UCI komt met reglementswijziging Team Relay: vier in plaats van zes deelnemers

donderdag 27 januari 2022 om 19:46
UCI komt met reglementswijziging Team Relay: vier in plaats van zes deelnemers

Clara Honsinger doet mee aan de Team Relay - foto: Cor Vos

De UCI komt op het laatste moment nog met een belangrijke reglementswijziging voor de Team Relay op het WK veldrijden van aankomende vrijdag. Vanwege de vele coronagevallen binnen de WK-selecties is besloten om het aantal deelnemers terug te brengen van zes naar vier.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De internationale wielerunie wil er zo voor zorgen dat alsnog genoeg landen kunnen deelnemen aan het gloednieuwe (test)evenement. Aanvankelijk zou een landenteam bestaan uit zes crossers: drie mannen en drie vrouwen. Door de vele coronabesmettingen van de voorbije dagen, zo is de Italiaanse selectie door een positieve coronatest van een niet nader genoemde veldrijder inmiddels gehalveerd, werd het voor landen een uitdaging om een volledige selectie samen te stellen.

Een Mixed Relay-ploeg bestaat nu uit vier crossers, met twee mannen en twee vrouwen. De crossers die een land opstelt voor de Team Relay, moeten ook individueel meedoen aan het WK veldrijden. De UCI gaf landen ook de ruimte om met twee ploegen van vier crossers mee te doen aan het evenement. Er doen in totaal ‘zeven’ landen mee aan de Team Relay: België, Tsjechië en Italië brengen een selectie aan de start, Canada en thuisland Verenigde-Staten zelfs twee.

Elke renner rijdt één ronde over het parcours en zal daarna bij de finish, in de zogenoemde wisselzone, zijn of haar landgenoot aflossen door diegene aan te tikken. De startvolgorde mag een land zelf bepalen. Na vier (in plaats van de oorspronkelijke zes) rondes is het winnende land op de Team Relay bekend.

Deelnemende landen aan Team Relay

flag-be België
flag-it Italië
flag-cz Tsjechië
flag-ca Canada A
flag-ca Canada B
flag-us Verenigde-Staten A
flag-us Verenigde-Staten B

Dit artikel delen:

14 Reacties

Cintu 27 januari 2022 om 20:31

Grappig dat er over 7 landen gesproken wordt :-) Ik tel er toch echt maar 5. Wel 7 teams, dat is waar. Dat is vermoedelijk een beetje creatief rekenen om het wat grootser te laten lijken?

0
Boomie1 27 januari 2022 om 21:59

Nederland kan toch makkelijk met 4 rijden nu

0
Dikke Vrouw 27 januari 2022 om 20:46

Jammer zo krijgen we minder lang wedstrijd

0
Cochise 27 januari 2022 om 20:55

Zo dreigt een leuk nieuw initiatief door de omstandigheden toch een beetje een valse start te maken (om niet van een mislukking te spreken)

0
Romāns Vainšteins 27 januari 2022 om 21:01

Kan je een keer ‘breaking’ gebruiken, laat je het na..

0
evanderwel 27 januari 2022 om 21:40

Ik snap wel de omstandigheden, maar dit kun je toch niet maken naar renners en rensters die nu niet meer mee kunnen doen omdat de teams kleiner worden.

0
dit is mijn voorwiel 28 januari 2022 om 08:54

Aan de andere kant: als je het niet doet, vallen er ook renners buiten de boot wegens te weinig teammaats en vallen hele ploegen weg.

0
Koers 28 januari 2022 om 09:38

Goed punt van Voorwiel. Daarnaast weet ik niet hoeveel ploegen de vs en ca hiervoor hadden maar het zou ook kunnen dat er daar nu juist een extra renner een kans krijgt omdat het ineens mogelijk werd om 2 teams te maken. Al is dat voor andere landen wellicht lastig/onmogelijk om te doen. En laten we niet vergeten dat het nu nog niet als officieel wk geldt.

0
Cochise 28 januari 2022 om 09:41

Ze rijden ook gewoon allemaal hun WK in de eigen categorie. Denk niet dat die junioren nu in diepe rouw zijn omdat ze een rondje minder mogen crossen.

0
jappe666 28 januari 2022 om 13:26

Ze zouden die ‘overschotjes’ kunnen samenvoegen en aan de start brengen als team ‘Rest of the world’…

0
Merlinappa 28 januari 2022 om 08:11

Beetje raar om dit zo kortdag te doen inderdaad. Wat Evanderwel zegt, volgens mij kan je dit niet echt maken naar de ploegen die nu nog moeten gaan kiezen wie er dan rijden. Maar ook is het zuur voor bijvoorbeeld Nederland, die met dit gegeven wellicht een andere keuze hadden gemaakt. Ze mogen niet alsnog meedoen lijkt mij toch?

0
Chekie 28 januari 2022 om 09:58

Die UCI is toch wel bijzonder. Een wedstrijd onderdeel toevoegen die het hele jaar nergens wordt gedaan. Nu met 5 deelnemende landen een grote aanfluiting. En dan ook een eerste keer inde USA waarvan je al lang kon weten dat er veel minder deelnemers zouden zijn. Niet alle landen hebben een mega budget als de Belgen.
Maar goed we gaan het zien. Volgend jaar in Huijbergen maar doe het dan op woensdag.

0
Polleke 28 januari 2022 om 11:21

Ze hebben daar in Aigle te veel last vaneen Olympische natte droom… was zo en zo een doodgeboren kind en dit maakt het allemaal nog pijnlijker…

0
Turtlehead 28 januari 2022 om 11:20

Van dit onderdeel weet je van tevoren dat het een aanfluiting wordt. Met kleinere Teams geef je nog iets meer deelnemers hoop op een medaille. Verder is het quatsch.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone