UCI en Flanders Classics presenteren nieuwe wereldbekerkalender

donderdag 15 oktober 2020 om 19:18
UCI en Flanders Classics presenteren nieuwe wereldbekerkalender

foto: Cor Vos

De hernieuwde wereldbekerkalender telt slechts vijf manches. De veldrijders trekken dit jaar naar Tabor, Namen, Dendermonde, Hulst en Overijse, zo laat de UCI weten in een perscommuniqué.

Flanders Classics was aanvankelijk van plan om deze winter elf wereldbekermanches te organiseren, maar door de coronacrisis ging er al een streep door de manches van Koksijde, Besançon, Diegem, Villars en Hoogerheide. En vandaag besloot de organisatie achter de befaamde zandcross in Zonhoven zich terug te trekken.

De UCI en Flanders Classics waren de voorbije weken al druk bezig om een alternatieve kalender samen te stellen, maar de Wereldbeker veldrijden kent dit jaar slechts vijf manches. In Tabor en Namen zijn al veel wereldbekercrossen georganiseerd, Dendermonde, Hulst en Overijse zijn nieuw op de wereldbekerkalender.

Namen en Hulst behouden hun plek op de kalender, de overige Wereldbekers zijn opgeschoven. Dit betekent dat de veldrijders pas over zes weken hun eerste Wereldbeker krijgen voorgeschoteld in het Tsjechische Tabor. Overijse heeft de eer om als slotmanche te fungeren en de plek van Hoogerheide in te nemen.

Manches Wereldbeker veldrijden 2020-2021
flag-cz Tabor (29 november 2020)
flag-be Namen (20 december 2020)
flag-be Dendermonde (27 december 2020)
flag-nl Hulst (3 januari 2021)
flag-be Overijse (24 januari 2021)

BK veldrijden in Meulebeke gaat door

De Belgische wielerfederatie heeft vandaag laten weten dat het Belgisch kampioenschap veldrijden in Meulebeke (9-10 januari 2021) voor alle categorieën zal doorgaan. De wedstrijden vinden wel plaats achter gesloten deuren. “We zijn blij dat we kunnen helpen”, aldus de burgemeester van het organiserende Meulebeke.

De organisatie heeft ook een optie om het evenement drie jaar later, in 2024, weer te organiseren. “En daar zijn we blij mee”, zo klinkt het.

Dit artikel delen:

4 Reacties

Dolfy 15 oktober 2020 om 19:25

Om in november te horen dat er strepen weer doorgaan, vast… :)

Maar ik laat mij graag verrassen.

Polleke 16 oktober 2020 om 06:47

Het ‘verdienmodel’ voor cyclo-cross is ticketing… nu dat wegvalt maar de licentiekosten niet lijkt het duidelijk dat er weinig overlevingskansen zijn voor de WB in deze vorm…

Arie den Blanken 16 oktober 2020 om 10:04

Klopt. Entree en VIPS maken voor een heel groot deel daarvan uit.
De nieuwe opzet van de Wereldbeker zou volgens mij ook zonder Corona een doodgeboren kind zijn geweest. Want entree en VIPS inkomsten zijn erg afhankelijk van welke renners er zeker aan de start komen. Met alleen een hoog prijzenbedrag zonder startgelden heeft een organisatie die zekerheid niet. Sportief gezien een leuk idee van beloning naar presteren maar daar heeft een organisator niet veel aan. Commerciëel gezien wil hij de zekerheid dat bepaalde vedetten komen. Voor die zekerheid moet een contract worden afgesloten. De nieuwe WB formule zou beginnen zonder startgelden maar ik durf te voorspellen zeker met zo’n grote reeks dat dan binnen vijf jaar er toch weer deelname contracten worden afgesloten. Alles nog duurder . Vandaar doodgeboren kind.

Bonorrie 16 oktober 2020 om 08:43

Tsjechie heeft van 5 oktober tot 5 november de noodtoestand uitgeroepen. Door de alsmaar stijgende Corona-cijfers ook daar ziet het er niet rooskleurig uit. Momenteel is het er nog erger dan de situatie in Nederland. Zal nog wel effe duren voordat deze situatie weer onder controle komt.
Ik sta er niet van te kijken als de cyclo-cross ook in Tsjechie (en Hulst) nog worden afgelast. Vrees voor een erg kort (of helemaal geen) WB-cross seizoen.
Hoop wel dat ik ongelijk krijg.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair