Tour 2022: Dylan Groenewegen wint in Sønderborg voor Van Aert en Philipsen

Tour 2022: Dylan Groenewegen wint in Sønderborg voor Van Aert en Philipsen

foto: Cor Vos

zondag 3 juli 2022 om 17:27

De derde etappe van de Tour de France 2022 is gewonnen door Dylan Groenewegen. De Nederlander van BikeExchange-Jayco was na een vlakke etappe van 182 kilometer de snelste in de massasprint in Sønderborg. Wout van Aert werd (alweer) tweede en gaat als drager van de gele trui de eerste rustdag van deze Tour in. Jasper Philipsen eindigde als derde en Fabio Jakobsen werd vijfde.

Ook op de derde dag van het Grand Départ in Denemarken was het Scandinavische publiek massaal uitgelopen. Direct na de start in Vejle was er een demarrage van een eenling die zaterdag ook al in de ontsnapping zat: bergtruidrager Magnus Cort stoof weg en kreeg niemand met zich mee, ook geen Fransman van een wildcardploeg.

Magnus Cort in de aanval – foto: Cor Vos

Magnus Cort krijgt alle ruimte
Het peloton gaf de bolletjestrui een vrijgeleide van meerdere minuten. Binnen no time reed Cort meer dan zes minuten voor het peloton uit. Toen het verschil 6.30 minuut was gingen de eerste sprintersploegen achtervolgen, maar dat was meer om het gat niet groter te laten worden. Ondertussen genoot Cort van de massale aandacht van de massa’s publiek.

Door zijn solotocht kon de Deen van EF Education-EasyPost ook op alle drie de klimmetjes onderweg een bergpunt pakken. Op de Côte de Koldingvej, de Côte de Heljsmilde Strand en Côte de Genner Strand (allemaal van vierde categorie, red.) kwam hij als eerste boven en daardoor bracht Cort zijn puntentotaal op zes.

Van Aert klopt Jakobsen in tussensprint
Quick-Step-Alpha Vinyl, BikeExchange-Jayco, Alpecin-Fenix en Lotto Soudal namen het initiatief in het peloton en brachten de voorsprong langzaam terug tot onder de drie minuten. Bij de tussensprint in Christiansfeld werd dat verschil nog wat kleiner. Gele trui Wout van Aert sprintte daar naar 17 punten, voor Fabio Jakobsen (15), Christophe Laporte (13), Peter Sagan (11) en Caleb Ewan (10).

Wout van Aert en Yves Lampaert – foto: Cor Vos

Ondertussen kreeg Magnus Cort weer een wat grotere voorsprong, die schommelde lange tijd rond de anderhalve minuut. Op 55 kilometer van de finish ging het tempo in het peloton flink de hoogte in, omdat de wind toch de kop op stak op weg naar Sønderborg. Daardoor kwam de vlucht van Cort snel tot een einde. Diverse ploegen meldden zich daarna op kop van het peloton met hun treintjes, om zo hun kopmannen uit de problemen te houden.

In de finale begon het ook nog licht te regenen, maar het zorgde niet voor een nat wegdek. Wel was er op 10 kilometer van de meet een korte en smalle kasseienstrook een opstopping, waarbij het peloton in twee delen brak. Onder meer Giulio Ciccone, Jack Haig en Damiano Caruso zaten achter de breuk. Vooraan ging het tempo verder de hoogte bij een technische passage door Sønderborg.

Groenewegen in de voetsporen van Jakobsen
Quick-Step-Alpha Vinyl nam in de laatste vijf kilometer het initiatief, maar Mathieu van der Poel kwam onder de boog van de drie kilometer langszij met de trein van Alpecin-Deceuninck. Toch was het de trein van Fabio Jakobsen die als eerste aankwam bij de laatste bocht op 800 meter, alleen verloor Jakobsen daar veel plekken.

Wout van Aert kreeg daardoor de ideale lead-out. De gele trui ging op een kleine 200 meter als eerste de sprint aan. Van Aert leek op de winst af te stevenen, maar hij werd in extremis nog gepasseerd door Dylan Groenewegen. Het verschil tussen de twee was minimaal. Jasper Philipsen kwam ook nog opstomen, maar strandde op plek drie.

Peter Sagan eindigde als vierde en was boos op Van Aert, omdat hij van mening was dat de Belg hem insloot tegen de dranghekken. Achter Sagan werd Jakobsen vijfde. De winnaar van Nyborg kon geen sprint meer rijden nadat hij in de laatste bocht veel plaatsen verloor.

Dylan Groenewegen is de snelste – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

188 Reacties

mhelsen 3 juli 2022 om 17:59

Als Sagan wout niet hinders Dan wint wout

Anton van Valouwe 3 juli 2022 om 19:45

Morgen weer naar school…

Brabander 3 juli 2022 om 20:34

Zomervakantie in een deel van Nederland en gans Vlaenderen hè ;)

meqadon 3 juli 2022 om 18:03

Als je deze situatie vergelijkt met die van groenewegen jakobsen 2jaar geleden dan heeft van aert met sagan een vakantie-uitstapje gemaakt naar de Caraïben. Een straf is overdreven bij deze. Net zoals jakobsen gisteren ook niet moest gestraft worden voor zn capriolen met sagan.

GUY MALFAIT 3 juli 2022 om 18:07

Ik snap de opwinding ook niet. In de Giro deed Koentje Bouwman net hetzelfde, en toen zei iedereen “natuurlijk mag dat, wat moet ie anders doen?”

Romāns Vainšteins 3 juli 2022 om 18:09

Het was een hele, hele, hele mooie spurt. Mooi op het randje met veel wendingen en een paar boze spurters er in. Echt op het hoogst van de snede.

Ewan was boos om niks die was gewoon te laat
Sagan had een punt afgeknepen te worden maar dat hoort erbij
Van Aert kan wel een beetje boos zijn op Laporte maar Morkov reed wel flink in de weg, omkijkend nota bene.
Als Jakobsen boos is mag dat op zichzelf zijn door die bocht te hard in te gaan en te ver weg bij zijn leadouts.

Gebruikersnaam 3 juli 2022 om 18:11

Het is niet omdat Sagan zelf een varken is in 70% van de sprints, dat hij zelf niet boos mag worden als hij gehinderd wordt.

In eerste instantie leek Van Aert over de limiet te gaan, bij ’t bovenaanzicht leek er niet zo heel veel meer aan de hand.

Voor de rest wel jammer dat er elke dag maar 1 pure sprinter (als we Van Aert, Sagan en co als allrounders beschouwen) in een goede positie zit. Vandaag Groenewegen, gisteren Jakobsen, de anderen waren op 500 meter uitgeschakeld en ging hooguit voor een 3e of 4e plek. Philipsen doet het dan nog vaak het best na een alweer vrij waardeloze lead-out.

Krist The Vanma 3 juli 2022 om 18:17

Mooie analyse.

Baukema Tomoulin 3 juli 2022 om 18:38

Die allrounders zitten anders wel elke dag uitstekend gepositioneerd. Ik denk trouwens dat er niemand zo goed is in het positioneren als van Aert. Hij zit altijd in de beste of een na beste stek rond 1 km van de meet. Knapper kan bijna niet

Alfons Haavers 3 juli 2022 om 18:56

Mjoa vandaag was er toch vrij weinig aan de hand? Vrij klassieke sprintsituatie leek me.

Zelf gaat Sagan vaak driester tekeer en bij een reactie trakteert hij het slachtoffer steevast onthutst op de ‘Stront-wie-heeft-u-gescheten?’-blik. Dan verwacht ik in dergelijke situatie waarbij hij zelf eens aan het kortste eind trekt wel een steenkoud schouderophalen. Je deelt uit, je incasseert.

Krist The Vanma 3 juli 2022 om 18:13

Als je al die lofbetuigingen aan het adres van Groenewegen leest, dan is er nog hoop voor de -nu eventjes- verguisde Lampaert.

Mooie gegunde zege voor Groenewegen. Prima zaak WVA groen. Snelste sprint Philipsen, povere lead-out.

Sagan terug en volgens mij was het een vingertje van appreciatie.

Krist The Vanma 3 juli 2022 om 18:17

Vingertje was dan toch tegen WVA. Maar goed, had nog iets tegoed.

meqadon 3 juli 2022 om 19:20

Hier op WF is lampaert een grotere crimineel als groenewegen. Logisch toch? … not

Handige Harry 3 juli 2022 om 21:58

Gronewegen is door het stof gegaan, Lampaard gedraagt zich nog steeds als een ezel.

Maarten_85 3 juli 2022 om 18:23

Bij Alpecin gaan ze zich toch eens moeten bezinnen over hun sprinttrein. Knap van Gogl, die van achteruit nog een handje kon komen helpen, hoewel het natuurlijk jammer is dat hij niet meteen goed zat toen vdP zich lanceerde. Maar Edward Planckaert (nr. 106) kunnen ze beter vervangen door een betere in de selectie, iemand die wel nog jus in zijn benen heeft als het 10 km/u sneller gaat. In zijn eentje hielp hij een uitstekende uitgangspositie helemaal om zeep op 2 km van de meet, simpelweg omdat hij niet mee kon met de rest. Dat is dan de voorlaatste loods in de sprinttrein. MvdP, Sbaragli, Dillier, Van Keirsbulck, dat zijn allemaal renners die wel in staat zijn om een paar kilometertjes te vlammen. Planckaert moet in het vervolg dan maar de bussen halen.

Philipsen kwam uiteindelijk één mannetje te kort. Daardoor kon de sprinttrein van Groenewegen hem en Krieger voorbijgaan voor de beslissende bocht. Anders had hij wellicht wel gewonnen, want hij was duidelijk de rapste.

Marlin 3 juli 2022 om 19:04

De klungelaar van dienst was Van der Poel. Die kwam plots van ver achteruit met een enorme snelheid, met een paar ploegmaats en Philipsen in het wiel, naar de kop. Dit aan de rechterkant van de weg. Een enorme inspanning. Maar veel te ver van de finish. Even leek Lampaert links van de weg overspoeld te worden, maar hij hield uiteindelijk knap stand. Toen Van der Poel opzij draaide, werden zijn ploegmaats gewoon weggeblazen. Geen spurttrein meer voor Philipsen, die zich diende te herpositioneren. Daardoor zat hij opnieuw iets te ver toen de spurt begon.

Krist The Vanma 3 juli 2022 om 19:59

Inderdaad, VDP ging veel te snel. En van veel te ver.

Maarten_85 3 juli 2022 om 20:21

Dat verklaart nog niet dat Planckaert eerder leeg was van in het wiel te zitten dan Gogl die in zijn eentje op dezelfde manier zijn weg naar voren moest banen en daarna nog in staat was om zijn mannen enkele honderden meters voorop te houden. Ook Krieger en Philipsen waren niet stukgereden door het manoeuvre van vdP. VdP had trouwens alle reden om dat te doen, want de laatste bocht was cruciaal. Met twee renners hadden ze die altijd in een uitstekende positie moeten kunnen bereiken. Daarna konden Krieger en Philipsen het voorbereidende werk afronden.

zietemgaan 3 juli 2022 om 18:24

Nog 1 vlakke sprint en dan toch vooral wat meer hindernissen.. voer voor Wout én Sagan, wordt nog pittig

Merlinappa 3 juli 2022 om 18:58

Zelfs de 4e etappe is niet meer echt vlak.. Kan nog leuk worden :)

zietemgaan 3 juli 2022 om 19:24

Ja, die côte van Kassel/Cassel is best de moeite, het was een Keltisch oppidum, die kozen hun vestingsplekken wel uit! en dan Cap Blanc Nez, het is een heel mooie rit, hopelijk durft iemand de sprintersploegen te challengen, Mathieu misschien?

denistel 3 juli 2022 om 18:39

als ze v Aert terug zetten dan hebben ze gister gefaald natuurlijk
elke sprint gebeurd wel wat dus altijd ingrijpen of niet

LoveJumboVisma 3 juli 2022 om 19:12

Wat een kleuters en trollen hier zeg, gewoon niet meer leuk om te lezen.

LoveJumboVisma 3 juli 2022 om 19:13

Wat een kleuters en trollen hier zeg, gewoon niet leuk meer.

De Siepel 3 juli 2022 om 19:28

Prachtige zege Groenewegen. Kittel verwoordde het uitstekend op NPO1.

Mwielerfan 3 juli 2022 om 19:41

Het valt mij reuze mee hoeveel mensen nog enigszins objectief naar van aert kunnen kijken hier. Toch zeker de helft van degene die zich uitspreken

Krist The Vanma 3 juli 2022 om 21:14

Dat zijn de democraten VS de republikeinen.

Pimpapzak 3 juli 2022 om 22:16

Zonder sagan had Ewan deze sprint gewonnen, leek makkelijk de snelste

Jean Dumas 3 juli 2022 om 22:23

De professionals op tv vragen echt niet om sancties. Dylan week ook naar rechts met Ewan.

wilfried 3 juli 2022 om 22:33

Als Rotterdammer heb je zoiets bij Dylan. Laat maar.Maar nu tranen in de ogen. Gun het hem zoveel na alle onrecht. Klasse gewoon. Kwaliteit komt bovendrijven.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone