Tweemaal goud voor Nederland op tweede dag Wereldbeker baan

Door Tim van Hengel, zaterdag 26 januari 2019 om 18:17
Tweemaal goud voor Nederland op tweede dag Wereldbeker baan

foto: Cor Vos

Voor Nederland draaide de tweede dag van de Wereldbeker baanwielrennen in Hongkong uit op een mooi succes. Kirsten Wild en Amy Pieters veroverden namelijk goud op de Madison, terwijl Theo Bos voor het eerst in ruim twaalf jaar de winst pakte op de Keirin. Ook op het omnium en de scratch voor mannen en in het sprinttoernooi voor vrouwen werd er eremetaal verdeeld. Morgen is de laatste dag in het Hongkong Velodrome.

Keirin – mannen
Voor het eerst in ruim twaalf jaar pakte Theo Bos een wereldbekerzege op de Keirin. In november 2006 stond de Hierdenaar namelijk voor het laatst op het hoogste treetje van het podium op de spectaculaire discipline. Bos was op dreef in Hongkong en besliste de finale door op twee ronden voor de meet naar de kop te gaan en die positie niet meer af te geven. Matthijs Büchli verzekerde zich van de eindwinst in de Wereldbeker, nadat zijn belangrijkste rivaal Hugo Barrette in de finale werd teruggezet. De Fransman hield namelijk niet zijn lijn in de laatste 200 meter van de koers.

Uitslag
flag-nr1 flag-nl Theo Bos
flag-nr1 flag-jp Tomoyuki Kawabata
flag-nr1 flag-kr Jeseok Oh

Eindwinst
flag-nr1 flag-nl Matthijs Büchli


Koppelkoers – vrouwen
Ook op de Madison was er Nederlands succes. Amy Pieters en Kirsten Wild vormden de nationale ploeg op deze discipline, waarop ze tijdens het WK in Apeldoorn zilver pakten. Het koppel Pieters-Wild sprokkelde in de koers over tachtig ronden 29 punten en dat volstond voor de winst. De Belgische vrouwen Lotte Kopecky en Jolien D’Hoore eindigden op de tweede plaats met 24 punten. Italië (12 punten) werd derde. De eindwinst in de Wereldbeker was voor Groot-Brittannië. De Britse vrouwen stonden in de laatste twee wedstrijden niet meer aan het vertrek, maar zeges in Milton, Berlijn en Londen volstonden voor de zege.

Uitslag
flag-nr1 flag-nl Nederland (Kirsten Wild en Amy Pieters)
flag-nr1 flag-be België (Lotte Kopecky en Jolien D’Hoore)
flag-nr1 flag-it Italië (Elisa Balsamo en Maria Giulia Confalonieri)

Eindwinst
flag-nr1 flag-gb Groot-Brittannië


Omnium – mannen
Roy Pieters nam namens Nederland de honneurs waar op het omnium. Pieters, nationaal kampioen op dit onderdeel, trof in het Hongkong Velodrome een aantal kleppers, die er de puntjes op de i wilden zetten met het oog op het WK in Pruszków. De klasseringen van de Nederlander schommelden rond de middenmoot en uiteindelijk kwam hij uit op de zeventiende plek. De strijd om het podium was spannend. Niklas Larsen deelde de eerste tik uit door de scratch race te winnen, maar dankzij een sterke afvalkoers nam Campbell Stewart de kop. Het was uiteindelijk Cameron Meyer die in de afsluitende puntenkoers aan het langste eind trok.

Uitslag
flag-nr1 flag-au Cameron Meyer
flag-nr1 flag-fr Benjamin Thomas
flag-nr1 flag-nz Campbell Stewart

Eindwinst
flag-nr1 flag-gr Christos Volikakis


Scratch – mannen
Geen Nederlanders aan het vertrek van de scratch, nadat Wim Stroetinga (in Parijs) en Roy Eefting (in Cambridge, NZ) eerder deze wereldbekercyclus al wel startten. Vier renners streden om de overwinning, nadat zij een ronde hadden gepakt op de concurrentie. Daarbij was onder meer wereldkampioen Yauheni Karaliok. De Wit-Rus kwam echter tekort voor de winst, want die was voor de Chinees Liang Guo. Adrian Hegyvary eindigde op de tweede plek, de Fransman Clement Davy werd derde. Vitaliy Hryniv stond pas als elfde geklasseerd op de uitslagentabel, maar pakt wel de eindwinst in de Wereldbeker.

Uitslag
flag-nr1 flag-cn Liang Guo
flag-nr1 flag-us Adrian Hegyvary
flag-nr1 flag-fr Clement Davy

Eindwinst
flag-nr1 flag-ua Vitaliy Hryniv


Sprint – vrouwen
Tot slot stond ook het sprinttoernooi voor vrouwen op het programma. Wai Sze Lee won de Wereldbekers van Parijs, Milton en Cambridge en was ook dit weekend de gedoodverfde favoriete in haar thuisland. Ze stelde niet teleur en drong door tot de finale, waarin zij in twee heats de betere was van de Koreaanse Hyejin Lee. In de bronzen finale klopte Simona Krupeckaite Olena Starikova, maar die hield er wel de eindwinst in de Wereldbeker aan over. Ze bleef in de eindranking met 100 punten veelwinnaar Wai Sze Lee voor, die wel twee Wereldbekers minder reed.

Uitslag
flag-nr1 flag-hk Wai Sze Lee
flag-nr1 flag-kr Hyejin Lee
flag-nr1 flag-lt Simona Krupeckaite

Eindwinst
flag-nr1 flag-ua Olena Starikova

Dit artikel delen:

1 Reactie

Wheely 26 januari 2019 om 22:49

Wel grappig, behoorlijk mondiaal evenement waar Nederland in uitblinkt maar er is toch maar weinig interesse hiervoor valt mij op…

Headlines

Materiaalzone

Populair