UCI straft in grote wedstrijden harder dan in kleine

dinsdag 4 december 2018 om 10:12
UCI straft in grote wedstrijden harder dan in kleine

UCI-voorzitter David Lappartient. foto: Sirotti

De internationale wielerunie UCI zal toprenners in 2019 zwaarder straffen dan nu. “Ik raad de renners, ploegen en organisatoren aan om het extra boekwerk van 27 pagina’s toch maar eens te lezen”, meldt de Belgische UCI-commissaris Philippe Mariën aan Het Nieuwsblad. “Anders kunnen ze straks weleens voor onaangename en dure verrassingen komen te staan.”

Dat het wielrennen sinds dit jaar een videoscheidsrechter heeft, wisten we. Vanaf volgend jaar is hij er in alle koersen van WorldTour-niveau, maar ook in enkele klassiekers van de buitencategorie. Het is een stokpaardje van de nieuwe UCI-voorzitter David Lappartient: het imago van de wielersport verbeteren. Daar hoort onsportief gedrag en het niet houden aan het reglement niet bij. Vandaar dat de straffen hoger worden. En dan nog iets: hoe belangrijker de koers, hoe hoger de straf. “Wanneer een toprenner een overtreding begaat, zijn de gevolgen voor het imago van de wielersport namelijk groter dan wanneer een junior dat doet”, noemt Mariën als reden.

Enkele voorbeelden van nieuwe regels. Een renner die vergeet het startblad te tekenen, maakt kans op een boete van 883 euro en een aftrek van 20 UCI-punten. Ook zijn ploegleider moet een gelijkwaardige boete betalen. Stayeren achter een voertuig tijdens een eendagskoers levert een renner een boete op van 177 euro. De chauffeur van het betreffende voertuig moet 441 euro boete betalen, net als de ploegleider van dienst. En het weggooien van een drinkbus buiten een aangewezen zone betekent een boete van 441 euro, te verhalen op de verantwoordelijke renner.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Piet Lut 4 december 2018 om 10:30

Straffen met UCI punten aftrek om het voor de fan allemaal wat overzichtelijker te houden

rvmnantonvg 4 december 2018 om 10:41

als een team een straf krijgt voor niet op komen dagen mag je dat als organisatie zelf oplossen met de bond van het betreffende land. Wat betekent straffen opleggen dan eigenlijk

reusjen 4 december 2018 om 11:18

Als ik het goed begrijp is het vergeten te tekenen van een startblad erger voor het imago dan stayeren en het weggooien van een bidon samen. Bovenstaande redenering klopt natuurlijk niet helemaal, maar proportioneel zijn de straffen niet.

AnderJ 4 december 2018 om 11:35

Als dit streng(er) straffen is van profs…

Makkie75 4 december 2018 om 12:02

Begint net de F1 te worden met hun straffen….nog even en dan ook nog taakstraffen.

Mwielerfan 4 december 2018 om 13:53

Bizar laag nog. Hiermee verander je niks bij topploegen. En inderdaad maf dat tekenen zo overgewaardeerd wordt. Ik snap dat steden betalen voor vertrek met grote namen op podium maar echte geld zit in tv en daar is de start nooit belangrijk.

josi 4 december 2018 om 18:58

Wat zijn precies de gevolgen voor het imago van de wielersport als een renner het startblad niet tekent?

Lalsacien 4 december 2018 om 20:04

Dan kan het massaal toegestroomde publiek diezelfde renner niet aanschouwen voor de start.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair