Trainer Froome en Thomas moet Van Baarle aan de volgende stap helpen

vrijdag 18 januari 2019 om 09:41
Trainer Froome en Thomas moet Van Baarle aan de volgende stap helpen

foto: Cor Vos

Dylan van Baarle werkt sinds dit seizoen samen met Tim Kerrison, de trainer die ook Chris Froome en Geraint Thomas al onder zijn hoede had. De Nederlander van Team Sky hoopt dat zijn nieuwe trainer hem naar het volgende niveau kan helpen.

Van Baarles eerste jaar bij Team Sky kon grofweg worden opgesplitst in twee delen; in de eerste maanden reed hij weliswaar top-20 in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, maar er waren nog niet de uitschieters naar boven die hij in de jaren ervoor wel haalde. De ommezwaai kwam met het succes in de ploegentijdrit van het Critérium du Dauphiné en zijn nationale titel tijdrijden in Bergen op Zoom.

Ook waren er een vijfde plaats in het eindklassement van de BinckBank Tour en een tweede in de twaalfde rit van de Vuelta, waarin hij kort na de finish hard viel door een overstekende official. Dat luidde het einde van zijn seizoen in. Vastberaden is hij inmiddels aan het nieuwe seizoen begonnen. Voor de eerste keer startte hij zijn jaar met de Santos Tour Down Under en ook veranderde hij van trainer – voor de derde keer in drie jaar tijd.

‘Een eer om met hem samen te werken’
Bij Cannondale-Drapac werd hij nog begeleid door Jonathan Vaughters, maar sinds zijn overstap naar Team Sky vorig seizoen werd dat Dario Cioni. Nu heeft Tim Kerrison dat stokje overgenomen. “Hij weet veel. Hij won de Tour de France met Chris Froome en Geraint Thomas”, zegt Van Baarle erover tegen Cyclingnews. “Het is echt een eer om met hem samen te werken. Ik hoop dat hij me naar het volgende niveau kan brengen, en waar ik ook wil zijn.”

Over de aanpak van het klassieke seizoen heeft hij al wel zo zijn ideeën. Team Sky heeft met Van Baarle, Gianni Moscon, Luke Rowe, Ian Stannard en wellicht ook Geraint Thomas en Michal Kwiatkowski meerdere ijzers in het vuur. “We moeten de klassiekers benaderen zoals Quick-Step dat doet. Er is niet één echte leider, maar vier of vijf jongens die voor elkaar vechten. Ik denk dat dit goed werkt bij Quick-Step en ik zou niet weten waarom dat niet bij ons kan werken.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

HoofdIsVrij 18 januari 2019 om 09:47

De uitslag in de Ronde van Vlaanderen zegt mij niet zoveel. Hij kleurde daar toch, samen met Langeveld, de diepe finale. Dat zegt mij meer dan de andere namen uit het groepje dat voor plaats 5 sprintte.

WernerFranke 18 januari 2019 om 10:47

De beste van Baarle had moeten meekunnen met Pedersen. Vorig jaar was echt een uitgelezen om op het podium van de Ronde te staan.

Romāns Vainšteins 18 januari 2019 om 15:37

Pedersen heeft die 2 Hollanders gewoon magistraal genaaid door te doen alsof hij de zwakke broeder was. Tegen de tijd van meekunnen waren de bordjes al leeg.

DeLuiaardVanLimburg 18 januari 2019 om 10:12

Gaaf interview, benieuwd naar z’n voorjaar maar vooral:

ZIen we Dylan van Baarle dezelfde weg als Thomas bewandelen en over 5 jaar de Tour winnen :D?

yo-eddy 18 januari 2019 om 10:12

…… nu nog even wachten op de diagnose ‘inspanningsastma”……… ;)

LaurentJalabert 18 januari 2019 om 11:02

Uhm dat heeft ie toch al en ook heeft hij ook erkend.

yo-eddy 18 januari 2019 om 13:55

ah, dat had ik gemist blijkbaar, verbazen doet het mij niet, nog een astma patient in de top vh wielrennen ….. och och och, een medische aandoening die je minder doet sporten en dan wat “medicatie”en je bent beter dan een gezonde renner zonder …. Het percentage astma patienten in de top vh wielrennen is 20(?)x zo hoog als in het normale leven …. Iedereen met boerenverstand weet dat dit stinkt!

dikkechaap 18 januari 2019 om 14:37

Je bent een ongeïnformeerde discussie met jezelf aan het voeren. Begin eens met het verschil tussen “normale” astma en inspanningsastma op te zoeken.

tendam 18 januari 2019 om 14:55

@yo-eddy
Beetje uit dezelfde categorie als ‘waarom komen er zoveel hartritmestoornissen voor in de topsport’. Omdat Jan met de pet er doorgaans niet zo snel last van krijgt natuurlijk.

rahimns 18 januari 2019 om 15:02

Misschien dit eens lezen:

Sportersbronchitis’ of ‘Exercise Induced Bronchospasme (EIB)

De afgelopen jaren wordt in toenemende mate herkend, dat inspanningsastma ook bij ‘niet-astmatische’ sporters kan optreden. Dit wordt ‘exercise-induced-bronchospasme’ of ‘sportgerelateerde luchtwegvernauwing’ genoemd. Deze vorm van luchtwegvernauwing wordt – bij gebrek aan een meer officiele medische term – in de wandelgangen vaak ‘sporters-bronchitis’ genoemd. Omdat het ook op kan treden bij niet-astmatische wintersporters door het inademen van droge en koude lucht op hoogte, wordt het ook wel ‘koude-astma’ of ‘hoogte-astma’ genoemd.

‘Sportersbronchitis’ kan in principe bij elke intensieve (duur)sporter optreden. Met name in de periode na een doorgemaakte virusinfecties is er een toegenomen kans. Ook in periodes waarin sprake is van zware wedstrijdbelasting of in situaties waarin om andere redenen sprake is van een verminderde belastbaarheid of overtraining zou hierop een grotere kans kunnen bestaan. In dergelijke situaties is het dus wel zaak om abnormale prikkelhoest en/of kortademigheid te herkennen.

Romāns Vainšteins 18 januari 2019 om 15:38

Inspanningsastma is een grap. Wanneer je niet meer meekan qua ademen moet je gewoon lossen net als bij zere poten.

yo-eddy 18 januari 2019 om 18:33

Ik weet het verschil prima, het gaat erom dat er door “patienten” medicatie wordt gebruikt waardoor ze opvallend genoeg vaak beter presteren dan “gezonde” mensen……

@tendam .. van hartritme stoornissen ga je niet harder fietsen

@RV ….. eensch

Zjoske 18 januari 2019 om 10:19

Die wint over 4 jaar de Tour

Sonsbach Allstars 18 januari 2019 om 11:19

mits hij ook de arts van Froome en Thomas mag lenen

Lapjestrui 18 januari 2019 om 10:43

@Yo eddy Diagnose is al gesteld. Daar heeft hij vorig jaar uitgebreid over verteld bij Radio Tour (tijdens de Kruijswijk etappe).

yo-eddy 18 januari 2019 om 13:55

ah, dat had ik gemist blijkbaar, verbazen doet het mij niet, nog een astma patient in de top vh wielrennen ….. och och och, een medische aandoening die je minder doet sporten en dan wat “medicatie”en je bent beter dan een gezonde renner zonder …. Het percentage astma patienten in de top vh wielrennen is 20(?)x zo hoog als in het normale leven …. Iedereen met boerenverstand weet dat dit stinkt!

KissMyAce 18 januari 2019 om 15:43

Oke

Jungle Man 18 januari 2019 om 10:57

Als het maar niet schimmig gebeurt…

LaurentJalabert 18 januari 2019 om 11:02

Zijn huidige vorm is in ieder geval al in orde.

Tour 18 januari 2019 om 15:45

Klopt, van Baarle zag er goed uit, ook op de klim.

Ik denk niet dat inspanningsastma meer voorkomt bij duursporters dan bij mensen met een zittend beroep.
Bij mensen met een zittend beroep, die zich niet of nauwelijks inspannen, komt men er niet achter omdat men er niet op getest word.

ah-ja 18 januari 2019 om 21:29

Die Tim Kerrison weet wel hoe te prepareren en controles te slim af te zijn las ik
Maar Dylan, eerlijk duurt het langs!

Natte spons 18 januari 2019 om 23:26

Soms duurt het zelfs zoveel langer dat het succes pas na de carrière komt.

Samlambeej 19 januari 2019 om 07:51

Hij mag aan de puffer voor momenten dat hij (en eigenlijk het hele peloton achter hem) moeilijk zal kunnen ademen dus dat is al een stapje voor.

Headlines

Materiaalzone

Populair