‘UCI meldde onderzoek naar Jaime Rosón al in april’

vrijdag 29 juni 2018 om 09:01
‘UCI meldde onderzoek naar Jaime Rosón al in april’

foto: Sirotti

Movistar is in april al op de hoogte gesteld door de UCI dat er een onderzoek liep tegen Jaime Rosón, bij wie afwijkingen zijn geconstateerd in zijn biologische paspoort. Hoewel de UCI de onregelmatigheden meldde, verscheen de 25-jarige Spanjaard aan de start van de Vuelta Aragon – die hij vervolgens winnend afsloot. Dat meldt de Spaanse sportkrant As.

Rosón won op 13 mei de Spaanse driedaagse rittenkoers Vuelta Aragon, nadat hij in de slotrit de leiderstrui veroverde. Achter ritwinnaar Mikel Bizkarra wist Rosón de schade te beperken, waardoor hij het eindklassement – dat uitdraaide op een secondenspel – op zijn naam schreef.

De UCI maakte deze week bekend dat Rosón voorlopig is geschorst. Bij de Spaanse renner zijn afwijkingen geconstateerd in zijn biologische paspoort. Deze afwijking dateert van januari 2017, toen Rosón nog onder contract stond bij Caja Rural-Seguros RGA. Volgens de As ligt de zaak nu bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) en hangt Rosón een straf van vier jaar boven het hoofd als hij schuldig wordt bevonden.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Grobbel 29 juni 2018 om 09:03

Als dit waar is kan de gisteren zo vaak geuite mening dat Movistar zoveel beter heeft gehandeld dan Sky ook wel de prullenbak in.

Pubsted 29 juni 2018 om 09:27

Was sowieso een aparte mening, want hij geschorst door de UCI, niet door Movistar. Die verdedigden hem juist, want bij hun deed hij niks fout!
Ik snap ze wel hoor en Sky ook, zolang er niet vastgesteld is dat ze daadwerkelijk iets fout hebben gedaan gewoon lekker laten koersen. Alleen is Froome de beste renner van het peloton in grote rondes dus dan is het wat gevoeliger (en media-technisch ook niet slim) om hem te laten rijden.

Mwielerfan 29 juni 2018 om 09:36

En bij froome is er vrij duidelijk dat er wel iets fout is gedaan

vluggejapie 29 juni 2018 om 09:38

Naar aanleiding van het bericht van gisteren kon Movistar niets worden verweten, naar aanleiding van het bericht van vandaag wel. Zelfde principe als Froome inderdaad. Movistar net als Sky ook geen MPCC.

Wheely 29 juni 2018 om 09:43

Als Sky Froome al niet op non actief stelt waarom zou notabene Movistar dat dan bij een relatieve nobody wel gaan doen. Die denken natuurlijk ook, dikke sigaar.

dikkechaap 29 juni 2018 om 09:56

@Wheely
Prestatietechnisch is het natuurlijk veel makkelijker om Roson op non actief te stellen dan
om dat met Froome te doen. Mediatechnisch… Tja.
Voor het wielrennen en voor Sky is het een publicitair drama dat Froome meedoet. Voor Froome zelf maakt het waarschijnlijk niet zoveel uit: zijn reputatie is sowieso naar de haaien. Als je hem op non actief stelt geef je daar als ploeg ook een bepaald signaal mee af. En dat is niet: we vertrouwen hem 100%.

leegloper 29 juni 2018 om 10:17

Movistar laat hier toch een kans liggen in de gunst voor het (Franse) publiek. Ze hadden hem ook stilletjes aan de kant kunnen houden onder het mom van een trainingsperiode?

nickdt 29 juni 2018 om 11:39

Als Roson geschorst wordt, dan ben ik benieuwd wat Movistar gaat doen met bijvoorbeeld terugvorderen salaris.

LaurentJalabert 29 juni 2018 om 11:53

Waarom wordt hier zo luchtig gedaan over die schommelingen in het bloedpaspoort door de forumleden en zo zwaar getrokken aan het gepuf van Froome. Volgens mij wijzen die schommelingen vrijwel altijd op middelengebruik en wel wat meer dan een het gebruik van een puffertje waarvan niet eens bewezen is of je daar nu harder een berg mee opfietst.

Het is makkelijk om te zeiken op Froome, maar hij doet niets verkeerd. UCI kan hem nu niet schorsen omdat de reglementen dat niet toelaten en zijn team schorst hem niet preventief omdat hij te belangrijk is.
Roson wordt geschorst omdat de kan wel erg groot is dat hij bij het altijd betrouwbare Caja vermoedelijk wel heeft zitten snoepen om een mooi contractje af te dwingen in de WT. Terecht.

SCIC 29 juni 2018 om 12:17

Kan het niet veel simpeler. Stel grenswaarden vast die niet overschreden mogen worden. Gebeurt dat wel dan word je uit koers genomen en mag je weer deelnemen zodra je weer aan de normen voldoet. Nu verzanden we in eindeloze juridische procedures.
En sta attesten ook niet meer toe. Heb je een medische behandeling met niet toegestane middelen nodig, dan mag je niet koersen.

wagenaro 30 juni 2018 om 10:08

Froome heeft een grenswaarde duidelijk overschreden maar een AAF leidt bij de ene (Roson) wel tot een schorsing en bij de andere (King Froome) niet (koning want blijkbaar gelden voor hem de normale regels niet).

Headlines

Materiaalzone

Populair