Tour de France krijgt voorlopig groen licht van Franse regering

zaterdag 2 mei 2020 om 16:25
Tour de France krijgt voorlopig groen licht van Franse regering

foto: Cor Vos

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat in Frankrijk alle grote evenementen tot en met 1 september verboden zouden zijn, waardoor werd aangenomen dat ook de nieuwe startdatum van de Tour de France in gevaar zou komen. Zaterdag kwam echter goed nieuws: de Franse regering heeft groen licht voor Le Grand Départ gegeven, mits deze aan de gezondsheidsvoorwaarden voldoet. 

De ASO zou volgens bronnen van VeloNews vervolgens aan de deelnemende teams duidelijk hebben gemaakt dat zij op 29 augustus klaar moeten zijn om te koersen, als de Tour de France van start gaat in Nice.  Natuurlijk, veel hangt nog af van de komende maanden. Want hoe gaat het coronavirus zich gedragen? Maar het is in ieder geval goed nieuws voor alle renners en teams aan de start.

Samen met het nieuws dat diverse Europese landen vanaf 4 mei (Italië en Spanje) of 11 mei (Frankrijk) wielrenners weer toelaten om buiten te trainen en ook met de aankondiging van de nieuwe UCI-kalender voor de boeg, lijkt er weer licht aan de horizon te zijn.

Dit artikel delen:

38 Reacties

FDJ 2 mei 2020 om 16:53

Vive le Tour!

Agos-Vidalos 2 mei 2020 om 16:59

Frans erfgoed, maar wij hebben kaas!

Romāns Vainšteins 2 mei 2020 om 17:01

Dat lag in de lijn der verwachting.

Na scholen, werk, winkels en horeca is het ook tijd om de evenementen weer op de mensheid los te laten en een tour de France leent zich natuurlijk uitstekend om ook symbolisch aan te geven dat er een weg terug is naar het leven dat we hadden.

Fabian. 2 mei 2020 om 17:36

Bijzonder fijn nieuws!

Laten we wel de beklimmingen en start- en finish- plaatsen afsluiten voor publiek en maatregelen nemen m.b.t. de karavaan. Dan moet het helemaal goedkomen.

Cyclinglife 2 mei 2020 om 17:41

Parijs is nog ver

Lalsacien 2 mei 2020 om 22:14

Nice is nog verder….

ParijsIsNogVer 3 mei 2020 om 11:45

Hm?

jacques 2 mei 2020 om 17:49

Tour is ook veel groter dan gewoon een sport evenement, het is de trots van frankrijk. natuurlijk wordt daar een uitzondering voor gemaakt.

Veloburto 2 mei 2020 om 17:50

Ik vind voetnal zonder publiek niks, maar bij wielrennen heb ik er weinig last van als er geen publiek is.

FDJ 2 mei 2020 om 19:00

Dacht ik in het begin ook. Echter… Na maanden zonder sport weer eens lekker juichen voor een doelpunt of ergeren aan een tegenstander. Ik mis het wel. Zonder publiek maakt mij intussen niets meer uit.

Ajvenema 2 mei 2020 om 18:24

Er wordt toch SOWIESO niet meer gekoerst toch jongens? Hebben ze me verteld in de comments van eerdere artikelen…

ProfrondeZevenbergen 2 mei 2020 om 18:33

Ik snap het ook niet. De deskundigen op wf zullen er toch niet naast zitten?

Romāns Vainšteins 2 mei 2020 om 19:43

Ik had inderdaad een explosie verwacht op dit topic, wellicht houdt men het kruit droog voor een volgend artikel met ojeeondertoon.

FDJ 2 mei 2020 om 20:14

@Romans er zijn er natuurlijk eerst ook bij die hun speciale bronnen moeten raadplegen of het wel echt klopt.

Derierre de la course 2 mei 2020 om 20:45

Niet zo kinderachtig, als ik de reacties van de andere kant van het spectrum had moeten geloven waren we ondertussen reeds gefinisht in Parijs.

Romāns Vainšteins 2 mei 2020 om 21:36

Na al dat slechte nieuws en geuitstel mogen de voorvechters van koers in 2020 best even wat stoom afblazen.

jan jansen 2 mei 2020 om 19:20

Dit groene licht heeft totaal geen waarde. Het geeft alleen de goodwill aan van de regering maar dat was al bekend. Verder is het gewoon afwachten hoe het virus zich ontwikkelt en dat is bepalend voor het wel of niet doorgaan.

jacques 2 mei 2020 om 19:51

welke dingen onder gedoog beeid mogen doorgaan, en welke niet zijn helemaal gebasseerd op de keuzes van de beleidmakers. en die is niet altijd gebaseerd op harde feiten, eerder aan names en subjectieve keuzes. kijk maar hoe de verschillende landen denken over welke dingen los te laten. het enigste dat roet in het eten kan gooien is een tweede golf.

jan jansen 2 mei 2020 om 19:53

Misschien zeggen we wel hetzelfde

FDJ 2 mei 2020 om 20:40

Uiteraard heeft dat groene licht wel waarde. Evenementen waren tot 1 september verboden terwijl de Tour er binnen valt. Ze geven dus aan dat de Tour niet binnen de beperking valt.

Voor het versoepelen van regels… Ik denk dat we in Nederland teveel afhankelijk zijn van een vast groepje mensen die tot nu toe bijzonder weinig indruk heeft gemaakt. Als ik dan kijk naar Duitsland. Een leider die haar mening durft bij te stellen (ze zag eerst niet veel in mondkapjes etc, maar nu worden ze wel gebruikt) plus het verhaal over de R factor van Slagter gisteren bij op1. Heel sterk. Duitsland volgt die lijn nu wel. Nederland gokt nog steeds op het sprookje groepsimmuniteit. Dit is niet bewezen en link. Alle gewonnen terrein kun je nu met de opening van de scholen weer weg gaan geven. Dat constante vergelijken van Van Dissel toont weer zijn zwakte. Scandinavië dit en dat. Niet te vergelijken. Enige wat te vergelijken is voor ons is Nordrhein Westfalen. Ook 18 miljoen inwoners en redelijk dichtbevolkt.

Ik hoop dan ook dat Rutte meer telefoontjes met Merkel gaat voeren en dat Nederland het Duitse beleid gaat voeren en overnemen. Duitsland is voor onze economie enorm belangrijk en lijkt veel beter met de pandemie om te gaan. Daarnaast is de grens met Duitsland nog gewoon open en biedt dat veel meer mogelijkheden.

Derierre de la course 2 mei 2020 om 20:50

@FDJ ik dacht dat een leider die zijn of haar mening bijstelt een draaikont was ;)

Maar zonder gekheid, ben wel benieuwd hoe het beleid in NRW uitpakt. Zoals ik het begrijp zijn de vrijheden met mondkapjes net zo experimenteel als hier met de basisscholen straks.

Goed dat er in ieder geval serieuze plannen gemaakt worden nu, ook door overheden. E.e.a. zal uiteraard afhangen van de situatie tegen die tijd.

Romāns Vainšteins 2 mei 2020 om 20:54

Daarbij dient wel opgemerkt dat Duitsland iets anders categoriseert dan Nederland door ernstig zieken die Corona als laatste duwtje kregen niet als daardoor overleden telt. Zowel logisch als slim, je straalt controle uit en geniet veel speelruimte op het gebied van versoepelen. België zit helemaal aan de andere kant door ook alle niet overleden positiefgetesten met wel coronaverschijnselen erbij te tellen, in realiteit zullen er wat verschillen zijn maar een stuk dichter bij elkaar dan de cijfer sites aangeven.

Fred Postma 2 mei 2020 om 21:29

In Nederland zijn de cijfers ook veel slechter door de belachelijk lage ic capaciteit. Rekening houdend met de omvang vd bevolking hebben ze in Duitsland 5 keer zoveel capaciteit als hier. Nu nog steeds 12000 lege ic bedden daar.
Dan moet je in Nederland de ouderen wel adviseren dat de ic niet zo'n goed idee is ( lees geen plek) en dat je beter ipv alles uit de kast te halen, op een algemene afdeling of thuis kunt gaan sterven. Dan snap je ook dat Duitsland Nederlanders kan opnemen en bij 4 x zoveel infecties nauwelijks meer doden heeft dan wij.

En dat Nederland ook wegens hetzelfde gebrek aan ic capaciteit maar even alle sport eruit moet gooien tot 1 september. ( minder belangrijk dan al die doden natuurlijk, maar toch)
In Oostenrijk Zwitserland Polen Portugal Duitsland bv over een maand weer voetbal.

Maar ja dat verhaal hoor je niet bij op 1 en Jinek , want dat komt kennelijk niemand goed uit. Laten we vooral de illusie in stand houden dat we het allemaal zo geweldig doen hier !

FDJ 2 mei 2020 om 23:12

@Romans Nee, Duitsland maar onderscheid tussen Corona en Griep. Van beiden heerst(e) er een golf. Dat heeft het RKI zelf gezegd. Ik denk dat dit in NL net zo is. We hebben nog geen griepcijfer gezien. Blijft overeind dat ze een stuk meer testen en ondanks dat verhoudingsgewijs minder besmettingen hebben.

Persoonlijk is voor mij het openen van scholen een groter risico dan winkelen met mondkapjes. Ondanks die mondkapjes geldt gewoon de 1.5 meter en die geldt in de scholen in Duitsland waar slechts een enkele groep naar school gaat wel. Hier niet. Kortom ze pakken het voorzichtiger aan dan hier.

vincenzo 2 mei 2020 om 20:35

Ach ja, die drie dagen maken natuurlijk weinig uit. Dit is geen verrassing en had Prudhomme ook al van te voren afgesproken met de Franse regering.

Fred Postma 2 mei 2020 om 21:22

Het gaat sowieso de goede kant op met de Franse cijfers. Vandaag nog ong. 1000 nieuwe besmettingen tendens sterk naar beneden.
Bovendien is zuid Frankrijk waar de tour dit jaar gereden wordt ( hopelijk)
minder getroffen dan de bovenste helft

Fred Postma 2 mei 2020 om 22:48

Bovendien schijnt het nu toch weer de bedoeling te zijn dat groepsimmuniteit (60a 70 % )
onvermijdelijk is, dus waar maken we ons druk over? Gewoon ic capaciteit opvoeren. Mensen niet zonder minimale zorg laten, en maar weer gaan met die banaan .Fatalisme kan helpen. Que sera , sera.
Hoe eerder we het achter de rug hebben hoe beter.
De generatie de Spaanse griep moest ondergaan was ook niet alleen maar bezig met die griep ,maar probeerde weer op te bouwen na WO 1.
Als je blijft staren naar de autolichten wordt je zeker overreden.

FDJ 2 mei 2020 om 23:53

Wij zijn het enige land dat groepsimmuniteit nastreeft… Het verhaal over de Reproductiefactor gisteren moet je maar eens terugkijken bij Op1.

S. Morgenstern 3 mei 2020 om 00:26

Zweden zet daar mede op in. Nederland heeft het tot nu toe niet nagestreefd, daar zijn de maatregelen niet naar geweest.

Fred Postma 3 mei 2020 om 00:16

Niemand streeft het na maar experts over de hele wereld geven aan dat het onvermijdelijk is.

FDJ 3 mei 2020 om 00:35

Het draadje van Bert Slagter op Twitter lezen zou ik zeggen… Aanrader!

Arie den Blanken 3 mei 2020 om 09:42

De Tour maakt voor tweederde de levensvatbaarheid van het huidige businessmodel uit van de ploegen. De oorzaak daarvan is dat de Tour in juli wordt gereden. Alles heeft te maken met de kalender. Leg de Giro tussen half juli en half augustus en dan wordt de Ronde van Italië de allergrootste wedstrijd van de wereld.(citaat uit; https://sporza.be/nl/2020/04/29/aso-met-de-a-van-almachtig-noem-het-chantage-stel-je-voor-dat-je-ruzie-maakt~1588165995123/
Als mogelijk in het najaar de sport weer zou worden opgestart dan zou de aandacht voor de Tour in de media wel eens heel veel minder kunnen zijn omdat ook andere , veel telegeniekere sporttakken de voorkeur krijgen bij de grote massa. De uitgestelde Tour heeft als belangrijkste doel de bedrijfstak beroepswielrennen te doen overleven en ik vrees dat deze noodmaatregel niet afdoende zal zijn.
Daarom vraag ik me af hoe zinvol dat groen licht van de Franse regering is. Is de Tour het enige grote sportevenement in de wereld dat op dat moment wordt toegelaten zou ik zeggen door laten gaan. Maar als dat niet het geval is heb ik mijn twijfels.
Persoonlijk maakt het me niet uit. Ik heb met zoveel genoegen de Sporza-retro uitzendingen van de klassiekers gezien als dat ze wel zouden zijn doorgegaan. Nu kijk ik met veel plezier terug naar het WK-snooker van vorig jaar. Het herhalen van de wielerkoersen op Eurosport vind ik dan weer minder interessant omdat ze te kort geleden zijn. Ik hoop dat Sporza-retro en de NOS iets dergelijks doen tijdens de periode dat de Tour normaal gesproken zou hebben plaats gevonden. Bij voorkeur een Tour van minimaal 30 jaar geleden.

Lalsacien 3 mei 2020 om 09:49

“alles heeft te maken met de kalender”, zo simpel is het! Zet de ronde van België op dat moment en dan….

Glorious 3 mei 2020 om 10:27

We snakken er naar. Alvast 3 weken vrij genomen!

Jan Blokland 3 mei 2020 om 10:53

Of je nu al kunt zeggen dat de Tour door gaat. Het is nog maar begin mei, en alle versoepelingen moeten nog beginnen. Te beginnen met de scholen. Horeca, kappers, toeristen, etc.. moeten allemaal nog losgelaten worden. Gaat dat niet goed, kan je de Tour vergeten. Goed dat er een datum is, maar die was er al. Nu de Franse regering groen licht geeft wordt alles ineens anders. Nou, echt niet.

jan jansen 3 mei 2020 om 11:18

+1
Het lijkt wel of de meeste WFers dit niet willen zien.

jan jansen 3 mei 2020 om 11:42

De tour is te groot geworden. De sport staat al lang niet meer centraal, het gaat nu om de commerciële belangen.
Daarom zou het goed zijn als de tour dit jaar niet doorgaat om volgend jaar na reorganisatie/inkrimping weer de sportieve belangen centraal te stellen.

Dr op en dr over 3 mei 2020 om 12:44

Dit artikel had net zo goed de titel kunnen hebben “voorlopig nog niet”, als “voorlopig”.

Net even de originele uitspraken zitten lezen in de Franse kranten, en dan lees je het toch allemaal net wat anders als het hierboven staat. Er worden dus nog steeds de nodige voorwaarden gevraagd, waaraan op dit moment nog niet aan voldaan kan worden. En de vraag is of dit in de aankomende maanden wel zal lukken. Enkele voorwaarden zijn onder anderen dat er wedstrijden vooraf de Tour gereden zullen moeten worden, bijvoorbeeld een Dauphiné in de tweede week van Augustus. En dat hierbij in peloton gereden moet kunnen worden, iets wat nu nog niet mogelijk is en/of mag van de Franse wet, aangezien er bepaalde regels zijn die van toepassing op het afstand houden. Deze gelden voor de hele bevolking, en dus ook voor sporters. (Hier zal ook in de toekomst geen uitzondering op gemaakt worden.)

Mevrouw de minister geeft dan ook aan dat in een periode waarin er nog zoveel onzekerheid is over zoveel vragen, het onmogelijk is aan te geven of een evenement als de Tour doorgang kan hebben ja of nee.

Dus het komt er kortweg op neer dat we net zoveel zekerheid hebben als een maand geleden.

Desondanks vindt ik het wel positief dat ze toch proberen zoveel mogelijk wel al te plannen, en er alles aan doen om het toch mogelijk te maken. Hopelijk helpt het dat ze gisteren in Frankrijk de noodtoestand verlengt hebben t/m 24 juli ? Dat daardoor toch minder mensen buiten komen, en zo de besmettingscijfers en opnames nog verder naar beneden kunnen worden gedrukt.

Ik hoop het van harte want ik snak naar wat koers.

Le ministère avait déjà annoncé mardi que « le Tour de France n'[était] pas remis en cause, il n’y aura pas de grands rassemblements avant septembre mais le Tour débutant le 29 août, il peut y avoir des aménagements ». La ministre a ajouté sur l’antenne de France Info que « pour que le Tour de France ait lieu, il faut qu’un certain nombre de conditions aient lieu, qu’il puisse y avoir des épreuves préparatoires et qu’ils puissent rouler en peloton, pour l’instant, ce n’est pas le cas. La distanciation imposée au reste de la société s’impose aux coureurs également ».

Néanmoins, elle restait prudente sur le sujet : « Aujourd’hui, il y a toutes ces incertitudes à lever et qui tiennent à la progression de la pandémie dans la société. La doctrine actuelle n’impose ni son report, ni son annulation ni sa tenue. »
Sur le processus à venir, Roxana Maracineanu a ajouté : « Il faut que les coureurs puissent reprendre l’entraînement tout seuls, puis en groupe, puis pouvoir s’aligner sur des compétitions préparatoires pour le Tour de France. Je suis consciente que c’est essentiel pour la survie de beaucoup d’équipes professionnelles. » Pour le moment, un point d’interrogation subsiste sur la possibilité d’organiser des stages d’équipe durant cette période. La question de la possible tenue ou non du Critérium du Dauphiné, habituel prélude au Tour de France, et envisagé la deuxième semaine d’août – les dates de report n’avaient pas été officialisées – n’a pas non plus été éclairée.

Headlines

Materiaalzone

Populair