Trinity-ploegleider over Pidcock: “Tom moet leren omgaan met tegenslag”

Trinity-ploegleider over Pidcock: “Tom moet leren omgaan met tegenslag”

Tom Pidcock - Cor Vos

dinsdag 26 november 2019 om 21:00
Interview

Tom Pidcock is gisteren geopereerd aan zijn gebit. Een overblijfsel van zijn val in de Ronde van de Toekomst. Momenteel herstelt hij in Barcelona tijdens een citytrip. Donderdag reist hij door naar Girona voor een achtdaags trainingkamp. WielerFlits praatte met Kurt Bogaerts, ploegleider en vertrouwenspersoon van het Britse talent.

In de finale van de zesde rit van de Ronde van de Toekomst kwam Tom Pidcock zwaar ten val. Hij werd naar het ziekenhuis afgevoerd met een hersenschudding en een paar zwaar beschadigde tanden. De Britse belofte haalde een maand later wel nog het WK in Yorkshire, waar hij – na de diskwalificatie van Eekhoff – brons pakte. Maar vandaag kampt hij nog steeds met de naweeën van die tuimelperte in Privas, eind augustus.

“Drie tanden waren toen zwaar beschadigd”, verduidelijkt Kurt Bogaerts, ploegleider bij Pidcocks Trinity Racing. “Eentje is zelfs volledig afgebroken. Dat is toen voorlopig gefixt. Hij had er niet te veel last van, oordeelde Tom zelf. Hij zou dat na het veldritseizoen wel in orde laten brengen. Maar twee weken geleden waren er na het nemen van Röntgenfoto’s toch signalen van een ontsteking. Dus vonden we dat hij er maar beter snel werk van maakte.”

Barcelona – Girona
Gistervoormiddag werd Pidcock in België geopereerd. “Twee tanden zijn volledig ontzenuwd”, verduidelijkt Bogaerts. “Een derde, die helemaal afgebroken was, is verwijderd. En er is een voorlopige brug geplaatst. Die zal later nog vervangen worden naar een definitieve, maar dat is alleen uit esthetisch oogpunt.”

Het gaatje tussen de tanden was goed zichtbaar – foto: Cor Vos

Een halve dag na de operatie vloog Pidcock vanuit België naar Barcelona. “Hij is gestart met een vijfdaagse antibioticakuur. Die combineert hij met een korte citytrip in de Catalaanse hoofdstad. Donderdag reist hij door naar Girona voor een achtdaagse stage. Volgende week vrijdag komt hij terug naar België om de wedstrijden in Essen en Zonhoven te rijden. Hij blijft hier tot de kerstperiode. Kerstmis zelf viert hij bij zijn familie in Groot-Brittannië, dan komt hij nog eens terug voor Bredene, Diegem en Baal, waarna nog een tweede stageperiode in Girona ingepland is.”

Leren verliezen
Bij Trinity Racing zijn ze overigens tevreden over de eerste anderhalve maand van Pidcock in het veld, ook al waren onze verwachtingen toch iets hoger. Zeker op het EK hadden we de Brit tot de favorieten voor het podium gerekend. Hij moest in Silvelle vrede nemen met een 8ste plaats. Ook in Tabor kwam hij niet verder dan plek 14. Bogaerts meent daarvan de oorzaak te kennen.

“Je noemt nu net twee wedstrijden waarin hij het mentaal heeft laten afweten”, vindt Bogaerts. “Kijk, Tom moet nog steeds leren verliezen. Dat is zijn grootste uitdaging, dit seizoen. En ons allergrootste doel: hem mentaal sterker maken. Verliezen, dat heeft hij bij de jeugd nooit gekend, hé.”

“Beterschap in Koksijde”
“Op het EK rijdt hij in de eerste rondes al lek. Hij heeft meteen het hoofd laten hangen. Een week later in Tabor zagen we een quasi identiek scenario. Tom moest er – net als Mathieu van der Poel – starten vanop de vierde rij. Hij schoof goed op, kwam in achtste positie, maar toen struikelde hij over de balken en verloor hij een aantal plaatsen. Opnieuw ging het kopje naar beneden. Het is aan hem én zijn omgeving om daar beter mee om te gaan.”

Pidcock werd tiende in Koksijde – foto: Cor Vos

In Wachtebeke en Koksijde zag Bogaerts al beterschap. “We hebben om hem ingepraat, ja. En zowel in Wachtebeke als in de Duinencross heeft hij een uur lang geknokt. Heel anders dan op het EK of in Tabor. Hij moet ook nog leren om – letterlijk dan – in de wielen te rijden. Het valt op dat hij nog te veel fouten maakt als hij in groep rijdt. Eenmaal hij vrije baan heeft, schuift hij heel snel op. Ook dat is bij de profs nieuw voor hem. Ik zeg niet dat hij nu al Van der Poel kan bedreigen, absoluut niet. Maar eens hij dat allemaal wat beter onder controle heeft, kan hij wel dichter eindigen.”

Baby Giro
Bogaerts lichtte ook al een tipje van de sluier over de nabije toekomst van Pidcock. “Na het veldritseizoen gaat hij de Cape Epic (15-22 maart 2020) rijden. Dan volgen een paar voorjaarskoersen op de weg, bij de beloften. En hij wil ook van start in twee wereldbekermanches op de mountainbike. Tussendoor staan de Tour of Yorkshire en de zogenaamde ‘Baby Giro’ nog op de agenda.”

Er werd gesuggereerd dat Pidcock in de zomer van 2020 de stap naar de WorldTour zou zetten, maar Bogaerts ontkent. “Er is absoluut nog geen druk. Het doel is dat hij zich in alle rust verder kan ontwikkelen. Na de eerste helft van 2020 gaan we analyseren. Of hij wordt ergens stagiair, of hij werkt rustig verder richting het veldritseizoen ’20-’21. Daarin wil hij écht aan de top staan.”

De decembermaand van Tom Pidcock:
7 december: flag-be Ethias Cross Essen
8 december: flag-be Superprestige Zonhoven
15 december: flag-be Overijse
21 december: flag-be Sint-Niklaas
22 december: flag-be Wereldbeker Namen
29 december: flag-be Superprestige Diegem
30 december: flag-be Ethias Cross Bredene
1 januari: flag-be DVV Trofee Baal

Dit artikel delen:

7 Reacties

Romāns Vainšteins 26 november 2019 om 14:18

Misschien eens een mentale manager op zetten die hem vertelt van ‘hey joh, maakt niet uit er komen nog meer koersen’ Dat maakt misschien een groot verschil.

dikkechaap 26 november 2019 om 14:24

Leuk interview, goed om met direct betrokkenen te spreken. Er mag wederom wel wat meer aandacht aan de tekst besteedt worden, veel typo’s en rare korte zinnen.

ParijsIsNogVer 27 november 2019 om 10:06

De ironie

Cintu 26 november 2019 om 15:02

Terwijl ik mijn reactie aan het typen was blijkbaar al verbeterd in het artikel.

ruud gullit 26 november 2019 om 15:35

Een beetje Brit mist een paar tanden, geen probleem allemaal

Rawolf 26 november 2019 om 17:20

Ik zag in de cross als kijken juist wat anders, een Pidcock die steeds een slechte start had maar door te knokken a la Aerts steeds weer de bovenste regionen in kwam drijven.

Blijkbaar vertelt dat toch niet het hele verhaal :p

yo-eddy 27 november 2019 om 10:25

Leren verliezen? ….. hij kan beter eerst leren winnen ;)

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair