Utrecht wil ook start Vuelta binnenhalen

donderdag 26 maart 2015 om 09:08
Utrecht wil ook start Vuelta binnenhalen

Het is de bedoeling dat de Vuelta a España in 2019 vertrekt vanuit Utrecht. Dat blijkt uit de plannen die het Business Peloton Utrecht (BPU) vandaag bekend heeft gemaakt. Voorzitter Cor Jansen vertelt dit op exact 100 dagen voorafgaand aan de Tourstart in Utrecht aan het Algemeen Dagblad. “Er is een geweldige dynamische beweging in de stad en het bedrijfsleven op gang gekomen rondom het Grand Départ van 4 juli aanstaande. Het zou zonde zijn om daar geen vervolg aan te geven.”

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Belangrijk onderdeel van dat vervolg is het organiseren van de start van de Vuelta. Utrecht zou daarmee de eerste stad ter wereld zijn die als gastheer voor alle drie de grote rondes (Giro, Tour en Vuelta) heeft opgetreden. In 2010 was Utrecht de finishplaats van de tweede etappe in de Ronde van Italië en dit jaar start de Tour de France in de Domstad.  Het plan om de Ronde van Spanje naar Utrecht te halen heeft nog wel een belangrijke randvoorwaarde. “Het mag niet bijten met de wens van de stad om te participeren in de Europese Spelen”, aldus Jansen. Hij doelt daarmee op de kandidatuur van Utrecht om tijdens de ‘Olympische spelen voor Europese landen’ als speelstad te fungeren.

Dat het BPU uitgerekend vandaag met het plan naar buiten komt is niet toevallig. Met nog precies 100 dagen te gaan voor de start van de Tour de France wordt vanavond de officiële aftrap gegeven voor de Tourstart 2015. Met een groot geluid- en lichtspektakel luidt de stad Utrecht een periode in die volledig in het teken staat van het Grand Départ.

Dit artikel delen:

26 Reacties

Romāns Vainšteins 26 maart 2015 om 09:12

Mag het eens afgelopen zijn met de grote rondes in Nederland alsjeblieft?

0
Tutu888 26 maart 2015 om 09:32

@Romans Vainsteins
Wat mij betreft vertrekken ze alle drie ieder jaar vanuit Nederland ;-)

0
wolfje 26 maart 2015 om 09:34

We moeten wel een beetje oppassen voor inflatie. Dit soort evenementen moeten speciaal blijven

0
Sephiroth 26 maart 2015 om 09:36

Ben benieuwd of het ze lukt, maar voorlopig vind ik het Tour de france logo(foto hierboven) eruit zien als een tankwagen van een of andere oliemaatschappij :S

0
stateofcycling 26 maart 2015 om 09:41

Heerlijk voor de ambtenaren om hun hobby en passie via gemeenschapsgeld te bewerkstelligen. Graag ook achteraf een audit om de voorafgestelde businesscase ‘onderuit’ te halen en daar ook consequenties aan te hangen.

0
LinusGerdemann 26 maart 2015 om 09:49

Elke grote ronde die in Nederland start juich ik toe. Kortom goed nieuws. Buitenlandse starts zijn voor de ronde zelf interessant. De Vuelta trok in 2009 in Nederland meer publiek dan bij wijze van de laatste twee en halve week in Spanje.

0
řezník 26 maart 2015 om 09:58

Ik vind het een top idee om die zogenoemde grand slam binnen te halen, het heeft een soort van prestige als je dat bewerkstelligd hebt. Het is ook weer niet zo dat het ieder jaar is dat een grote ronde in Nederland start. Het geeft veel Nederlanders ook een kans om bij een groot wielerevenement aanwezig te zijn, want met alleen de eneco tour en de amstel gold race houdt het ook niet over en die zitten dan meestal ook nog alleen in het zuiden van Nederland. Utrecht ligt mooi centraal dus laat die de grote rondes maar binnen hengelen. Ze mogen van mij na de eventuele vuelta gewoon doorgaan hiermee.

0
LyndaLid 26 maart 2015 om 09:59

Hahaha heerlijk Nederlands om hierop af te geven! “Ambtenaren en hun gemeenschapsgeld”, gesproken als een echte Hollander. En Romans is weer eens ergens tegen, waarom? Heerlijke initiatieven, wat mij betreft kan er niet genoeg gedaan worden om sport op zo’n wijze prominent aanwezig te laten zijn, beter dan het “gemeenschapsgeld” uitgeven aan domme spelletjes op koningsdag als je het mij vraagt.

0
Netraam 26 maart 2015 om 10:30

Toch vraag ik me af of het geld dat een gemeente en/of bedrijf betaald voor een start van een grote ronde (topsport) niet beter geïnvesteerd kan worden in betere infrastructuur of subsidie voor lokale fietsclubs (breedtesport), maar dat is natuurlijk een andere discussie. Licht er natuurlijk ook aan wat de intenties van de sponsors zijn.

Voorlopig: Ik weet het niet zo.

0
Wheely 26 maart 2015 om 10:49

Vuelta begint waarschijnlijk met (ploegen)tijdrit. Daar hebben al een mooie route voor. ;)

Verder is het voor mij geen must maar leuk is het als liefhebber natuurlijk wel.

0
Utrecht19 26 maart 2015 om 10:49

Ondanks dat ik uit Utrecht kom ben ik hierop tegen. Niet om financiële redenen maar meer om het speciale aspect hiervan. Het begint gewoontjes te worden al die starts in Nederland. Bovendien vind ik dat een ronde zoals van Spanje niet in Nederland hoort te zijn. Te ver weg net zoals de Giro dat niet moet doen. Alleen een finish en of start in een buurland wat mij betreft. Desalniettemin ben ik er wel uiteraard bij als ze in Nederland starten.

0
NumberSeventeen 26 maart 2015 om 10:52

Leuk al die starten in Nederland maar persoonlijk vind ik de routes in Nederland wat saai. Gaan we dan weer door Zeeland? Of weer een sprintetappe over de Posbank?
Ik wil dat een grote ronde start met een ploegentijdrit of een heuveletappe zodat er al wat verschillen zijn in het begin en er wat rust komt in het peloton.

0
Sephiroth 26 maart 2015 om 11:03

Nr17 dat laatste deel ben ik het volledig mee eens. Laat de tweede of 3de etappe maar gelijk een fikse aankomst bergop zijn, of een lange tijdrit. Dat scheelt zoveel gestress in het peleton bij verdere sprintetappes.

0
Plaggie 26 maart 2015 om 11:07

Ronde van Spanje? Ronde naar Spanje!

0
Romāns Vainšteins 26 maart 2015 om 11:09

Ik ben tegen omdat ik het volkomen fantasieloos vind en het dikke overkill is om steeds opnieuw die grote rondes hier te laten starten. Qua gemeenschapsgeld etc zal het me verder roesten. 10 x liever een start op één vd Spaanse eilanden, Marocco, Duitsland, Oostenrijk iig iets nieuws.

0
Fritsie 26 maart 2015 om 11:10

Zou het toch mooi vinden om een start van een grote ronde in Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk te zien. Daar kun je een stuk mooiere etappes maken dan in Nederland lijkt me zo

0
Knaljaas 26 maart 2015 om 11:11

Ik vind dit ook van het goede te veel, en zeker voor Giro en Vuelta ligt Nederland gewoon te ver.

0
NumberSeventeen 26 maart 2015 om 11:14

@Sepiroth: En het maakt de sprintetappes erna ook leuker omdat er dan iets vrijer gereden gaat worden door enkele vrijbuiters die het klassement al naast zich hebben gelegd en gaan voor bv de bollen.

@Fritsie: Maakt het nog beter, een mooie WT wedstrijd van bv 10 dagen in die drie landen, qua omgeving moet dat mogelijk zijn :)

0
BlancoProCycling 26 maart 2015 om 12:07

Waarom richten we zelf niet een grote ronde in Nederland op joh? ;)
drie weken door Nederland en dan kijken wie er na 2 weken nog niet van verveling zn TV in elkaar rost…

0
klootje kriekeljon 26 maart 2015 om 12:37

Tja LL, tis ook slimmer om met 100 euro je reet af te vegen dan het in de fik te steken.
;)

0
achtpuntzes 26 maart 2015 om 12:38

van mij hoeft het al lang niet meer. laat ze toch gewoon lekker in eigen land blijven, en zo nodig af en toe een buurland opzoeken.

0
Rooie 26 maart 2015 om 12:50

Wat een onzin! Geef dat geld aan de lokale wielerclubs.

0
west 26 maart 2015 om 13:51

Niet zo zeuren, alles kost geld en alles moet ergens gebeuren.

0
hiddenz 26 maart 2015 om 13:53

@rooie, dat is pas onzin

0
fietskoen1 26 maart 2015 om 14:07

Natuurlijk zou het prachtig zijn als er weer een grote ronde begint in Nederland.
Toch mag van mij een grote ronde ook wel eens in het land zelf starten. Leuk een aardig dat er wordt gestart in een ander land maar zoveel verschillen zijn hier niet vergeleken met Spanje. Een ploegentijdrit of vlakke rit hier of in Spanje maakt echt geen moer uit. Tenzij het in Nederland over een historische route gaat zoals de Amstel. Als het een normale rit is, dan kan dat ook gewoon in Spanje.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone