Tour 2022: Vingegaard stelt Tourzege veilig in laatste tijdrit, ploegmaat Van Aert pakt dagzege

zaterdag 23 juli 2022 om 17:49
Tour 2022: Vingegaard stelt Tourzege veilig in laatste tijdrit, ploegmaat Van Aert pakt dagzege

foto: Cor Vos

Jonas Vingegaard zal morgen in Parijs zonder ongelukken worden gekroond tot eindwinnaar van de Tour de France 2022. De Deen had in de afsluitende tijdrit niets meer te vrezen van Tadej Pogačar en eindigde als tweede in de tijdrit, achter zijn ploegmaat Wout van Aert. Het is voor Jumbo-Visma alweer de zesde ritoverwinning in deze Tour.

De klassementsrenners hebben genoeg kansen gehad om elkaar tijdverlies aan te smeren, maar op de voorlaatste dag was er nog een uitgelezen mogelijkheid om verschillen te maken in de individuele tijdrit van Lacapelle-Marival naar Rocamadour. Het was de tweede van deze ronde, na de dertien kilometer lange openingstijdrit in Kopenhagen. Met de veertig kilometer die tussen Lacapelle-Marival en Rocamadour op het programma stonden, kwam het totaal aantal tijdritkilometers deze Tour op 53. De renners kregen een golvende tijdrit voorgeschoteld, met twee pittige klimmetjes in de laatste vijf kilometer.

De chrono was in drie gedeeltes op te delen. Het eerste deel verliep in noordwestelijke richting naar het eerste meetpunt in Aynac, na 10,6 kilometer. Vervolgens draaide de golvende route naar het westen en daarbij passeerden de renners Gramat, waar na ongeveer 22 kilometer het tweede tussenpunt was gelegen. Na 32,6 kilometer volgde er nog een derde en laatste meetpunt, in Couzou. Rode lantaarn Caleb Ewan – de sprinter van Lotto Soudal – mocht als eerste het parcours op om een eindtijd neer te zetten. De Australiër is echter geen tijdritspecialist en zou – met een tijd van 56.49 minuut – dan ook geen rol van betekenis spelen.

Mikkel Bjerg ziet af op weg naar Rocamadour – foto: Cor Vos

Bjerg zet eerste richttijd neer, Ganna kan nóg harder 
Mikkel Bjerg, de drievoudige beloftenwereldkampioen tegen de klok, wist daarentegen wel een uitstekende tijdrit af te werken en was aan de finish goed voor de eerste échte richttijd. De Deen van UAE Emirates tekende voor een eindtijd van 50.22 minuut, goed voor een gemiddelde snelheid van 48,5 kilometer per uur en een plek in de hot seat. Vervolgens was het wachten op de volgende tijdritspecialisten, met Filippo Ganna als de meest in het oog springende naam. De regerende wereldkampioen tegen de klok, uiteraard een van de grote favorieten voor de dagzege, rolde al relatief vroeg van het startpodium in Lacapelle-Marival.

En de Italiaanse tempobeul kwam goed uit de startblokken, want aan het eerste tussenpunt bleek Ganna al veertien seconden sneller dan Bjerg. Yves Lampaert verging het minder goed. De winnaar van de openingstijdrit in Kopenhagen kwam er vandaag niet aan te pas, liet het in de finale opzichtig lopen en moest bijna vijf minuten toegeven op Bjerg. Ganna kachelde ondertussen vrolijk verder, vergrootte zijn voorsprong aan het tweede tussenpunt en zette de klok stil na 48.41 minuut, goed voor een gemiddelde van 50,1 km/h over 40,7 kilometer. Ganna bleek maar liefst 1.41 minuut sneller dan Bjerg, die zijn plek in de hot seat moest afstaan aan de wereldkampioen.

Ganna op weg naar een zeer snelle tijd – foto: Cor Vos

Ganna was echter nog niet zegezeker: er moesten nog meerdere tijdritkanonnen in actie komen. Mattia Cattaneo was de eerste in een lange rij. De Italiaanse krachtpatser van Quick-Step Alpha Vinyl hield lange tijd redelijk gelijke tred, maar verloor in de slotfase toch wat van zijn pluimen en was aan de streep alsnog 43 seconden langzamer dan Ganna. Ook erkende hardrijders als Stefan Bissegger (de Zwitser kreeg af te rekenen met pech), Jan Tratnik en Fred Wright (na een razendsnel begin) beten hun tanden stuk op de zeer scherpe tijd van Ganna, net als Benjamin Thomas, Nils Politt en Maximilian Schachmann.

Mollema met een snelle start, Van Aert vliegt over het parcours
Met Stefan Küng en Wout van Aert moesten de – op papier misschien wel – grootste uitdagers van Ganna nog komen. Al snel bleek het gevaar niet uit Zwitserse hoek te komen: Küng moest aan het eerste meetpunt al enkele seconden toegeven op zijn Italiaanse rivaal en dit zette zich door aan tussenpunt twee en drie. Waar Küng voornamelijk tegen zichzelf vocht, bleek Bauke Mollema intussen bezig aan een (opnieuw) zeer sterke tijdrit. Wat heet, de Nederlandse kampioen noteerde de snelste tussentijd na 10,6 kilometer en was maar liefst negen seconden sneller dan Ganna. Het ‘groene monster’ moest echter nog voorbijkomen.

En Van Aert bleek nog niet door zijn krachten heen na een zeer veeleisende en succesvolle Tour. Hij klokte na 10,6 kilometer een tijd van 12.09 minuut en was daarmee 4 seconden sneller dan Bauke Mollema. Het verschil met Filippo Ganna was al ruim 13 seconden. De groenetruidrager was ook niet van plan om nog stil te vallen: Van Aert wist het verschil met Ganna aan tussenpunt twee uit te diepen tot 25 seconden, Mollema volgde al op 29 tellen. Dat ook Van Aert zijn benen begon te voelen, bleek wel in het tweede deel van de tijdrit. Ganna wist zelfs één seconde goed te maken op Van Aert, maar die laatste had nog altijd een mooie marge.

