Tour 2022: Wout van Aert wint in Calais na krachtexploot Jumbo-Visma

dinsdag 5 juli 2022 om 17:31
Tour 2022: Wout van Aert wint in Calais na krachtexploot Jumbo-Visma

foto: Cor Vos

Wout van Aert heeft de vierde etappe van de Tour de France gewonnen. Na drie tweede plaatsen in de Deense etappes, schoot de geletruidrager van Jumbo-Visma raak in de eerste rit op Franse grond. Nadat zijn ploeg op de laatste klim alles uit elkaar had gereden, reed hij solo naar de zege in Calais.

Na drie dagen Denemarken en een rustdag, ging de Tour verder in het noordwesten van Frankrijk met de vierde rit tussen Duinkerke en Calais. De startplaats is natuurlijk bekend van de jaarlijkse Vierdaagse van Duinkerke, gewonnen door Philippe Gilbert – vandaag 40 jaar oud geworden. Van daaruit ging de route eerst naar het charmante stadje Cassel, voor het eerste klimmetje van de dag. Daarna volgden nog vier klimmetjes op weg naar de Opaalkust. Via de Côte du Cap Blanc-Nez op tien kilometer van de streep kwam de rit uiteindelijk aan in Calais.

De etappe begon met een moment ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij in een winkelcentrum in Kopenhagen. Bij die aanslag zondag kwamen meerdere mensen om het leven. Na het eerbetoon werd het peloton om kwart over een op gang gebracht, op dezelfde boulevard waar Jeroen Blijlevens in 1995 naar zijn eerste etappezege in de Tour sprintte. In de neutralisatie kwam Owain Doull ten val, maar de snelle Brit van EF Education-EasyPost zat snel weer op de fiets.

Bolletjestrui Cort opnieuw in de aanval
Anthony Perez van Cofidis was de eerste aanvaller van de dag en de Fransman kreeg bolletjestrui Magnus Cort (EF Education-EasyPost) achter zich aan. Het peloton gaf zijn zegen aan het koppel, dat op de eerste klim van de dag, de Côte de Cassel na 30,7 kilometer, al zes minuten voorsprong had gepakt. Daar kwam Cort als eerste boven, waarmee de Deen zich mathematisch verzekerde van weer een nieuwe bergtrui aan het eind van de dag. In de afdaling versnelde Quick-Step Alpha Vinyl plots en de Belgische ploeg leek het peloton te willen breken.

foto: Cor Vos

Het werk van Quick-Step Alpha Vinyl en ook INEOS Grenadiers had effect, want het peloton brak in drieën. Onder anderen Mathieu van der Poel, Guillaume Martin en Thibaut Pinot raakten daarbij achterop. Na een korte achtervolging konden de geloste renners snel weer terugkeren, maar de toon was gezet. Door de versnelling in het peloton, was de voorsprong van Perez en Cort in een klap teruggelopen tot onder de vier minuten. Toen de rust was teruggekeerd, konden de vluchters weer uitlopen.

Na 63,2 kilometer kwam Perez als eerste voorbij aan de tussensprint, vóór Cort. Het was wachten welke renners in het peloton de punten zouden opstrijken. Christophe Laporte trok de sprint aan voor Wout van Aert, maar de drager van de gele trui kon niet voorkomen dat Fabio Jakobsen zijn voorwiel net iets eerder over de streep drukte. Achter hen haalde Michael Mørkøv nog wat punten weg voor de neus van Peter Sagan en Caleb Ewan. Zo liep Jakobsen weer wat in, in de strijd om de groene trui.

Cort wordt geen strobreed in de weg gelegd in de bergsprints
Cort mocht ook op de tweede klim, de Côte de Remilly-Wirquin, het enige bergpunt pakken van zijn medevluchter Perez. Ook op de derde en vierde klim, de Côte de Nielles-lès-Bléquin en de Côte de Harlettes, werd de Deen geen strobreed in de weg gelegd. Het peloton was ondertussen gaan versnellen, waardoor de voorsprong van de twee koplopers langzaam maar zeker begon terug te lopen. Met name Alpecin-Deceuninck, Lotto Soudal en Trek-Segafredo, de ploegen van Jasper Philipsen, Caleb Ewan en Mads Pedersen, waren actief in de achtervolging.

foto: Cor Vos

Cort kwam na 123 kilometer ook als eerste boven op op de vijfde klim, de Côte du Ventus. Niet veel later vond de Deen het welletjes en loste hij bij Perez, die alleen verder ging. De Fransman had op dat moment nog anderhalve minuut voorsprong op het grote pak, dat zich klaarmaakte voor de laatste veertig kilometer. Op de licht glooiende wegen terug richting de kust begon de nervositeit toe te nemen. Bij het bereiken van Cap Gris-Nez begon overgebleven koploper Perez als eerste aan de laatste 25 kilometer langs Het Kanaal naar Calais.

Perez’ voorsprong was op dat moment nog maar een halve minuut. Op twaalf kilometer van de streep trok INEOS Grenadiers plots hard door. Jumbo-Visma nam op de laatste klim van de dag, de Côte du Cap Blanc-Nez, de aanval van de Britse formatie over. Nathan Van Hooydonck en Tiesj Benoot leidden de versnelling van de Nederlandse ploeg in en uiteindelijk werd daarmee Wout van Aert gelanceerd. De geletruidrager pakte het enig overgebleven bergpunt en ging solo verder. Achter hem lag het peloton volledig uit elkaar.

Van Aert rijdt gewonnen race
Van Aert gaf zijn voorsprong in de laatste tien kilometer niet meer uit handen en stelde na 171 kilometer de overwinning veilig. Na drie tweede plaatsen in de Deense ritten, pakte de Belg de volle buit in de eerste rit op Franse grond. Het was zijn zesde zege van het seizoen op de weg na Omloop Het Nieuwsblad, een etappezege in Parijs-Nice, de E3 Saxo Bank Classic en twee ritten in het Critérium du Dauphiné. Jasper Philipsen sprintte naar de tweede plaats, Christophe Laporte eindigde derde. Alexander Kristoff en Peter Sagan maakten de top vijf compleet.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

203 Reacties

Achtervolger 5 juli 2022 om 17:46

Fantastische overwinning van van Aert

0
Achtervolger 5 juli 2022 om 17:48

Verder zelden iemand zo uitgebreid zijn tweede plaats zien vieren :D

0
de adelaar 5 juli 2022 om 17:51

Die was ook tijdloos

0
Maenhout 5 juli 2022 om 18:47

Het peloton reed zó hard dat Jasper zich niet kon voorstellen dat er nog iemand vooruit reed.

0
de adelaar 5 juli 2022 om 17:48

Wat zal pogi denken: ik denk laat ze maar…. Sparen sparen sparen

0
Romāns Vainšteins 5 juli 2022 om 18:09

Al zijn tegenstanders spaarden, spaarden, spaarden net zo goed als hem.

En als deze Wout morgen weer loco gaat en iets van 3:00 op hem pakt gaat er echt wel een stemmetje in zijn achterhoofd drammen dat die gast niet normaal is en al eerder bewees goed te kunnen klimmen.

0
xistnc 5 juli 2022 om 18:35

Dat zal hij vast gedacht hebben, nadat hij eerst een flink stressmoment kende. Ze hadden voor hem zo maar met 12-15 man weg kunnen zijn.

0
Marlin 5 juli 2022 om 20:25

Klopt, maar Van Aert speelt in een andere categorie. Die van de rittenkaper en de groene trui.

0
Mandarijn 5 juli 2022 om 17:49

Ik vind het eigenlijk wel hilarisch dat niemand vraagtekens zet bij de prestaties van Jumbo-Visma, maar als Pogi eens iets doet of een andere ploeg, zijn er meteen vraagtekens. Hopelijk maakt Pogi ze af in de bergen.

0
bartp25 5 juli 2022 om 17:51

Jankbeer, wout van aert laat zijn klasse al jaren zien. En zelfde als in Parijs Nice, als je TJV met hun kanonnen hier de ruimte geeft dan weet je dat dit kan gebeuren.

0
zietemgaan 5 juli 2022 om 17:52

maar waarom toch … ik begrijp die negativiteit echt niet, de zon schijnt! het is zomervakantie en we hebben een megaknappe prestatie gezien, waarom zo zuur!

0
TheBigShow 5 juli 2022 om 18:04

Moet je mee oppassen op wielerflits met dit soort uitspraken

0
Guushovd 5 juli 2022 om 18:23

Oké, zet je vraagteken dan. Waarom heb jij reden aan iets te twijfelen? In plaats van te zeggen dat anderen dat moeten doen.

En je mag hopen dat Pogacar Jumbo kapot rijdt deze tour, maar dat laat 2 dingen zien:

1. Je wilt blijkbaar dat er iets mis is met Jumbo of je bent tegen ze. Je goed recht, maar niet echt objectief.
2. Waarom heb je dan geen vraagtekens bij Pogacar, als iemand buitenaards presteert is hij het?

