zie die vader ook altijd als de reden waarom er de nodige rauwe randjes aan het karakter van de jonge Evenepoel zitten. Wat een opvliegende Calimero is dat.

Overigens is dit ook een pareltje:
https://twitter.com/patevenepoel/status/1657866778423296003

3
LB117 17 mei 2023 om 13:14

Haha lekker passief agressief reageren op het internet… net een echt mens die Patrick

2
Davbam 17 mei 2023 om 13:23

Soms is het gewoon niet handig om je ouders op Twitter te hebben…

0
skylimit 17 mei 2023 om 11:10

Als het goed gaat met zoonlief hoor je hem niet. Het hoort er gewoon bij en het ligt aan het aard van het beestje zelf hoe daar mee om te gaan.

5
theking 17 mei 2023 om 11:17

Het interview geluisterd. Hier klinkt een teleurgestelde vader. Als zijn zoon niet ziek had moeten afstappen hadden we hem uiteraard niet gehoord.
Wat me verder opviel was dat hij bijna Roglic er nog de schuld van wou geven want die fietste wellicht al 4 dagen met een besmetting rond in het peloton.
Dat zal de emotie zijn. De schuld licht natuurlijk niet alleen bij anderen. Ook deels bij hem, hij bevond zich ook te dicht op de ploeg in mijn ogen.

5
Mooie Sjors 17 mei 2023 om 11:22

Lijkt mij een logische teleurstelling, Evenepoel heeft zijn hele seizoen hierop afgestemd.

Verder is Evenepoel Sr. ook niet de meest intelligente mens die er rondloopt. Zijn monoloog in Wuyts & Vlaeminck bood voor mij weinig meerwaarde. Waarom ze dat soort mensen altijd willen opvoeren in de media, is mij een beetje een raadsel. Ook het interview eerder in de Giro met Oumi hoeft voor mij niet.

3
Arno van Niem 17 mei 2023 om 11:45

Als ik toch een volwassen atleet was zou ik liever hebben dat mijn familie uit de media zou blijven. Levert alleen maar gezeik op.

5
Deef Dubbelzwammer 17 mei 2023 om 11:58

Klopt, 100% mee eens. Toegevoegde waarde is nul komma nul.

1
Romāns Vainšteins 17 mei 2023 om 12:50

Trotse papa’s zijn soms onbeteugelbaar, ze stilhouden kost dan meer moeite dan ze loslaten.

-3
Cycling 17 mei 2023 om 14:02

@Arno van Niem er is niks mis mee dat je trots op je zoon bent en dat zegt tegen de pers. Alleen ook allerlei meningen gaan verkondigen, omdat je de ‘zoon van’ bent kunnen ze beter achter wege laten.

0
Il Leopardo della Primavera 17 mei 2023 om 10:58

Hij heeft absoluut een punt, vooral het feit dat renners meteen 10 microfoons onder hun neus gedrukt krijgen als ze bij de streep zijn. Daar mag best een persvrije zone worden gemaakt, dat renners rustig op adem kunnen komen, wat kunnen eten/drinken, jasje aan kunnen doen, etc etc.

Ben vooral benieuwd naar wat Adrie precies te zeggen had, hij raakt altijd goed de kern van het verhaal.

4

Duimpje omhoog.

-6
Davide_Formolo 17 mei 2023 om 11:02

Ik ben het wel met je eens, maar had zijn ploeg dan niet ook zelf meer verantwoordelijk kunnen nemen?

5

Ik heb mezelf ook een duimpje omlaag cadeau gedaan.

-3
Whyze Katje 17 mei 2023 om 12:36

Ik erger me daar ook vaak aan, sporters zijn nog niet de streep over of ze moeten al commentaar kunnen leveren, dodelijk vermoeid en nog vol adrenaline. Als ze dan iets zeggen vanuit die emotie/adrenaline wat niet goed ‘valt’ is vervolgens het kot te klein en moeten er excuses gemaakt worden. Persoonlijk vind ik dat bijna onmenselijk. Gun mensen even een pauze, ze hebben een topprestatie geleverd waarom zou je ze niet even letterlijk en figuurlijk de tijd geven om op adem te komen?
Het gaat zelfs de andere kant op, als een sporter er voor kiest om even niet de pers te woord te staan om wat voor reden dan ook, dan is er iets mis met die sporter…. Nee, een sporter mag ook gewoon eens een keertje nee zeggen. Dat zou normaal moeten zijn.

1
Ypuh 17 mei 2023 om 11:12

Evenepoel mag ook stoppen met wielrennen hoor. Gewoon in de fabriek aan de slag, of als boer of visser. Het is geen verplichting om mee te doen en vacatures genoeg in de wereld. Ik heb meer medelijden met circus ponies dan deze Evenepoel, die er zelf veel meer aan kan doen om niet uit te vallen.

4
Anton van Valouwe 17 mei 2023 om 11:40

“boer of visser” is een wat uitstervend ras…

-3
Cycling 17 mei 2023 om 11:42

Het is misschien verstandig als er bij Soudal-Quickstep en Evenepoel (s) even een adempauze komt. Ze vroegen om Evenepoel met rust te laten. Het continu in de pers komen van Lefevere en Evenepoel senior helpt daar echt niet bij.

4

Het heerst hè.

2
Anton van Valouwe 17 mei 2023 om 10:59

De tol van de roem. Dat is moeilijk te reguleren, wielrenners zijn t.o.v. voetballers "aanraakbaar", dat is niet nieuw, een persvrije zone kan zeker een goede maatregel zijn!

1
Bontempi1962 17 mei 2023 om 19:06

Typerend voor de entourage van REV dat nu ook de vader aan het woord komt. Ik heb de vader van, laten we zeggen, Mollema, nog nooit aan het woord gehoord. Zou mooi zijn als die lui uit de publiciteit verdwijnen.

1
Romāns Vainšteins 17 mei 2023 om 11:08

Het blijft bizar dat het al dan niet oplopen van een virusinfectie voor velen iets is dat door mensen beïnvloed worden kan en iedereen elkaar het eigenaarschap/de verantwoordelijkheid van opdringen wil.

Uiteindelijk weet je niet hoe waar en/of door wie hij het opgelopen heeft. Zinloos om theorieën over de ene dan wel andere kant op te werpen.

0
YogiBear 17 mei 2023 om 11:20

Het is een feit dat menselijk gedrag de kans het al daar niet oplopen van een virusinfectie kan beïnvloeden. Het is echter geen 0/1 schakelaar en dat beweert ook niemand. Handen wassen, afstand houden, ventilatie, vaccinatie en mondkapjes zijn allemaal zaken die in meer of mindere mate bij start, finish en dopingcontrole toegepast kunnen worden.

3
In de waaier 17 mei 2023 om 11:29

Zijn (verwende)zoontje heeft het ook niet van een vreemde.

0
luca77 17 mei 2023 om 11:34

Ergens snap ik het. Het is apart dat na een lange koersdag er 100 man achter de finishlijn staat om een quote van de renners te krijgen. Laat ze wat drinken, handdoekje erbij. En dan een interviewtje doen.

Aan de andere kant ben ik geen voorstander van grote woorden als ‘marionetten’. Breng het ter sprake, discussieer, zonder meteen te doen alsof er diverse bomaanslagen plaats zullen gaan vinden.

En ook fijn dat Adrie zich er weer mee bemoeit. Die appt Rutte denk ik ook over de asielcrisis. En de meteorologen in Imola.

0
sooike 17 mei 2023 om 12:17

Jammer dat je Drie zo neer zet. Ik zou willen dat er meer Dries waren die onafhankelijk ebn ongezouten hun mening geven

0
Lars Maden 17 mei 2023 om 12:12

Zo’n beetje iedereen heeft de huidige situatie in het peloton onderschat. Heeft niet zoveel zin om schuldigen aan te wijzen. Leren hiervan en maatregelen treffen.

0
LB117 17 mei 2023 om 12:18

Wat zegt Papa Evenepoel nou eigenlijk hier?

REVKET is niet vies van een stukje show en lijkt te floreren onder persoonsverheerlijking.

PS. ik vermoed dat de besmetting heeft plaatsgevonden middels de “high-five” met Oumi….

0
xistnc 17 mei 2023 om 10:55

Zolang je zelf allerlei mogelijkheden hebt om zorgvuldig(er) te zijn, schiet je weinig op met een ‘statement’.

En als er dan al een statement moet komen, zou het helpen als Colbrelli zich uitspreekt over vorig jaar. Hoe hij zich door een rit in Parijs-Nice heen hoestte, hoe vervolgens het halve peloton Corona kreeg en hoe een hartaanval voor hem het einde van zijn carrière betekende. Hoewel het verband met Corona voor realistische mensen klip en klaar is, blijft het feit dat het niet expliciet benoemd wordt voor wappies een kans om zich te laten gelden.

-6
Reusjen 17 mei 2023 om 10:59

Bedankt dat je me weg zet als wappie. Ik ben actief in de medische wereld en daar is het gewoon echt not done om zo'n verband te leggen zonder bewijs. Dit leidt tot verkeerde diagnoses, (deels) foutieve behandeling, complottheorieën en desinformatie.

11
xistnc 17 mei 2023 om 11:03

Dan zit je daar niet op je plek en hoop ik niet dat ik in geval van medische zorg overgeleverd ben aan jouw inschattingen.

Dat het bewijs niet hardop voor het publiek uitgesproken wordt, wil niet zeggen dat het er niet is. En zolang niet hardop wordt uitgesproken dat alles bij Colbrelli los staat van elkaar, is bij mij 1 plus 1 gewoon 2.

-12
Reusjen 17 mei 2023 om 11:10

De grap is nu juist dat je niet uitgaat van inschattingen. Op basis van wat zit ik daar niet op mijn plek? Omdat ik geen diagnose stel op basis van wat onderbuik gevoel, en 1+1=2?
Het zou kunnen dat het onderzocht is(en dan moet het ook nog vast te stellen zijn) maar evenzogoed is het mogelijk dat dit verband niet is onderzocht bij Colbrelli.

4
YogiBear 17 mei 2023 om 11:15

@xistnc Je opmerking over ‘niet op je plek zitten’ komt hopelijk voort uit een volkomen verkeerd begrip over de medische wereld en wetenschap. Ben blij dat men daar toch iets verder kijkt dan gevoel en louter correlatie.

7
HNak 17 mei 2023 om 11:20

Ik begin het inmiddels ronduit kwaadaardig te vinden hoe sommige mensen Colbrelli er maar bij blijven slepen…

Er zijn inmiddels een stuk meer covid-hardliners dan zogenaamde wappies op WF als ik de reacties lees. En die zijn net zo eng wat bij betreft.

3
xistnc 17 mei 2023 om 11:28

@Yogibear
Het gaat mij in dit geval om de inschatting dat er bij Colbrelli geen verband is omdat dit zogenaamd niet is aangetoond en niet is gecommuniceerd. Als gebuisd wetenschapper neig ik dan overigens eerder naar bewijs uit het ongerijmde, waar ik tijdens mijn propedeuse Wiskunde mee dood werd gegooid.

Doen alsof er bij medische zorg geen ‘inschattingen’ komen kijken is wat mij betreft sowieso heel bijzonder.

-6
Reusjen 17 mei 2023 om 11:38

Ik zeg dan ook niet dat het verband niet bestaat, enkel dat je het niet kunt leggen op basis van de beschikbare informatie, en waarom je dat niet moet doen. Uiteraard komen er inschattingen voor in de medische wereld, maar niet op deze manier. Er wordt geen diagnose gesteld op basis van een correlatie zonder bewijs. Wel worden er (op basis van bewijs) inschattingen gemaakt over bijvoorbeeld duur, schadelijkheid etc. wat op zn beurt kan dienen als aanleiding voor vervolgonderzoek.

5
jv88 17 mei 2023 om 14:52

Die niet zo triest xistnc. Jouw mening is geen feit he. Je doet namelijk enkel aannames. Je lijkt pa Evenepoel wel. Iemand is het niet met je eens, meteen zand in de vagina en gaan schelden.

2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone