UAE Emirates-manager investeert in 16-jarige Spanjaard en dat is er niet zomaar een

UAE Emirates-manager investeert in 16-jarige Spanjaard en dat is er niet zomaar een

Óscar Freire met zijn dan tweejarige zoon op het erepodium in Parijs (2008) - foto: Cor Vos

zaterdag 8 oktober 2022 om 07:45

Het is een trend die we steeds vaker terugzien in het moderne wielrennen. Junioren die de beloftencategorie overslaan en meteen naar de profs gaan, terwijl andere teams – zoals Jumbo-Visma en Team DSM – al bij de junioren beginnen te scouten. UAE Emirates-teammanager en meesterscout Joxéan Fernández gaat nog een stapje verder: hij vertelt aan WielerFlits dat hij nu al een Spaanse nieuweling ondersteunt, die komend seizoen eerstejaars junior is.

De betreffende nieuweling is zestien jaar, hij heet Marcos Freire en komt uit Torrelavega. Gezien die plaats én de achternaam van de jonge Spanjaard, moeten er belletjes gaan rinkelen. Het betreft namelijk de oudste zoon van drievoudig wereldkampioen Óscar Freire, die onder andere jarenlang furore maakte in het shirt van Rabobank. Van 2003 tot en met 2011 reed hij negen seizoenen lang bij de Nederlandse formatie, waarin de klassiekerspecialist één keer wereldkampioen werd, drie keer Milaan-San Remo won, het puntenklassement in de Tour de France 2008 op zijn naam zette, Gent-Wevelgem pakte en talloze andere zeges.

Zijn oudste zoon werd op 16 juli 2006 geboren in Zwitserland, waar Freire op dat moment woonde. De markante Spanjaard miste destijds de bevalling, omdat hij de Tour de France reed. Dat jaar won Freire twee etappes. Vijf dagen na de geboorte stapte hij in de negentiende etappe niet meer op vanwege griep. Zijn zoon is intussen zestien jaar oud en geldt ook als een talent bij de Spaanse nieuwelingen. Hij werd dit jaar provinciaal kampioen (Cantabrië) op de weg en in de tijdrit, terwijl hij brons pakte op het veldritkampioenschap. Net als zijn vader heeft hij een sterk eindschot, maar is hij ook niet bang om te koersen.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht dat is gedeeld door @oscarfreiree

Dat uitgerekend Matxín uitkomt bij Freire junior, is geen verrassing. De twee kennen elkaar goed door vader Óscar. “Ik was zijn ploegleider bij de junioren en beloften, vele jaren geleden”, legt Fernández uit. “Daarna heeft Óscar mij geholpen aan een goede baan bij Mapei en zo ben ik het profwielrennen ingerold. Dat heeft eraan bijgedragen dat onze sterke band die we al hadden van bij de amateurs, nog sterker werd bij de profs. Nu wil ik graag zijn zoon helpen. Denk aan ondersteuning in de vorm van schoenen, kleding, een fiets en ander materiaal. Óscar is een heel goede vriend van mij en dus de rest van de Freire-familie ook.”

Marcos Freire maakt komende winter de overstap naar de junioren, waar hij zich voor het eerst zal mengen met de internationale concurrentie. De 16-jarige Spanjaard zal uitkomen voor Bathco, het team waar ook UAE Emirates-wonderkind Juan Ayuso zijn juniorenjaren doorbracht. Daar zal blijken of Freire junior iets van het talent van zijn vader heeft meegekregen.

Dit artikel delen:

31 Reacties

Limal 7 oktober 2022 om 08:30

Één van de regels van clickbait titels: creëer mysterie waar dat eigenlijk niet nodig is. Ik stel me in dit geval wel vragen bij de effectiviteit: zou "UAE-manager investeert in 16-jarige zoon Oscar Freire" werkelijk minder 'traffic' gegenereerd hebben dan de vage, veel te lange huidige titel?

7
Panache 7 oktober 2022 om 09:46

Nóg erger zou zijn geweest om te zien dat er al 86 reacties waren, om vervolgens op ‘wielerflits kort’ uit te komen…

7
Maillot à Pois 7 oktober 2022 om 09:31

Ik denk eigenlijk dat deze titel inderdaad méér clicks genereert :-)
Ik laat mezelf nog veel te vaak door dit soort titels verleiden, met telkens weer een "oh, was dat het maar"-gevoel bij het lezen van het artikel. Maar hier had ik dat eigenlijk niet, ik vond het écht een leuke wending (waarschijnlijk omdat Oscarito één van mijn all-time favourites is).

3
Poeksel 7 oktober 2022 om 10:57

Ik denk dat het niet zozeer is om jullie te verleiden te klikken, maar mensen die normaal niet of weinig op Wielerflits komen en deze titel op Facebook voorbij zien komen.

1
Romāns Vainšteins 7 oktober 2022 om 13:13

Wat weten we toch allemaal veel van online marketing hè?

0
Viktrodriguez 7 oktober 2022 om 14:12

Als je de kop op de frontpage ziet, dan zie je gewoon een foto van Freire met zijn zoon.

0
Klootje Kriekeljon 8 oktober 2022 om 01:18

Leuk dat tegenwoordig deze kant meer wind in de zeilen krijgt RV, maar het maakt het nog niet waar. Je bent vooral een doorgeefluik van informatie. Dat er onder het mom van levensvatbaarheid alleen nog maar journalistieke Nono’s gemaakt worden is een gotspe. En de stijgende kritiek op het niveau van WF is daar een logisch gevolg van.

0
Michiel 7 oktober 2022 om 11:44

oscar Freire, mijjn favoriete rabo renner…wat een gast

3
Murcia 7 oktober 2022 om 12:03

Heerlijke vent inderdaad, veel succes maar dan op die relaxte en vergeetachtige manier. Zou bij de huidige aandacht voor discipline binnen een ploeg veel gekker worden aangekeken maar toen was hij de Romario van Rabo. Dat soigneurs gingen hyperventileren als ze weer eens zijn schoenen moesten op halen uit het hotel en dus in het verkeer alle regels overtraden blijft goud.

0
Romāns Vainšteins 7 oktober 2022 om 13:14

Een beetje zoals MvdP maar dan zonder verstrekkende gevolgen.

-3
TriThi 7 oktober 2022 om 11:11

Ben ik de enige die zich afvraagt waarom de zoon van Oscar Freire materiaal ondersteuning nodig heeft? Het gaat om materialen…. “Denk aan ondersteuning in de vorm van schoenen, kleding, een fiets en ander materiaal”.

Heeft een 3-voudig wereldkampioen hier zelf het geld niet voor?
Of is het meer een vorm van pre-contractering voor de toekomst…

2
Wheely 7 oktober 2022 om 11:16

Zijn vader vergat met regelmaat zijn schoenen en zelfs zijn fiets, dat zal het dus zijn.

4
Limal 7 oktober 2022 om 11:47

“Pa, waar heb je mijn fiets gezet?”

“Oeps… Jongen, heb jij het nummer van Nonkel Matxín nog? Dan vraag ik hem weer even een nieuwe.”

4
Wheely 7 oktober 2022 om 10:17

Hopelijk is hij net zo verstrooid als zijn vader, prachtige anekdotes leverde dat op. Die kunnen we wel weer gebruiken in het huidige wielrennen.

1
toiletduck 7 oktober 2022 om 08:26

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

0
Mwielerfan 7 oktober 2022 om 11:16

Ayuso opeens drie jaar jonger?

0
Ivanoviclover 7 oktober 2022 om 14:51

ik hoor de cauwer al roepen “16 jaar, jongens. 16 jaar!”

0
Joop Zoetemelk 7 oktober 2022 om 15:06

Ik had juist gekozen voor het fenomeen Freire 3x het WK en Milaan San Remo.
Bijzonder getalenteerd.
Dan het aanstippen wat hij presteerde in het Rabobank tenue.
Beetje minachtend..

Freire was bijzonder omdat hij zo relaxt was, beetje Mollema achtige persoonlijkheid. Druk voelen??

0
Promiz Rigloc 7 oktober 2022 om 16:06

De enige Rabo renner die succes behaalde zonder …… Dat is wat ik me vooral herinner.

En alle respect daarvoor !! In een tijdperk dat iedereen tot over z’n oren vol zat wist mijnheer zich hiervan te distantiëren en toch een palmares op te bouwen van hier tot Torrelavega.

Hopelijk heeft zoonlief hetzelfde sterke karakter, en liefst ook de bijkomende verstrooidheid. :)

0
Kronaldo 8 oktober 2022 om 10:39

Waarschijnlijk distantieerde hij zich niet hiervan maar vergat ie het gewoon.

0
Polleke 8 oktober 2022 om 13:29

Hmmm… Vitalicio, Mapei, Rabo,…in dié jaren…zou er geen gif op in nemen Promiz…

0
Fast Freddy 7 oktober 2022 om 09:48

‘Van 2003 tot en met 2011 reed hij negen seizoenen lang bij de Nederlandse formatie, waarin de klassiekerspecialist één keer wereldkampioen werd,’ hij werd 3x wereldkampioen. Dat staat zelfs in het eerste deel van dezelfde zin.

-3
Maillot à Pois 7 oktober 2022 om 09:51

Maar slechts één keer in zijn periode bij Rabobank, de andere twee keren waren daar voor. Wat er staat, klopt dus als een bus.

5
AnderJ 7 oktober 2022 om 14:15

Lol, ik zag die zin en ging het opzoeken omdat ik in mijn hoofd had zitten dat hij nooit WK was geworden bij Rabo, maar net voor zijn periode daar.

0
Albeijing Feeniks 7 oktober 2022 om 09:10

Straks noemen ze hem al de nieuwe Evenepoel… maar om diens prestaties te evenaren, dat kan bijna niet. Zeker gezien dat jaar dat Remco gemist heeft door zijn val.

-24
Henk van Bouw 7 oktober 2022 om 09:50

Niemand doet dat, alleen jij hier. Vervolgens moet je er ook nog weer iets totaal onnodigs achteraan hangen. bah bah

11
AnderJ 7 oktober 2022 om 14:16

Ik vind de mogelijkheid van ie duimpjes bij deze comment echt wat toevoegen

4
Handige Harry 7 oktober 2022 om 20:31

Bij -15 zou de trol eigenlijk gewoon geband moeten worden.

4
Klootje Kriekeljon 8 oktober 2022 om 08:15

Met een nieuwe account is zo’n onthoofding niet erg. Dan herrijs je ook als virtuele feniks.

2
Beer 8 oktober 2022 om 07:28

Ja, een publieksjury met guillotine; dat missen we hier nog. Om elkaar dan grollend op de schouders te kloppen als ‘we weer eens een andersdenkende gelyncht hebben’. Terug naar de Middeleeuwen!

-1
Albeijing Feeniks 7 oktober 2022 om 10:21

@Henk van Bouw
Ik voeg dat laatste toe omdat dat de prestaties van Evenepoel nog indrukwekkender maakt. En het is toch een feit dat men opkomend talent steeds vergelijkt met de toppers van het moment?

-18

Headlines

Populair

Materiaalzone