0
Romāns Vainšteins 5 juli 2022 om 18:28

Ik vind het op mijn beurt hilarisch hoe er een hele zwik rookvuurlovers over Bahrein heenbuitelde en met trillende vingertjes aan het wijzen was terwijl het er alle schijn (foto’s van buisjes publiceren? Pfffff) van heeft dat het gewoon een ‘Régardez-nous’je’ was van één of ander hip antidope team.

Zo ook heb ik geen vraagtekens bij dit hypergefocusde Jumbo bomvol tot de nok toe met ketonen afgeladen topcoureurs.

0
Marlin 5 juli 2022 om 20:29

Omdat de (sub)toppers en luitenanten bij Jumbo dat al jaren zijn. En nog beter worden, op Roglic na. Bij Bahrein kunnen/konden wel degelijk grote vraagtekens geplaatst worden bij de evolutie op korte termijn van vooral Colbrelli, ook van Mohoric en eventjes Padun. Laat staan over de afwisselend topprestaties en zwakke periodes van Teuns.

0
Fifty 5 juli 2022 om 20:31

foto’s van dopingjagers waren echt onprofessioneel en suggestief want bewezen niks.
Dan hadden ze toch met de bloedzakken gestickerd “Blacky” en “Kwispelke” moeten komen.

Als je op prestaties afgaat ben je idd altijd inconsistent want dan kan je die net zo goed naast je favoriete winnaar zetten. Of die nu al 16 jaar top is of niet. Punt van doping is over die “menselijke” limiet te gaan.

0
Maarten_85 5 juli 2022 om 21:17

@Marlin: Een afwisseling van topprestaties en zwakke periodes is toch de normaalste zaak van de wereld?

Los daarvan: heel dat gedoe rond Bahrain mag nu toch eens ophouden, tenzij het eindelijk concrete resultaten oplevert. Eerst horen we er een vol jaar niks over en met de start van de Tour zijn ze daar plots opnieuw? Serieus? Dit lijkt meer op platvloers pestgedrag dan op een oprecht dopingonderzoek. De aanleiding is bovendien op zijn zachtst gezegd bedenkelijk. Als er nu eens een klokkenluider binnen de ploeg was, of zelfs maar sterke geruchten binnen het peloton. Maar nu hebben we het over, inderdaad, een 'team' bestaande uit een hacker en iemand met een te grote mond en een veel te groot bereik in de Franse sociale media, iemand die wellicht al ongeveer iedere niet-Franse ploeg van allerlei onguurs heeft beschuldigd. Dat soort criticasters kan de wielersport eerlijk gezegd missen als kiespijn, laat staan als de politie er ook nog eens op gaat springen en na een jaar blijkbaar nog steeds niks heeft kunnen bewijzen. Ik trek mijn woorden in als ze in de loop van de komende weken wel nog met iets concreets naar buiten kunnen komen, maar steek er dan in hemelsnaam wat haast achter. Voorlopig valt de publieke backlash nog mee – misschien is het een zegen dat we de eerste drie dagen de vriendelijke Denen hebben gehad – maar ik houd mijn hart vast voor het veel minder tolerante Franse publiek.

Ik heb persoonlijk niks met die ploeg, niet positief, niet negatief, maar ik vind het bijzonder zuur voor de renners en de staf. De Tour zou voor elk van hen één van de hoogtepunten van het seizoen moeten zijn, maar in de plaats daarvan krijgen ze dit. Laat ons hopen dat het bij een onaangenaam en nerveus moment vroeg in de ochtend blijft, maar zoals ik al zei, vrees ik dat dat nog maar het begin is. Mocht het terecht blijken te zijn, tot daar aan toe dan. Maar voorlopig is er niets bewezen en moeten wij als wielerliefhebbers het respect hebben om van hun onschuld uit te gaan.

0
kelderbelg 6 juli 2022 om 00:29

Manderijn

Hopen dat Pogi JV afmaakt in de bergen, omdat WF'ers niet consequent zijn in het hebben van vraagtekens. Dat vind ik best een rare kronkel. Als vanaf vandaag iedereen op WF vraagtekens gaat zetten bij de presentaties van JV, gaat Manderijn hopen op een tourwinst voor Roglic of Vingegaard? Just asking for a friend.

0
Pedalo 5 juli 2022 om 17:52

Super van Wout en Jumbo. Wat betreft sympathie zullen ze er slecht vanaf komen vandaag. Als gele trui niemand van de ploeg mee laten rijden en op het laatst zo tekeer gaan. Hoop niet dat ze hier een keer voor teruggepakt worden.

0
YogiBear 5 juli 2022 om 18:00

Niemand mee laten rijden? Je hebt zeker niet gekeken?

0
josemanuelfuente 5 juli 2022 om 17:55

Zou Wuyts zijn orgasme overleefd hebben …..

0
Pietspeed 5 juli 2022 om 19:52

Heeft nog steeds niet verschoond. Dient alsnog leeftijdsdiscriminatieclaim in bij Sporza.

0
djerkson 5 juli 2022 om 20:19

Weinig kans, hij bleef wellicht haperen bij ‘Van Aert Wint’ of ‘Ram bam bam’

0
doeme80 5 juli 2022 om 17:57

Lang leve Nederlandstaligië

0
Rens Van den Burg 5 juli 2022 om 17:57

arme philipsen hahaha

0
Comments 5 juli 2022 om 17:57

Leve belgie. Jammer dat hij voor n Hollands huis werkt. Hij schijnt daar wel gelukkiger te zijn.

0
lo squalo dello Stretto 5 juli 2022 om 18:00

Stel je voor dat Bahrein zo’n explosie uitvoert. Het forum zou ontploffen

0
djerkson 5 juli 2022 om 18:02

JV is nog niet verdacht (geweest), Bahrein wel. Als JV wel in opspraak was gekomen, zou het forum hier nu ook wel ontploffen, toch?

0
lo squalo dello Stretto 5 juli 2022 om 18:04

Inderdaad, over de ketonen van JV is nog weinig verteld

0
TheBigShow 5 juli 2022 om 18:06

Bahrain werd ook al aan de schandpaal genageld voor al deze heisa hoor, maar soit. Evenals UAE en Pogacar

0
djerkson 5 juli 2022 om 18:07

Met de voetnoot dat ketonen zijn toegelaten en JV niet de enige ploeg is die ‘gebruikt’.

0
poeskescherens 5 juli 2022 om 18:24

@squalo,
je hebt gelijk, daarom ook dat diabetici zo enorm hard fietsen ;)

0
Pietspeed 5 juli 2022 om 19:54

Vanavond inval in Hotel van TJV door Europol :-)

0
Silent Hill 5 juli 2022 om 18:02

In de rand: Thomas steeds omkijken of Dani mee kon. Tipje van de hierarchie gelicht.

0
bartp25 5 juli 2022 om 18:22

mwah achterom kijken betekent bij de kopmannen meestal dat je op lossen staat, Vingegaard keek ook achterom vlak voordat hij loste.

0
Bontempi1962 5 juli 2022 om 18:02

Lachen met Philipsen

0
lo squalo dello Stretto 5 juli 2022 om 18:04

Vooral lachen met Dylan en Fabio

0
Pietspeed 5 juli 2022 om 19:55

Wat Sagan niet lukte bij Wout lukt Philipsen bij Sagan wel.

0
oostrijck 5 juli 2022 om 18:04

Dit waren Van Aert en Jumbo Visma op hun best. Er stond simpelweg geen maat op hem. Betere publiciteit is er niet voor de ploeg. Vingegaard was goed en Van Hooydonck, Laporte en met name Benoot indrukwekkend.

0
Jacob Lohof 5 juli 2022 om 18:33

Van Hooydonck irritant!!!, Maar ja moeten natuurlijk allemaal meegaan in de Jumbo evangelie

0
xistnc 5 juli 2022 om 18:37

Irritant? Want?

0
Fifty 5 juli 2022 om 20:35

duwtje aan SJaak Bouwer

0
xistnc 5 juli 2022 om 21:46

Sjaak Bauer dacht dat bij nog bij Patlev reed, zeker?

0
kelderbelg 6 juli 2022 om 00:38

Jacob,

Hou daar eens mee op, ik moet constant de frustratie van m’n telefoonscherm vegen.

0
Kopinkas 5 juli 2022 om 18:05

Eentje om in te kaderen. Punch op z’n Gilberts op de verjaardag van Gilbert zelf. Dan een tijdrit op z’n Cancellara’s.
Of gewoon: een Van Aert combiticket.

Van der poel (verslagen op zijn terrein) en Ewan de tegenvaller van de dag. Van een sprinter die de Poggio opgeraakt en wint op Hatta Dam mag en moet je meer verwachten.

