UCI gaat WorldTour-kalender vanaf 2026 volledig hervormen: “Geen overlap meer”

vrijdag 30 december 2022 om 09:34
UCI gaat WorldTour-kalender vanaf 2026 volledig hervormen: “Geen overlap meer”

foto: Cor Vos

De WorldTour-kalender in het mannenwielrennen gaat vanaf 2026 op de schop. Peter Van den Abeele heeft aangekondigd dat de UCI, waar hij werkzaam is als directeur sport, vanaf dat seizoen het programma grondig gaat hervormen. “We gaan geen overlap meer toestaan en er zullen wat minder wedstrijden zijn”, vertelt de Belg in de podcast Cross van Play Sports.

De hervormingen komen voort uit veel meetings met de betrokken partijen in de top van het mannenwielrennen. Het afgelopen jaar werd daar vaart achter gezet. “Dit jaar hebben wij heel veel gesprekken gevoerd om het wegwielrennen te hervormen, op initiatief van de UCI en de teams. Die gesprekken werden geleid door Richard Plugge (Jumbo-Visma) en Patrick Lefevere (Quick-Step-Alpha Vinyl). We hebben veel meetings gedaan over tv-rechten, het verbeteren van het product wielrennen en het herschikken van de kalender. Dat was van een wit blad”, aldus Van den Abeele.

Bij die gesprekken was naast de organisatoren en de teams ook rennersvakbond CPA betrokken. De topman van de UCI is blij met de uitkomst, want de eerste conclusies zijn al getrokken. Een daarvan is de hervorming van de WorldTour-kalender vanaf 2026. “We gaan geen overlap meer toestaan op de kalender bij de mannen. Dat gaat niet evident zijn, en zullen ook wat minder wedstrijden zijn”, kondigt hij aan.

Verplichte cursus voor safety managers
Ook op het gebied van veiligheid gaat de UCI stappen zetten op de korte termijn met het project One Cycling. “We gaan samen werken aan de veiligheid. Iedereen is zich er van bewust dat niet alleen een organisator dat kan doen. De UCI kan dat ook niet en de ploegen niet. Maar de renners zijn de dupe als er iets verkeerd gaat”, stelt Van den Abeele.

“We willen de veiligheid meer garanderen. We gaan bij de UCI een opleiding opstarten voor safety managers. Iedere organisator van de WorldTour of de ProSeries moet bij ons verplicht in januari of februari een cursus volgen. Die wordt bij ons opgeleid. Dat neemt drie dagen in beslag en is een verplichting. Zij zijn de spreekbuis vanuit de organisatie naar de renners toe, en naar de UCI toe. Die vraag is ook gekomen van de teams en daar zijn we op ingegaan.”

Dit artikel delen:

21 Reacties

Handige Harry 30 december 2022 om 10:01

Ik weet niet of dat hervormen zo slim is.
Geen overlap in WT wedstrijden betekent dus dat de sterkere ploegen de renners die niet in de wt wedstrijden starten inzetten op een lager niveau, dan wordt het voor de mindere ploegen nog lastiger om te winnen.

En als je geen overlap meer hebt dan zijn er dus meer dagen op de kalender WT koersen en dus ook minder aandacht voor de koersen die tegelijkertijd worden verreden.
Want de kans dat niet wt koersen overlap hebben met wt koersen wordt groter.

2
jappe666 30 december 2022 om 10:36

Komt nog eens bij dat er nu al tal van renners gedwongen op pensioen moesten. Als ze er de dubbele programma’s tussenuit gaan halen is het voor de ploegen ook minder noodzakelijk om zo’n brede kern aan te houden en komen er dus mogelijk nog meer renners op straat te staan.

0
Polleke 30 december 2022 om 14:52

Gaat nimmer of nooit gebeuren, wie organiseert bepaalt, er zijn 3 grote spelers op die markt en als die het niet eens kunnen worden over de data van hun wedstrijden dan mag de UCI op zijn kop gaan staan…

1
Koers 30 december 2022 om 10:15

Leuk klusje, Tirreno en Parijs-Nice zijn juist recent nog meer op elkaar aangesloten (Nice duurt een dagje langer). En tijdens Catalonië stonden dit jaar ook De Panne, E3 en Wevelgem op het programma. Er zijn ook een aantal koersen die een eind/begin zondag delen. Het lijkt me juist dat dat nog niet zo erg is op een voor velen vrije dag. Gewoon eentje eerder laten finishen.

Het zou me niets verbazen als er wat voorjaarsklassiekers naar het najaar worden verplaatst.

0
Lay On 30 december 2022 om 10:28

Domme keuze. Ik snap niet wat er mis is met overlap tussen bijv grote 'voorbereidingskoersen' als P-N en T-A, en Dauphiné en Zwitserland. Alsof er nu toprenners zijn die die combi gaan rijden als ze na elkaar worden verreden.
Het betekent dan dus ook dat tijdens de Vuelta geen WT-koersen als Hamburg, Plouay en 'Canada' gereden kunnen worden? Wat moeten al die eendagscoureurs dan doen in aug en sept? Die gaan echt geen Vuelta rijden. Ah ja, 'minder koersen', dan worden die wedstrijden dus wellicht uit de WT gegooid, en start er geen hond meer.

0
jappe666 30 december 2022 om 10:34

Misschien laten ze die dan doorgaan op de rustdagen van de GT? Of zou dat dan ook niet mogen?

0
Maillot à Pois 30 december 2022 om 10:40

Dat lijkt alleen haalbaar met echt een véél kleinere WorldTour, want zoveel periodes zonder WT wedstrijden om te schuiven zijn er nu niet.
Kleiner mag ook wel, want de laatste jaren is de WT alleen maar groter geworden.
Benieuwd hoe ze ’t praktisch willen uitvoeren.

0
Oblomov 30 december 2022 om 12:41

Zo heel veel overlap is er ook weer niet. Veel zou je al op kunnen lossen met de stelregel dat klassiekers op zondag plaatsvinden en dat wedstrijden van een week voortaan zes dagen duren, van maandag tot zaterdag. Dan kun je de Tirreno en Catalonië kwijt tussen twee klassiekers, net zoals het Baskenland nu keurig tussen De Ronde en Roubaix valt.

Brugge, E3, Bretagne, de Benelux Tour en de Canadese wedstrijden zijn op basis van de huidige seizoensindeling de meest problematische gevallen.

0
Wheely 30 december 2022 om 10:41

Jammer, ik genoot juist altijd zo van die “2 voor de prijs van 1 momentjes” in het seizoen, pure verwennerij was dat. Ze pakken ook werkelijk alles van ons af!

0
Koers 30 december 2022 om 11:00

Het zou me eigenlijk niets verbazen als ze meer gaan inspelen op de dameskoersen er direct achteraan. Nu zitten dezelfde koersen nog wel eens op verschillende datums, maar dat is straks eigenlijk niet meer te doen als ze in de wt niet meer willen overlappen omdat dan vrijwel elke datum al vol zit. De dameskoersen kunnen dan beter na de heren komen dan dat ze overlappen met andere herenkoersen.

0
Sean Kelly 30 december 2022 om 11:06

Goede zaak. Er kunnen wel wat koersen gedegradeerd worden naar Pro series niveau. Ik denk dan aan Romandie, Brugge-de Panne, ronde van polen, de twee duitse koersen en dat gekke rondje in China eind oktober. Met de rest kun je dan wat meer schuiven.

0
Barttej 30 december 2022 om 11:53

Romandië is bij de UCI in de hoogste categorie ingedeeld, die gaan ze echt niet laten vallen. Dan nog eerder de UAE Tour.

0
Oblomov 30 december 2022 om 12:16

Romandië heeft in 2023 al geen overlap en UAE heeft een overlap van één dag met de Omloop. Dat laatste kun je oplossen door een dag eerder te starten of met één dag in te korten. Die zijn allebei veilig. Rund um den Henninger-Turm en die Chinezen hebben overigens ook geen overlap.

0
Maillot à Pois 30 december 2022 om 12:47

Stel dat je die koersen degradeert, dan is hun tijdsslot totaal oninteressant voor de overblijvende WT rondes die wél overlappen.

0
Romāns Vainšteins 30 december 2022 om 11:14

Wat ik wel steun is het uiteindelijk bewerkstelligen van een gelijk voor- en najaar qua klassiekers

Allebei met als bodem 4 x plat, 4 x heuvel

Vlaanderen / Wallonië
Noord Frankrijk / Noord Italie

Canada downgraden of slachtofferen

0
Maillot à Pois 30 december 2022 om 12:49

Ik kan me goed vinden in je Vlaams/Ardens voorjaar en Noord-Frans/Italiaans najaar, hebben we het al een paar keer over gehad.
Ik ben weer wel totààl verrast door je suggestie ivm de Canadese koersen ;-P

0
Huubi 30 december 2022 om 12:31

Het is al heel wat als de UCI daadwerkelijk luistert naar ploegen en renners.

0
Sean Kelly 30 december 2022 om 20:02

Inmiddels is er al iets meer bekend. Het zou de UCI Champions League moeten gaan heten (of wellicht is het een werktitel). Hierin zouden ongeveer 15 eendagswedstrijden en 4 tot 6 rittenkoersen verreden worden. De organisatoren zouden allemaal aan tafel zitten.

0
Polleke 31 december 2022 om 09:44

Champions League… origineel…zou dan niemand in zo’n vergadering de vinger opsteken en…

0
Yeez 30 december 2022 om 09:58

Goede ontwikkeling. Meer toppers in dezelfde wedstrijden

-5
Maillot à Pois 30 december 2022 om 10:31

Valt nog te bezien.
Met uitzondering van Parijs-Nice en Tirreno bestaat de meeste overlap uit wedstrijden voor een totaal ander type renners. Ik denk niet dat de toppers uit Vlaanderen en Roubaix ineens het Baskenland gaan rijden als dat niet meer overlapt.

1

Headlines

Populair

Materiaalzone