Twee jaar schorsing tegen veldrijder Meeusen geëist

donderdag 2 april 2015 om 14:31
Twee jaar schorsing tegen veldrijder Meeusen geëist

foto: Marcel Koch

De bondsprocureur van de Belgische wielerbond vraagt een schorsing van twee jaar en een boete van 28.000 euro voor Tom Meeusen. De veldrijder is betrokken in de zaak rond ozondokter Chris Mertens uit Rotselaar. “Ik ben blij dat het einde eindelijk in zicht is”, reageert Meeusen tegenover Sporza.

Op 13 maart dit jaar werd de zitting uitgesteld vanwege problemen met een jurylid en een incompleet dossier. Mede daarom werd besloten de zaak in twee delen op te splitsen: het eerste deel, over cortisonegebruik, werd vandaag behandeld. Het tweede deel (over vaminolact) zal in een zitting op 9 april uiteengezet worden.

Meeusen wordt beschuldigt van het “zich niet onthouden te hebben van dopingpraktijken, meer bepaald door het bezit en gebruik van verboden producten en/of het bezit en de toepassing van verboden methoden”, aldus het officiële betoog. Heel concreet beschuldigt hij Meeusen drie keer van het gebruik van cortisone. Een keer vier dagen voor het WK in Koksijde 2012 (op 26 januari), één keer op 16 december 2012 voor de wedstrijd in Leuven en, samen met adrenaline, voor de wedstrijd te Namen op 23 december.

Meeusen geeft toe dat hij begin 2012, de donderdag voor het wereldkampioenschap in Koksijde, cortisonen gebruikt heeft wegens kniepijn. Dat vermeldde hij ook op het controleformulier. De Internationale Wielerunie UCI laat in bepaalde gevallen, wegens medisch gebruik, cortisonegebruik ook toe. Meeuwsen had bovendien een attest voor het gebruik van het middel. Als hij daadwerkelijk in staat van beschuldiging wordt gesteld bestaat de kans dat ook zijn resultaten uit de “verdachte periode” geschrapt worden.

De uitspraak wordt halverwege april verwacht.

Dit artikel delen:

7 Reacties

non-believer 2 april 2015 om 15:03

LOL:

Wat later verduidelijkte zijn advocaat dat Meeusen op aanraden van niet de minste personen naar de dokter trok. “Het was bondscoach Rudy De Bie die Mertens aanbeval”, sprak hij.

http://www.hln.be/hln/nl/1297/Doping-In-Wielrennen/article/detail/2273824/2015/04/02/Bondscoach-De-Bie-stuurde-Meeusen-naar-ozondokter.dhtml

Har77 2 april 2015 om 15:07

Waar rook is, is vuur. In het geval van dit ploegje renners natuurlijk gewoon foute boel. Los van het feit dat men waarschijnlijk wel zal worden vrijgesproken wegens 'vormfouten' of iets dergelijks geeft het maar eens aan hoe de mores in het peleton nu gewoon nog steeds is en dat wat er in Spanje en Italie gebeurt in Belgie misschien nog wel erger is. Feit dat een 18 jarige hierin ook al betrokken is maakt dat feit des te triester. Injecteren met babysupplementen, bah.

Wat mij betreft schorsen die hap. Alle betrokken renners in dat Mertens verhaal en hun begeleiding. Open met die gigantische beerput in Belgie. Een huisarts woont in de buurt, niet tientallen km's verderop. Huisartsen die klandizie hebben die van heinde en verre komt schrijven meestal andere zaken voor dan een kuurtje penicilline of zetpillen. Zeker huisartsen die de kennis van het prepareren van renners van vaderlief hebben meegekregen. Voor problemen met sinussen ga je naar een KNO arts, niet naar een huisarts. Lees het boek van Eric Wijmeersch en je weet hoe het er in de sportmedische wereld in Belgie aan toe gaat; elkaar de hand boven het hoofd houden, tot in kringen van het Olympisch comite aan toe.

Weg ermee.

Spinergy 2 april 2015 om 15:28

De Rudy is zelf ook niet van onbesproken gedrag natuurlijk.

Als je zo erg last van je knie hebt, dat je medicijnen nodig hebt, kun je ook niet fietsen.

klootje kriekeljon 2 april 2015 om 17:09

Har77, je hebt helemaal gelijk.

Daan° 2 april 2015 om 21:44

@Har77 heeft het geweldig gezegd, retweet!

xistnc 2 april 2015 om 21:48

Correctie, Rudy de Bie heeft Dr Mertens niet aanbevolen, maar hooguit diens reputatie geroemd… :|

Quote van artikel:
Meeusen wordt beschuldigt

Echt?

zoetepap 3 april 2015 om 11:27

Ik vind die Meeusen ook echt zo een schlemiele vlaamse boereknul die niet beseft met wat hij bezig is. Alleen op die basis zou ik hem nog een kans geven. Hij had tenslotte zijn trainingscamp onderbroken in Afrika waar hij zich inzette voor wat weet ik niet meer. (het leveren van babyvoeding?)

Headlines

Materiaalzone

Populair