Trentin toont grootse vorm in Primus Classic
Foto: Sirotti
zaterdag 16 september 2017 om 17:08

Trentin toont grootse vorm in Primus Classic

Matteo Trentin heeft op indrukwekkende wijze de Primus Classic Impanis-Van Petegem gewonnen. De 28-jarige Italiaan, viervoudig ritwinnaar in de afgelopen Vuelta a España, zegevierde solo na zijn vluchtmakkers uit het wiel te hebben gereden. Jempy Drucker moest zich tevreden stellen met de tweede plaats. André Greipel won de sprint van het peloton.

Ziedend openingsuur, kopgroep van zes rukt zich los
Het peloton had duidelijk zin in koers, want pas na een ziedend eerste wedstrijduur wist zich een kopgroep van zes renners te formeren: Tom Devriendt (Wanty Groupe Gobert), Martijn Budding (Roompot-Nederlandse Loterij), Alex Kirsch (WB Veranclassic Aqua Protect), Romain Guillemois (Direct Energie), Kenny Molly (Fortuneo-Oscaro) en Guillaume Haag (T.Palm-Pole Continental Wallon). De zes vluchters fietsten zich naar een maximale voorsprong van zo’n vier minuten.

Gaviria en Trentin openen finale
Tot een goede zestig kilometer van de streep kon de koers gekwalificeerd worden als kabbelend. Het enige (opvallende) wapenfeit was dat de kopgroep op zeventig kilometer van de meet collectief verkeerd reed. Het was uiteindelijk Quick-Step Floors dat op een gegeven moment de debatten opende met een duo-aanval. Fernando Gaviria was niet van plan de sprint af te wachten, en besloot verrassend om samen met ploegmaat en mede-favoriet Matteo Trentin aan de boom te schudden. Dit inspireerde een veelvoud aan coureurs om te reageren. Niemand wist aanvankelijk echter een definitief kloofje te slaan.

Een sterke twaalfkoppige kopgroep met onder meer Trentin, Loïc Vliegen en Paul Martens wist wel een interessant gaatje te slaan. De maximale bonus van een halve minuut smolt echter als sneeuw voor de zon, en net voor de voet van de Holstheide werd de kopgroep weer ingelopen. Door de toenemende hectiek ontstond er een valpartij in het peloton, met als voornaamste slachtoffers sprinter Daniel McLay en landgenoot Rob Ruijgh. Beide renners zouden er nooit meer in slagen zich op de voorposten te nestelen.

Quick-Step Floors met collectieve aanval, indrukwekkende Trentin rijdt weg 
Waar er achteraan gevallen werd, brandde vooraan de lamp. Op de beklimming van Holstheide, op 35 kilometer van de streep, was het Quick-Step Floors dat de koers in een eerste plooi legde. Gaviria, zijn lead-out Maximiliano Richeze en Dries Devenyns reden in een ruk naar de beresterke Trentin, en namen in hun spoor Tiesj Benoot, Jempy Drucker en Reinhardt Janse van Rensburg mee. Ook het LottoNL-Jumbo duo Maarten Wynants en Paul Martens, Stijn Devolder, Dimitri Peyskens, Loïc Vliegen, Martin Budding en Jenthe Biermans waren attent.

Dat de betere coureurs vooraan zaten, bleek uit het groeien van de voorsprong. In geen tijd wist de kopgroep veertig seconden weg te rijden van het achtervolgende peloton. Toch daalde de voorgift weer door een gebrekkige samenwerking vooraan. Met nog vijftien kilometer te gaan telde de groep met Gaviria nog een schamele voorsprong van twintig tikken. Acht kilometer verder bleek de voorsprong – vooral door beukwerk van Trentin – echter te stagneren. De Italiaan, viervoudig ritwinnaar in de Vuelta, reed met nog een kleine zes kilometer te gaan zelfs onbedoeld weg. Alleen Jempy Drucker slaagde erin om nog naar de Italiaan te rijden.

De Luxemburger was echter ook een vogel voor de kat. Op een licht oplopende brug op twee kilometer van de streep reed de Quick-Step renner zijn BMC-concurrent klink uit het wiel. De laatste tweeduizend meter werden vervolgens een ware zegetocht voor de Italiaan. Jempy Drucker wist nog uit de greep te blijven van een aanstormend peloton, waaruit André Greipel zich de snelste toonde.

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
17 september 2017 08:51
@ tendam,

dat ligt dan toch aan jou, want (ook) bij de bookmakers staat Sagan op 1, EBH op 2, Kwiat op 3 en GvA op 4. Maar gezien jouw persoonlijke afkeer tegen mij, en bijgevolg ook tegen EBH, snap ik dat je dat niet kan in zien.
17 september 2017 10:48
Trentin is 28 en kennelijk de renner geworden die er maximaal in zit nu, normaal is men hier op het forum in de nopjes met zo'n 'logisch doorgetrokken groeicurve' toch ? Trentin is, evenals bijv een Hagen, ook snugger en dapper genoeg om niet per se met de siamese tweeling Sagan en Avermaet naar de streep te trekken. Dit type verstorende elementen hebben we hard nodig volgende week, hup hen.

Reacties zijn gesloten.