UCI komt met nieuwe regels voor transgenders in wielersport

dinsdag 11 februari 2020 om 11:53
UCI komt met nieuwe regels voor transgenders in wielersport

foto: Cor Vos (archief)

“Een belangrijke stap voor de inclusiviteit van transgenders in topsport”. Met deze woorden omschrijft UCI-preses David Lappartient de nieuwe regels die de Internationale Wielerunie invoert voor transgenders.

In een persbericht laat de UCI weten dat er een speciale commissie komt, bestaande uit drie onafhankelijke experts, die vanaf 1 maart 2020 gaat bepalen of een atleet mee mag doen aan wedstrijden. Het testosteronniveau is daarbij van doorslaggevend belang. Om als transgender deel te kunnen nemen aan vrouwenwedstrijden moet de atlete aan kunnen tonen dat haar testosteronlevel de afgelopen twaalf maanden onder de vijf nanomol per liter zat. Nadat groen licht is gekomen blijft de 5nmol/l-grens van toepassing. Dit is nu nog 10nmol/l.

Als een atlete niet aan de nieuwe richtlijnen voldoet kunnen er straffen worden uitgedeeld: van waarschuwingen tot uitsluitingen en boetes. Een medisch manager van de UCI zal erop toezien dat het testosteronniveau binnen de perken blijft. Deze kan ook besluiten om een atlete een tijdje uit te sluiten van wedstrijden totdat weer aan de criteria wordt voldaan.

Dit artikel delen:
#

62 Reacties

Natte spons 11 februari 2020 om 12:03

Twee keer zo lage waardes als nu en dan wordt het gecommuniceerd als “Een belangrijke stap voor de inclusiviteit van transgenders in topsport”.
Wat is bij normale topsport vrouwen (in het wielrennen) het testosteron gehalte in het bloed?

Netraam 11 februari 2020 om 13:18

Gemiddeld 1,5 tot 7, maar uitschieters boven de 10 zijn er wel degelijk.

GekkeHenkie 11 februari 2020 om 14:47

Een stukje uit de Volkskrant over de IAAF en de zaak omtrent Caster Semenya:

Quote:
Bij vrouwen ligt het testosterongehalte gemiddeld tussen de 0,5 en 2,5 nanomol per liter bloed, bij mannen tussen de 7,7 en 29,4 nanomol. De IAAF wil de limiet voor testosteron op 5 nanomol stellen. De eis moet gaan gelden voor wedstrijden van 400 meter tot 1.500 meter.

De UCI gaat dus gewoon mee in de regels die de IAAF wil stellen. Als dit over alle sporten zo gaat gelden geeft dat in ieder geval duidelijkheid.

Mad 11 februari 2020 om 12:22

Aan de ene kant moet er meer “inclusiviteit” komen, maar aan de andere kant moet er toch een aparte categorie blijven “exclusief” voor dames… Is dat niet een beetje tegenstrijdig?

En blijkbaar is de vereiste dan niet eens meer het fysieke geslacht, maar de waarde van een bepaald hormoon. Gaat deze categorie dan ook “U-5nmol/l” heten om het makkelijker te maken?

Sowieso een grote stap vooruit om categoriën in het vervolg te bepalen aan de hand van fluctuerende waarden van een lichaamseigen hormoon die verder onzichtbaar is voor de toeschouwers…

Panache 11 februari 2020 om 12:28

Sport is niet eerlijk, vandaar dat er exclusieve klassen bestaan voor vrouwen, senioren en jeugd. Dit voornemen van de UCI is een gevaar voor de 100% vrouwelijke sporters, die zich in hun exclusieve klasse bedreigt kunnen gaan voelen door sporters die met een ander genenpakket zijn geboren (en dat wis je niet uit met een jaartje laag testosteron). Caster Semenya zorgt al voor discussie. Een transgender die de vrouwensport domineert zal van een totaal andere orde zijn. Mijn voorstel zou zijn: geboren als man, dan fiets je met de mannen mee. Geboren als man en getransformeerd naar vrouw, dan fiets je met de mannen mee. Geboren als vrouw en getransformeerd naar man, dan fiets je met de mannen mee. De exclusieve vrouwenklasse is uitsluitend voor de personen die als vrouw geboren zijn en dat ook zijn gebleven.

Wheely 11 februari 2020 om 12:34

Dus vrouwensport is exclusief voor vrouwen en bij de mannen mag iedereen meedoen?

Panache 11 februari 2020 om 13:36

@ Wheely: er is een verschil tussen meedoen en tot een klasse behoren. Om mee te doen zal je het vereiste niveau moeten behalen om tot de selectie te behoren.

Wheely 11 februari 2020 om 13:41

Ja natuurlijk, maar zou Annemiek van Vleuten dan ook niet gewoon bij de mannen mogen meedoen?

Panache 11 februari 2020 om 14:00

Je doelt waarschijnlijk op het uit het verband gehaalde verhaal tijdens de training met de mannen? Ik zou er geen probleem mee hebben als vrouwen toegang zouden krijgen tot de 'open klasse'. Maar Van Vleuten kan dat niveau niet aan (wat ook logisch is).

'Het verschil is heel erg groot. Bij de vrouwen ben ik de sterkste, maar hier ben ik overduidelijk de zwakste van het stel.'
'Als het even te snel ging, kon ik aan de klink van de wagen hangen of desnoods even in de volgwagen stappen. Maar het klopt dat ik gewoon one of the boys was.'

Lendilonus 11 februari 2020 om 14:01

In bijvoorbeeld het schaken of darten(waar het fysieke voordeel veel minder uit maakt natuurlijk) werken ze vaak met een Open en Vrouwen categorie. Hierdoor kunnen de vrouwen die zich met de mannen kunnen meten zoals Judith Polgar bij het schaken vroeger en Fallon Sherrock nu bij het darten gewoon meedoen met de mannen. Als een Van Vleuten(of Vos vroeger) dan bij de mannen mee willen doen, kan dat volgens de regels uit die sporten.

Wheely 11 februari 2020 om 14:09

Ik zou het toch wel eens willen zien, denk dat ze een groot gedeelte van het peloton best aankan.

tendam 11 februari 2020 om 15:02

@wheely
Absoluut niet, Van Vleuten wordt er op training bergop door de hele Mitchelton-ploeg afgereden, dus ook door de niet-klimmers. Dat verschil is te groot.

Wheely 11 februari 2020 om 15:11

Verdorie, weer een fantasie uiteengespat.

boenk 11 februari 2020 om 16:46

Wheely, in 2018 kwam de snelste beklimming tijdens het WK in Innsbruck van de vrouwen (neergezet door Anna vdB ), niet eens in de buurt bij die van de U23 of zelfs de junioren mannen. Bijna 2 minuten trager dan de junioren mannen, en meer dan 2 minuten dan de U23 mannen.

7,8 km @5,7% – 16:55 – average speed 27.67 km/h (Hirschi-Lambrecht-Hanninen) – U23 Men
7,8 km @5,7% – 17:00 – average speed 27.53 km/h (Michael Valgren) – Elite Men
7,8 km @5,7% – 17:30 – average speed 26.74 km/h (Evenepoel-Vacek) – Junior Men
7,8 km @5,7% – 19:12 – average speed 24.37 km/h (Anna van der Breggen) – Elite Women
7,8 km @5,7% – 20:30 – average speed 22.83 km/h (Boilard-Malcotti-Stigger) – Junior Women

Wheely 11 februari 2020 om 19:20

Ze blijft toch binnen de twee minuten van Evenepoel beste Boenk! ;)

doorak 11 februari 2020 om 20:56

Wat Panache aangeeft.
Al het andere blijft spelvervalsing. Daarom, geen speld tussen te krijgen.
Moet alles en iecereen zich aanpassen aan een kleine mindeeheid of moet het andersom?
Of is deze gekkigheid normaal? https://m.youtube.com/watch?v=7flBMp2zNpM&t=3s

KimJungPoels 11 februari 2020 om 12:32

Wat ik me afvraag is het volgende:

Wat als je pas op vrij late leeftijd besluit je om te vormen tot vrouw. Kun je dan op kunstmatige wijze je testosteron gehalte naar beneden brengen, terwijl je in voorgaande jaren gewoon hebt ‘geprofiteerd’ van de doorgaans andere spieropbouw van mannen? Of zouden die effecten naar verloop van tijd wegebben?

Wel een belangrijk punt tav competitievervalsing in mijn ogen.

Netraam 11 februari 2020 om 13:10

In principe raak je spiermassa (en vooral kracht) heel snel kwijt als je geen testosteron meer aanmaakt, en trans vrouwen moeten eerst volledig 0 testosteron hebben (of met hormoonremmers, of met een mediche ingreep) voor ze over mogen op estrogeen.

Je ziet ook dat trans mannen met HRT veel vet verliezen en er juist spiermassa bij krijgen.

Het lastige is dat er vrouwen zijn met een natuurlijk hoog testosteronniveau en ook intersex vrouwen. Moeten die nu gaan voldoen aan de transgender richtlijn? Of is de transgender richtlijn alleen voor ‘echte’ transgenders?
(Daarnaast schijnt je natuurlijke testosteronniveau niet zo heel veel te doen met je prestaties, net als hematocriet. Door het te verhogen boven wat het van nature is, kàn je echter een verbetering van sportprestaties krijgen.)

odiel 11 februari 2020 om 17:27

Ach, gewoon doen, Kim, niet twijfelen!

Martijn Arensman 11 februari 2020 om 18:46

Zodra je testikels verwijderd worden maak je weinig tot geen testosteron meer aan.

In het geval van transgenders glijd het fysiek vermogen dan langzaam af tot vrouwelijk niveau.

Behalve als je net als Lance Armstrong kan beschikken over de chemische vorm van testosteron na attest. Dan kan je er nog diverse TduF mee winnen.

kleomantre 11 februari 2020 om 12:34

Veel makkelijker, een aparte transgenderklasse. Je hoort niet thuis onder de normale klassen maar je mag wel op hetzelfde podium in jouw klasse een titel winnen. Dan wordt niemand uitgesloten en niemand benadeeld.

Brabander 11 februari 2020 om 12:56

Ga ik zeker in mee. Maar dan wordt de spoeling wel erg dun hè? Zoveel transgenders zijn er ook weer niet. Ik kan me een geval op de baan voor de geest halen. Die haalde ook minimaal podium. Dan beginnen de discussies. Bij Natalie van Gogh is dat minder, want dat is geen topper.
Moeilijke kwestie hoor. Denk dat die richtlijnen helemaal niet zo verkeerd zijn

Netraam 11 februari 2020 om 13:12

Alle 5 de professionele atleten mogen meedoen? Mogen ze ook op TV uitgezonden worden en kunnen ze ook sponsors binnenhalen, of moet het dan maar volledig zelf gefinancierd worden?

KennyKlimmen 11 februari 2020 om 12:52

Goed dat daar onderzoek naar gedaan wordt. Lastige afwegingen, maar je kunt de situatie maar beter voor zijn. Kweet echt niet in hoeverre een transgender werkelijk een vrouw is in alle biologische opzichten. Ik kan me voorstellen dat dit per situatie verschillend is….

Brabander 11 februari 2020 om 12:56

+1 weinig aan toe te voegen

Viktrodriguez 11 februari 2020 om 14:30

Dit inderdaad. Een zaak zoals die van Caster Semenya in de atletiek is pijnlijk voor alle partijen, dus goed dat de UCI zoiets wil voorkomen aan de voordeur.

doorak 11 februari 2020 om 21:06

RV Tja, wat is de bewering waard dat na bepaalde inname testosteron remmers daadwerkelijk de spiemassa en kracht afneemt. Dit is horror voor de “overige” dames of mag men nog zeggen echte dames.
Wat mij betreft dan ook waanzin dan deze zeer kleine minderheid overal vanuit soort politieke correctheid door de strot worden geduwd. Maar ja ik ben uiteraard een echte misogynist. Not.

BassieAdriaan 11 februari 2020 om 13:10

Als er nou eens eerst door alle sportkoepels en WADA, USADA, UNHCR, IOC, CAF weet ik het, allemaal wordt vastgesteld wanneer men bloedtechnisch/medisch nou over een vrouw of een man spreekt en niet of het een piemel of spleetje heeft, laten we dan eens klassen in gaan delen.

En héél eerlijk gezegd, ik geloof best dat het voor sommigen zéér zeker een moeilijke tijd en worsteling is, maar het lijkt nu wel haast of 1 op de 50 mensen in het verkeerde lichaam is geboren.
Mijn nichtje was vroeger letterlijk one of the guys, wilde kort haar, nooit een jurkje en iedereen dacht die wordt lesbisch. Nu is het een op en top tof wijf gelukkig getouwd en moeder van 2 kinderen, en ja ze rijdt menig man z’n karretje in de poep, maar zo blij voor haar dat ze toen leefde en niet nu, nu krijg je op je 10e al zowat een hormonenkuur.

Volgens mij draven we een beetje door allemaal.

Netraam 11 februari 2020 om 13:16

Het is in Nederland verschrikkelijk lastig om een hormonenkuur te krijgen. Voor je daar toestemming voor krijgt, moet je al zelf aangegeven hebben die intentie te hebben, een jaar leven “als het gekozen geslacht” en toestemming krijgen van de behandelaar.

(Mede hierom ken ik ook mensen die zelf mediceren. Wellicht ook niet helemaal veilig, testosteron zonder toezicht, en estrogeen kan botontkalking veroorzaken)

Brabander 11 februari 2020 om 13:31

Mijn nichtje is tegenwoordig mijn neefje. En dat is geen grap haha

Poeksel 11 februari 2020 om 13:34

We draven niet door, maar jij wel, BassieAdriaan.

Brabander 11 februari 2020 om 13:41

Ow ja. En van mijn ‘nieuwe neefje’ weet ik dat het inderdaad nogal wat voeten in aarde heeft om van geslacht te veranderen, zoals Netraam hierboven al aangaf. Dat kost heel veel tijd en heel veel pijn

Panache 11 februari 2020 om 13:43

Dat het in Nederland misschien wat lastiger is, dat zou kunnen. Maar de Thaise shemale heeft echt geen 86 protocollen doorlopen.

Wheely 11 februari 2020 om 13:52

Jaja Bassie, “vroeger dachten ze dat ze lesbisch was maar nu is het een top wijf en moeder van twee kinderen”

Welk punt probeer je hier precies te maken?

Brabander 11 februari 2020 om 14:15

Haha ja. Dat vraag ik me dus ook af

doorak 11 februari 2020 om 21:18

Allemaal heel mooi en bewust tov hoe het wr vroeger aan toe ging.
De biologie, de natuur is geen binair systeem. Soms gaat er iets niet zoals dat “standaard” gaat en zit iemand in een “verkeerd” lichaam Vraag mij overigens af of dat tegenwoordig echt veel vaker voorkomt dan vroeger. Hebben deze “afwijkingen” van het gangbare als oorzaak hedendaagse voeding met vele sporen van chemiache verbindingen….vragen vragen maar niet nu de kwestie.

Ken een kerel, nu dame. Die zijn voetbaltechnieken en kracht ontwikkelde als man tot zijn 21 ste besloot vrouw te worden. Speelt nu in dameselftal en is niemand blij mee. Meer motoriek, techniek en altijd nog harder schot.

BassieAdriaan 12 februari 2020 om 09:01

@wheelie wat ik bedoel is had zij nu geleefd dan was ze nu waarschijnlijk m’n neef geworden. Nu achteraf blijkt het gewoon een “fase” te zijn en helemaal geen transgender.

Romāns Vainšteins 12 februari 2020 om 09:44

Dat is interessant Bassie, misschien slachtoffers verzamelen en Nikki factureren voor alle hertransgender-operaties.

Romāns Vainšteins 11 februari 2020 om 13:38

Wat mij betreft gewoon no-needle policy.

Klaar.

Netraam 11 februari 2020 om 13:57

Estrogeen is een pil en veel trans mannen gebruiken een gel (androgel). Ook hormoonremmers worden in principe niet met een spuit gezet.

Romāns Vainšteins 11 februari 2020 om 14:29

OK

Dan een no-hormone policy.

Merlinappa 11 februari 2020 om 13:39

Er zijn ook vrouwen die een testosteronlevel van meer dan 5nmol/l hebben, mag dat ook niet meer?

Wheely 11 februari 2020 om 13:56

Ik vind dat in principe alles mag en moet kunnen.

Ik kan heel goed tegen de wind in fietsen maar voel me eigenlijk diep van binnen een Colombiaan van 65 kg die zijn leven lang op hoogte getraind heeft. Wordt toch maar eens tijd voor een kuurtje.

EricV 11 februari 2020 om 14:38

Ik vind dat mannen die liever thee drinken dan koffie ook met de vrouwen mee mogen doen

Derierre de la course 11 februari 2020 om 19:21

Helemaal mee eens. Geldt ook voor mannen die alleen koffie lusten als het Cappuccino is.

Michelangelo 11 februari 2020 om 15:18

Zoals in de hele transgender discussie is het lastig om voor een hele kleine doelgroep iets aparts te organiseren. Nee, het is vaak vanwege het fysiek niet eerlijk om ze tegen 100% natuurlijke vrouwen te laten sporten.

Maar om hoeveel transgenders praten we die aan topsport willen doen? Ik denk dat dit een heel klein percentage is. En misschien moet je wel gewoon zeggen dat het “heel jammer is voor deze paar transgenders, maar dat je daardoor niet de hele vrouwentopsport overhoop wilt gooien.” Dat dit simpelweg de keerzijde of een beperking is na een transformatie, en dat je dat dus in je afweging moet meenemen als je je laat transformeren.

In de niveaus onder de topsport (waar het gaat om de eer en plezier en niet om de centen) zou ik ze gewoon zonder probleem als vrouw mee willen laten doen.

doorak 11 februari 2020 om 21:25

Onder het mom van inclusie, safe spaces, gender equality, etc en al SJW’s die deze discussies aanvuren in de media krijgen we dit gedoe.
Feitenlijk is uw standpunt zo vreemd nog niet gezien alle ellende en blijvende onrust die dit alles zal blijven geven.

kleomantre 11 februari 2020 om 16:01

Dat hele ‘inclusieve’ gedoe wordt toch langzamerhand een gedrocht waar teveel krampachtige goed doenerij achter zit.

doorak 11 februari 2020 om 21:26

Precies. +1.

Cyclinglife 11 februari 2020 om 17:33

Stel een voormalige man wint de giro rosa, het ek of wk, wat dan? Is het dan ook oké of is het dan toch oneerlijk tegenover de hun hele leven vrouw zijn vrouwen?
Waarom die regels met naar welk hormoon of wat dan ook gekeken moet worden als je dan als transgender mee mag doen.
Maak ipv een mannen en vrouwen categorie voor de bezitters van het xy chromosoom en voor de xx chromosomen. Dan ben je af van al het gezeur waar ze meedoen.

xistnc 11 februari 2020 om 17:36

Zoiets is volgens mij al gebeurd, bij een Amerikaans Kampioenschap op de baan of zo. Ja, dan zijn de meningen inderdaad nogal verdeeld.

Brabander 11 februari 2020 om 18:22

@xistnc je bedoelt de ‘kwestie’ Veronica Ivy denk? Kon het ook niet helemaal achterhalen, maar ik kreeg wat hulp daarbij

Cyclinglife 11 februari 2020 om 18:51

@xistnc zat inderdaad aan dat voorbeeld te denken toen ik het schreef. Maar toen waren er nog geen serieuze criteria waar je aan moest voldoen behalve plasser spleet. Nu met de nieuwe regels stel je vast wat de grenzen zijn, als je dan wint kan er geen controverse zijn over de winst. Al zal die ongetwijfeld komen. Daarom mijn voorstel om naar je chromosomen te kijken. Je bent xy of xx.

thorsen 11 februari 2020 om 19:28

South park heeft hier een leuke aflevering over gemaakt. Diversiteit is allemaal leuk en aardig, maar zonder regels zijn vrouwen in de sportwereld daar de dupe van. Dus een goede zaak dat er in ieder geval over nagedacht wordt.

En dan zit je nog steeds met zaken zoals Semenya, die eigenlijk gedwongen wordt om anti-doping te nemen. Wat ook weer raar is aangezien de absolute wereldtop vaak nou juist zo goed is juist omdat ze hun genen mee hebben.

doorak 11 februari 2020 om 20:49

South Park de spiegel vd maatschappij. Mooi hoe die Amerikanen hiermee hun eigen waanzin aan de orde stellen. But hé, its the States and it only gets worse. Helaas komt meestal alle gekkigheid uit de States overgewaaid en pakken vloggers, trendvolgers, hype adicten het graag op. Plus usefull idiots wonna be famous die dan bij Jinek hun verhaal mogen doen.
Waar is onze eigen Sourh Park?

Covadonga 11 februari 2020 om 20:11

Vanuit het emancipatieoogpunt stel ik voor om voor alles een categorie te maken. Dat is wel zo makkelijk.

doorak 11 februari 2020 om 20:43

Terecht er moeten duidelijke regels komen.
Nu al zijn er in meerdere sporten problemen omdat heren die trans zijn, zich vrouw voelen maar biologisch geen vrouw zijn, willen meedoen bij de dames. En lieden die “omgebouwd” zijn tot vrouw maar nog altijd meer spiermassa bezitten en vaak nog een grotere testosteron aanmaak dan de gemiddelde vrouw, of zelfs boven de waardes van diegene die aan de bovenkant van het spectrum scoren.

Uiteraard zijn dergelijke meningen not done. Dan ben je een misogynist, fascist, absoluut een boze witte man die aan mansplaining doet etc. Of men komt figuren tegen zoals in dit filmpje de blauwe smurf. https://m.youtube.com/watch?v=7flBMp2zNpM&t=3s

Romāns Vainšteins 11 februari 2020 om 21:38

Volgens mij staat deze draad bol van gelijkaardige verhalen hoor, ik verwacht ook over de hele linie tot aan transgenders zelf toe bijval dat het oneerlijk is om ex-
Mannen in het vrouwensportcircuit toe te laten.

Klaas Foppen 12 februari 2020 om 08:13

belachelijk

PeeWee 12 februari 2020 om 09:20

Als Rachel McKinnon straks olympisch kampioen(e) op de baan wordt, dan laait de discussie vanzelf op. De (als vrouw geboren) vrouwen zullen dan moeten vechten voor hun “eigen” categorie. Die categorie hebben ze veroverd in 1958 tijdens het WK in Reims, en die hebben ze vandaag weer verloren.

Netraam 12 februari 2020 om 23:17

Rachel McKinnon voldeed aan de eerste transgender policy van de UCI, namelijk 0,0 testosteron. (Overigens is ze ook pas na haar transitie begonnen met fietsen)
Deze policy is veel meer gericht op de Caster Semanya’s en Foekje Dillema’s van deze wereld, mensen die geboren zijn als vrouw, opgegroeid als vrouw en zich vrouw voelen maar niet alle vakjes aankruisen. Voor deze personen is het dan onmogelijk om aan topsport te doen.

Headlines

Materiaalzone

Populair