UCI ontzegt zes Russische wielrenners deelname aan Olympische Spelen

vrijdag 29 juli 2016 om 08:17
UCI ontzegt zes Russische wielrenners deelname aan Olympische Spelen

UCI-voorzitter Brian Cookson - foto: Sirotti

Zes wielrenners waarvan de naam onbekend is, mogen van de UCI niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Volgens Cyclingnews.com betreft het onder andere Ilnur Zakarin en Olga Zabelinskaya, winnares van brons in de wegrace en in de tijdrit van Londen 2012. Elf wielrenners (weg, baan, BMX) staan in Rio wel aan de start.

Het IOC liet onlangs weten dat sportbonden zelf moeten besluiten of ze Russische sporters toestaan deel te nemen aan de Spelen Rio. Rusland kwam dit jaar groots in opspraak doordat een door de staat georganiseerd dopingsysteem werd blootgelegd.

Het wereldantidopingagentschap WADA liet de UCI weten dat drie Russische wielrenners mogelijk betrokken zijn in het Russische dopingnetwerk. Drie andere wielrenners zijn al bestraft wegens dopinggebruik.

Dit artikel delen:

34 Reacties

robotour 29 juli 2016 om 13:35

@krypton Jij gelooft nog steeds in een schone sport ? Jij gelooft dat alles wat ze in Amerika en elders doen anders is dan in Rusland? Russische sporters nu selectief uitsluiten is pas hypocriet en dan neem je de sport ook niet serieus.
Laat gewoon iedereen deelnemen en zorg voor goede controles vooraf / achteraf en als er sporters tegen de lamp lopen dan de betreffende sporters en landen/bonden straffen.

ShutUp 29 juli 2016 om 13:37

Wat maakt het uit, Zakarin had toch geen kans op medaille in dit veld.

Thailand 29 juli 2016 om 14:03

@ krypton, robotour, wederom eens met Robotour. Ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd in Rusland als dat allemaal waar is. Maar ik geloof inderdaad niet dat andere landen beter of slechter zijn dan Rusland. Dus wanneer je bewijs hebt dat een sporter deelgenomen heeft, schorsen en niet laten deelnemen. Wanneer je geen bewijs hebt dat een sporter heeft mee gedaan, kan je die niet schorsen. Net zoals je niet alle Noord Afrikaanse mannen in Duitsland kan opsluiten als je weet dat ze rond oud en nieuw in Keulen waren.
Tenzij er nieuw bewijs is, ga ik ervan uit dat Zakarin heeft geleerd van zijn verleden, en nu niets anders doet dan op een eerlijke manier / door hard te werken als nog de top te bereiken. Hij is al 26, en hij komt er nu doorheen, dat dopingverhaal heeft hem jaren gekost. Ik vind dat hij een eerlijke kans verdient, niets meer of minder dan bijv. Valverde.

achtpuntzes 29 juli 2016 om 14:05

@ shutup:
ah, zullen we dan meteen 80% van de deelnemers maar naar huis sturen, want die maken ook geen kans.

krypton 29 juli 2016 om 15:04

@Robotour/Thailand
Jullie zien het verkeerd. Landen vaardigen namelijk sporters af naar de Olympische Spelen en daar gaan dus ook vergelijkingen als die van Thailand volledig mank. Ze gaan niet als individu maar als afvaardiging van hun land. Bovendien is er ook niet individueel gedoped, maar georganiseerd. Daarom is het compleet logisch om collectief te straffen, het gaat immers om een land dat van bovenaf dopinggebruik stimuleert/verdoezelt en dat daarom gestraft wordt en maar bepaalde sporters mag afvaardigen.

Het is als de VN dat sancties tegen een land instelt dat zich misdraagt, met als gevolg dat de individuele burgers het economisch slechter hebben. Zeer vervelend, maar toch echt voor rekening van de machtshebbers in dat land.

Verder denk ik inderdaad dat wat ze in Rusland doen anders is dan in bijv. de VS. Ik geloof niet dat daar de CIA dopingtests omwisselt en dat dopinggebruik wordt gestimuleerd door het ministerie. Het is natuurlijk ook een argument van niks om te zeggen "denk je dat het daar anders gaat", is daar dan enig gerucht over of laat staan bewijs van? Als het ook in bijv. de VS gebeurt dan moet ook dat bewezen worden en dan zal ook de VS streng worden gestraft. Maar tot nu toe is er alleen bewijs dat Rusland het zo heeft aangepakt en zijn ze daar (te mild) voor gestraft.

Andreotti 29 juli 2016 om 21:14

De grootste fout wordt gemaakt door het IOC door Rusland niet in z’n geheel als land te schorsen. Het is toch te schunnig voor woorden wat ze gedaan hebben tijdens de Winterspelen in Sotsji en met de programma’s die zij als staat hebben ondersteund ? Dat kan gewoon niet en moet hard aangepakt worden. Door het aan de individuele bonden over te laten krijg je dit soort vreemde beslissingen. Want dat is dit natuurlijk wel : omdat een Rus een dopigverleden heeft, waar hij ook al voor gestraft is, mag hij niet meedoen. Maar een renner van een andere nationaliteit met een zelfde verleden mag het wel. Dat is willekeur en niet uit te leggen.
Maar de basis is natuurlijk de IOC die geen ruggengraat toont en een duidelijke lijn trekt.

Spruch 29 juli 2016 om 21:18

Grappig om te lezen hoe zwart-wit mensen denken.

RefleX 29 juli 2016 om 21:31

Journalist klopt dit bericht echt niet. Lees het persbericht eens van de UCI aub.

Romāns Vainšteins 30 juli 2016 om 00:25

Belachelijk, laat gewoon die spraakmaakverkerende topfavoriet starten en de opponenten maar iets te zien verzinnen, what the hell ? Nog niks van Ceasar geleerd ?

Headlines

Materiaalzone

Populair