Tourorganisator ASO blokkeert video’s Tour de Tietema

dinsdag 13 juli 2021 om 20:55
Tourorganisator ASO blokkeert video’s Tour de Tietema

ASO, de organisatie van de Tour de France, heeft video’s van het YouTube-kanaal Tour de Tietema geblokkeerd. Dat maken de Nederlandse makers van de video, waaronder oud-wielrenner Bas Tietema, vanavond bekend.

“We zijn geconfronteerd met het feit dat de ASO al onze YouTube-video’s van deze Tour de France heeft geblokkeerd. We komen later terug als we meer daarover weten”, meldt Tietema op social media. Hij maakt samen met Josse Wester en Devin van der Wiel video’s waarin zij challenges uitvoeren tijdens en rondom de Tour.

Wat de reden van de blokkade is, weten de makers van Tour de Tietema niet. Opvallend is dat alle recente video’s offline zijn gehaald, ook die niets met de Tour de France te maken hebben, zoals een making-off video van een videoclip over een supporterslied voor Primož Roglič, die voorafgaand aan de wedstrijd in Breda is opgenomen.

Eerder deze Ronde van Frankrijk pakten de YouTubers ook uit met de beklimming van de Mont Ventoux met een stadsfiets, een groot canvasdoek dat goed was voor een wereldrecord en een wheelie-wedstrijd in de rit naar Andorra. Max Walscheid ‘won’ met een wheelie van bijna 180 meter op de slotklim.

Dit artikel delen:

85 Reacties

VDB44 13 juli 2021 om 22:42

Je mag als je geen rechtenhouder bent gewoon geen opnames maken tijdens de koers, hoe jammer dat ook is voor deze fijne video’s. Het is een wonder dat ze daar zo lang wel mee weggekomen zijn, ik vrees dat het succes van hun wheelie contest slapende honden heeft wakker gemaakt. ASO draait om geld verdienen en de rechtenhouders betalen veel geld, dus zij beschermen hun product. Alleen lijkt het nu heel lullig omdat ze het zo lang wel hebben laten passeren. Bij Formule 1 of Champions League had je na 1 filmpje al een rechtenclaim aan je broek gehad. Wielrennen zal altijd een buitenbeentje zijn omdat het zich afspeelt in de publieke ruimte, maar zonder goodwill van ASO hebben de gasten van Tietema weinig kans vrees ik, of ze moeten dokken. Spijtige zaak.

reusjen 13 juli 2021 om 22:58

Daar worden toch ook gewoon amateurbeelden van op YouTube gezet!?

VDB44 13 juli 2021 om 23:07

@reusjen: daar zeg je het “amateurbeelden”, je kan dit moeilijk onder amateurbeelden plaatsen. Dit is gewoon professioneel gebruik en als ze die deur op een kier zetten … Ikzelf vind het ook sneu, maar snap ook wel het standpunt van ASO. Mss valt er nog iets te bemiddelen als bijvoorbeeld de rechtenhouders op de Nederlandse markt (NOS en Eurosport) er geen probleem van zouden maken. Maar langs de andere kant is ASO toch gekend als een organisatie die vooral winst wil draaien en dan zie ik ze die deur niet terug op een kier zetten, want dan zouden andere niet-rechtenhouders ook gewoon beeld kunnen draaien rond de wedstrijd. Maar ze mogen me verbazen, benieuwd hoe het afloopt.

Pathieu van der Moel 14 juli 2021 om 00:28

Geen opnames van de koers haha… Waar trek je een streep? En aan de andere kant, de ASO heeft heel veel aan deze jongens, die ook jeugd kennis laten maken met het wielrennen en zo een heel andere doelgroep aanspreken dan de mainstreammedia

VDB44 14 juli 2021 om 08:27

Lach maar Pathieu, je mag als niet rechtenhebbende letterlijk geen enkel beeld draaien met een renner in beeld tussen start en finish vd race volgens de regels van ASO, want dat valt allemaal binnen de rechten. Dus waar trek je de streep vraag je? Aan de streep dus. :-) En dan nog mag je enkel filmen in de zone’s die zij aanwijzen. Al heeft dat laatste momenteel meer met Covid te maken. Zo mag je eigenlijk momenteel ook niet draaien aan de bussen, wegens het zogezegd infiltreren vd Tourbubbels.

Odin 14 juli 2021 om 09:01

Wat je zegt zal vast kloppen. Toch blijft het een belachelijke actie van de ASO. Triest gewoon. Die jongens doen hartstikke goede dingen voor het wielrennen. Had met ze om tafel gegaan om iets te regelen.

Jowinho 14 juli 2021 om 09:06

Maar ze verdienen er wel geld mee. En dat is waarom de ASO ingrijpt. En terecht volgens mij. Bas Tietema moet maar een licentie kopen, dan kan hij zo veel video’s maken als hij wil.

xistnc 14 juli 2021 om 09:32

De video’s van Tietema zijn niet veel anders dan de media die hun stand-ups en interviews doen terwijl op de achtergrond renners binnendruppelen. Die media hebben ook geen rechten om eigen beelden van de koers uit te zenden. Die koers is dan veel meer het decor dan het onderwerp van vrije nieuwsgaring.

Voor het organiseren van een challenge tijdens de koers zou je dan nog kunnen zeggen dat het grijs gebied is, waarbij er natuurlijk verschillende tinten grijs zijn. Maar als de ASO dan wel sier maakt met beelden van die challenge, dan hebben ze natuurlijk wel iets meer dan een paar klontjes boter op hun hoofd.

In plaats van de beelden te laten blokkeren kan de ASO beter in gesprek gaan met Tietema cs om goede afspraken te maken, in wederzijds belang. Als ik op social media zie wat voor mensen de video’s van Tour de Tietema kijken en leuk vinden, dan is dat een doelgroep die de ASO niet per definitie bereikt met het sportevenement.

#freetietema

VDB44 14 juli 2021 om 09:47

Renners die binnendruppelen dat is dus exact wat je wel nog mag filmen volgens de regels van ASO. Maar dus geen enkele renner tussen start en finish of de podiumceremonie. En die binnendruppelende renners zijn toch wel nog een groot verschil tov de renners nog in koers op een berg. Ik vind het zelf ook jammer, want een paar geweldige video’s vd heren, maar hoe kan een rechtenhouder verdedigen dat zij dat wel mogen zonder te betalen en anderen het effectief moeten stellen met die binnendruppelende renners? Daar ligt het probleem vooral vrees ik. ASO heeft vrij laat ontdekt wat de jongens van Tietema juist doen en hoe groot hun publiek is. En de wheelie challenge heeft slapende honden wakker gemaakt.

xistnc 14 juli 2021 om 09:52

Er zijn genoeg voorbeelden van napraat-programma’s met avondgasten die gedurende de dag gefilmd zijn terwijl ze de renners in koers aanmoedigen.

VDB44 14 juli 2021 om 10:00

Napraatprogramma’s van “rechtenhouders”. Echt deregels zijn absurd, maar bij een niet-rechtenhouder ga je normaal geen enkel “in race” beeld zien, of je krijgt ook ASO op je dak.

evelineroos 13 juli 2021 om 22:42

Flanders Classics was een stuk meewerkender dan de ASO. Vind Tour de Tietema echt top. Leuker dan het gedateerde concept van de Avondetappe.

Koers 14 juli 2021 om 09:25

Idd, daar worden ze zelf uitgenodigd en ook bij de Amstel waren ze welkom om nota bene de koersdirecteur te helpen. En vervolgens kunnen die koersen bij het vinden van sponsoren ook vermelden dat hun logo’s niet alleen in beeld zijn tijdens de koers, maar ook nog eens bij vloggers, die ook nog eens voornamelijk een aantrekkelijke doelgroep bereiken: de jeugd.

Poeksel 13 juli 2021 om 22:43

Mogelijk op basis van het merkenrecht? Het tourspel Velogames werd een paar jaar terug ook gemaand en vermijdt tegenwoordig het woord tour te gebruiken.

Koers 13 juli 2021 om 23:12

Volgens mij hebben wel altijd zo’n hanger om de nek, zodat ze bij de finish mogen zijn, die zullen ze ook wel kwijtraken.

Pathieu van der Moel 13 juli 2021 om 23:41

Het is een werkelijk schandalige actie, van een schandalig slechte organisatie

Poeksel 13 juli 2021 om 23:54

#freetietema op dit moment trending op Twitter!

boehoe 14 juli 2021 om 00:20

tieten moeten sowieso free

Drossard Kudus 13 juli 2021 om 23:54

Eerlijk gezegd nog nooit naar gekeken, maar dit onderstreept nog maar eens het onbegrijpelijke gebrek aan inzicht qua digitale marketing en social media presence die de boventoon voert in het wielrennen

Aerosolo 14 juli 2021 om 00:42

Of ze promoten het juist op deze manier.

Verweggistan 14 juli 2021 om 06:58

Bas overtreed vast de regels. Maar de ASO zou beter enorm blij zijn met het jonge publiek dat Bas weet te bereiken met zijn filmpjes. En zijzelf niet. Ze zouden Bas in moeten huren.

Tijmuh 14 juli 2021 om 09:19

De ASO is hiermee enorm kinderachtig bezig. Bas is één van de weinige contentmakers gericht op jong publiek. Zijn content is origineel en guitig bedoeld. Dat de ASO er niet de humor en waarde van kan inzien, vind ik een treurig gegeven.

nickdt 14 juli 2021 om 12:20

Fransen hebben geen humor.

Abdoe 14 juli 2021 om 09:40

Het verhaal heeft twee kanten. De heren hebben geen licentie om beelden van de koers te gebruiken, dus zodra ze geld verdienen aan filmpjes van renners die tijdens de koers een wheelie maken, is ASO natuurlijk not amused. En YouTube kan in geval van rechtenschendingen direct een heel kanaal blokkeren.

Maar voor beide partijen, ook ASO, is het uiteindelijk beter om er in onderlinge harmonie uit te komen, want het kanaal is ook leuke reclame voor de Tour die een nieuwe jonge doelgroep kan bereiken. Dus hopelijk gaan ze om de tafel zitten en verzinnen ze een oplossing die voor beide partijen OK is.

Wheely 14 juli 2021 om 10:06

Sommige renners hebben al aangekondigd te gaan staken vandaag. #freetietema #ikdoenietmeermee

F4L 14 juli 2021 om 10:48

#friethepieple

Verweggistan 14 juli 2021 om 12:45

Onder leiding van Ollie Naesen neem ik aan.

Lalsacien 14 juli 2021 om 10:13

Het is natuurlijk David tegen Goliath dus de underdog heeft de gunfactor maar Bas Tietema verdient geld dankzij de Tour. Als hij daarvoor geen afspraken heeft gemaakt of toestemming dan staat de ASO volgens mij in zijn recht.
Tijd om samen aan tafel te zitten.

Fietsr234 14 juli 2021 om 11:21

Is het niet een idee om niks te veranderen maar onder de licentie van een sporza of nos te functioneren die hebben wel interesse in nieuw publiek en al vaker met ze samengewerkt

MarcoB 14 juli 2021 om 11:22

Misschien dat Skoda als sponsor van beide partijen kan bemiddelen.

Ypuh 14 juli 2021 om 11:30

Ik snap dat TdT geen misbruik mag maken van de copyright rechten van de ASO, maar volgens mij is daar nauwelijks sprake van in het geval van TdT. Sowieso begrijp ik niet dat de ASO de afgelopen 3 jaren onder een steen gelegen heeft, niet inziet dat TdT juíst alleen maar promotie oplevert bij een jonger publiek (getuige ook de content die ze zelf overgenomen hebben van TdT) en er nu met 2 gestrekte benen invliegt. Zelfs videos die niets met de betreffende rechten te maken hebben zijn nu geblokt.

Uiteindelijk geloof ik dat “There’s no such thing as bad publicity” en dat beide partijen hier wel weer beter uitkomen, maar sneu/onlogisch is het wel.

deF 14 juli 2021 om 11:57

Tour de Tietema laat op een leuke manier zien wat er op de achtergrond gebeud en hebben ontzettend grappige challenges. Duidelijk ging de wheelie show viral en trokken ze de aandacht van een stel zuur pruimen. Typische ASO actie. Wat Tietema doet genereerd meer voor de tour dat dat ze weg nemen,

Naar om te zien hoe alles om geld draait en zo erg dat ze bezuinigen op hun eigen portomonee.

R.G. 14 juli 2021 om 14:39

Hoe kan de ASO nu filmpjes van een andere partij blokkeren? Zeer bijzonder.

Headlines

Materiaalzone

Populair