zaterdag 22 juli 2023 om 17:13

Tour 2023: Veerkrachtige Pogacar verslaat Gall en Vingegaard in fraaie Vogezenrit

Video Tadej Pogacar heeft de twintigste etappe van de Tour de France gewonnen. De Sloveen van UAE Emirates, die donderdag een inzinking kende in de etappe naar Chourchevel, was in de Vogezenrit naar Le Markstein de snelste van een elitegroepje. Felix Gall eindigde als tweede. Jonas Vingegaard, die zijn eindzege veiligstelde, werd derde.

De voorlaatste etappe van de Tour startte in Belfort. De rit van 133 kilometer bevatte liefst zes cols. Zo deden de renners eerst de Ballon d’Alsace (11,5 km aan 5,3%), de Col de la Croix de Moinats (5,2 km aan 7,1%), de Col de Grosse Pierre (3,2 km aan 7,2%) en de Col de la Schlucht (4,4 km aan 4,9%) aan. In de laatste dertig kilometer wachten dan twee beklimmingen van de eerste categorie: de Petit Ballon (9,2 km aan 8,2%) en de Col du Platzerwasel (7,1 km aan 8,3%).

Lotto Dstny vliegt erin
Bij Lotto Dstny hadden ze wel zin in deze lastige Vogezenrit. Vanuit het vertrek gingen Victor Campenaerts en Jasper De Buyst in de aanval. De twee sloegen een mooi gat en begonnen, ondanks controlerend werk van Lidl-Trek, met een voorsprong van ruim vijftig seconden aan de Ballon d’Alsace. Op die klim liet De Buyst zijn ploeggenoot al snel gaan, waardoor we met Campenaerts één koplopers overhielden. Daarachter werd het tempo echter opgevoerd.

foto: Cor Vos

Het leidde ertoe dat het uitdunnende peloton Campenaerts viereneenhalve kilometer voor de top weer inrekende. In de kilometers daarna nam Lidl-Trek het initiatief: Mattias Skjelmose en Mads Pedersen controleerden in dienst van bergtruidrager Giulio Ciccone. Felix Gall en Jonas Vingegaard, de nummers twee en drie van het bergklassement, zaten ook op de voorposten. Terwijl Ciccone de volle buit pakte (vijf punten), liet Gall zich wat wegdrukken en deed Vingegaard überhaupt geen moeite. Beiden vielen zo buiten de punten.

Valpartij Rodríguez
In de afdaling van de Ballon d’Alsace gebeurde meer dan tijdens de beklimming ervan. Zo gingen Sepp Kuss én Carlos Rodríguez, de nummer vier van het klassement, hard onderuit. De Spanjaard van INEOS Grenadiers hield meerdere schaafwonden over aan zijn val, ook in zijn gezicht. Hij werd opgewacht door enkele ploeggenoten, maar moest vol in de achtervolging. Vooraan was het namelijk koers. Een behoorlijk grote groep met onder meer Ciccone, Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe én Jonas Vingegaard had zich afgescheiden.

Voor de Col de la Croix de Moinats waren Kuss en Rodríguez weer teruggekeerd bij het peloton, waar Vingegaard zich samen met enkele andere renners in terug had laten zakken. Onder meer Van der Poel reed nog wel voorop. Al snel dunde de kopgroep echter verder uit, onder impuls van Mattias Skjelmose. Op de top, waar Ciccone opnieuw de meeste punten pakte, waren naast de Italiaan enkel Skjelmose, Tom Pidcock, Krists Neilands, Maxim Van Gils en Warren Barguil nog over.

Ciccone pakt de bergtrui, Pinot maakt het publiek gek
Op de top van de volgende beklimming, de Col de Grosse Pierre, hadden we nog steeds zes man over aan kop. Neilands had moeten passen, maar zijn plaats was overgenomen door Thibaut Pinot. De Fransman, die bezig is aan zijn laatste Tour de France en woonachtig is in de Vogezen, had met hulp van enkele ploeggenoten de oversteek weten te maken. Even later lukte Chris Harper, Kevin Vermaerke, Rigoberto Urán en Pinots ploeggenoot Valentin Madouas dat ook nog. De in totaal tien koplopers kregen echter niet veel meer dan een minuut, want UAE Emirates hield het tempo strak in het peloton.

Ciccone verzekerde zich van de bollen – foto: Cor Vos

Voor Ciccone maakte dat weinig uit. Een minuut voorsprong aan de voet van de niet al te lastige Col de la Schlucht was meer dan genoeg om als eerste boven te komen. Daarmee verzekerde de Italiaan zich van de eindzege in het bergklassement. Op de Petit Ballon zou hij niet meer als eerste bovenkomen, want Thibaut Pinot was al vroeg op deze beklimming gedemarreerd. De publiekslieveling reed, gedragen door het gejuich van zijn fans, snel weg bij zijn medevluchters. Op de top had hij meer dan twintig seconden op Tom Pidcock, Warren Barguil en Chris Harper, de eerste achtervolgers.

Pinot gegrepen, Pogacar valt aan
Richting de Col du Platzerwasel verloor Pinot iets van zijn pluimen en in de eerste kilometers van de klim nam het verval toe. Pidcock en Barguil kwamen een kleine vijf kilometer voor de top bij de publiekslieveling, waarna ook Felix Gall, Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar aansloten. Die laatste had vanuit het peloton een aanval geplaatst, maar wist de geletruidrager niet te lossen. Gall was even later teruggekeerd.

Gall was ook degene die versnelde, toen ze eenmaal bij de koplopers waren gekomen. Pinot, Barguil en Pidcock gingen er een voor een af. Toch waren Pinot en Barguil nog niet helemaal uitgespeeld. Ze konden hun karretje namelijk aanhaken bij Adam Yates (derde in het klassement) en Simon Yates (vijfde), die Pello Bilbao (zesde), Jai Hindley (zevende) en de gehavende Carlos Rodríguez (vierde) hadden achtergelaten. Een kilometer voor de top losten Barguil en Pinot echter definitief bij de tweelingbroers.

Sprinten met vijf
Yates en Yates hadden op de top van de Platzerwasel zo’n vijftien seconden achterstand tegenover Gall, Pogacar en Vingegaard. Het was op dat moment nog zo’n acht kilometer naar de finish in Le Markstein. Dat was genoeg om terug te keren aan het front: op vijf kilometer van het einde sloot het duo aan. Adam Yates nam vervolgens de kop.

Het werd een sprint met vijf. In die sprint ging Vingegaard vroeg aan, maar Pogacar reageerde alert en wist de geletruidrager al snel weer te passeren. De Sloveen sprintte vervolgens met overmacht naar de ritzege. Gall werd tweede, Vingegaard derde. Laatstgenoemde won dus niet de rit, maar stelde wel zijn eindzege veilig. Simon Yates werd vierde en steeg, ten koste van Rodríguez, naar de vierde plaats in het algemeen klassement.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
86 Reacties
Sorteer op:
22 juli 2023 17:18
Vingegaard wint terecht en met overmacht de Tour, maar wat laat hij zich hier kennen zeg.
Rij met Pogacar eerst iedereen eraf op de berg en kijk of je op het laatste gedeelte van de berg nog bij hem weg kan rijden om deze etappe te pakken.
Waar was hij nou bang voor, dat hij 7,5 minuut verliest? Daarom steeds achterom kijken?
22 juli 2023 17:15
Vingegaard laat zich wel kennen. Ben je zo sterk en dan rij je zo passief. Ok, met relaas van Mohoric van gisteren mag je misschien ook niet meer verwachten, maar je hoopt toch op een spetterend duel tussen de 2 tenoren.

Pogacar was er ook wel klaar mee. Als jij niet rijdt dan pak ik je wel in de sprint dacht die. En dat maakt zo vreemd. Vingegaar reed duidelijk voor overwinning maar dan ga je toch niet wachten op sprint maar doe je het toch bergop? Knucklehead zou Horner zeggen.
  22 juli 2023 17:19
  Hij reed juist niet voor de overwinning. Vond het best dat Pogi won, maar dan moet hij er zelf maar voor rijden.
  22 juli 2023 17:22
  Ik zag hem anders aardig sprinten tot de meet.
  22 juli 2023 17:26
  Touroverwinning is het enige dat telde voor Vingegaard, zo is hij en is niet erg. Meer dan verdiende winnaar en team.
  22 juli 2023 17:42
  Vingegaard is een heer, die weet dat hij de Tour volgend jaar weer zal winnen.

  "Heers en verdeel"

  Pogi blij, de fans vol "Pogi hoop" blij, de televisie blij.... Wat wil een mens nog meer ?