0
williams 5 juli 2022 om 18:06

Als nu iedereen tegen Philipsen zwijgt heeft hij toch ook zijn tourrit gewonnen.

0
Dikke Vrouw 5 juli 2022 om 18:10

Ha ha ja zoals in die film

0
Dikke Vrouw 5 juli 2022 om 18:09

Sjonge jonge woutie !! Koning wout ! Wat een nummer ongezien dit. En morgen maar vol voor zn tweede gaan !
Vraag me wel af waar matje was ? Verder hard gelache om philipsen , jemig!

0
Reutemeteut 5 juli 2022 om 18:10

Mathieu gaat morgen het hele peloton op minuten rijden.

0
djerkson 5 juli 2022 om 18:25

Als Mathieu de benen heeft, zal het morgen wel kriebelen na al die Van Aert-mania.

0
Olly 5 juli 2022 om 18:09

Wat een beest die Wout. Gratza.

O O Jasper Philipsen, al zou je dit express gedaan hebben dan zou ik nog steeds net zoveel lol gehad hebben. Dit is niet om uit te lachen, maar gewoon voor mij het idee wat je hebt als je collega’s vervolgens tegen je zeggen “gefeliciteerd met je tweede plek” :-)

0
kleomantre 5 juli 2022 om 18:12

Commerciele jongen die Wout, beetje Red Bull promoten en waarschijnlijk een goed verkoopbare NFT bij elkaar gefietst. Zag er wat sullig uit bij de krachtexplosie eerder.

0
Romāns Vainšteins 5 juli 2022 om 18:58

ach ja, dat zal hij er inderdaad mee bedoeld hebben ja.

Dat vergeten we dan maar, het was een toffe zege verder

0
xistnc 5 juli 2022 om 21:46

Is niet uitgesloten.

0
chasse patat 5 juli 2022 om 18:15

Wout deed het vandaag op z’n Mathieu’s. Binnenkort mag Mathieu het weer eens op z’n Wout’s proberen.

0
Bozar 5 juli 2022 om 18:18

Laatste keer dat iemand zoiets gelijkaardig in het geel deed (voor zover ik me kan herinneren) was Cancellara in 2007. Maar dat was in de laatste kilometer. Dit was mooier, spectaculairder, en vooral nog straffer.

0
Baukema Tomoulin 6 juli 2022 om 09:27

Ik vond Allaphillipe 2019 hoe hij Teunissen uit het geel reed hier ook wel op lijken. Dat was sowieso Allaphillipe’s wonder tour

0
GRINTAsince72 5 juli 2022 om 18:23

onwaarschijnlijk straf nummer! Wout for president.

0
Marik 5 juli 2022 om 18:26

Dit is wel één van de meest straffe nummertjes die Wout ooit heeft afgeleverd. Wat een macht! Als je in de Tour in je eentje het hele peloton in z’n hemd zet dan ben je gewoon magistraal.

0
Alfred Issendorf 5 juli 2022 om 18:30

Tja, ik heb ook genoten van de prestaties van van Aert, zowel vandaag als de dagen ervoor. Maar het peloton reageerde wel erg apathisch. Philipsen was klaarblijkelijk niet de enige die niet door had dat Wout er nog voor reed.

0
djerkson 5 juli 2022 om 19:41

Het peloton reageerde niet apathisch, het was gewoon van niet beter kunnen na een mokerslag, van hergroeperen, van de schade opmeten en van afstopwerk van JV.

0
xistnc 5 juli 2022 om 21:47

Het peloton dat in gruzelementen lag, voordat weer enigszins sprake was van een peloton, dat peloton bedoel je?

0
jv88 5 juli 2022 om 18:29

Geweldige overwinning! Prachtig voor Wout en Jumbo. Ik denk wel dat Roglic schrikken is. Vingegaard jammergenoeg net niet mee. Na dat gaatje was wachten geen optie.

Ook Yates sterk. Gokte in die ploeg eigenlijk op Thomas!

0
tramontana 5 juli 2022 om 18:30

Dit is… -om teveel redenen om ze op te noemen- een uitzonderlijk mooi nummer. Say no more.

0
poeskescherens 5 juli 2022 om 18:32

Voor de NOS wel een excuses van Fabio voor de sterke bewoordingen van gisteren, best wel sterk.

0
Maarten_85 5 juli 2022 om 21:00

Inderdaad. Toch iemand die in staat is om zich te excuseren.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone