UCI zet aftelklok neer naast uitrijdende Van Aert, wereldkampioen toont begrip

maandag 24 december 2018 om 08:32

foto: PhotoPress.be

Wout van Aert moest zich na afloop van de Citadelcross haasten om op tijd te komen bij de podiumceremonie. De UCI had namelijk naast de uitrijdende wereldkampioen een aftelklokje neergezet die hem vertelde wanneer de podiumceremonie zou beginnen. “Het deed me een beetje denken aan mijn schooltijd, waar ik sprintjes moest trekken met mijn fiets om op tijd te zijn”, vertelde Van Aert geïrriteerd aan Sporza. Daags na de cross kon Van Aert toch wel begrip opbrengen voor de aftelklok. 


De soap, die vorige week begon na een opmerking van Mathieu van der Poel over het lange uitrijden van de wereldkampioen na de cross, krijgt met deze wending een gevolg. “Ik heb deze week een waarschuwing –  of ik weet niet hoe ik het moet noemen gekregen van de UCI – dat ik me toch sneller moet klaarmaken voor het podium”, vertelt Van Aert. “Ik heb daarnet al aan de UCI gezegd dat er volgens mij wel andere problemen zijn die eerst op te lossen zijn.”

Van Aert heeft ten slotte ook nog een aantal kritische woorden voor zijn rivaal Van der Poel: “Ik kan Mathieu helemaal geen pijn doen dit jaar.  Toch heeft hij het er blijkbaar moeilijk mee dat ik 2 minuten langer nodig heb om gewassen te zijn. Als ik al 20 crossen gewonnen zou hebben, zou ik me wel in andere dingen druk maken, denk ik.

Geen UCI-reglement
Christelle Reille, veldritcoördinator bij de UCI, vertelt aan WielerFlits dat er op dit moment nog geen reglementen bij de UCI over dit probleem bestaan.

De aftelklok voor Wout van Aert – foto: Nico Dick

Update 24 december 08:32
Wout van Aert heeft middels social media zijn excuses aangeboden voor zijn eerdere reactie met betrekking tot de aftelklok die naast hem neer werd gezet tijdens het uitrijden op de rollers. “Ik wil mijn excuses aanbieden voor mijn commentaar op het nieuwe systeem. Ik ben het eens met het gebruik van de klok, want het schept duidelijkheid voor iedereen”, luidt de reactie van de wereldkampioen.

Dit artikel delen:

157 Reacties

Martin Bergstra 23 december 2018 om 18:36

De foto op sporza is ook geweldig.
Wout op de rollers naast een uci klok.

Jean Dumas 24 december 2018 om 10:02

Ze blijven innoveren bij de UCI.

Mwielerfan 23 december 2018 om 18:39

edit wf: insinuaties mag je achterwege laten

peervaneynthoven 23 december 2018 om 20:26

Sneu, 2x bepaald met een d! Verder lees je niet goed “Ik heb daarnet al aan de UCI gezegd dat er volgens mij wel andere problemen zijn die eerst op te lossen zijn.” Hij zegt daarmee alleen dat er bij de UCI wel andere prioriteiten zijn dan een klok naast zijn roller te zetten. Niet dat er dus ergere dingen zijn.

Mwielerfan 23 december 2018 om 21:58

Leuk bedacht maar vertel dan eens waarom die zaken hogere prioriteit hebben? Juist ja want het probleem is groter / erger.

leegloper 23 december 2018 om 18:43

Wat een supporter is die sporza-interviewer ook. Hij maakt het Wout van Aert wel heel makkelijk. Ze sneren dat het zot is dat er een klokje nodig is, maar juist Van Aert zelf is de reden dat dat klokje nodig is.

leegloper 23 december 2018 om 18:44

Verder wijst hij alleen naar Mathieu van der Poel, terwijl er volgens Mathieu meerdere renners over geklaagd hebben.

Mwielerfan 23 december 2018 om 18:45

Benoemen dat het zot is dat er een klok nodig is, is daarmee in feite een sneer naar wva zelf. Kennelijk zijn de supporter en wva niet slim genoeg om dat te zien ;)

mark peeters 23 december 2018 om 22:32

Hopelijk is WVA slim genoeg om te kunnen spellen en schrijven zonder -dt fouten te maken, zoals sommigen hier duidelijk niet kunnen. Misschien alludeert WVA daarop: correct spellen is belangrijker dan een klokje om te zorgen dat je binnen de 10 minuten op het podium staat . O wee als je pas na 10’01” op het podium staat.

Mwielerfan 23 december 2018 om 23:29

Wva heeft daar toch de wf redactie voor?

The Don 23 december 2018 om 18:50

Vervelend arrogant mannetje Woutje. Helemaal gek gemaakt door zijn omgeving sinds zijn uitmuntende prestaties op de weg. Doe gewoon ff lekker normaal

Sandervs76 23 december 2018 om 23:59

Uitmuntend?? Hij heeft verdienstelijk meegereden, maar 0 overwinningen op de weg in het voorjaar. Het was een prima debuut op de weg, maar uitmuntend zou ik het niet willen noemen. Deze streken heeft hij van Niels Albert, die heeft hem iets te vaak op de mouw gespelt dat de aarde om hem draait. Ik zie die stukjes uit “de kroonprinsen” nog voor me in die camper. Tenenkrommend. Wout Kardashian moest maar eens een beetje inbinden.

Pantani77 23 december 2018 om 18:55

Als je in die trui nog niet hebt gewonnen dit seizoen en je laatste winst in een klassementscross een jaar geleden was zou ik me niet druk maken om een klokje maar om andere dingen….

Mathieu wint hier trouwens nu al voor een derde keer bij de profs, dus mensen die zeggen dat hij geen zware parcoursen, regen en modder aan kan hebben vanmiddag zeker iets anders zitten doen

kielabokki 23 december 2018 om 18:59

Stop nu eens met dat diva-gedrag Wout. Zo zonde al dat geneuzel. Doet afbreuk aan.

peervaneynthoven 23 december 2018 om 20:28

Aan wat?

kielabokki 24 december 2018 om 02:22

Aan alles eigenlijk, behalve zijn status als notoire zeurpiet. Nog een paar columns zou ik zeggen. Lekker voor het imago Wout.

Martin Bergstra 23 december 2018 om 19:04

Komt inderdaad ook door de Belgische pers.

AlfredoBinda 23 december 2018 om 19:05

Van Aert heeft gewoon het recht om te doen wat ie wil in die 10 minuten voordat de podiumceremonie begint. Dat de UCI hem dan als een kleuter behandelt door heel kinderachtig een klokje neer te zetten en Mathieu in de media gaat lopen bléren zegt vooral veel over wat voor onprofessionele kermissport het veldrijden is. Van Aert is letterlijk de enige in het hele wereldje die wetenschappelijk en op en top professioneel met zijn sport bezig is.

@Redactie
Kan er eens een keer wat harder worden opgetreden tegen al die anti trolletjes. Onder elk nieuwsbericht over Van Aert kom je ze weer tegen en het is overduidelijk dat ze geen enkele normale en constructieve bijdrage kunnen of willen leveren.

leegloper 23 december 2018 om 19:14

Waarom is dat klokje kinderachtig? Als ze geen klokje neerzetten en Van Aert is te laat voor het podium, dan gaat hij natuurlijk zeggen dat hij op zijn klokje nog tijd genoeg had. Lijkt me een vrij simpele oplossing om een klok neer te zetten, zodat Van Aert ook kan zien wanneer hij naar het podium moet.
Over dat professionele heb je een punt. Uitrijden kan goed zijn voor het herstel. Maar in de kou in modderkloffie wachten op Wout is natuurlijk slecht voor het herstel en dan moet je ook inzien dat Mathieu dus professioneel opkomt voor zijn belangen.

leegloper 23 december 2018 om 19:16

@AlfredoBinda,
Als je tegen trollen bent, waarom zeg je dan dat bijvoorbeeld Mathieu van der Poel niet echt professioneel met zijn sport bezig is?

AlfredoBinda 23 december 2018 om 19:28

@leegloper

Wout weet zelf precies hoe lang hij op de rollers kan en mag zitten. De afgelopen keren was ie ook gewoon op tijd voor de podiumceremonie en hoefde niemand langer te wachten, ongeacht wat Mathieu of andere renners beweren. Als de UCI wil dat Wout zich sneller klaarmaakt moeten ze hun regels maar aanpassen, wat hij nu doet is gewoon volledig binnen de reglementen

Dat Mathieu niet wil uitrijden moet ie zelf weten, maar dan is het uiteraard zijn eigen schuld als ie in de kou in zijn modderkloffie moet wachten op de podiumceremonie. Nogmaals, of Wout nou wel of niet uitrijdt, Mathieu hoeft er geen seconde langer door te wachten.

En tot slot, het is toch gewoon een feit en algemeen bekend dat Mathieu zijn sport spelenderwijs benaderd? Zo heeft hij bijvoorbeeld niet eens een vaste persoonlijke trainer, let hij niet exact op zijn voeding(zoals ze dat bij Jumbo bijvoorbeeld wel tot op het bijna ziekelijke af doen) en doet hij vooral heel veel op gevoel en niet op basis van wetenschap en cijfers. Dat hij nu al alles wint zegt iets over zijn bizarre talent, maar hij zou nog ongelofelijk veel beter kunnen als hij het allemaal wat professioneler zou aanmaken. Dat is eigenlijk best een beangstigende gedachte.

Explorer 23 december 2018 om 19:59

Rustaghhhh. Man man man. De ene renner wil snel na de ceremonie warm rijden douchen en naar huis en de andere wil na de cross meteen uitrijden. De ‘oude’ tegenover de ‘nieuwe’,manier. Over allebei is wat te zeggen. En ze hebben allebei ook duidelijk wat gezegd.
Heeeel snel een regelement(had eigenlijk al voor het seizoen) invoeren dan zijn beide jungskes stil en tevreden.
Fijne feestdagen Mathieu en Wout!

Martino87 23 december 2018 om 21:11

Als je tien minuten uitfietsen al wetenschap noemt…

Snuf 007 23 december 2018 om 22:30

AlfredoBinda, onze diehard Van Aert supporter, vindt de mensen die een beetje kritiek uiten op zijn idool direct trollen. Laten we ons daar niet te druk om maken jongens. Hij heeft toch gelijk. Wout is echt de enige klasbak binnen het veldrijden, die als enige verstand heeft van wetenschappelijk trainen, en hij heeft daarom niet voor niets al de meeste crossen gewonnen dit seizoen.

Mwielerfan 23 december 2018 om 23:36

Uitstekend dat wva gebruik maakt van z’n recht. Waarom het kinderachtig is dat de grenzen van dat recht duidelijk gemaakt worden ontgaat me. Het is mij duidelijk dat er enige weken ophef over is en dat mensen wva z’n gedrag als lastig ervaren. Dat is wva ook opgevallen want hij schreef erover in z’n column.
Dat hij weet dat er ophef over is en dan toch andere kinderachtig noemt vind ik op z’n minst niet erg netjes. Waarom heeft hij er moeite mee dat de grenzen van zijn recht benoemd worden? Waarom is het van mvdp erg dat hij iets erover zegt?
Wva krijgt alle ruimte die er reglementair is en sneert nog om zich heen. Het mag duidelijk zijn wie er nu kinderachtig overkomt.

Ventoux 23 december 2018 om 19:06

Ik snap echt niet wat Jumbo met van Aert moet. Irritant ventje. Bah. Trouwens belachelijk dat hij er uberhaupt tijd voor krijgt. Gewoon diskwalificeren als hij niet tijdig op het podium is. Maar Wout denk al heel lang dat hij alles zelf kan bepalen. Ik weet nog goed dat hem na een valse start op het BK verboden werd om te starten en hij dat toch gewoon deed.

RRobson 23 december 2018 om 19:08

Ik vind ook dat WVA boven deze discussie moet staan, missed chance to be the bigger one.

Maar… als MVDP nu gewoon effe met WVA had overlegd hierover, was het natuurlijk nooit zover gekomen.

leegloper 23 december 2018 om 19:31

Of had WVA met MVDP moeten overleggen?
Als je ergens te laat komt, kun je toch je excuses aanbieden ipv te doen alsof je neus bloedt en het van anderen af te laten hangen?

Col du Bramont 23 december 2018 om 19:13

Van Aert die de boel bewust zit te traineren maakt de cross belachelijk.
Hij begint zich steeds meer te ontwikkelen als een naar en irritant ventje die ergernis en antipathie oproept.
Doe normaal joh en zorg dat er meteen gehuldigd kan worden.
Ga vooral de boel niet op de spits drijven.

Mwielerfan 23 december 2018 om 23:39

Wat een verschil met een kampioen als nijs die altijd de cross alles terug gegeven heeft, show gemaakt. Wva lijkt met z’n hoofd op de weg al, laat hem vertrekken uit de cross als hij de weg belangrijker vind.

Jeff 23 december 2018 om 19:21

Mooie collectie reacties hier weer…

Van Aert probeert zijn sport verder te helpen en verder te ontwikkelen; bv door ideeën te lanceren in zijn columns en ook door zijn cooling down in te voeren. Als wereldkampioen probeert hij zo het voortouw te nemen, dus zo’n kinderachtige behandeling van de uci verdient hij niet. Hij verdient het evenmin om op dit forum gratuit van dopinggebruik beschuldigd te worden en uitgescholden te worden omdat MVDP het hier niet mee eens is.

Martin Bergstra 23 december 2018 om 19:27

Een tegenstander ziek probleren te laten worden omdat diegene in een ijskoud tentje staat is niet erg professioneel en heel erg onsportief.
Bij het nuchtere jumbo team zal wout snel volwassenen moeten worden.

Jeff 23 december 2018 om 19:32

Martin, ik ga er één keer op een beleefde manier op reageren. Wat jij schrijft is te gek voor woorden. Van Aert probeert VDP op deze manier niet ziek te maken. Laat dit soort loze, provocerende en kwetsende beschuldigingen aub achterwege.

AlfredoBinda 23 december 2018 om 19:34

Ik denk eerder dat Van Aert zijn geluk niet op kan en zijn ogen uitkeek toen hij voor het eerst kennismaakte met de professionele manier van werken bij Jumbo-Visma. Het contrast kan bijna niet groter.

Mwielerfan 23 december 2018 om 23:40

Wva probeert zijn sport verder te helpen door de uci en de grote kampioen te beledigen?!

xistnc 23 december 2018 om 19:24

Goeie oplossing van de UCI. Want ik neem aan dat iedereen die deel moet nemen aan de ceremonie, met zo’n klokje opgezadeld wordt. Het zou de UCI immers niet uit moeten maken wat een renner doet in de beschikbare tijd tot de ceremonie.

Verder onderstreept het maar weer eens dat veldrijden geen topsport is, maar kermis. En als je dan toch je vak serieus neemt, dan is dit je beloning. Kudo’s, UCI! #not

AlfredoBinda 23 december 2018 om 19:32

+1

Veldrijden heeft al jaren (terecht) de reputatie dat het een kermissport. Dan heb je eindelijk eens een topper in je sport die het allemaal super professioneel aanpakt, en dan gaat iedereen zeuren dat ie dat maar niet meer moet doen…

Jeff 23 december 2018 om 19:36

Idd, Van aert steekt zijn nek uit, probeert iets in gang te zetten, de sport naar een hoger niveau te stuwen. En dan krijgt hij de volle laag omdat VDP het er niet meteen mee eens is. Maar misschien is het gewoon wel een goed idee van Van Aert om dit te doen en de ceremonie (slechts!) 3 minuten te verlaten.

Mwielerfan 23 december 2018 om 23:41

Ik denk dat de uci voor iedereen die op de rollers gaat een klokje heeft

Mwielerfan 23 december 2018 om 23:48

Als wva de sport verder wil helpen, wat is dan het probleem van dat klokje?
Hij gaat nu nodeloos weer een conflict aan. Als hij langer wil uitrijden staat het hem vrij daarvoor te lobbyen. Door zijn huidige opstelling houdt hij ontwikkeling waarschijnlijk tegen.
Daarnaast is de sport verder helpen uit te leggen op sportief vlak, maar ook commercieel. En met dat laatste lijkt hij minder rekening te houden. Raar want meer commercie betekent meer geld en dus meer sportieve ontwikkeling

KnightBiker 23 december 2018 om 19:27

Het gaat er hier bij eigenlijk niet om dat Mathieu en de andere podium renners er last van hebben: Het gaat er om dat de sponsoren, Het publiek De tv en de media via de exposure van de podiumceremonie nog wat extra aandacht krijgen, Het mag dus niet te lang duren, anders zijn De kijkers weg.
Je moet als je professioneel bent Ook rekening houden Met alle sponsoren die in van Aert en zijn colega’s willen investeren.

leegloper 23 december 2018 om 19:28

VDP was naar eigen zeggen 1 van de renners die er een opmerking over hadden gemaakt. Dit zijn de podia met Van Aert erop sinds Wachtebeke tot de opmerking in de media:
Wachtebeke: VDP, Vanthourenhout, Van Aert
Koksijde: VDP, Van Aert, Aerts
Antwerpen: VDP, Van Aert, Aerts
Zonhoven: VDP, Van Aert, Aerts
Ik neem aan dat het de renners op het podium zijn die iets ervan gezegd hebben. Is hierover al iets aan Toon Aerts gevraagd? Of Vanthourenhout?

skylimit 23 december 2018 om 19:34

Door dit soort reacties c.q. interviews ga je meer en meer hopen dat WVA er weinig tot niets van gaat bakken dit seizoen in het veld en daarna op de weg.
Hopelijk blijft MVDP hem er dit seizoen keer op keer opleggen, al heb ik nu al een beetje een naar gevoel dat straks op het WK WVA toch weer de kampioenstrui aan mag trekken.

girardengo 23 december 2018 om 19:38

Wat is er nu tegen dat klokje? Van Aert kan lekker uitrijden, en de UCI zorgt ervoor dat hij op tijd bij de ceremonie kan zijn. Alles wat er verder over wordt gezegd is in feite overbodig. Van Aert zou er slimmer aan doen gewoon dank je wel te zeggen.

maklukzat 23 december 2018 om 19:48

Snap ook niet waar Van Aert zich druk over maakt. Zo’n klokje is toch superhandig.

Bart Wyns 24 december 2018 om 07:08

Akkoord, alsof het klokje enkel voor hem is, geldt natuurlijk ook voor de andere heren en dames op de verschillende podia – goeie vraag trouwens voor de media die hier weer eens alles te baat neemt voor een leuk artikel, hebben jullie de UCI gevraagd of dat klokje ook aanwezig was bij de andere podium ceremonies op zondag?

Col du Bramont 23 december 2018 om 19:51

De UCI dient in te grijpen, streng optreden tegen dit irritante mannetje genaamd van Aert.
Een schorsing, puntenaftrek er moet worden opgetreden.
“Cooling down” terwijl iedereen zit te vernikkelen vd kou en zo snel mogelijk weer warm wil worden.
Geen deuk in een pakje boter rijden en ook nog eens de cross beschadigen, het is schandalig!

tendam 23 december 2018 om 19:57

Cooling down gaat niet om de temperatuur, Einstein.

skylimit 23 december 2018 om 19:59

ja, inderdaad dit kan de UCI niet op haar beloop laten, ook nogeens contractbreuk gepleegd, minimaal een jaar schorsen;)

Col du Bramont 23 december 2018 om 20:16

Ach de zondagavond troll die nog steeds niet goed kan lezen is ook gearriveerd :).
De vergelijking met Einstein is zeer vleiend al zou gelet op mijn vakgebied en core competentie ik eerder aan Erwin Schrödinger denken, maar dat is in deze discussie niet een wezenlijk detail.
Een schorsing van minimaal 1 jaar voor van Aert lijkt me zeker op zijn plaats + een berisping vd Jumbo ploegleiding. Als begin dan he!

tendam 23 december 2018 om 20:21

Als mensen maar konden lezen, dan konden ze je genialiteit misschien waarderen. Jammer zeg.

Pantani77 23 december 2018 om 20:02

Vind het tijd worden voor een ‘nieuw’. Spreekwoord:
Zoals het klokje bij wout tikt tikt het bergens’

*lol*

fringale 23 december 2018 om 20:18

Christophe Vandegoor weet dat de cooling down na de wedstrijd, “gevoelig” ligt tussen de twee kemphanen en dus ook dat het klokje een bron voor sensatie is, vandaar zijn “bijdrage”. Dus als er hier iemand met ezelsoren in de hoek dient gezet te worden, dan wel de (riool)journalist. Al had WVA met “ze doen maar” ook zijn gedacht gezegd maar het wel slimmer afgehandeld.

wielrenner 23 december 2018 om 20:23

Woutje had er beter aan gedaan om aan te geven (UCI) dat hij liever eerst 10 minuten uitrijdt op de rollen alvorens naar de prijsuitreiking te gaan., alvorens het allemaal maar zelf te bepalen.
Vervolgens gaat hij de UCI en MVDP vertellen wat ze beter wel en niet kunnen doen.
Sorry Wout, ik weet niet wat voor opvoeding jij hebt gehad, je voelt je zo te lezen duidelijk het prinsje. Realiseer je dat je toevallig leuk kan fietsen maar dat miljarden mensen op de wereld nog nooit van WVA hebben gehoord en wel wat anders aan hun hoofd hebben dan zich bezig te houden met de story van WVA.

fringale 23 december 2018 om 20:30

wel benieuwd naar de reacties van het zootje WVA-bashers op dit forum, als WVA in zijn jumbo-trui een klassieker zou winnen…

Mwielerfan 23 december 2018 om 23:52

Dat maakt hem een goede renner. Maar niet opeens sympathiek.

mark vv 23 december 2018 om 20:43

Voor los fietsen heb je meer dan 10 minuten nodig. Dus stop aub met deze onzin. En laat je collega's niet in de kou staan. Arrogantie ten top.
Gelukkig kan hij zijn trui binnenkort inleveren. Past totaal niet bij hem.

Martin Bergstra 23 december 2018 om 20:56

Helemaal mee eens Mark.

Martin Bergstra 23 december 2018 om 20:48

Het is een goede wielrenner maar blijkbaar nogal gevoelig en snel te beïnvloeden.
Het niveau bij het wielrennen op de weg ligt veel hoger dan in het veld.
En jumbo is een nuchtere hard werkende ploeg waarin geen plaats is voor prima donna
gedrag.

bikeadvisor 23 december 2018 om 21:14

Volgens mij staat dit in reglement Cyclocross van uci;

Official ceremony
5.1.054 The official ceremony shall take place immediately after the last rider has finished and
shall take no longer than 10 minutes.

girardengo 23 december 2018 om 23:18

Een nieuw soort klokparadox? Hoe komen ze erbij om die klok op 10 minuten af te stellen als de tijd die hij in feite heeft, gelet op de regel, variabel is?

Cayolle 24 december 2018 om 13:52

@girardengo: Dat vind ik inderdaad ook erg vreemd: Volgens de reglementen is de tijd tot aan het podium (en dus ook de tijd die Van Aert heeft om uit te rijden) afhankelijk van het tijdstip waarop de laatste rijder over de streep komt.
Dit betekent dat Van Aert nooit weet hoeveel tijd hij heeft om uit te rijden (als hij tenminste op het podium wil/moet staan) en het betekent ook dat 10 minuten op die klok onzin is. Tenzij de laatste rijder altijd 10 minuten later dan Van Aert over de streep komt, maar dat lijkt me niet het geval ..
Die regel is dus ook erg vreemd en bijna niet te handhaven en al helemaal niet door een klok op 10 minuten te zetten ..

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.