UCI sluit deal met Wanda Sports: nieuwe WorldTour-koers in 2017
donderdag 1 december 2016 om 08:34

UCI sluit deal met Wanda Sports: nieuwe WorldTour-koers in 2017

De UCI heeft in een persbericht naar buiten gebracht dat zij intensief gaat samenwerken met Wanda Sports, om zo het wielrennen in China verder te ontwikkelen. Een onderdeel van het akkoord is het organiseren van een nieuwe WorldTour-koers voor mannen en vrouwen.

Tour of Guangxi
De nieuwbakken wedstrijd heet de Tour of Guangxi. De rittenkoers bestaat uit zes dagen en is door de UCI op de kalender gezet in oktober 2017. Op dezelfde dagen als de mannen, vindt er ook een editie plaats voor de vrouwen. Deze wedstrijd maakt nog geen deel uit van de Women’s WorldTour, maar zij heeft voor 2018 een aanvraag gedaan. Tijdens beide koersen organiseert men ook op allerlei amateurniveau’s wedstrijden. Ook is in de deal opgenomen dat er dagelijks 150 minuten zendtijd met Engels commentaar op televisie is te zien. De regio Guangxi in het zuiden van China is een van de meest toeristische gebieden van het Aziatische land.

UCI Gala en opleidingsinstituut
De baanbrekende overeenkomst, zoals de UCI het zelf noemt, bevat nog meerdere onderdelen. Zo verhuist het jaarlijkse UCI Gala van Abu Dhabi naar China. Dit evenement vindt plaats in het bergstadje Giulin, waar ook de finish is van de laatste rit in de Tour of Guangxi. Bovendien organiseer China van 2017 tot en met 2019 het WK Urban wielrennen. Dat is een nieuwe discipline, waarin Cross-Country (mountainbike-onderdeel), Trials (mountainbike-onderdeel) en BMX Freestyle Park samenkomen. Tot slot bouwt Wanda Sports een opleidingsinstituut, dat als satelliet van het UCI World Cycling Centre dient. Van die opleiding is onder andere Daniel Teklehaimanot een product.

Wanda Sports genereerde de voorbije jaren bekendheid binnen de wielersport, omdat de investeerdersgroep en haar CEO Wang Jianlin plannen hadden om de drie grote rondes op te kopen.

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
1 december 2016 14:51
Jammer dat Afrika geen geld heeft om Cooksen te overtuigen daarheen te komen. Dit lijkt me leuker om te kijken:
http://sporza.be/cm/sporza/extra/opvallend/1.2822909
1 december 2016 16:19
Rwanda is alleen maar booming nu omdat er een Nederlander naar afreist die verdomd goede PR voor de wedstrijd doet.

Leuke beelden en dromen maar dat land heeft geen cent te makken

Tevens zie ik die koers nog geen 2.1 worden. Dan moeten ze eerst meer sponsoren hebben en betere medische zorg zodat een renner die zijn been breekt niet meteen zijn been kwijt raakt

Daarnaast mogen bij een UCI 2.1 koers geen clubteams starten waardoor Rwanda alleen met een nationale ploeg mag starten en dus niet meer met 15 man voor één kopman kunnen rijden
1 december 2016 16:20
PL, eens. Maar de foto's spraken voor zich. Dat was een groot feest daar. En de omgeving was ook heel fraai.
1 december 2016 16:24
KK, ja de foto's en de beelden zijn prachtig. Al twijfel ik of het ook zo'n feest is als hun eigen renners zoek worden gereden.
1 december 2016 18:37
Ik moet eerst nog maar zien of deze koers een langer leven beschoren is dan Beijing of Hangzhou, zonder toeschouwers en met een gebrek aan fatsoenlijke Chinese profwielrenners. De enige twee in de WT dit seizoen waren knechten en de grootste thuiswedstrijd (Hainan) worden ze al weggereden door een stel modale wielerprofs uit Europa. Wel verstandig dat het dus kennelijk niet in een stad vol smog plaatsvindt. Dan hebben ze tenminste iets geleerd van Beijing.

Overigens lijkt me dat opleidingsinstituut als onderdeel van de WCC een zinniger initiatief dan op dit moment een WT-koers. Een wielercultuur ontwikkelen is namelijk wat makkelijker als je wel een paar fatsoenlijke coureurs hebt.
1 december 2016 19:51
Komop, doe dat lekker voor 2018. Teams hebben de planning voor 2017 al af.
1 december 2016 19:54
@Verweggistan
Ze missen natuurlijk wat koersdagen vanwege de maatregelen van o.a. de ASO, dus misschien komt dit in dat opzicht goed uit.

Reacties zijn gesloten.