  Pinot z'n moment, Ciccone z'n bollen.... ♥  Veni vidi Vingegaard heeft de Tour 24 al binnen, of hij moet hem Roglic gunnen.
  22 juli 2023 18:15
  inderdaad opmerkelijk, of misschien ook niet. Hij eindigde zoals hij begon, een beetje luizig en dat voor iemand die zo snoeihard een tijdrit af kan raffelen!
22 juli 2023 17:18
Mooie rit maar vond Vingegaard beetje laf en dom rijden op de laatste col.
22 juli 2023 17:19
Pfoeh, plaatsvervangende schaamte toch wel. Wat een wanvertoning van Vingegaard. Klap er gewoon overheen als Pogi stopt met trappen, dan loop je maar op een counter. Je hebt 7m30 en meer voorsprong in het AK, waar ben je bang voor?

Anyway, Tour-zege in de pocket. Vanavond maar even een goede nekmassage pakken vanwege het veelvuldige omkijken.
  22 juli 2023 17:23
  Zou niet de eerste keer zijn dat iemand nog 8 minuten neemt door een scherpe aanval op 6 kilometer van de finish.
  22 juli 2023 17:28
  Je moet durven verliezen om te kunnen winnen. Is die van Cruijf toevallig?
  22 juli 2023 18:28
  Dit is nou exact waarom écht niemand het warm of koud krijgt van Vingegaard, behalve in Denemarken en bij de TJV-fans dan. Wat een "lelijke" coureur...bah.
  22 juli 2023 19:00
  @eddie jij bent wel een beetje zwart wit volgens mij. Wat is er nou mooier dan tegengestelde renners qua koersen?
22 juli 2023 17:22
Goed uitgespeeld door UAE, mooie rit, maar de finale deed pijn aan de ogen. Vingegaard had het geel veel meer in de verf kunnen zetten door gewoon door te rijden met Pogacar, had een fraai slot kunnen zijn van deze Tour. Wat had Vingegaard te verliezen? Nee, erg jammer, een schijterd noemden we dat vroeger op straat. Wel genoten van het eerbetoon aan Pinot op de Petit Ballon, Gall een mooie aanwinst in het peloton.
22 juli 2023 17:30
Ik vind het toch spijtig dat Vingegaard niet meerijdt of zelf probeert de rit te winnen. Het blijft op deze manier een vrij kleurloze renner. Juist door vandaag te koersen voor winst of door in rit 2 een gaatje te dichten voor Wout, win je de harten van de volgers en krijgt zo'n Tourzege nog meer glans. Jammer dat zowel hij als de ploegleiders in de wagen dit niet zien of dat het ze simpelweg niet interesseert. Een meer dan terechte Tourwinnaar maar een chou-chou zal het nooit worden op deze manier.
22 juli 2023 17:39
Ik vond dat Pinot een knappe koers reed vandaag. Ik heb gisteravond ook zitten zuipen maar ben de hele dag al te beroerd geweest om de bank af te komen. Chapeau!
22 juli 2023 18:15
Ik hoop dat alle ploegen die nog niks hebben morgen met dezelfde strijdlust aan de etappe beginnen als vandaag. En niet zomaar samen met Philipsen naar de streep fietsen.

Types als Welshford, Coquard, maar zelfs Groenewegen zijn tot nu toe kansloos geweest tegen Philipsen. En zelfs iemand als Pedersen heeft misschien wel veel meer kans in een chaotische etappe die gereden wordt als een klassieker, dan in een pure massasprint.

Vandaag was in ieder geval reclame voor de wielersport, van begin tot eind.
22 juli 2023 17:21
Blijft een fenomenale sprinter die Pogacar.
22 juli 2023 17:18
Nou ja, fenomenaal. Was leuk, dat wel ja.
  22 juli 2023 17:58
  Ze hebben er ondertussen ‘fraai’ van gemaakt…
22 juli 2023 17:19
Wat Vingegaard hier aan het doen was weet ik echt niet. Ze moeten bij Jumbo die gast echt wat meer vertrouwen in eigen kunnen aanpraten. Op de Joux Plane en Mont Blanc had al moeten counteren en durfde hij niet, maar goed toen was het nog close. Vandaag was er geen enkel risico en nog doet hij het niet.
  22 juli 2023 17:54
  Je wint met ruim 7 minuten de tour en dan krijg je het nog voor elkaar om zijn tactiek te bekritiseren, ongelofelijk.
22 juli 2023 17:23
Enige dat fenomenaal was waren de supporters voor Pinot. Laatste beklimming was bagger, mn van Vingegaard, die niets hoefde maar vooral niet wilde, en zich in welk scenario dan ook zich kansloos voelde tegen Pogacar
22 juli 2023 17:34
Een beetje een vreemd tactisch schouwspel op het laatst, maar Pogacar toont inderdaad veerkracht, met de nadruk op kracht. Erg knap.

Verder genoten van Pinot en het vele publiek. Ik ga hem missen. Jaaaren geleden zoals je dat als 12-. 13-, 14- jarige (?) besloten dat ik fan zou worden en ben zowel heel vaak als nooit teleurgesteld. De schoonheid zit vaak in de route en niet per se in de overwinningen.

Guillaume Martin pakt de Zubeldia-award. Ik vond het een prachttour.
  22 juli 2023 17:50
  Op de valreep mag de Zubeldia-award uitgereikt worden
22 juli 2023 17:45
Pogacar die één keer aanzet en daarna niet meer overneemt. Vingegaard die niet met Pogacar wilde rijden en een enkele kopbeurt bij Gall voor zijn rekening nam. Hij vond het volgens mij best als de mannen van de ontsnapping voorop zouden blijven.
Pinot met een mooie move maar helaas net niet sterk genoeg en te weinig ruimte gekregen van de klassementsrenners. Strijdend ten onder. 2019 had zijn Tour moeten zijn.
Prachtige rit eigenlijk tot de ontsnapping werd bijgehaald, daarna was het Gall die wat mij betreft het best voor de dag kwam.
22 juli 2023 17:55
Fantastische TdF, helaas deze laatste bergetappe een anti-climax. Vingegaard dacht mogelijk dat 7 seconden voorsprong had. ? Mooi voor Kelderman dat hij eindelijk eens ongeschonden Parijs haalt.
  22 juli 2023 17:57
  Oei, we zijn er nog niet :) We hebben nog een rit te gaan tot parijs! Fingers crossed!
22 juli 2023 17:18
Volgens mij vindt Vingegaard het allemaal prima dat alle camera's nu zo naar Pogi toe stormen en gunt ie m deze winst ergens ook wel. Hij heeft de tour ruim gewonnen en daar ging het hem om.
22 juli 2023 17:19
Leuk voor Pogacar dat hij alsnog een rit wint. Ik heb wel wat verbaasd naar beide mannen gekeken op de laatste klim. Volgens mij had Vingegaard deze rit kunnen pakken als hij voluit had aangevallen. Zijn nervositeit snapte ik niet zo. Overigens lukt het mij om dit te typen zonder dat ik allerlei verwensingen over hem schrijf, zoals dat in de chat gebeurde. Wat laten veel "wielerliefhebbers" zich dan kennen zeg. Je kunt je ook ergens over verbazen, of zelfs ergens aan ergeren, zonder meteen woorden als laf, lapswans, wanvertoning, misselijk o.i.d. te gebruiken. Ik heb groot respect voor deze Tourwinnaar die met meer dan 7 (!!) minuten voorsprong wint. En vandaag heb ik me wat verbaasd over zijn manier van koersen. Meer niet.
  22 juli 2023 17:24
  Los van de benamingen, vandaag was exact 1 van de redenen waarom veel mensen Pogacar een leukere renner vinden dan Vingegaard. Koersen om te winnen, niet koersen om niet te verliezen.
  22 juli 2023 17:26
  Je kunt de fe-no-me-na-le Tourzege toch prima los zien van deze finale? Een laffe wanvertoning mag best een laffe wanvertoning genoemd worden, net zo goed als een fenomenale Tourzege een fenomenale Tourzege genoemd mag worden.
  22 juli 2023 17:28
  Ik vind de woorden "laffe wanvertoning" niet passend voor de renners die ons 3 weken lang het mooiste hebben voorgeschoteld. Wel makkelijk tikken vanaf de bank, met je hand in de bioscoopbroek. Maar dat is slechts mijn bescheiden mening.
  22 juli 2023 17:30
  Precies, het kan allebei. Ik heb niets dan lof voor Vingegaard en zal geen negatieve verwensingen etc doen. Maar, zeggen dat hij vandaag misselijk reed moet gewoon kunnen. Dat mag gewoon gezegd worden, zonder dat de man meteen een puntje puntje dit en dat is.
  22 juli 2023 17:31
  Beste Vevie, begrijp me niet verkeerd. Jij mag alles zeggen. Ik heb daar alleen een mening over.
  22 juli 2023 17:32
  weet niet of het een wanvertoning is, maar 10 keer omkijken in de laatste 50 meter van een col terwijl je 7 minuten voorstaat op 5 kilometer van de finish, is op zijn minst een absurde vertoning
  22 juli 2023 17:33
  @Mister Nice Guy: Pogacar koerste ook niet meer na die ene demarrage.
  22 juli 2023 17:35
  Die mening mag je hebben, maar daar heb ik en velen hier dan weer een mening over. Dat het een fantastische renner is die deze Tour dubbel en dwars verdiend wint staat vast. Zoals gezegd, niets dan lof. Een fantastische renner die deze GT verdiend wint, kan echter ook, net als vandaag, in een etappe vrij misselijk en hoofdbrekend koersen. Het kan allebei, zonder dat het meteen een mindere renner is, etc. Zijn rijden vandaag was echter gewoon onbegrijpelijk.
  22 juli 2023 17:42
  Dat constante omkijken in de laatste honderden meters van de Platzerwasel met al dat volk had hem nog een val kunnen kosten.
  Gewoon erg jammer dat ie niet overneemt of zelf demarreert en deze Tour een apotheose met de twee absolute tenoren bezorgt. Gelukkig wilde Gall nog even voor ideale ploegmaat spelen.
  Verder natuurlijk een absoluut oververdiende Tourzege, en sterke bewoordingen dan "jammer" zijn wat mij betreft niet aan de orde.
  22 juli 2023 19:25
  Gelukkig dat er nog mensen zijn die wat genuanceerd kunnen reageren zonder allerlei denigrerende kwalificaties rond te strooien. De beide kemphanen waren een beetje om elkaar aan het draaien en dat was zeker jammer. Vond het ook een beetje gemaakt die blijdschap van Pogacar met zijn rit overwinning, het was duidelijk dat Vinnegaard geen enkele moeite had om bij te blijven dus ja dan heb je een extra etappe maar ik denk toch niet dat dat de bittere pil echt zal vergulden. Het was leuker geweest als ze er een echte strijd van hadden gemaakt maar het mocht niet zo zijn. Ook dat is sport, niet de fans bepalen de koers maar de renners. En uiteindelijk vermoed ik dat het Vinnegaard allemaal worst zal zijn, hij heeft waar hij voor kwam en is met een fikse voorsprong de beste en daarvoor hoeft ie niet de populairste te zijn maar moet ie het hardst kunnen fietsen.
22 juli 2023 17:23
Pogi vanavond lekker aan alcohol
22 juli 2023 17:52
Beste Nederlander in algemeen klassement plek opgeschoven!!!
22 juli 2023 17:59
Toch een beetje vreemde man die Vingegaard, evengoed Proficiat!
22 juli 2023 17:19
Sneu voor Carlos, reed fantastisch, maar de val nekt hem. Hele knappe prestatie van de Benjamin van de Tour. Pogacar heel sterk, wat een doorzettingsvermogen!
  22 juli 2023 17:23
  Hij nekt met zijn val vooral Kuss.
  22 juli 2023 18:26
  Heel zuur inderdaad, afgelopen Vuelta ook al 2 plaatsen verloren door een val in de laatste bergetappe.
22 juli 2023 17:34
Misschien reed Vingegaard met ploegenklassement in zijn achterhoofd? Ik zeg maar iets, probeer het ook te snappen.

Kelderman heel sterke beurt vandaag!
  22 juli 2023 18:16
  Het ploegenklassement was toch een reden te meer om met 2 door te rijden en Adam niet te laten terugkeren.
22 juli 2023 19:23
Het zou best kunnen dat de redenen die kijkers of supporters menen waar te nemen bij renners niet hun eigen redenen zijn. Ik zou eerst willen weten wat Vingegaard c.s. bezielde voordat ik daar iets over vind.
22 juli 2023 17:24
Tour binnen voor Jumbo plus het ploegenklassement! Top tour, extreem genoten.
22 juli 2023 17:42
Mooie overwinning van Pogacar.

Overigens vind ik Vingegaard heel irritant en arrogant. Dat constant achteruit kijken en niet overnemen terwijl je 7 min voorstaat op de laatste berg van de laatste dag.

Sure je hebt geel en je wilt geen risiko nemen. Maar waarom ga je dan sprinten voor de etappe??

Reacties zijn gesloten.