‘Utrecht heeft grote kans op Vuelta-start 2019’

‘Utrecht heeft grote kans op Vuelta-start 2019’

Jaarbeurshal - foto: Marcel Koch

woensdag 29 juni 2016 om 14:26

Utrecht is achter de schermen hard bezig om de start van de Vuelta a España in 2019 naar de Domstad te halen. Initiatiefnemer Cor Jansen van het Business Peloton Utrecht vertelt aan RTV Utrecht dat de stad een grote kans maakt. Een delegatie gaat eind augustus naar Spanje om de details te bespreken. Het plan gaat uit van een Vuelta-start in 2019.

Drie etappes door Nederland
Jansen wil beginnen met een tijdrit nabij de Jaarbeurs op vrijdag(avond), over hetzelfde parcours van de openingstijdrit van de Tour de France 2015. Een dag later volgt een etappe in lijn met zowel start en finish in Utrecht, waarbij men via de Utrechtse Heuvelrug en Gelderland wil gaan. Op de Posbank moeten vervolgens de eerste bergpunten te verdienen zijn, waarna men terugrijdt via de dijken. “Het mooiste wat Midden-Nederland te bieden heeft”, zegt Jansen hierover. De derde rit moet op zondag weer in Utrecht beginnen, om via Gelderland naar Zuid-Limburg te gaan. De finish moet dan liggen in Valkenburg, die te vergelijken is met die van de Amstel Gold Race. De Vuelta startte in 2009 één keer eerder in Nederand, op het TT-circuit van Assen.

Vuelta-organisatie enthousiast
“De Spaanse ronde is het kleine broertje van de Tour en wil meer internationale bekendheid”, legt Jansen uit. “Wielergek Nederland is daar de ideale plaats voor. Utrecht wil zichzelf ook meer internationaal op de kaart zetten en duidelijk de verbinding zoeken met de regio, niet alleen in de provincie, maar ook met Gelderland. Conceptueel zit het in het hoofd al helemaal in elkaar. We willen het waarmaken door met veel partijen samen te werken.” Mocht Utrecht ook de Vuelta-start binnen halen, dan is het de eerste stad ter wereld die alle grote rondes al eens verwelkomde. Naast de Tour-start van 2015, was de Giro d’Italia ook al eens te gast in 2010. Van 19 tot en met 21 augustus reist er een lobbydelegatie van (horeca)ondernemers, de gemeente en afgevaardigden uit de wielersport naar Spanje. Ambassadeur van het plan is Mathieu Hermans, die in totaal zes Vuelta-ritten won.

Dit artikel delen:

28 Reacties

Schollekop 29 juni 2016 om 21:15

Is een beetje een speeltje aan het worden van provincie- en stadsbestuurders. Qua parkoers hebben grote ronden niet veel te zoeken in Nederland. 3 etappes in dit landje is te veel. Hooguit 1 proloog dan 1 etappe en weer wegwezen.

0
Cyclingbruh 29 juni 2016 om 21:37

Ach jongens. Misschien komt er in 2030 een brug tussen Terschelling en de vaste wal. Wij als Terschellingers willen ook best is wat van die heisa zien, dus maak maar een uitstapje naar ons toe. Zie het nu al zitten.

0
Max01 29 juni 2016 om 23:41

Wat een hoop onzinreacties zeg. Overkill, te duur, waarom 3 dagen in NL.
Ik sta als het zover is weer vooraan en heel velen met mij.
Goed voor de sport, goed voor Utrecht en kennelijk ook goed voor de Veluelta. Kortom, prima plan!

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone