Trainer Van Aert: “Beperk je seizoen tot dertig crossen”

Trainer Van Aert: “Beperk je seizoen tot dertig crossen”

foto: Jos Kafoe (archief)

dinsdag 7 februari 2017 om 09:21

Wout van Aert was kort voor het WK Veldrijden in Luxemburg op de sukkel met zijn knie. Eventjes was het heel spannend, maar iedereen kent de afloop. Van Aerts trainer Marc Lamberts waarschuwt in Het Nieuwsblad: “Veertig crossen op een seizoen is te veel voor een gast van 22.”

Kapot
De waarschuwing geldt niet alleen voor de wereldkampioen, maar volgens Lamberts moet ook Mathieu van der Poel erom denken. “Ze rijden elkaar kapot. Wout sukkelt nu met de knie, Van der Poel is al twee keer geopereerd. Zijn blessure was verder gevorderd, maar wel gelijkaardig. Ze rijden elke cross vanaf de eerste ronde aan een hoge intensiteit. Door steeds opnieuw in duel te gaan, dwingen ze elkaar ook om elke cross à bloc te rijden.”

Planning
Lamberts gaat in de komende maanden met Veranda’s Willems-Crelan om tafel voor de planning van de crosswinter 2017-2018. “Ik zal pleiten om volgend jaar minder crossen te rijden. Wout is een grote, gespierde gast, maar hij is pas 22. Veertig crossen vind ik dan te veel. Sven Nys reed ook zulke seizoenen, maar wel pas vanaf zijn dertigste. Nu Wout opnieuw wereldkampioen is, zullen organisatoren en sponsors hem natuurlijk overal aan de start willen hebben. Maar ik ben inspanningsfysioloog en dan luidt mijn eerlijke advies: beperk je seizoen tot dertig crossen.”

Dit artikel delen:

71 Reacties

Wheely 7 februari 2017 om 09:29

Als je alle superprestige, wereldbeker, DVV trofee + NK en WK rijdt zit je er op 27. Lijkt mij genoeg.

SteelHorseCowboy 7 februari 2017 om 09:53

Wel een beetje curieus dat het de trainer van Van Aert zelf is die dit zegt. Heeft hij dan niet genoeg visie en overtuigingskracht gehad om Van Aert hiervan te overtuigen toen deze zijn seizoensplanning maakte?

walkowiak 7 februari 2017 om 09:53

Als V Aert en vd Poel beide voor een klassementscross kiezen hebben ze ruimte om rustperiodes in te lassen

Frits des Jeux 7 februari 2017 om 10:00

Echt elke scheet uit beide kampen komt tegenwoordig in de media zeg. Laat die trainer zich lekker met zn eigen pupil bemoeien. Blij dat de crossers straks weer een paar maanden uit beeld zijn. Lijkt me totazl geen prettig wereldje om in actief te moeten zijn. Vooral in Belgie is de druk op die mensen veel en veel te groot heb ik t idee.

KnightBiker 7 februari 2017 om 10:16

Als van Aert ook in de (semi)klassiekers wil meedoen dan zal hij wel moeten, idem van der poel. De oorzaak van de overbelasting van de knieeen begrijp ik niet zo goed. VDP had zijn knie problemen in de aanloop naar het crossseizoen.

verder ben ik wel benieuwd hoe het wegseizoen van beide er uit ziet, MVDP gaat mountainbiken maar rijd toch hopenlijk een aantal wegwedstrijden: ronde van belgie, ster zlm etc zijn toch wel het minste wat hij dit jaar nodig heeft ter voorbereiding van zijn overstap in/na 1018. Verder hoop ik dat de beide heren een grote ronde kunnen rijden dat is goed voor hun ontwikkeling, maar dat gaat niet lukken met die continentale teams.

Har77 7 februari 2017 om 10:30

Trainer van Van Aert zou eerder eens moeten inzetten op het ombuigen van de koersstijl: meer op reserve, explosiviteit en techniek ipv altijd alleen maar op vermogen en kracht. Dan wordt ie ook wat minder makkelijk onder druk gezet in de laatste ronde door renners die wat makkelijker rondgaan en dus nog een ‘jump’ in de benen hebben.

KnightBiker 7 februari 2017 om 10:51

@ har77
je hebt gelijk, en dat heeft van Aert zelf ook al aangegeven te willen doen. maar die technische klasse van MVDP is niet zomaar aangeleerd, dat is meer een aangeboren talent. daarnaast is MVDP gewoon explosiever en ook dat is trainbaar, maar slechts in beperkte mate.
(qua gemmideld vermogen is het verschil tussen de 2 nihil en in een 40km tijdrit is van Aert misschien zelfs sneller, dat is inderdaad niet waar van Aert tekort schiet)

Romāns Vainšteins 7 februari 2017 om 11:09

van Aert moet gewoon de weg op en lekker 1 x per jaar via een truc met Albert een serie’tje van 5 crossen per winter waarbij het jaarlijks meegrissen van de regenboogtrui zit inbegrepen.

Har77 7 februari 2017 om 11:11

@kb: deels zit het ook in de fietshouding van Wout. Hij zit op z'n fiets als een wegrenner: dat is heel fraai, maar werkt in het veld niet in je voordeel op technischer omlopen. Men kiest er echter wel voor, en dat vanuit de optiek dat Wout zo de meeste kracht kan leveren. Dan doe je op andere (sturen/zwaartepunt in bochten) vlakken consessies. Daarnaast is de component duurtraining veel groter dan de component interval- en snelheidstraining. Door daar wat meer in te variëren win je al veel. Uiteindelijk is het echter vooral ook lef wat de doorslag geeft, en dat krijg je alleen door dingen in training gewoon te doen. Kijk, ik zie Wout geen backflips en 360's doen op een trial parcours, maar dat is wél enigszins de richting waar iets meer focus op mag liggen. Iemand die niet over balken durft te springen kan anno 2017 eigenlijk niet meer.

Gebruikersnaam 7 februari 2017 om 11:22

De koerstactiek van VA is gewoon bizar, hij blijft koppig proberen om VDP in diens specialiteit te verslaan. Wachten tot de slotrondes en daar ergens het verschil proberen te maken, terwijl hij dan eigenlijk al lang weg moest zijn.

Het heeft daarom weinig zin om aan zijn bochtentechniek te gaan werken, want daarin blijft VDP de betere. Van Aert moet er een uitputtingsslag van maken, dat is zijn wapen, hij moet niet de wapens van anderen gaan proberen imiteren.

Dat gezegd zijnde mag hij wel, zoals hiervoor gesteld, aan zijn balkentechniek werken, want dat is telkens overbodig tijdsverlies.

rahimns 7 februari 2017 om 11:32

ondertussen laait in Spanje blijkbaar het motorverhaal weer op klik

Contador 7 februari 2017 om 11:40

@rahimns, sensatiezoekerij van de bovenste plank.

Koel 7 februari 2017 om 11:42

rahimns – 7 februari 2017 om 11:32
Een tijdje geleden was Roglic aan de beurt, altijd vervelend die suggestieve verhaaltjes……

teunster 7 februari 2017 om 11:43

Het is lastig iemand op zijn deskundigheid tegen te spreken, toch denk ik dat het nog hard meevalt. Inderdaad drijven VDP en VA elkaar tot het uiterste, maar ik denk dat ze er eerder harder door worden dan zat ze er blessures door krijgen. De blessure van VDP was voor het seizoen en VA heeft zich enorm hersteld van zijn knieblessure. Ik lees hierboven een paar veel zinniger adviezen voor VA :)
Rahimns, laat die Spanjolen lekker gaan. Iets met pot, verwijten en ketel, balk en splinter etc. etc. (mocht het waar zijn, dan heeft VDP 100% ook een motor, of verboden snoepjes! ) ;)

Geraint 7 februari 2017 om 11:43

@Rahims,

Zijn die belachelijke aantijgingen nu nog niet van de baan? Bij drie filmpjes zie je heel duidelijk dat een pedaalslag aan de basis ligt. Bij het duel tussen Mathieu en Wout in Lille maakt de fiets toch een logische beweging? Het slipt weg op een schuin kantje en krijgt ineens weer grip met een zwieper tot gevolg.

Wheely 7 februari 2017 om 11:52

Ik hunker op een of andere manier toch meer naar van Aert op de weg. Zou een prachtige tijdritspecialist kunnen worden.

delgado 7 februari 2017 om 11:53

@Gebruikersnaam
Alsof Wout dat zelf niet snapt. Makkelijk praten over ‘tactiek’, terwijl het 99% over de benen gaat.

sooike 7 februari 2017 om 12:00

Een coach die al een tijdje kan constateren dat zijn pupil het moet afleggen tegen een veel sterkere VdP , gooit het nu op overbelasting. Van Aaert kwam erg goedkoop en gelukkig aan zijn wereldtitel, maar heeft sindsdien drie zware nederlagen geleden. Om te voorkomen dat hij mentaal instort wordt nu de coach van stal gehaald met een “knie-verhaal”. Een beter motortje zou doeltreffender zijn !

raleigh 7 februari 2017 om 12:06

@ Geraint/Contador en Koel:

Wanneer ik naar één de filmpjes kijk zie ik op enig moment Wout op de top van een helling lopen. De wielen hebben dan de loopsnelheid (goed te zien door de reclame op velg). Tijdens het lopen springt de fiets achter iets op en dan zie je gelijk zie het achterwiel (zonder weerstand) veel sneller draaien. Hoe verklaren jullie dit; voor mij is dit natuurkundig niet uit te leggen!?

Kijk/zoek maar op YouTube 'Wout van Aert motor bike compilation', na 5 seconden is voo rmij het meest overtuigend en wordt een aantal keren herhaald.

Boomie1 7 februari 2017 om 12:09
Quote:
Wheely – 7 februari 2017 om 09:29
Als je alle superprestige, wereldbeker, DVV trofee + NK en WK rijdt zit je er op 27. Lijkt mij genoeg.

Als alle toppers dat gaan doen, is dat de doodsteek voor mooie crossen als in Niel en Overijse (volop traditie, maar bewust geen klassementscross).

Quote:
sooike – 7 februari 2017 om 12:00
Een coach die al een tijdje kan constateren dat zijn pupil het moet afleggen tegen een veel sterkere VdP , gooit het nu op overbelasting. Van Aaert kwam erg goedkoop en gelukkig aan zijn wereldtitel, maar heeft sindsdien drie zware nederlagen geleden. Om te voorkomen dat hij mentaal instort wordt nu de coach van stal gehaald met een “knie-verhaal”. Een beter motortje zou doeltreffender zijn !

Dit is sensatiezoekerij! MvdP is altijd al beter geweest dan Van Aert (in elke categorie), MvdP is wat langzamer lichamelijk volwassen geworden, komt nu tot volle wasdom en wint daardoor op zijn talent en explosiviteit weer meer crossen dan van Aert.

Vorig jaar ontbrak van der Poel en had van Aert aan 90% genoeg om z’n Grand Slam binnen te halen.

@Har77, KnightBiker:

Het zijn 2 totaal verschillende renners, wat zich in specifieke omlopen dan ook doet gelden, de kracht van van Aert wint op de Koppenberg en Spa, de explosiviteit cq interval van Mathieu wint het in de interval en hoge snelheidscrossen.

Daarnaast is Mathieu dit seizoen wel in het voordeel dat er weinig echte baggercrossen zijn, van Aert is hier met zijn kracht zeker sterker (neem bijvoorbeeld Loenhout 2015).

Boomie1 7 februari 2017 om 12:12

@raleigh: ELKE fiets wordt VOOR de cross gecontroleerd! Is dus onmogelijk vals te spelen met motortjes. Bij de betrapte dame wist heel het damespeloton dat er iets niet klopte, uiteindelijk heeft er 1tje haar mond open gedaanbij de UCI daags voor het WK en is ze betrapt tijdens dat WK.
Als dit bij van Aert ook het geval zou zijn, had er allang iemand zijn mond opengetrokken om hem er bij te lappen.

Hou er ook rekening mee dat die mannen met keramische lagers rijden met veel minder rolweerstand, waardoor je wiel ook veeeeel langer doordraait (rij er zelf mee, dus weet wat ik zeg).

tendam 7 februari 2017 om 12:18

@rahimns
Beetje triest dat je deze onzin over Van Aert wel post, terwijl als het een LottoNL-renner zou betreffen je de eerste zou zijn om het te ontkrachten (wat Koel min of meer ook zegt).

@sooike
Volgens mij hield deze coach hetzelfde verhaal 2 maanden geleden ook al.

Geraint 7 februari 2017 om 12:25

@Raleigh,

Dat komt omdat je alleen naar het wiel kijkt. Bekijk zelf het filmpje nog eens en let overal eens goed op de pedalen in combinatie met het wiel.

Bij het eerste stukje moet je eens op de linkervoet van Van Aert letten. Dan zie je dat hij zijn pedaal omhoog trekt op het moment dat het wiel wat opspringt. Is het dan niet logisch dat het achterwiel gaat draaien?

In het filmpje waar hij een afdaling afloopt blijft het rechter pedaal vastzitten in een stuk modder. Er bestaat een versie in betere kwaliteit waar je het veel beter kan zien.

Romāns Vainšteins 7 februari 2017 om 12:32

Beter bekijk je die lachwekkende filmpjes gewoon niet

Har77 7 februari 2017 om 12:36

@boomie1: ik maakte deze keer de vergelijking juist eens niet, maar heb het over wat in mijn optiek de punten zijn die meer invloed hebben op Wouts resultaten dan het beperken van het programma.
Los van het fysieke aspect lijkt mij dat Wout op lange termijn ook moet gaan nadenken over de relatie met Albert. Die coacht zoals hij reed: op frustratie en woede gericht op anderen, niet vanuit eigen kracht en positiviteit. Een atleet die intrinsiek zeer afhankelijk, onzeker en wereldvreemd is heeft geen haantje nodig als coach. Je ziet nu al dat er grote frustraties en twijfels zitten bij Wout. Zelfvertrouwen opbouwen op basis van het afkammen van concullega's werkt echt maar heel even en juist dat is wat Albert poogt te doen. De groten kiezen hun eigen pad en volgen niet dat van een ander.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair