UCI laat (Wit-)Russische atleten onder voorwaarden weer toe op WK

maandag 6 februari 2023 om 15:54
UCI laat (Wit-)Russische atleten onder voorwaarden weer toe op WK

foto: Cor Vos

Renners en rensters uit Rusland of Wit-Rusland mogen onder bepaalde voorwaarden weer meedoen aan aan evenementen op de internationale kalender van de UCI. Dat valt te lezen in een persbericht van de Internationale Wielerunie. Vanaf 1 maart 2022, na de Russische inval in Oekraïne, waren Russen en Wit-Russen niet welkom op bijvoorbeeld EK’s en WK’s.

Russische en Belarussische nationale ploegen en/of nationale selecties zullen we voorlopig nog niet zien in dergelijke wedstrijden, maar individuele renners kunnen mogelijk wel weer deelnemen. De UCI ondersteunt namelijk een resolutie die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op 25 januari 2023 heeft aangenomen. Daarin staat dat de deelname van Russische of Belarussische atleten en officials aan internationale evenementen van de UCI ‘onder strikte voorwaarden’ weer mogelijk zou moeten zijn.

Een van die voorwaarden is dat de renners of rensters aan de desbetreffende wedstrijd meedoen als ‘neutrale atleten’. Ze mogen hun staat noch een organisatie binnen hun land vertegenwoordigen. Als tweede voorwaarde noemt de UCI dat enkel ‘atleten die het Olympisch Handvest volledig respecteren’ deel mogen nemen. Dat betekent, ten eerste, dat een atleet de oorlog in Oekraïne niet actief heeft verdedigd. Daarnaast moet hij of zij de Wereld Anti-Doping Code onderschrijven. Bij elke atleet die wordt ingeschreven voor een wedstrijd, zal dit gecontroleerd worden.

Super WK
Van 3 tot en met 13 augustus vindt in het Schotse Glasgow het zogenoemde Super WK plaats. Daar zal gestreden worden om wereldtitels in maar liefst dertien disciplines, waaronder het wegwielrennen, baanwielrennen en cross-country mountainbiken. Een Russische renner zoals Aleksandr Vlasov – in 2022 niet welkom in Wollongong – heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan dit WK.

De UCI herhaalt in het statement overigens dat het de agressie jegens Oekraïne door de Russische regering veroordeelt. Ook benadrukt ze dat de steun aan Oekraïense atleten zal worden voortgezet. Verder blijven alle overige maatregelen die de UCI instelde op 1 maart 2022 van kracht. Zo worden alle aanvragen van Russische en Wit-Russische evenementen voor de UCI-kalender geweigerd en worden nationale kampioenschappen van Rusland en Wit-Rusland niet geregistreerd op de kalender van de UCI.

Lees ook:
UCI neemt maatregelen: licenties Russische en Belarussische ploegen ingetrokken

Dit artikel delen:

18 Reacties

Koers 6 februari 2023 om 18:13

Hopelijk zijn de sporters wel op doping getest in de tussentijd.

2
Shinzawai 6 februari 2023 om 16:07

Kan Groot-Brittannië deze renners wel een visum weigeren?

1
lo squalo dello Stretto 6 februari 2023 om 16:35

Op basis waarvan?

-2
Steven_E 6 februari 2023 om 15:57

En wie gaat de selectie maken?

0
ThorHushovd 6 februari 2023 om 16:08

Ja dat is niet te doen, als er geen bond aan te pas komt die bepaalt wie naar het wk mag, dan is het óf 0 (nul) of vogelvrij (iedereen die beweert niet voor een staat uit te komen). Met andere woorden, zo kan de UCI dit onmogelijk opgesteld hebben. Een belangrijke toevoeging om te vernemen hoe dit zit lijkt me.

0
Dario 6 februari 2023 om 16:27

Lijkt me dat de UCI wel een selectie zal maken op basis van de UCI-Ranking. Ik vraag me eerder af welk volkslied ze gaan afspelen, mocht een van de Russen toevallig wereldkampioen worden.

0
Shinzawai 6 februari 2023 om 16:28

Dan gewoon het Oekraïense volkslied afspelen, lijkt me prima.

2
simokko 6 februari 2023 om 23:41

Na hun Rusperiode

0
de adelaar 6 februari 2023 om 18:26

UCI (Unqualified Chaotic Imbeciels)

-2
lo squalo dello Stretto 6 februari 2023 om 16:35

Hopelijk stopt deze koude oorlog jegens (Wit-)Russische atleten snel en kunnen ze gewoon hun sport weer beoefenen en horen we hun prachtige volksliederen opnieuw.

-4
Patrick 6 februari 2023 om 18:17

Russen, Wit-Russen, Chinezen, Iranezen, Oekrainers, Noord-Koreanen of wie dan ook horen altijd mee te kunnen doen met een sport onder de vlag van hun eigen land. Het is een schande dat sport organisatoren onderscheidt maken. Of je nu voor of tegen Putin bent voor of tegen Biden voor of tegen Rutte bent hoort allemaal niet relevant te zijn. Ben zo klaar met het verbannen van sporters.

-4
ken dcq 6 februari 2023 om 19:26

Als dictaturen sport voor politieke doelen gebruiken, waarom zou de internationale gemeenschap daarin mee moeten gaan? Het turnen liet het toe en dan krijg je dus een spast op het podium die staat te pronken met een Z op zijn maillot, naast een Oekraïner.

3
4 Jours de Dunkerque 6 februari 2023 om 21:10

Sporters zouden nooit geweerd mogen worden vanwege hun nationaliteit. Dat heet discriminatie en wordt ons niet al jarenlang verteld dat dat verboden is? Maar met zoals zoveel dingen in deze hypocriete wereld vergeet men dat als het de agenda even beter uitkomt. Meten met 2 maten blijft immers de internationale maatstaf.

-2
Klootje Kriekeljon 6 februari 2023 om 22:07

Sporters weigeren puur op basis van hun afkomst, kleur, religie, geaardheid, etc. is idd. discriminatie. Maar sporters weigeren vanwege hun nationaliteit omdat er bijv. een door de overheid georganiseerd dopingprogramma is, is wel wat anders. Kun jij voorbeelden van dat eerste noemen?

3
Patrick 6 februari 2023 om 22:40

Dan moet je dus die persoon een waarschuwing geven o.i.d. als hij de sport gebruikt voor politieke redenen, bijvoorbeeld die Z. Verder mag deze persoon gewoon trots zijn als Rus op zijn land of dat jij of ik of wie dan ook dit nou leuk vind of niet. Of hij Poetin nou leuk vind of niet is totaal niet relevant het is een sport en sport zou geen politiek moeten zijn. Ik kan voorbeelden opnoemen van tientallen landen waar ik het politiek gezien niet mee eens ben. Neem nou China is dat nou een regering die ik geweldig vind? Zeker niet, maar daarom mogen Chinezen wel gewoon sporten en hoor je daar niemand over. Iedereen moet altijd onder de vlag van zijn of haar land kunnen sporten. Daarom vind ik het zo belachelijk dat Russen en Wit-Russen niet gewoon normaal mee kunnen doen onder hun eigen vlag.

-3
ken dcq 6 februari 2023 om 22:51

Patrick, nogmaals er zijn wel meerdere beperkende sancties genomen die de gewone Russen hard treffen. Die zijn dan ook overdreven en moeten geschrapt?

2
Patrick 7 februari 2023 om 00:34

Mijn reactie was op de sport gericht. Qua politiek: ja de Russische sancties zijn totaal belachelijk. Ze treffen allereerst ook de Nederlanders zelf en wij zitten met enorme gevolgen in Nederland. En natuurlijk ook de burgers van Rusland zelf. Ik heb geen hekel aan Russen. Mooie mensen,cultuur, enorme historie. Hetzelfde heb ik voor Oekraine. Russen en Oekraine zijn historisch gezien een broedervolk hetgeen velen nog steeds zo voelen. Dit zou een lokaal conflict moeten zijn waar wij 0,0 aandeel in zouden moeten hebben. Geen wapens naar Oekraine en geen wapens naar Rusland. Wel handel drijven met Oekraine en gewoon handelen met Rusland. Daarnaast als land zijnde beide partijen proberen bij elkaar krijgen voor vrede/staakt het vuren i.p.v. Oekraine wapens te sturen zoals nu. Zeer slechte gang van zaken en ik vind het jammer dat zoveel Nederlanders voor meer bloedvergieten zijn i.p.v. een vrede.

-3
platteprijs 7 februari 2023 om 07:28

Dit als een lokaal conflict beschouwen is zo naïef. Dat is precies wat Poetin wil.

1

Headlines

Populair

Materiaalzone