UCI-baas David Lappartient: “Ik blijf optimistisch dat de Tour doorgaat”

maandag 3 augustus 2020 om 12:14
UCI-baas David Lappartient: “Ik blijf optimistisch dat de Tour doorgaat”

foto: Cor Vos

David Lappartient, voorzitter van internationale wielerbond UCI, blijft optimistisch dat de Tour de France doorgaat. De start van de ronde staat gepland voor 29 augustus.

“Natuurlijk, nul risico bestaat niet”, vertelt Lappartient in een interview met Cyclingnews.” We zouden een grote uitbraak in Nice (waar de Tour op 29 augustus normaal gesproken van start gaat, red) kunnen krijgen of een snelle tweede golf. Ik volg alle ontwikkelingen nauw op samen met de wedstrijdorganisatoren en dus ben ik, nu tenminste, optimistisch dat de Tour doorgaat.”

De UCI-preses woonde zaterdag de hervatting van het WorldTour-seizoen bij in Strade Bianche. “We zijn allemaal blij dat de koers terug is. Het voelt als het begin van een nieuw leven, van een nieuw seizoen 2020. De eerste seizoenshelft lijkt al zo lang geleden en helaas is de wereld nu compleet anders.”

“Maar ik ben blij dat het mannen- en vrouwenwielrennen terug is. Ook is het belangrijk dat de koers in Italië terug is, want het land heeft veel geleden. Nu maar hopen dat de komende drie koersmaanden kunnen worden gerealiseerd, want dat is van vitaal belang voor de sport en de economie van onze sport.”

Veilig
Volgens Lappartient is de koers momenteel zo veilig als mogelijk. “Ik maak me meer zorgen over sommige delen van Europa dan over het risico in het peloton. We hebben nieuwe problemen gezien in Spanje en nieuwe uitdagingen in België. Het virus verspreidt zich, er ontstaan nieuwe uitbraken en ze zouden kunnen ontstaan in een plaats waar een koers wordt gehouden.”

Hij erkent dat hij dat niet in de hand heeft. “Dus we kunnen alleen onze vingers gekruist houden en het strikte protocol naleven dat we in het leven hebben geroepen. Ik moet allen betrokkenen bedanken: ploegen, renners, organisaties en iedereen in de sport. We hebben allemaal hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de sport kan doorgaan.”

Dit artikel delen:

21 Reacties

Scott Sunderland 3 augustus 2020 om 12:22

Het is erg onzeker allemaal. Wat ik erger zou vinden dan niet doorgaan is wanneer de Tour wel start maar na een tijdje gestopt moet worden. Dat is nog een grotere kater, vind ik. We zullen zien.

Franco Ballerini 3 augustus 2020 om 12:48

Ja, dat is nog erger. Het zou me overigens niet verbazen als er vanwege een lokale uitbrak één of meerdere etappes worden geschrapt.

Scibby 3 augustus 2020 om 14:20

Als de tour niet doorgaat, dan gaat dat immense gevolgen hebben voor het professionele wielrenner in het algemeen. Al zal dat waarschijnlijk niet veel minder zijn als die halverwege moet stoppen.

Romāns Vainšteins 3 augustus 2020 om 14:30

Voor mij niet, beter dan een tour met damocleszwaard boven het hoofd en dat de geletruidrager tot winnaar uitgeroepen wordt. Moet je bedenken wat voor koers je daarvan zou krijgen !

Samlambeej 3 augustus 2020 om 14:34

++

skylimit 3 augustus 2020 om 12:58

@franco ik denk niet dat een lokale uitbraak tot schrappen van etappes zal leiden.
Het peleton zit in zijn eigen bubbel, dus met het strakke protocol van de UCI en de organisatie van de Tour zie ik een lokale uitbraak geen invloed hebben op het peleton.
De ploegen zelf zullen er natuurlijk op moeten toezien wie er in de buurt van de renners komen anders dan renners van andere ploegen c.q niet staf/organisatieleden etc.

Franco Ballerini 3 augustus 2020 om 14:26

Ik moet dat nog zien. Stel dat er over een paar weken een grootschalige uitbraak is in bijvoorbeeld Poitiers, dan denk ik echt dat ze de 11e etappe niet met goed fatsoen door kunnen laten gaan. Misschien niet zozeer vanwege het risico voor de renners, maar de negatieve publiciteit zal ongekend zijn als ze wel besluiten te rijden.

Samlambeej 3 augustus 2020 om 13:01

Stuur dan nog maar wat pamfletten rond om het publiek te sensibiliseren.

Lalsacien 3 augustus 2020 om 13:36

Op de Franse publieke omroep zijn daar tijdens de Tour regelmatig info spotjes van!

Samlambeej 3 augustus 2020 om 13:52

Inderdaad merk het hier ook. De Franse TV staat hier vaak op maar in Occitanië hebben ze de spotjes doorgespoeld blijkbaar.

ChefSpijker 3 augustus 2020 om 13:08

Eventueel zullen er ook wel ‘reserve-routes’ klaarliggen. Zoals vorig jaar ook geanticipeerd moest worden op die modderstromen in de Alpen.

Arie den Blanken 3 augustus 2020 om 13:34

Analoog aan F1 en Moto GP . Een paar etappes op het circuit van Le Castellet, dan het circuit du Val de Vienne , Circuit de la Sarthe LeMans , Magny-Cours, Dijon-Prenois, Le Mans, eventueel nog Mettet en Francorchamps in Belgie en de Núrburgring in Duitsland. Gemakkelijk af te sluiten voor onbevoegden en zo het peloton in zijn eigen bubbel te houden.

Duh 3 augustus 2020 om 13:46

Logistiek niet haalbaar. Een reserve route achter de hand houden, is dubbel zo veel werk en kosten, waarvan de helft voor niets. Nog ff wat Moto-circuits afhuren is al helemaal financieel onhaalbaar.

Arie den Blanken 4 augustus 2020 om 13:32

Als dat logistiek niet kan en/of te duur is dan maar geen wielrennen zolang de pandemie niet echt onder controle is.

Ideefiks 3 augustus 2020 om 13:52

Uitgerekend vandaag valt te lezen dat o.a. in Nice mondkapjes verplicht worden i.v.m. toename Corona. Geen best bericht

Romāns Vainšteins 3 augustus 2020 om 14:41

Dat zal met name vanwege te druk bezochte plekken zijn zoals shop till you drop en lala a la playa. Welke samen een 100.000 x grotere impact hebben dan alle koersen bij elkaar in normale publieksomstandigheden trouwens.

Taliesin 3 augustus 2020 om 14:35

Gedrag van sommig publiek in Ronde van Burgos leek mij niet op zn plaats en niet bevorderlijk. Ik was eigenlijk verbaasd te zien hoeveel toegelaten werd.

rvb 3 augustus 2020 om 15:59

Veiligheid gaat boven sport. Dat gezanik dat de wielersport niet zonder koers kan pffff. 6 maanden geen koers geweest en de wielersport bestaat nog steeds.

Arie den Blanken 4 augustus 2020 om 13:30

Eens.

Fred Postma 3 augustus 2020 om 17:36

Het virus gaat waarschijnlijk nooit meer helemaal weg. We moeten er mee omgaan . Dus ook zo veel mogelijk sport. Zeker ook de tour. De Fransen zullen dit organiseren. Komt wat komt.

Krul 3 augustus 2020 om 18:28

Weet iemand hoe het regelement is als er toch een uitbraak komt? De huidige gele trui drager wordt dan automatisch winnaar? Als ze dit vooraf duidelijk uitspreken dan lijkt het me het koersverloop interessant maken. Elke dag wil iemand tijd winnen.

Headlines

Materiaalzone

Populair