Utrecht wil ook start Vuelta binnenhalen
donderdag 26 maart 2015 om 09:08

Utrecht wil ook start Vuelta binnenhalen

Het is de bedoeling dat de Vuelta a España in 2019 vertrekt vanuit Utrecht. Dat blijkt uit de plannen die het Business Peloton Utrecht (BPU) vandaag bekend heeft gemaakt. Voorzitter Cor Jansen vertelt dit op exact 100 dagen voorafgaand aan de Tourstart in Utrecht aan het Algemeen Dagblad. “Er is een geweldige dynamische beweging in de stad en het bedrijfsleven op gang gekomen rondom het Grand Départ van 4 juli aanstaande. Het zou zonde zijn om daar geen vervolg aan te geven.”

Belangrijk onderdeel van dat vervolg is het organiseren van de start van de Vuelta. Utrecht zou daarmee de eerste stad ter wereld zijn die als gastheer voor alle drie de grote rondes (Giro, Tour en Vuelta) heeft opgetreden. In 2010 was Utrecht de finishplaats van de tweede etappe in de Ronde van Italië en dit jaar start de Tour de France in de Domstad.  Het plan om de Ronde van Spanje naar Utrecht te halen heeft nog wel een belangrijke randvoorwaarde. “Het mag niet bijten met de wens van de stad om te participeren in de Europese Spelen”, aldus Jansen. Hij doelt daarmee op de kandidatuur van Utrecht om tijdens de ‘Olympische spelen voor Europese landen’ als speelstad te fungeren.

Dat het BPU uitgerekend vandaag met het plan naar buiten komt is niet toevallig. Met nog precies 100 dagen te gaan voor de start van de Tour de France wordt vanavond de officiële aftrap gegeven voor de Tourstart 2015. Met een groot geluid- en lichtspektakel luidt de stad Utrecht een periode in die volledig in het teken staat van het Grand Départ.

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
26 maart 2015 21:10
Je kunt wat zeggen voor het standpunt dat een Grote Ronde binnen de eigen landsgrenzen moet starten, want waar is het einde. Logistiek is een start zoals de Giro in Ierland of de Vuelta in Nederland verre van ideaal. De andere kant is wel dat veel wielerliefhebbers het fantastisch vinden een Grote Ronde in eigen land te kunnen gaan kijken. Dat is toch heel wat anders dan het volgen op TV. De organisatoren zoals ASO zijn vooral commerciele instanties die wel naar het buitenland willen als dat geld oplevert. Het organiserende land moet dan met een goed verhaal of thema komen waaraan die start dan opgehangen kan worden. Of een organiserende stad er uiteindelijk beter van wordt is de vraag. De horecagelegenheden in de stad zullen er wel meer omzet mee halen, terwijl het met overheidsgeld mede gefinancierd wordt. Dat geeft ook altijd veel discussie. Ik zou ook wel wat zien in een start met een pittige etappe in bijvoorbeeld het Zwarte Woud en dan wat vlakke ritten zonder stress en valpartijen.

Reacties zijn gesloten.