Trekt de Wereldbeker veldrijden volgend seizoen naar Spanje?

vrijdag 5 februari 2021 om 13:24
Trekt de Wereldbeker veldrijden volgend seizoen naar Spanje?

Felipe Orts kan zich wellicht opmaken voor een Wereldbeker in eigen land - foto: Cor Vos

De UCI publiceerde gisteren de wereldbekerkalender voor het veldritseizoen 2021-2022. De Wereldbeker bestaat volgend seizoen uit zestien manches en veertien data zijn al ingevuld. Als het aan de organisatie van de veldrit van Elorrio ligt, trekken de veldrijders ook naar Spanje.

De cross in Elorrio, een plaatsje in het Baskenland, hoopt volgend jaar deel uit te maken van de Wereldbeker veldrijden. Dat heeft de organisatie laten weten aan Ciclo21. Volgens de Spaanse wielersite worden er nog altijd gesprekken gevoerd met de lokale autoriteiten en (potentiële) sponsoren.

De organisatie hoopt zo op tijd het budget rond te krijgen. De laatste keer dat de Wereldbeker neerstreek in Spanje was in het seizoen 2011-2012. Toen organiseerde Igorre voor het laatst een wereldbekermanche. Kevin Pauwels won dat seizoen de cross in het Baskenland, voor Sven Nys en Tom Meeusen.

Igorre 
Igorre was jarenlang een van de terugkerende crossen op de Wereldbekerkalender. De renners kregen in het kleine plaatsje vaak een ouderwetse ploetercross voorgeschoteld. Spanje organiseerde tot nu toe elf keer een wereldbekerwedstrijd, maar wellicht staat er volgend seizoen weer een Spaanse wereldbeker op het programma.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Ruben 5 februari 2021 om 13:50

Dit zou al mooi zijn. Dan hopelijk nog de Zwitserse locatie van dit jaar?
Op termijn dan nog Dendermonde en Antwerpen laten afvloeien, al dan niet met vervanging (16 manches is wel veel) en dan krijg je toch weer een mooie set van wedstrijden.

KnightBiker 5 februari 2021 om 13:52

Dat maar vooral als Pidcock blijft crossen is een Engelse wedstrijd over het kanaal zeer welkom, en praktisch haalbaar. Daarnaast een cross of 2 in Frankrijk oppikken: er wordt daar op Frans niveau ook serieus gecrosst.

Boomie1 5 februari 2021 om 14:53

Inderdaad een Britse manche zou mooi zijn. Een paar jaar terug hadden we er een in Milton Keynes.

Niet helemaal Brits, maar Dublin zou toch dit jaar organiseren? Die zijn al weer verdwenen dan nu?

KnightBiker 5 februari 2021 om 13:51

Kan Orts ook een keer een thuiswedstrijd rijden… naar verluid gaat hij nu voor iedere wedstrijd heen en weer, niet te doen..

ChefSpijker 5 februari 2021 om 19:16

Nee hij verblijft in blokken in België. In het verleden crosste hij voornamelijk in Spanje en amper in België. Alleen in de Kerstperiode en in februari, als het in Spanje stil lag, was ie langere periodes actief in België. Anders kwam ie alleen voor wereldbekerwedstrijden over en pakte dan nog wat crossen in dezelfde week mee.

Dit seizoen was er bijna geen cross in Spanje en is ie het grootste gedeelte van de winter gewoon in België gebleven. Wel af en toe teruggegaan naar Spanje uiteraard, maar zeker niet elke week. Deze week heeft ie ook gewoon getraind bij Nys op de campus.

Theo Bovengemiddelkamp 5 februari 2021 om 22:48

En traint Nys hem dan ook?

blix 5 februari 2021 om 14:51

Zou mooi zijn! Maar er ontbreken inderdaad wel nog enkele Europese landen.
In Engeland zou Milton Keynes fantastisch zijn, in Duitsland de Olympiacross in München, in Italië Rome (in 2026 is het WK daar in het Circus Maximus), en in Zwitserland een bestaande manche van de EKZ-Tour (Bern opnieuw, of Villars). En waar is Dublin naartoe, dat vorig jaar normaal ging organiseren?

Boomie1 5 februari 2021 om 14:54

Duitsland had toch die cross een paar jaar terug die werd georganiseerd met Vlaamse hulp?

blix 5 februari 2021 om 17:35

Klopt, in Zeven

chiller87 5 februari 2021 om 20:20

Die cross in zeven trok echt op niets. Duitsland heeft toch wel meer te bieden. Anderzijds is er op meisen en weber na geen Duitser van een aanvaardbaar niveau. Ik verwacht dus geen Duitse wereldbeker de komende jaren. De UK anderzijds heeft verschillende talenten zowel bij de mannen als vrouwen.

Chris Van Uden 5 februari 2021 om 15:11

Zou heel mooi zijn, en goed voor de sport ook als er weer wat meer nationaliteiten meedoen.

seba 5 februari 2021 om 15:26

Als je kijkt naar de landen waar er interesse is, door wedstrijden of goede renners, kom je op best een lijstje

– België – Nederland – Frankrijk – VS – Tsjechië
– Zwitserland (WK) – VK (pidcock, etc.) – Italië (EK) – Spanje
– Duitsland (EK/WB ) /Denemarken (WK) /Hongarije (Vas)

Dan heb je al 10 landen, 2 WB's in de VS en een paar in België en je hebt een heel mooi WB-circuit. Misschien dat je een paar landen elk jaar kan laten rouleren.

Har77 5 februari 2021 om 17:59

Hou het gewoon bij Vlaanderen + Namen + Hoogerheide, Gieten, Hulst.

Waar ze ook starten: dezelfde koppen, hetzelfde podium. Zonde van tijd, geld, energie en de nutteloze CO2 uitstoot om het Vlaamse circus over te vliegen naar een nietszeggend rondje in Spanje/US/UK dat evengoed in Tollembeek had kunnen liggen. Lokaal feestje, hou het daarbij.

Als er gereisd moet worden: koop een mtb en probeer het daar. De CX is een niche die buiten de lage landen alleen aandacht trekt van single speed rijdende hipsters.

Frank V 5 februari 2021 om 18:26

Zorg dat de Izagirres er dan ook bij zijn.

Arie den Blanken 5 februari 2021 om 21:55

Zoveel mogelijk wedstrijden in België houden zolang in andere landen het publiek er niet massaal op afkomt. Niet vervallen om het geforceerd internationaal te houden wat in het schaatsen gebeurt. WB wedstrijden in landen waar net zoveel publiek komt als nu met Corona in Thialf. En als er al wat plekken op de tribunes bezet zijn is dat met schoolkinderen die verplicht worden daar te zitten.

Derierre de la course 5 februari 2021 om 22:55

Ik denk dat je beide moet combineren. Laat andere landen proeven van de cross maar gooi de kip met gouden eieren niet het hok uit.

Wat ik me af vraag, want ik ben niet zo bekend met de cross, is alleen de wereldbeker internationaal. Zijn die andere "cups" (badkamertroffee en brico weet ik het wat) allemaal nationaal?

VerstandOpNul 8 februari 2021 om 21:18

Wie weet bevindt zich onder die schoolkinderen wel een uitzonderlijk talent voor de cyclocross en hebben we in de verre toekomst ook nog uitzicht op een hoog niveau in deze sport (als die 2 met pensioen, elk met een imposante erelijst)..

Blackcanyon 6 februari 2021 om 07:04

Het zou mooi zijn als er een cross werd georganiseerd in Monaco om het veldrijden onder de plaatselijke bevolking te stimuleren. De financiele middelen zijn er in overvloed. Over de trappen door het casino en met een brug naar het paleis. Ze houden daar van circus. En er wonen bovengemiddeld veel goede wielrenners. Prins Albert en zijn zussen bewijzen al jaren dat ze voor voldoende bagger zorgen. Enige probleem is dat er geen grasspriet groeit, dus dat worden de nodige kunstgras matten of rode lopers.

Pedalo 6 februari 2021 om 08:52

@arie. Je snapt dus niet dat internationalisering beter is voor de sport! Zelfs bij het darten snappen ze dat er buitenlandse toppers nodig zijn. Nu zijn het toch veredelde criteriums waar in een kwart wedstrijden de drie toppers, wegrenners, de dienst uitmaken. Veldrijden is een prachtige sport maar door zo’ n kortzichtige gedachte krijgt het nooit een bredere exposure. Mountainbiken bv is in een zeer korte tijd uitgegroeid tot een internationale, olympische sport.

Arie den Blanken 6 februari 2021 om 13:04

Het is maar net wat je verstaat onder “beter voor de sport” Voor mij is dat zoveel mogelijk profs een mooi inkomen hebben aan de sport. En daar draagt deze opzet van de WB niet aan bij. Renners en rensters kunnen goed verdienen als het ook lucratief is voor organisatoren. En dat is in de niet Belgische crossen met uitzondering van een paar Nederlandse die net over de grens zijn niet het geval.
De Superprestige was in de jaren 80 tot midden jaren 90 ook heel redelijk internationaal (o.a. Zürich , Rome , Zarautz , Silvelle, Harnes, Oss , Gieten , St-Michielsgestel) Op Gieten na allemaal verdwenen omdat het voordie organisatoren niet rendabel was. Toen was het verdien model wel iets anders dan nu. Entree en VIPS waren toen het belangrijkst. Daar is later TV bijgekomen. Organisatoren hebben alle drie hard nodig. Maar entreegelden en VIPS gaan er voorlopig niet komen voor de WB wedstrijden buiten België en die vlak over Belgische grens. Komt nog bij dat inde huidige opzet renners alleen voor weliswaar hoog prijzen geld en eindklassement moeten rijden maar daar ga je de toppers niet mee trekken. Dus zal er op een of ander manier toch startgeld aan te pas gaan komen. Conclusie WB-cross organiseren wordt nog duurder. De huidige nieuwe opzet van de WB is daarom slecht voor de sport en ik mag hopen dat de UCI er snel van terug komt.
Ik ben het ook niet eens met dat de top nu door drie wegrenners wordt bepaald. Het zijn drie topveldrijders die niet per toeval zich ook de tot de beste wegrenners blijken te behoren. Hoe regionaal de sport ook mag zijn voor sommigen, het niveau is enorm hoog.

Blackcanyon 6 februari 2021 om 12:30

Moet je eens kijken wat er gaat gebeuren als Sagan in de winter gaat crossen. Dan wordt ’t snel een stuk internationaler qua aandacht.

VerstandOpNul 8 februari 2021 om 21:20

Sagan die wordt gedubbeld door Orts.. dat zal vast wat internationale aandacht geven..

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair