Tratnik schrijft Volta Limburg Classic op zijn naam

Tratnik schrijft Volta Limburg Classic op zijn naam

foto: Sirotti (archief)

zaterdag 31 maart 2018 om 16:02

Jan Tratnik heeft de Volta Limburg Classic gewonnen. Hij was onderdeel van de vroege vlucht die tot aan de finish vooruit bleef en was in een sprint Jimmy Janssens en Marco Tizza te snel af.

Ondanks meerdere aanvalspogingen duurde het bijna een uur voordat een eerste succesvolle vluchtpoging op touw werd gezet. Yoann Bagot was de man die het peloton verliet, iets later sloot Nahom Desale aan bij de Fransman. De twee kregen een maximale voorsprong van een halve minuut maar hun vlucht was geen lang leven beschoren. Nadat ze werden bijgehaald vormde zich gelijk een nieuwe kopgroep. Ditmaal kozen Oscar Riesebeek, Edward Dunbar, Ben Perry, Marco Tizza, Thomas Degand en Jens van den Dool de aanval.

De kopgroep had al vrij snel een voorsprong van ruim twee minuten te pakken. Ongeveer een uur later moest Tom Leezer in het peloton de strijd staken. Hij had te veel last van zijn rug door een valpartij afgelopen week. Enkele coureurs uit het Nederlandse continentale circuit probeerden ondertussen de sprong naar de kopgroep te maken maar hun pogingen kenden weinig succes. Iets later kreeg LottoNL-Jumbo een tweede teleurstelling te verwerken, ook Daan Olivier moest de koers verlaten.

Kopgroep blijft peloton voor
Met nog vijftig kilometer te gaan trokken Jan Tratnik en Jimmy Janssens ten aanval om bij de kopgroep aan te sluiten. Aan de voet van de beklimming van de Koning van Spanje lukte dit. Op dat moment moest Van den Dool de kopgroep echter laten gaan. Onder impuls van Tratnik werd Perry op de Varnstraat afgeschud. In het peloton zette Stef Clement de achtervolging in maar de voorsprong van de kopgroep nam weinig af.

Op de beklimming van het Mheerelindje trok Pieter Weening ten aanval. In zijn kielzog reed Quentin Pacher mee en een tegenaanval van Enrico Battaglin, Juan José Lobato en Jeroen Meijers sloot snel aan. De vijf werden binnen enkele minuten echter al weer ingerekend door het uitgedunde peloton. Vanaf dat moment bleef het aanvalspogingen regenen in het peloton maar niemand wist het peloton achter te laten.

Chaotische slotfase
Met nog elf kilometer te gaan probeerde Riesebeek zijn vluchtmakkers achter te laten. Tratnik wist de aansluiting te maken en samen leken de twee weg te rijden bij de kopgroep maar door een inschattingsfout in een bocht vloog Riesebeek een weiland in. De Sloveen werd iets later ingehaald door de kopgroep omdat hij ook een bocht mistte. Hij wist de aansluiting weer te maken en de laatste tien kilometer werkten de koplopers samen af.

Janssens lanceerde met iets minder dan een kilometer te gaan een aanval maar werd direct door Tratnik bijgehaald. De Sloveen ging met tweehonderd meter te gaan de sprint aan en wist op de kasseien in Eijsden al zijn medevluchters voor te blijven.

Dit artikel delen:

30 Reacties

Patat Lefevre 31 maart 2018 om 16:59

Afgang voor de Nederlandse ploegen. Ze hadden maar 1 op 6 mee in die kopgroep en die viel ook nog eens uit. Maar een Nederlander in de top-10 in een thuiswedstrijd. Wel een verdiende zege voor Tratnik overigens.

0
AWestie 31 maart 2018 om 17:01

Je kan TLJ weinig verwijten als ze een half ziek/geblesseerd team meesturen en er ook nog een op de grond klettert op een sterk moment. Roompot daarentegen: zwak. Lieten zich zien, maar nooit met overtuiging.

0
kelderfan 31 maart 2018 om 17:03

Dat was een mooie zege voor de sterkste renner uit ’t veld. Jammer dat de Roompotrenner de bocht mist en daardoor zijn kans op een goed klassement kon vergeten.

0
Verweggistan 31 maart 2018 om 17:04

Riesebeek was een van de sterkste van de kopgroep. Dan is het juist wel slim wat Roompot deed. De druk op dat kopgroepje houden met Weening en Meijers en waardoor Riesebeek zich wat kon sparen. Kunnen zij er wat aan doen dat hij een bocht mist?

0
Chrys 31 maart 2018 om 17:04

Tratnik en Battaglin kunnen gaan solliciteren wat mij betreft!

0
ChefSpijker 31 maart 2018 om 17:09

AWestie >>> Dat meen je niet echt toch? Roompot zat uitstekend in de koers. Maakten de koers in het peloton met Weening en Riesebeek zat echt goed voorin. Al was Tratnik kloppen lastig geweest, maar p2 had er zeker ingezeten. Pech dat ie dan de bocht niet houdt. Degene die van LottoNL viel was al klaar na het nodige knechtwerk.

0
Lennimator 31 maart 2018 om 17:11

Riesebeek was de sterkste en door Tratnik mist hij de bocht… Wat moet Roompot in anders doen? Heel zuur…

0
Haanaf 31 maart 2018 om 17:19

Door Trabnik haalt hij de bocht niet.

Die moet je even uitleggen. Hij zat in het wiel en hij moet zelf zorgen dat hij de bocht haalt.

0
Naspa 31 maart 2018 om 17:22

Wat heeft Tratnik nu in zijn handen? Een grote kalkoenrollade oid?
Edit- foto is al bijgeknipt. Het leidde ook teveel af.

0
AWestie 31 maart 2018 om 17:22

Excuses, excuses. Riesebeek maakte een goed nummertje.

0
Lennimator 31 maart 2018 om 17:24

Hij moet door het remmen van Tratnik volgens de wetten der natuur naar links uitwijken. Zo moeilijk is dat toch niet?

0
hartstikkebedankt 31 maart 2018 om 17:25

Wat een matig deelnemersveld zeg, laatst ook al in Drenthe natuurlijk

0
DerEffe 31 maart 2018 om 17:36

Ja. Maar liefst 14 contintentale teams aan de start, profkoers onwaardig.

0
ditisdavid 31 maart 2018 om 17:38

Zowel deze koers als Drenthe zitten natuurlijk ook op een slechte datum helaas.

0
dumoman 31 maart 2018 om 17:46

Die Tratnik zorgt door zijn heel belabberd nemen van een bocht dat van Riesebeek eruit vliegt; had gediskwalificeerd moeten worden….

0
limburgia 31 maart 2018 om 17:59

Mooi parcours en hele mooie wedstrijd.
Jammer dat grote ego Sander Klijkers van L1 laat horen
dat hij Numero Uno is van een wedstrijd met zijn ondeskundig
gepalaver stuk te kletsen.

0
yo-eddy 31 maart 2018 om 18:11

Lars Boom Dnf …. valpartij of medisch?

0
JVD 31 maart 2018 om 18:14

@dumoman Gaan we nu ook al renners diskwalificeren voor het belabberd nemen van een bocht?

0
Zjoske 31 maart 2018 om 18:18

Iemand diskwalificeren omdat hij een bocht niet goed aansnijdt? Het moet niet gekker worden…

0
Pol 31 maart 2018 om 18:20

Waarom moet TLJ altijd achter de feiten aan fietsen ? Van af de eerste koers op TV moeten ze in de achtervolging. Roompot zit heel vaak mee. Met heel veel geluk wint TLJ een koers KBK.
TLJ was de enige World Tour ploeg, had ook gewoon een clubploeg kunnen zijn. Sorry ik vind dit World Tour onwaardig.

0
marehoek 31 maart 2018 om 18:22

Die Trabnik hoeft niet de Alpen in, want dan komt hij niet levend beneden.
Wat een brokkenpiloot

0
heuvelcolombia 31 maart 2018 om 18:38

Tratnik was vorig jaar ook al een van de sterkste in koers. Vond hem daarna in de Giro ook al erg goed. Reed bovendien top 10 in afsluitende tijdrit van de Giro en op het WK.

0
platteprijs 31 maart 2018 om 18:38

2 Nederlanders bij de eerste 20 is wel heel zwak in deze koers. Herbergen de Nederlandse continentale ploegen dan zo weinig degelijke renners? Van TLJ kun je weinig zeggen. Anders dan Sunweb starten zij ten minste nog.
Inderdaad jammer van dit zeer magere deelnemersveld. Parcours heeft potentie. Maar als de wedstrijd geen andere plek op de kalender krijgt, vrees ik voor de toekomst van de Hel.

0
Sjoerd102 31 maart 2018 om 18:45

Vind commentaar van Kleikers wel prima eigen

0
Jibi 31 maart 2018 om 19:00

Het wordt uitkijken welke feitelijke uitslagen Lars Boom nog gaat behalen. Vandaag stapte hij af wegens ‘fysieke ongemakken’ (bron: Limburg ;L1 tv). : ” Er gebeurde een hoop tijdens de Volta, ook wel het kleine broertje van de Amstel Gold Race genoemd. Zo stapte Lars Boom halverwege van zijn fiets, vanwege fysieke ongemakken”.

Lars werd destijds- vanuit zijn cross-achtergrond- speciaal ingezet voor de klassiekers, maar stond in de voorbije tien jaar geen enkele keer op dat podium. Behaalde wel overwinningen in Nederlandse kampioenschappen(veld,weg en mountainbike, maar lijkt wat de echte klassiekers betreft de neerwaartse curve helaas niet meer te kunnen afwenden.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone