Trentin toont grootse vorm in Primus Classic
Foto: Sirotti
zaterdag 16 september 2017 om 17:08

Trentin toont grootse vorm in Primus Classic

Matteo Trentin heeft op indrukwekkende wijze de Primus Classic Impanis-Van Petegem gewonnen. De 28-jarige Italiaan, viervoudig ritwinnaar in de afgelopen Vuelta a España, zegevierde solo na zijn vluchtmakkers uit het wiel te hebben gereden. Jempy Drucker moest zich tevreden stellen met de tweede plaats. André Greipel won de sprint van het peloton.

Ziedend openingsuur, kopgroep van zes rukt zich los
Het peloton had duidelijk zin in koers, want pas na een ziedend eerste wedstrijduur wist zich een kopgroep van zes renners te formeren: Tom Devriendt (Wanty Groupe Gobert), Martijn Budding (Roompot-Nederlandse Loterij), Alex Kirsch (WB Veranclassic Aqua Protect), Romain Guillemois (Direct Energie), Kenny Molly (Fortuneo-Oscaro) en Guillaume Haag (T.Palm-Pole Continental Wallon). De zes vluchters fietsten zich naar een maximale voorsprong van zo’n vier minuten.

Gaviria en Trentin openen finale
Tot een goede zestig kilometer van de streep kon de koers gekwalificeerd worden als kabbelend. Het enige (opvallende) wapenfeit was dat de kopgroep op zeventig kilometer van de meet collectief verkeerd reed. Het was uiteindelijk Quick-Step Floors dat op een gegeven moment de debatten opende met een duo-aanval. Fernando Gaviria was niet van plan de sprint af te wachten, en besloot verrassend om samen met ploegmaat en mede-favoriet Matteo Trentin aan de boom te schudden. Dit inspireerde een veelvoud aan coureurs om te reageren. Niemand wist aanvankelijk echter een definitief kloofje te slaan.

Een sterke twaalfkoppige kopgroep met onder meer Trentin, Loïc Vliegen en Paul Martens wist wel een interessant gaatje te slaan. De maximale bonus van een halve minuut smolt echter als sneeuw voor de zon, en net voor de voet van de Holstheide werd de kopgroep weer ingelopen. Door de toenemende hectiek ontstond er een valpartij in het peloton, met als voornaamste slachtoffers sprinter Daniel McLay en landgenoot Rob Ruijgh. Beide renners zouden er nooit meer in slagen zich op de voorposten te nestelen.

Quick-Step Floors met collectieve aanval, indrukwekkende Trentin rijdt weg 
Waar er achteraan gevallen werd, brandde vooraan de lamp. Op de beklimming van Holstheide, op 35 kilometer van de streep, was het Quick-Step Floors dat de koers in een eerste plooi legde. Gaviria, zijn lead-out Maximiliano Richeze en Dries Devenyns reden in een ruk naar de beresterke Trentin, en namen in hun spoor Tiesj Benoot, Jempy Drucker en Reinhardt Janse van Rensburg mee. Ook het LottoNL-Jumbo duo Maarten Wynants en Paul Martens, Stijn Devolder, Dimitri Peyskens, Loïc Vliegen, Martin Budding en Jenthe Biermans waren attent.

Dat de betere coureurs vooraan zaten, bleek uit het groeien van de voorsprong. In geen tijd wist de kopgroep veertig seconden weg te rijden van het achtervolgende peloton. Toch daalde de voorgift weer door een gebrekkige samenwerking vooraan. Met nog vijftien kilometer te gaan telde de groep met Gaviria nog een schamele voorsprong van twintig tikken. Acht kilometer verder bleek de voorsprong – vooral door beukwerk van Trentin – echter te stagneren. De Italiaan, viervoudig ritwinnaar in de Vuelta, reed met nog een kleine zes kilometer te gaan zelfs onbedoeld weg. Alleen Jempy Drucker slaagde erin om nog naar de Italiaan te rijden.

De Luxemburger was echter ook een vogel voor de kat. Op een licht oplopende brug op twee kilometer van de streep reed de Quick-Step renner zijn BMC-concurrent klink uit het wiel. De laatste tweeduizend meter werden vervolgens een ware zegetocht voor de Italiaan. Jempy Drucker wist nog uit de greep te blijven van een aanstormend peloton, waaruit André Greipel zich de snelste toonde.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
27 Reacties
Sorteer op:
16 september 2017 17:11
Niet een klein beetje het beste, maar veruit de sterkste man in de koers. Ieder moment van de rit voorop, gewerkt voor Gaviria. Vervolgens gewoon tijdens het werken van Rensburg en Devolder op 50 meter rijden en dan Drucker nog even op een brug eraf poefen met een tussenversnelling.

Ik heb het gevoel dat Trentin de afgelopen weken doorgestoten is naar het niveau van veel winnaar. Die gaat de komende jaren rijden met het idee dat hij overal kan winnen, en dat maakt uiteindelijk vaak het grote verschil.
16 september 2017 17:13
Lijkt me toch dat men bij Quick-Step verkeerd gegokt heeft op wie Boonen moest opvolgen.
16 september 2017 17:15
Ik heb enkel de laatste 10km gezien, maar op basis daarvan denk ik dat ik wel kan stellen dat de beste man gewonnen heeft. Wauw.
16 september 2017 17:17
Het wachten is op Boonen om het adjectief Merckxiaans boven te halen, Trentin tot WK favoriet uit te roepen en in één beweging zijn pasta restaurant even te promoten.
16 september 2017 17:18
Ben echt benieuwd wat hij kan in het voorjaar want daar is het toch vaak net niet geweest. Maar heeft blijkbaar nog een stap voorwaarts gezet. Orica heeft een goede zaak gedaan. Quickstep een slechte.
16 september 2017 17:24
Kanonne wat een demonstratie... ongehoord. Wordt nog leuk zondag! Smullen!
16 september 2017 17:26
Trentin moest in de laatste vijftig kilometer wel erg vaak inhouden. Ik ben benieuwd naar volgende week en volgend voorjaar, met dit niveau zonder twijfel een kanshebber.

Budding heeft ook een sterke koers gereden.
16 september 2017 17:28
Trentin voor wereldkampioen!
16 september 2017 17:37
De overname van Devenyns door Trentin was al een voorteken! Vervolgens uit het zadel een gat slaan en dan op die brug nog een keer vernietigend doorhalen!! Dit zie je niet zo vaak meer! Echt superbe!
16 september 2017 17:38
Zal me niks verbazen als deze nazomer van Trentin een eenmalige oprisping is. Zeker met zijn vertrek bij QS.
16 september 2017 17:38
Van TLJ is Jansen als 8e. binnengekomen.
Sterke Trentin en Drucker gezien met terechte winnaar Trentin.
Die Martijn Budding reed ook sterk.
16 september 2017 17:42
Budding laat hier inderdaad een mooie koers zien. Ik hoop dan ook dat hij zich - als eerstejaars - verder doorontwikkeld! Hij moet in de koersen met de nodige hoogtemeters toch mooie dingen kunnen laten zien?
16 september 2017 17:53
Waarom nog kasseistroken, Gouden Kilometers of onverharde stroken. Gewoon een paar extra bruggen op het parcours en spektakel gegarandeerd.
16 september 2017 17:53
Vooral fijn dat Trentin volgend jaar voor eigen kansen mag gaan in bepaalde koersen.
16 september 2017 18:09
Zie je niet vaak dat 1 renner er zo boven uit steekt. Topsport Vlaanderen was vol aan het rijden, maar ze kregen het gat niet dicht. Vanuit de kopgroep kwamen de mannen ook geen steek dichterbij.

Voor Trentin kwam natuurlijk wel alles samen. Het is zijn terrein, hij was al in goede vorm in de Vuelta met een aantal overwinningen en daar komt de supercompensatie nog overheen.
16 september 2017 18:44
Piotr Havik ook netjes in het eerste peloton. En ook Rob Ruijgh, volgens mij stond die bij die val vlak voor dat bergje waar het uiteenspatte nog met een fiets in twee stukken.
16 september 2017 18:46
Italie en Belgie sterkste ploegen volgende week?
16 september 2017 19:02
Trentin en Wellens hebben getoond dat ze in supervorm verkeren. We zullen zien wat ze waard zijn volgende zondag na 250km want dan is er nog anderhalve ronde te rijden (276,5 km in totaal !). Voor mij staan ze net onder Sagan, GVA, Kwiat en EBH.
16 september 2017 19:24
Trentin na Sagan de grootste favoriet volgende week.
16 september 2017 19:43
@midfieldgeneral ik denk niet dat je kan spreken van gokken, ze kennen echt wel de kwaliteiten van Trentin. Zeker is dat hy er vanaf nu in elke finale zal bij zijn! Echter heeft hy nog de neiging zichzelf te onderschatten en hebben ze gekozen voor een leider een kampioen die wellicht ook een lager basisloon vraagt
16 september 2017 20:02
@etika
EBH? Ok, het is dan wel in Noorwegen, maar die jongen kun je niet gelijkstellen met mannen als Sagan en Van Avermaet.
16 september 2017 20:04
Trentin en gaviria vandaag blijkbaar al 50km getraind voor de wedstrijd. Van het hotel in Kortrijk naar de start in Brakel.
Benoot na de koers nog 80km... .
16 september 2017 22:01
Jammer dat Trentin QS verlaat aan het einde van het seizoen. Wat een renner is dat zeg en een teamplayer. Zal een waardige wereldkampioen zijn als hij zo blijft rijden.
16 september 2017 23:31
Trentin steekt er zo/te ver bovenuit gedurende vooral de laatste maanden dat er bij mij gerede twijfels rijzen bij dit niveau. Sorry.
16 september 2017 23:51
Ken je de kwaliteiten van Trentin dan wel? En tussen ons gezegd, in de Vuelta was er geen grootste sprint tegenstand.

Reacties zijn gesloten.