Van Aert zet een kanontijd neer in Rocamadour – foto: Cor Vos

Van Aert blaast Ganna weg, maar is nog niet binnen 
Na de binnenkomst van Mollema, die een knappe tweede tijd neerzette op veertig tellen van Ganna, was het wachten op de binnenkomst van Van Aert. Laatstgenoemde deed er nog een schepje bovenop in de laatste pakweg tien kilometer, zette in Rocamadour 47.59 minuut op de borden en wist zo de tijd van Ganna (48.41 minuut) te verpulveren. Van Aert mocht met andere woorden dromen van zijn derde dagzege, maar het was zeker nog niet binnen voor de Belgische alleskunner. Met Geraint Thomas, Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard, de nummers een, twee en drie van het klassement, stonden er nog drie kanonnen aan het vertrek.

En dat bleek ook wel bij het eerste tussenpunt, want Thomas bleek slechts één tel langzamer dan Van Aert. Pogačar, vorig jaar nog winnaar van de eerste lange tijdrit in de Tour, deed nóg beter en was één seconde sneller dan de groene man. En Vingegaard? De Deen had een geruststellende marge op Pogačar in het algemeen klassement, maar was blijkbaar ook gebrand op een derde ritoverwinning. De geletruidrager vloog werkelijk over het parcours en was met 12.01 liefst 7 seconden rapper dan Pogačar en 8 seconden sneller dan Van Aert. Was Vingegaard op weg om de puntjes op de i te zetten?

Vingegaard duikt onder de tijd van Van Aert, Thomas blijft in de buurt
Aan het tweede tussenpunt lag Vingegaard nog altijd in pole position om de tijdrit te winnen. Waar Pogačar overduidelijk stilviel, wist Vingegaard zijn marge op ploegmaat Van Aert vast te houden. Met 24.21 was de Deen aan het tweede tussenpunt nog steeds 7 seconden sneller dan Van Aert. Geraint Thomas volgde op 13 seconden en Tadej Pogačar op 20 seconden. De Sloveen was inmiddels wel uitgeschakeld voor de dagzege, in tegenstelling tot Vingegaard en Thomas. De meeste ogen waren gericht op de strijd tussen de twee ploeggenoten van Jumbo-Visma, maar ook de ervaren Brit was nog niet uitgeschakeld.

Jonas Vingegaard reed ook een ijzersterke tijdrit – foto: Cor Vos

Sterker, Thomas kwam in het derde deel weer wat opzetten en bleek aan het laatste tussenpunt maar een kleine vier seconden langzamer dan Van Aert. Die laatste moest toch nog even vrezen voor zijn plek in de hot seat, maar Thomas viel stil in de laatste kilometers en kwam uiteindelijk nog op een halve minuut binnen. Niet veel later was het de beurt aan Pogačar om te finishen: de Sloveen moest ook zijn meerdere erkennen in Van Aert, maar wist zichzelf nog voor Thomas te nestelen in de daguitslag. Vervolgens ging alle aandacht uit naar Vingegaard, die in de laatste meters al opzichtig kon genieten van zijn (aanstaande) Tourzege.

De Deen drong in de laatste honderden meters niet meer aan. Van Aert pakte zijn derde ritzege, Vingegaard eindigde als tweede in de daguitslag en zal morgen als tweede Deen de Tour de France winnen. Bjarne Riis was in 1996 de eerste Deense eindwinnaar van de Ronde van Frankrijk. Pogačar en Thomas vergezellen Vingegaard straks op het eindpodium. David Gaudu en Aleksandr Vlasov – die nog twee plekken wist goed te maken – vervolledigen de top-5.

Vingegaard kan het nauwelijks geloven – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

126 Reacties

BoemBoemWvA 23 juli 2022 om 17:50

6 etappes en 7 keer tweede… echt bizar.

bartp25 23 juli 2022 om 18:02

3 keer derde niet vergeten

Pietspeed 23 juli 2022 om 18:44

Inderdaad bizar.

chasse patat 23 juli 2022 om 17:54

Mooie tijdrit! Bauke verdient een ticket naar Wollongong.

vanSpringel 23 juli 2022 om 18:01

1 0 0 % w a a r. ! .

Guushovd 23 juli 2022 om 18:01

Ik weet niet goed wat ik er mee moet. Hij was klassementsrijder, dat was mooi. Hij werd rittenkaper, dat was mooi. En nu gaat hij voor top tien plaatsen in tijdritten?

Ik weet dat, dat niet het plan was. Maar doe mij alsjeblieft een van de twee eerdere versies van Bauke.

Dikke Vrouw 23 juli 2022 om 17:55

Bam 1 en 2 voor jumbo !! Nummer 6 is binnen ! Ook lekker dan jonas tijd pak op pogiboy nog mentale tikje er boven op

de adelaar 23 juli 2022 om 17:56

Dit zei alles! TJV heeft en de beste ploeg en de beste ronder renner en de beste tijdrijder en de beste allround renner! Hulde

Romano1800 23 juli 2022 om 17:57

Zo morgenvroeg vlug naar de jumbo boodschappen doen. Schijnt als je daar je supplementen haalt dat je veel beter presteert dan de rest een inmens verschil . Kan ik misschien toch nog op me 29e profvoetballer worden.

Ik snap de euforie maar er heeft geen Nederlander gewonnen hoor .ja Nederlandse ploeg maar geen enkel Nederlands speerpunt . Snap de emotie niet.

Ik heb echt oprechte vraagtekens als je 6 etappes wint 7x 2e wordt ja dan ben je gewoon veel en veel beter dan de rest van alle ploegen .

Ben benieuwd hoe er over 10 jaar wordt gekeken naar dit tijdperk

Sean Rimy 23 juli 2022 om 18:01

Verknal toch de sfeer niet zo. In de hele wereld weet men dat een Nederlandse ploeg de Tour domineerde. Als je daar als Nederlander niets trots op bent, is dat vooral jouw probleem.

Sean Rimy 23 juli 2022 om 18:03

Een Nederlandse ploeg mét een Nederlandse ploegleiding bovendien. Dat enkel Kruijswijk een Nederlandse renner is die meedoet, maakt toch minder uit?

Dutch Smartie 23 juli 2022 om 18:03

Kijk naar de wattages jongen, totaal andere tijd nu. De druiven zijn zuur met deze totale dominantie van de Jumbo’s. De best geleide ploeg van het peleton, heerlijk.
Sterkte!

BoemBoemWvA 23 juli 2022 om 18:04

Als ze met alleen Nederlanders waren gestart hadden ze max 1 etappe en 0 keer in de buurt van een trui. Wat een volksfeest was dat geweest!

klootje kriekeljon 23 juli 2022 om 18:04

Denk dat deze Tour wel bewijst dat NL echt niet warm loopt voor buitenlanders in NLse dienst. Welke gekte?

de adelaar 23 juli 2022 om 18:05

romano1800 : helaas heb jij de pot zure bommen opgegeten…. Knap hoor

Deel Koeper 23 juli 2022 om 18:06

@Sean Remy

Het zou kunnen, maar ik vermoed dat het toch niet de eerste associatie is. Bij de zege van Hindley dacht ook niet iedereen "Mijn god, wat een indrukwekkend Duits succes is me dat daar in die Giro!" Denk dat het de meesten worst zal wezen uit welk land een ploeg komt.

Sjonge Jonge 23 juli 2022 om 18:07

Met een beetje geluk is de azijn in de aanbieding bij de Jumbo

Guushovd 23 juli 2022 om 18:08

Ik heb niks tegen vragen, kritiek of zelfs verdenkingen. Maar ik wil wel een andere onderbouwing dan, ‘die mannen rijden zo goed, dat moet wel doping (ofzo) zijn’. Dus, als je die hebt hoor ik het graag, maar anders ben je gewoon vervelend bezig.

Er is altijd iemand de beste, er is altijd een ploeg die het beter voor elkaar heeft, dus er is altijd een mogelijkheid om te zeggen. Die gast(en) is/zijn zo goed, dus ik beschuldig ze ergens van.

Een vervelende manier om naar de wereld te kijken. Maar, nogmaals, als je echt iets hebt?

TheBigShow 23 juli 2022 om 18:08

Haha mensen toch. Deze reacties zijn mild vergeleken met wat Pogacar hier over zich heen kreeg. Zelfs de jumbo ploeg deed vrolijk mee.

Maar owee als iemand wat over Jumbo zegt…

Pogacar zou ook nooit zo goed mogen tijdrijden, want zo licht…. Wat doet Vingegaard dan? Nee Vingegaard is gewoon een toptalent. Het is allemaal zo dubbel

Sean Rimy 23 juli 2022 om 18:09

@klootje

Juich dan bv. vooral niet voor Ajax als Antony of Tadic scoort. Het moet ook wel zuur zijn dat Dessers Feyenoord naar de finale van de Conference League trapte.

Zolang een team betere buitenlanders opstelt, wat boeit je dat dan joch?

Lalsacien 23 juli 2022 om 18:10

@Romano je mag best vraagtekens zetten maar doe dat in het juiste topic.

Kunst Kameraad 23 juli 2022 om 18:11

Romano heeft gewoon gelijk,

gaat niet mee in de Arie kanarie manie

voor wat valt hier ook te juichen?

winnaar heeft 0% charisma

nummer 2 trouwens ook en de rest,

maar blij worden van jumbo is als vrijwillig naar pony park Slagharen gaan

was wel mooi parcours verder de tijdrit

Sean Rimy 23 juli 2022 om 18:12

@Deelkoeper

Jumbo komt hier als ploeg heel sterk uit hoor. En zelfs bij Hindley in de Giro was ikzelf lyrisch over het huidige seizoen van BORA. Dus wat mij betreft viel dat wel op.

Guushovd 23 juli 2022 om 18:16

@Kunst Kameraad
Ik denk dat Romano echt super blij is met jouw ondersteuning. Je argumenten zijn echt extreem sterk. Echt niet normaal.

Kunst Kameraad 23 juli 2022 om 18:16

de taboe neemt toe
mensen zijn niet in staat ergens van te genieten en tegelijkertijd het verdachte aspect waar te nemen, is het dan zo belangrijk voor jullie?
om de illusie te koesteren ergens onderdeel van te zijn?
van een supermarkt keten?
wat een geestelijke armoede,

bigshow gaf al eerder aan hoe tegenstrijdig de mensen hier zijn

YurdiGaga 23 juli 2022 om 18:19

Azijn is uitverkocht bij Jumbo in Nederland

Deel Koeper 23 juli 2022 om 18:20
Quote:
Maar ik wil wel een andere onderbouwing dan, ‘die mannen rijden zo goed, dat moet wel doping (ofzo) zijn’. Dus, als je die hebt hoor ik het graag, maar anders ben je gewoon vervelend bezig.

Wat voor onderbouwing zou dat dan zijn? Elke vorm van onderbouwing gaat sowieso een variatie zijn van "ze zijn te goed, want X en Y". Ik gok dat niemand hier een positieve test weet boven te halen, dus denk dat alle argumenten altijd makkelijk worden weggewuifd als niet te bewijzen vermoedens.

Kunst Kameraad 23 juli 2022 om 18:20

@Guushovd

niet zo kinderachtig doen Guus,
je begrijpt best wat er gaande is en dat de argumenten out in the open zichtbaar zijn, als je dit niet ziet ben je op zijn minst naïef en op zijn meest niet in het bezit van een belangeloze blik.

wil verder je dag niet verpesten
succes met het achter de feiten aan lopen

Murcia 23 juli 2022 om 18:21

Veel zure druiven bij de usual suspects, die bewijzen hoe diep de frustratie zit tegenover Jumbo Visma. Het grappigst zijn de mensen met de username wissels elke paar weken. Get a life!

Kunst Kameraad 23 juli 2022 om 18:22

wat is er trouwens mis met azijn?
natuur azijn zuivert goed en is betaalbaar

Guushovd 23 juli 2022 om 18:23

Hahaha, Kunst Kameraad, ik ben kinderachtig, hahaha, zelden zo hard gelachen. Met je puberale quasi filosofische gedichtjes.

Dit is de laatste reactie die je van me krijgt, want ik ken de online types zoals jij.

kleomantre 23 juli 2022 om 18:23

Volgend jaar op bestelling een Europol eens een bezoekje laten brengen. Kijken of JV daarna ook nog zo hard rijdt. Bahrein alvast niet.

GUY MALFAIT 23 juli 2022 om 18:25

“Ik snap de euforie maar er heeft geen Nederlander gewonnen hoor .ja Nederlandse ploeg maar geen enkel Nederlands speerpunt . Snap de emotie niet.”

Vind ik ook beetje bizar. Een Quickstep overwinning zie je toch ook niet als een “Belgische” overwinning.

Kunst Kameraad 23 juli 2022 om 18:25

@ Murcia, het grappigst en voorspelbaarst ben jij Murcia
met ook nog eens een naam van een van de meest foute steden op aarde, maar dat terzijde.
over het leven gesproken ik hoef sinds mijn 25ste nooit meer te werken, heb permanent vakantie, en verblijf of in het bos of aan zee,
denk dat jij er wat krampachtiger bij zit ouwe beunhaas

vevie 23 juli 2022 om 18:26

Ik snap de heisa niet. Je kunt niet verbaasd zijn dat mensen sceptisch zijn als er een ploeg 6 etappes (misschien morgen 7) wint en de rest zijn wil oplegt. Ik vind dat mensen best kritisch mogen zijn en dat ook mogen uiten. Zolang dat op een ‘normale’ manier gebeurt, dan prima.

Kunst Kameraad 23 juli 2022 om 18:30

@ Guushovd
je gemaakte lach doet niemand goed
en wat meer bestaans begrip zou je sieren
grappig dat je me kent, als dat echt zo was had je allang een boek van me gekocht
dat je beperkte geest wat verruimd zou hebben.
kan al tijd nog, geef je wel korting om dat je zo diep in de waan zit.

Brabander 23 juli 2022 om 18:33

Foute steden??? Zijn die er ook al?

Murcia 23 juli 2022 om 18:40

Sokpoppen die hier de indruk wekken dat ze miljonair zijn, het is echt geestig, Hun plotselinge verschijnen met dan exact dezelfde type posts als hun voorgangers is natuurlijk al een waardevolle aanwijzing maar nog meer dan dat is de relatief korte aanloop naar reacties waarbij ze uit de bocht vliegen. Gezien de 8 posts van Kunst Kameraad en zijn curve zie ik eerder een naamsverandering komen dan een inval bij dat verschrikkelijke TJV maar wie weet LOL

Alfons Haavers 23 juli 2022 om 18:41

Chersonissos?

Sjonge Jonge 23 juli 2022 om 18:43

“over het leven gesproken ik hoef sinds mijn 25ste nooit meer te werken, heb permanent vakantie, en verblijf of in het bos of aan zee,”

Wat een kulargument in deze ‘discussie’, totaal nutteloze informatie.

Pietspeed 23 juli 2022 om 18:46

De reclame jongens en meisjes hebben altijd gelijk. The never ending story.

Pietspeed 23 juli 2022 om 18:54

Misschien wel zelfde laken en pak als indertijd the US Postal train. What’s new under the sun? Vooralsnog is de waan van de dag. The positive vibes sky high.

Guushovd 23 juli 2022 om 19:28

@Pietspeed. Altijd sterk. Een paar Engelstalige staccato oneliners, een verwijzing naar US Postal en hop hop hohee, je hebt laten zien hoe kritisch weldenkend je bent.

Maar, ben je dat, of vind je het gewoon leuk om dingen in twijfel te trekken zonder goede reden? Op basis van de feiten is het duidelijk. Er is geen informatie die wijst op foute praktijken.

Ga je gang, maar echt kritisch denken vereist meer. Dit is onderbuik gevoel. En dat betekent niet dat het niet waar kan zijn. Maar als mijn onderbuik gevoel zegt dat er een krokodil onder mijn bed ligt kan dat ook waar zijn.

Chippen 23 juli 2022 om 19:57

elke ploeg uit het verleden, die dergelijke mate van superioriteit vertoonde in een grote ronde, liep wel tegen één of andere lamp

geen bewijs, maar als precedent reden genoeg om vraagtekens te rechtvaardigen, dat heeft de sport aan zichzelf te danken. na té veel teleurstellingen heeft het voordeel van de twijfel in deze eigenlijk ook geen waarde meer.

xistnc 23 juli 2022 om 20:09

Mooi, dan kunnen we dus gewoon die lamp afwachten. En als die uitblijft, horen we je dan ook?

Chippen 23 juli 2022 om 20:30

nee, dan hoor je me niet

ik heb geen mening over jumbo of ik stoor me in ieder geval niet aan hun prestaties. ik stel dat er genoeg redenen te vinden zijn om het in twijfel te trekken en dat de zure cynici voldoende recht van spreken hebben

als je het niet eens bent met die figuren, dan ga je in discussie of je negeert ze, ik vind niet dat de azijnpissers moeten zwijgen omdat het anders voor sommigen te moeilijk wordt om in de knusse roes van de onschuldige euforie te blijven

ik vind dat eigenlijk flauw van de hevige fans. je helden hebben gewonnen, je sportieve dromen zijn waar geworden, je hebt het hele avontuur meegemaakt, het was een prachtig verhaal. neem dat triviaal geneuzel in de marge er dan gewoon bij.

Guushovd 23 juli 2022 om 20:40

FF, jullie zijn vermoeiend. Geef nu eens 1 andere reden om te twijfelen over de prestaties dan: die jongens rijden hard.

Doe verder jullie ding, maar als je altijd als iemand hard rijdt denkt dat er iets mis is (en er rijdt altijd iemand hard, dus er is altijd iets mis).

Dan zit je vast in je eigen vooronderstellingen (is dat een woord?). En dat mag en doe je ding, maar waarom kijk je dan nog, waar ben je dan naar op zoek?

jv88 24 juli 2022 om 02:01

Dat jij de euforie niet snapt wil toch niet zeggen dat andere die niet kunnen hebben. Kap gewoon met dat gejank omdat het niet jouw favoriete is! Calimero’s

jv88 24 juli 2022 om 02:05

Wauw veel trieste gasten hier, zeker tijdens de Tour. Maar Kunst kameraad jij bent wel de grootste kneus van allemaal. Nooit meer werken en je boeken. Je kunt niet eens schrijven en niet werken geloof ik best. Je zal wel zo’n uitkering trekker zijn.

Wheely 23 juli 2022 om 17:57

Geweldige tijdrit net als de hele Tour, de top 6 ook gewoon de beste 6 renners in de Tour, heerlijk. :)

Wheely 23 juli 2022 om 18:01

Ik bedoel de top 3 natuurlijk. Wel credits voor Bauke, nette tijdrit.

Dutch Smartie 23 juli 2022 om 18:05

Vond die top 6 wel leuk.

Arnoud Mather 23 juli 2022 om 19:02

Top 4 bedoel je denk? Ganna en Bauke een top dag, maar niet direct een top Tour

Guushovd 23 juli 2022 om 17:58

Ik heb altijd naar tijdritten gekeken omdat ik het een mooi concept vind, maar meestal was het zeer matig om te kijken. Deze tijdrit was echt mooi.

vevie 23 juli 2022 om 17:58

Sterk gereden van The Iceman. Wel echt knap dat hij deze bijna kon winnen, gewoon. WVA weer supersterk, wat een machine. Ongelooflijk. 6 etappes gewonnen. Niet normaal.

Maar wat hebben ze hard gereden zeg: WVA, Vingego, Pogacar en Thomas. Gruwelijk hard.

Mooie afsluiting van de leukste Tour qua AK sinds jaren. Eigenlijk sinds Contador en Schleck tijd. Hopelijk nog jaren zulke strijd tussen dit soort mannen. En dan maakt het op zich niet uit wie wint, want wie wint doet het zwaarbevochten.

Respect ook voor The Terminator deze ronde. Wat een strijder. Die zint volgend jaar op wraak en is wat mij betreft dan weer de topfavoriet.

Voor nu respect voor Vingego. De Tour gewonnen! En, gewonnen van een absolute toprenner als The Terminator. Dat is echt geen misselijke prestatie.

En wat Jumbo hier doet is top wel verbazingwekkend. Zo dominant gereden. De rest eigenlijk naar huis gereden. Vanaf plek 4 hebben ze al meer dan 10 minuten aan de broek. Wat een pak slaag. Niet normaal. De nummer vier op 13 minuten. De nummer 5 op 16. Vanaf plek 7 hebben ze al 19 minuten achterstand! 19!

Apemantus 23 juli 2022 om 18:05

Jonas liet lopen en gunde Wout de rit. Logisch ook, aangezien Wout onbaatzuchtig berenwerk verzet heeft. Prima team zo.

Apemantus 23 juli 2022 om 18:08

Wout geeft het nu ook toe dat Jonas hem de rit liet, zonder het echt uit te spreken in het flash interview. Zeer emotionele Wout. Mooi om te zien.

Sean Rimy 23 juli 2022 om 18:15

Heb je gezien met hoeveel risico Jonas daalde en bijna op zijn bek lag? Daarna reed hij wat voorzichtiger om Tour winst niet meer weg te geven. Maar als je denkt dat hij de zege wou schenken aan Wout, dan ben je wel helemaal van het padje. Vandaar dat hij zo hard naar beneden donderde ;)

Kelder is de Man 23 juli 2022 om 18:22

Hij liet het zeker lopen, maar denk niet dat hij eronder door was gedoken. En Sean.. kijk de laatste 300 meter nog even.

Apemantus 23 juli 2022 om 18:29

Kijk even het flash interview met Wout terug, en wat hij daar tussen neus en lippen door zegt.

Apemantus 23 juli 2022 om 18:57

Wat natuurlijk ook boekdelen spreekt, is dat Wout bij de finishlijn staat en hij Jonas kusjes toeblaast als deze de meet passeert, bij wijze van een dankjewel.

djerkson 23 juli 2022 om 19:05

Het is tijd om wakker te worden, Apemantus. Voor zijn bijna val zat Vingego al boven de tijd van VA. Niemand heeft een laatste snellere deel gereden dan VA, zie achterstanden Pogiboy en Thomas. Conclusie: zelfs zonder zijn bijna slipper had Vingego hier niet gewonnen.

Apemantus 23 juli 2022 om 19:37

Niemand heeft een snellere tijd in het laatste deel gereden omdat Jonas het bewust liet lopen voor Van Aert. En het kan ook zomaar dat dit vanuit de wagen aan Jonas is gevraagd. Heb je het handgebaar van Wout gezien toen hij in de hotseat zat, en Jonas nog aan het rijden was? In de wagen kunnen ze ook de live uitzending zien. Jonas had na drie weken koers duidelijk nog de sterkste benen van allemaal. Maar ik ga jou gewoon gelijk geven want anders gaat deze discussie weer veel te lang duren. Schijnbaar heel moeilijk om toe te geven dat het een chic gebaar van Jonas was. Wout zelf had daar overigens minder moeite mee.

Guushovd 23 juli 2022 om 19:51

Eens, hij liet het lopen en we zullen nooit weten of hij het had kunnen redden. Wat mij betreft hebben ze mooi teamwork laten zien.

Maarten_85 23 juli 2022 om 20:27

@Apemantus Als WvA die handbeweging maakt, is dat om zijn ploegmaat (speels) aan te manen rustiger aan te doen. M.a.w.: Vinnie deed níét rustig aan! Da's toch de evidentie zelve? Heb je gezien hoe hard Vinnie daar ging? Vergelijk dat eens met WvA's passage op diezelfde stroken. Een beetje later dreigde WvA onbedoeld nog gelijk te krijgen, toen de Deen bijna op zijn donder ging.

Wat anderen zeggen, klopt. WvA had sneller dan wie ook het laatste kwart afgewerkt. Vinnie had nog maar een goede seconde over bij het laatste tussenpunt. Hij ging dus niet langzamer rijden om zijn ploegmaat te laten winnen, want dan ga je niet als een dolleman de helling af vliegen met de bedoeling om het bergop wat rustiger te doen. Da's de omgekeerde wereld. Het was een wanhoopspoging om toch nog de ritzege te behalen, maar WvA was gewoon te sterk.

Ja, Vinnie bolde de laatste 150 à 200 m uit. Nou ja, uitbollen: niet helemaal, ik schat dat hij daar 10 km/u langzamer ging rijden. Hij zal daar misschien vijf secondjes laten liggen hebben, maximum tien (gunstig berekend). Maar het was voor de neutrale commentatoren toen al een halve kilometer duidelijk dat hij nooit meer aan de tijd van WvA kon geraken. Hij kon daarmee natuurlijk wel nog mensen als jij en WvA in de waan laten dat hij de overwinning had weggeschonken, maar da's een ander verhaal. Hij had dat voor mijn part beter niet gedaan, want daardoor hebben we er alleen maar een zinloze non-discussie bij gekregen waar het na andermaal een fantastisch en superspannend schouwspel over andere dingen zou moeten gaan. (Ik vind het overigens nog wel een minder vervelend thema dan de dopingdiscussie hierboven, ook al is die legitiem.)

Apemantus 23 juli 2022 om 20:57

Je hebt gelijk tijger.

kleomantre 23 juli 2022 om 22:15

Maarten 85 er niet bij stilgestaan dat JV misschien even de binnenkomst van Thomas en Pogacar heeft afgewacht. Met name zo’n Pogacar zou wellicht nog daar omhoog kunnen vlammen. Toen het zeker was dat dat er niet inzat is het tempo er definitief uitgegaan. Of het was om Wout te laten winnen of om minder pijn te lijden geen idee.

Het enige dat me wel verbaasde was waarom Vingegaard met die missie om een dijk van een tijdrit te rijden er op uit is gestuurd. Is het om niet te verslappen, wil je gewoon strijden zoals het hoort in een wedstrijd of wil je iets te graag een punt maken. Het pakte in ieder geval bijna fataal uit.

xistnc 23 juli 2022 om 22:30

Een tijdrit op 80% rijden gaat niet. Dat zag je meteen op het moment dat hij (al dan niet vanwege instructies op zijn oortje) ging nadenken en het gas losliet: ei-zo-na onderuit.

Maarten_85 23 juli 2022 om 22:40

@kleomantre Pogi kon allang niet meer winnen. Vingegaard moest die laatste km nog afleggen toen Thomas binnenkwam. Het was toen ook al een tijdje duidelijk dat hij er niet ging geraken. Wellicht stonden er ook genoeg Jumbomannetjes langs de kant van de weg om tussentijden door te geven, want dat doen ze tegenwoordig wel. Vinnie wist al een eind voor hij ging vertragen dat WvA de tijdrit ging winnen. En WvA was hem op dat moment ook al een eindje voorbij. Dat vond hij niet leuk, dus ging hij als een bezetene die heuvel af, nam hij daarbij zelfs enkele secondes terug op topdaler van Aert en reed hij zich zo op 2,5 km van de eindzege bijna het ziekenhuis in.

Heb jij er trouwens aan gedacht dat WvA die uitspraak deed voor hij met Vingegaard had kunnen spreken? Hij had ook geen oortje in om eventuele woordenwisselingen tussen JoVi en de ploegwagen op te vangen. Hij haalde dus ook maar de loftrompet boven in de emoties van het moment zonder daar echts iets over te weten.

Op 750 m van de streep had Vinnie een achterstand van elf seconden en reden beide Jumbo's 23 km/u, 50, 100, 150 en 200 m verder zelfde verschil, zelfde snelheid (beiden tussen 23 en 25 km/u en logischerwijs dus een constante achterstand voor Vingo). Case closed. Wil je meer cijfers, dan kan je voor beiden verder kijken tot het einde van de rit. Soms toonden ze de hellingsgraad i.p.v. de snelheid, maar er zijn genoeg gegevens die aantonen dat de gele man de ritzege niet heeft weggeschonken. Mijn excuses aan iedereen die mij dat kwalijk neemt, dat daarmee het ballonnetje is doorprikt, het broodje-aap uit de wereld is geholpen en zo ook een nieuwe mythe rond de goedhartige Deen in de kiem is gesmoord, maar de data spreken voor zich.

vanSpringel 23 juli 2022 om 17:58

Zo mooi te zien dat de visslager op het laatst de ritoverwinning als dank aan het groene monster laat.

Maarten_85 23 juli 2022 om 20:33

Deed-ie niet.

Murcia 23 juli 2022 om 17:59

Alleen maar Gefeliciteerd!! Aan Jonas, Wout en iedereen van TJV. Deze tijdrit was een bevestiging van de drie weken ervoor.

chasse patat 23 juli 2022 om 18:00

Ewan mag geld ophalen in de criteria met de Rode lantaarn.

Wheely 23 juli 2022 om 18:02

We hebben morgen nog he, mag hopen dat hij dan gaat sprinten.

Sean Rimy 23 juli 2022 om 18:04

Gelukkig dat ze De Lie thuis lieten in hun degradatiestrijd. Heb je het grootste sprinttalent ter wereld, loop je te knoeien met een Ewan uit vorm…

Alfons Haavers 23 juli 2022 om 18:00

Uiteindelijk beetje overbodige tijdrit, die toch nog even enerverend werd vanwege de kleine verschillen voor de dagwinst.

Een slippertje in de afdaling en een geste van Vingegaard haalden er finaal de angel uit.

Vingegaard toch wel autoritair deze Tour gewonnen, gewoon de beste man over de 3 weken. Pogi als een grote ten onder gegaan, maar hij gaat toch wel wat moeten verzinnen om terug te komen naar Frankrijk om de nieuwe koning weer van de troon te stoten. Persoonlijk hoop ik dat dit niet ten koste gaat van zijn voorjaarsambities.

Zoals je wel vaker ziet in een slottijdrit moesten de sparende specialisten hun meerdere erkennen in de grote mannen van deze Tour. Vingegaard, Pogacar, van Aert. In die volgorde ook wat mij betreft. G met een opleving knap 3de maar slechts in een kleine bijrol.

Top-Tour van TJV. Eentje zoals ze hem wellicht nooit meer meemaken. Geel, groen, bollen en een karrenvracht aan ritten en grootse momenten. De kroon op het werk van de afgelopen jaren, benieuwd of ze hier ooit nog bij in de buurt komen in de toekomst.

xistnc 23 juli 2022 om 18:35

Doe maar vaker dit soort overbodige tijdritten.

Brabander 23 juli 2022 om 18:35

Je geeft zelf eigenlijk al het antwoord op je vraag. Beter dan dit kan eigenlijk niet toch?

Wat een overmacht. Echt spannend is het niet.

GUY MALFAIT 23 juli 2022 om 18:03

Morgen nog een zege voor Philipsen als kroon op het werk voor een geweldige tour voor de Belgen.

Maarten_85 23 juli 2022 om 20:35

Ik denk dat veel Belgen ook blij zouden zijn met Ewan. Wie weet, lukt het hem eindelijk eens zonder Kluge of De Buyst.

Peetvader 23 juli 2022 om 21:20

Belgen supporteren toch vooral voor Belgen, niet zozeer voor buitenlanders in Belgische loondienst (bvb Alaphilippe).

Maarten_85 23 juli 2022 om 22:56

Ach ja, de punten, weet je wel. Maar los daarvan supporteren Vlamingen toch meer voor Jakobsen dan voor Bennett en Nederlanders meer voor van Aert dan voor Evenepoel?

Baukema Tomoulin 23 juli 2022 om 18:03

Pogi is Murw gereden door zijn eigen druistigheid en heeft niet meer die swung over. Volgend jaar maar zien hoe het gaat als Pogi ook op een professionele manier de tour rijdt met een team dat zich net als TJV extreem professioneel voorbereid

Blackcanyon 23 juli 2022 om 18:03

Felicitaties aan de boodschappenjongens.
Goed gedaan!

Pietspeed 23 juli 2022 om 18:39

En meisjes.

xistnc 23 juli 2022 om 18:05

Wat een heerlijke ontknoping. Heerlijk dat Thomas, Pogacar en Vingegaard zich bij het eerste tussenpunt in de strijd om de dagzege mengden. Op TV was die al vergeven, maar dat bleek dus toch niet zo te zijn.

Mooie geste van Jonas richting Wout, die nu het record van Sagan breekt. Die slipper had van mij dan weer niet gehoeven.

Gijsbert Van Beers 23 juli 2022 om 18:06

Het leek op het eind een “cadeau” van Vingegaard aan Van Aert. Toen zeker was dat Pogi en Thomas het niet gingen halen, ging nadrukkelijk het gas eraf. Genieten van je eigen geel (de echte heilige graal in het wielrennen), en je ploegmakker nog een mooie zege gunnen in zijn groene outfit.

En als je dit soort cadeaus kunt geven, dan steek je er als ploeg met kop, schouders en nog een heel stuk borstkas bovenuit.

Maarten_85 23 juli 2022 om 20:37

WvA was Vinnie toen al voorbij.

Anton van Valouwe 23 juli 2022 om 18:11

Prachtige TdF gezien, felicitaties aan de winnaars en hun fans! Op naar de Vuelta, hopelijk wordt dat ook zo’n spektakel!

vevie 23 juli 2022 om 18:28

Zeker op naar de Vuelta. Dé ronde qua AK-strijd. Toch denk ik dat de Tour de mooiste ronde van 2022 wordt. Vingego en The Terminator hebben er echt voor gestreden. Dat was bijna een uitzondering in de Tour de laatste decennium.

poeskescherens 23 juli 2022 om 18:16

Zou het kunnen dat Jonas een klein beetje in de remmen heeft geknepen als dank voor twee dagen terug?

Alfons Haavers 23 juli 2022 om 18:19

Eerder voor de kasseirit dan, daar heeft hij de Tour gered voor Vingegaard. Twee dagen terug had Jonas het wel alleen geklaard ook, denk ik.

Poeksel 23 juli 2022 om 18:28

Hij viel bijna in de afdaling, logisch dat hij daarna wat voorzichtiger reed.

Gijsbert Van Beers 23 juli 2022 om 18:58

Zo zag het er wel uit… laatste klim heeft Vingegaard duidelijk gas terug genomen.

Pietspeed 23 juli 2022 om 18:59

Het rustig aan gebaar van Wout voorafgaand aan de bijna crash, drong wellicht net op tijd in de volgauto van TJV door. Guess, who’s the boss.

Maarten_85 23 juli 2022 om 20:40

Ik had niet gedacht dat er zóveel Nederlanders gingen denken dat Vingegaard de overwinning wegschonk. Die laatste 200 m van hem hebben blijkbaar toch voor heel wat delirium gezorgd. Beetje bizar. Misschien maar best dat ik de Deense fora niet lees.

Lalsacien 23 juli 2022 om 21:37

@maarten je hebt het er maar druk mee. Er zijn weinig mensen op het forum die door argumenten van anderen hun mening wijzigen dus ik denk dat het verspeelde moeite is.

Maarten_85 23 juli 2022 om 22:51

Lalsacien, die discussie hebben we vorig jaar al gehad, vóór ik er om persoonlijke redenen voor lange tijd tussenuit ging. Als ik redenen zie om van mening te veranderen, dan doe ik dat heus wel. Alleen is dat nu niet zo.

Lees mijn cijfers elders (hier en in het draadje onder WvA's reactie). Het gaat zelfs niet om een mening, het is gewoon hoe het is. En ja, ik heb het er moeilijk mee. Tuurlijk heb ik het er moeilijk mee. Als je insinueert dat Vingegaard de zege heeft weggeschonken, dan zou dat betekenen dat WvA slechts de tweede beste van de dag was. Dat was niet zo. Hij was de beste. De Vingofielen en consoorten halen daarmee dus de prestatie van een landgenoot naar beneden. Ten onrechte. Hoe kan je het er als supporter dan níét moeilijk mee hebben?

Ik vind het dan ook bijzonder kwalijk dat ook JV op zijn website suggereert dat WvA zijn zege aan Vingegaards gulheid te danken heeft. Dat is ronduit stuitend. Vingegaard en dus de ploeg hebben hun meest prestigieuze zege ooit te danken aan WvA, die daarvoor tonnen knechtenwerk heeft verricht terwijl hij meer dan genoeg kwaliteiten heeft om zelf een absolute kopman te zijn en nog meer etappes te winnen. Hij behaalt nu een overwinning puur en alleen omdat hij de beste was. En dan ga je als zijn ploeg de schijn wekken dat er eigenlijk toch nog eentje beter was. Hoe respectloos en ondankbaar kan je zijn! Ze zouden zich daar in de redactiekamer diep moeten schamen dat ze hem voor al zijn onbaatzuchtige inspanningen met zo'n ezelstrap belonen. Het is trouwens ook niet de eerste keer dat dit gebeurt in deze Tour. De Nederlanders weten dat hier waarschijnlijk niet, maar ook de zogezegde uitspraken van Eddy Planckaert waarover ze zich zo hebben geërgerd, zijn complete verdraaiingen van wat hij echt heeft gezegd. Zo zijn woorden die enkel en alleen bedoeld waren om WvA te complimenteren (en JV, "die doen dat perfect", zoals hij er letterlijk aan toevoegde), plots een bron van irritatie geworden voor de geprezen renner. Misschien deden ze dat om de invloed van de Vlaamse wielervolgers op WvA af te blokken – je weet maar nooit dat hij hierna wat harder op tafel gaat slaan. Het kan me niet schelen. Dit is zeer laag-bij-de-gronds en een professionele organisatie met zo'n uitstraling onwaardig.

Lalsacien 24 juli 2022 om 13:41

@Maarten je hebt de insteek van mijn opmerking verkeerd begrepen. Ik geef je gelijk wat betreft het feit dat van Aert hoe dan ook gewonnen zou hebben maar je wind jezelf te zeer op om je gelijk te halen bij mensen die toch niet zullen toegeven. Daar heb je uiteindelijk alleen jezelf mee.
Kleine tip van mijn kant dus.

Comments 23 juli 2022 om 18:22

Wat n klassegebaar van Vingegaard.
Gefeliciteerd Wout.
Ik verheug mij op de uitzending van de omroep van bij ons; Sporza.
Hoe gaan ze zondagavond de woordendiaree zo plooien dat wij moeten begrijpen dat
1) Wout het geel heeft gewonnen mede dankzij onze Vlaamse knechten;
2) dat Jumbo n Belgisch team is;
3)Jonas voornamelijk in het wiel heeft gezeten Meer geluk dan wijsheid zeg maar.

Maarten_85 23 juli 2022 om 20:42

Over woordendiarree gesproken.

Dikke Vrouw 23 juli 2022 om 18:24

Geweldig toch onze jumbo record ploeg !

De 3 echt truien , 6 ritten , 7 keer op 2 .
Nooit vertoond dit geloof ik !?

Maenhout 23 juli 2022 om 18:29

Ploeg Post kon er ook wat van hoor.

Deel Koeper 23 juli 2022 om 18:50

Telekom zal ongetwijfeld wel in de buurt zijn gekomen. Geen bollen, maar dan wel wit en ploegklassement. En ook eens één en twee in het klassement.

mooiman 23 juli 2022 om 18:27

Waanzinnige tour voor TJV. Ik heb ervan genoten. Gun het deze ploeg ook echt, ze zijn van ver gekomen

ghostwriter 23 juli 2022 om 18:34

Voor mij als neutrale kijker was dit de mooiste Tour in lange tijd. De tactiek van Jumbo-Visma en de aanvalslust van Pogacar waren een genot om naar te kijken.

Pietspeed 23 juli 2022 om 18:37

Tour de JV, what else?

  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone