David Lappartient: Mogelijk vrouweneditie Parijs-Roubaix in 2020

zaterdag 3 november 2018 om 09:32
David Lappartient: Mogelijk vrouweneditie Parijs-Roubaix in 2020

foto: Sirotti

De ASO werkt achter de schermen hard aan een vrouweneditie voor Parijs-Roubaix. Mogelijk staat de wedstrijd in 2020 al op de kalender, zei UCI-voorzitter David Lappartient in een gesprek met de Britse ochtendkrant The Daily Telegraph. Ook onderzoekt de Franse organisator van onder andere de Tour de France de mogelijkheden voor een meerdaagse rittenkoers voor vrouwen.

De wens voor een vrouweneditie van ‘De hel van het noorden’ leeft al langer. Zo leerde een rondgang van WielerFlits vorig jaar dat de Nederlandse toprensters zo’n wedstrijd graag zouden verwelkomen. “Van elke mannenkoers uit de WorldTour ook een damesversie organiseren is dé manier om het vrouwenwielrennen verder te professionaliseren. Parijs-Roubaix staat daarbij wel het hoogst op mijn wensenlijst”, reageerde Annemiek van Vleuten destijds.

Ook onder anderen Anna van der Breggen, Marianne Vos en Ellen van Dijk lieten al weten enthousiast te zijn. Lappartient zei er eerder al over: “Ik wil dat elke organisatie een mannen – en vrouwenkoers heeft. Ik droom van een Parijs-Roubaix Feminine.”

Meerdaagse rittenkoers voor vrouwen
Daarnaast liet Lappartient in het gesprek met de Britse krant doorschemeren dat er mogelijk een meerdaagse rittenkoers wordt opgetuigd. De ASO heeft een wedstrijd van een week in gedachten, maar de UCI-baas daagt de organisator uit de koers zeker tien dagen te laten duren. “Ik vertelde ze: jullie zijn een leidende organisatie in de wereld, dus neem jullie verantwoordelijkheid om het vrouwenwielrennen te ondersteunen.”

En: “Ik weet dat er enkele – logistieke – moeilijkheden zijn. Ze denken aan een rittenkoers van een week. Ik zou dit toejuichen, maar ik zei ze: waarom niet minstens tien dagen dezelfde etappes voor mannen én vrouwen?”

Dit artikel delen:

20 Reacties

zipp404 3 november 2018 om 10:45

Dat is een goeie ontwikkeling, al zullen er maar een beperkt aantal vrouwen zijn die over de body beschikken die nodig is om al die stroken te verteren

0
platteprijs 3 november 2018 om 11:33

Dan zul je verbaasd staan

0
maximumniels 3 november 2018 om 12:53

Iedereen kan die stroken verteren, duurt alleen wat langer.

0
KnightBiker 3 november 2018 om 14:25

Er doen voldoende vrouwen mee In De cyclosportieve van Paris -Roubaix daags voor de wedstrijd, sommige nauwelijks voorbereid, geen probleem!

0
Mwielerfan 4 november 2018 om 00:01

Inderdaad zie reacties. Zipp denk even na over wat je zegt

0
KnightBiker 3 november 2018 om 14:37

Cool! Denk dat de dames versie De cyclo versie kunnen rijden, al dan niet de 172km versie of De 140 km versie Met kasseien vanaf Het Bos van Wallers. (Dat is Ook De enige strook die echt gevaarlijk zou kunnen zijn voor een dames wedstrijd, omdat Het daar altijd glad en glibberig is. )

0
Brabander 3 november 2018 om 15:22

Mooi hoor. Dan hebben de dames alle koersen die ze willen hebben
Dit was nog het enige hiaat op de kalender als je de dames zo eens hoorde. Buiten misschien een mini-TdF.

0
Mwielerfan 4 november 2018 om 00:02

Hierna komt de roep om San remo. Dan lombardia enz

0
Polleke 3 november 2018 om 15:50

Denk niet dat je het vrouwen-wielrennen een dienst bewijst door ze dezelfde dag als de mannen Parijs-Roubaix te laten rijden…

0
Brabander 3 november 2018 om 16:24

Juist wel

Dat doen ze bij de RvV, WP, LBL en AGR toch ook? Heerlijk als ouverture

0
Merlinappa 3 november 2018 om 18:11

Ik zou ook niet op dezelfde dag doen. Bij de andere koersen waarbij ze op dezelfde dag kijken is de mannenkoers ten tijde van de finale van de vrouwenkoers dusdanig saai dat je prima de vrouwen kan uitzenden. Bij PR is dat anders. Daar zou ik graag beide koersen in zijn volledigheid willen zien!

0
KnightBiker 3 november 2018 om 18:20

Wat @merlinpapa zecht! Bovendien, De dag ervoor kan niet want dan wordt De cyclo al vereden, en bij een geheel andere datum is De belangstelling al verdwenen. Nu hoeft De organisatie maar 1x op te bouwen en heeft Het 2x een finish die wereldwijd vertoont wordt.

@polleke vraag: denk je na voordat je een stelling deponeert?

0
Cayolle 3 november 2018 om 19:52

Erg positieve ontwikkeling, zowel v.w.b. Parijs – Roubaix als de rittenkoers. Zou Lappartient daarmee doelen op een meerdaagse “La Course”? Misschien krijgt hij dat, als Fransman, wel voor elkaar bij de ASO …

0
Polleke 3 november 2018 om 20:05

Dag Knight-Biker… het vrouwenwielrennen verdient beter dan als opwarmertje te dienen voor de “echte koers” voorbij komt, en al helemaal in P R waar de meesten zich, al of niet zat, met een paar valpartijen willen amuseren… de vrouwen hebben een kalender, als daar geen publiek voor is zal dat wel een reden hebben… dat amechtig koppelen aan de mannenkalender zal misschien meer interesse wekken maar als de UCI etc het echt goed voor hebben met de dames kunnen ze PR op een mooie zomerdag laten doorgaan en dat live uitzenden, iets zegt mij dat dat niet gaat gebeuren…

0
Brabander 3 november 2018 om 20:34

Ze krijgen toch juist veel meer exposure als ze als een soort 'voorprogramma' dienen. Veel meer publiek langs de kant. Het parcours hoeft maar 1x afgezet te worden. En ikzelf bijvoorbeeld vind het fantastisch om net als vorig jaar De Ronde 2 finales te zien. Ik zou anders ook wel kijken hoor. Maar denk dat dat niet voor iedereen geldt. Hier in Roosendaal is ook al 2 jaar vrijwel de complete vrouwentop aanwezig. En het is een gezellige drukte aan de finish, maar nog geen fractie van als dat de mannen zouden zijn.

0
KnightBiker 4 november 2018 om 21:01

@ Polleke Fijn dat je probeert een redenatie op poten te zetten! Dan kunnen we ten minste ergens over discussieren!
Ben Het Met je eens wat betreft races als de tour feminen, Giro Rosa etc, maar Het klassieke voorjaar is Het moment waarop Ook De dames In De schijnwerpers willen rijden. Dat ze een voor programma voor De heren zijn? Denk niet dat dat een probleem is, ze rijden toch een kortere afstand en als de koers bij de heren nog saai is kan je gerust even switchen. Bij de ronde van vlaanderen gebeurt Het al mondjesmaat en bij Het cyclocross is De synergy al helemaal perfect de laatste jaren.
Ook voor De fans langs de weg is Het motiverend: je krijgt immers 2x spektakel voor je neus.
Kortom: Ik zie De bezwaren niet zo.. maar Ben blij Met wat discussie!

0
Polleke 3 november 2018 om 21:11

Klopt… het blijft de PR, RVV, FW, etc voor mannen met als voorprogramma de dames omdat ‘we alle spullen toch al ter plekke hebben’ … niet meer en, gelukkig, ook niet minder….

0
Romāns Vainšteins 4 november 2018 om 08:22

Bij specifiek dat klassieke werk een is een vroegere vrouwenfinale prima om puur pragmatische redenen. Andere dag organiseren is totaal geen optie, kost veel te veel geld en moeite om de hele shit 2 x op- en af te zetten dus pakt men de tourversie en koers in 1 tijd. Op die ochtend staat al het spul er al.

0
KnightBiker 4 november 2018 om 21:09

@polleke – een erg negatieve draai! Het gaat erom synergy te zoeken voor dames en heren. Dat de dames qua belangstelling nog niet kunnen tippen aan De heren staat buitenkijf maar omdat De kamera’s er nu zijn krijgen we eindelijk een beeld van hoe leuk dames wielrennen kan zijn Met alle imperfecties en tactisch blunders erbij is Het vaak genoeg leuker dan bij een over geregiseerd ploegenspel bij De heren.
Als publiek is Het een win, want in de zomer een Paris Roubaix voor dames is als een elfstedentocht In juli: Het moment is er niet voor.

0
Polleke 4 november 2018 om 21:47

Mij stoort het vooral dat het vrouwen-wielrennen geen eigen kalender krijgt en daar ook geen interesse voor schijnt te zijn… om het nog enigszins levensvatbaar te houden moeten (mogen) de dames met een side-kick tevreden zijn omdat ze anders in een woestijn rondrijden…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone