Tour 2022: Vermoeide Alexis Vuillermoz afgevoerd vanwege hitteberoerte
foto: Cor Vos
zondag 10 juli 2022 om 20:05

Tour 2022: Vermoeide Alexis Vuillermoz afgevoerd vanwege hitteberoerte

Alexis Vuillermoz is na afloop van de negende etappe ingestort en met een ambulance afgevoerd. De Fransman van TotalEnergies laat weten dat het gaat om extreme vermoeidheid. Ook heeft hij onderweg overgegeven. TotalEnergies geeft aan dat het een hitteberoerte was.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De 34-jarige Vuillermoz kwam zondag als 159ste over de finish in de bergrit van Aigle naar Châtel, op bijna 36 minuten van ritwinnaar Bob Jungels. Volgens TV2 Sport stortte Vuillermoz kort na de eindstreep in en en bleef hij minutenlang liggen, nadat hij eerst wat winegums en andere dingen had gegeten. Daarna voelde hij zich niet lekker, waarna hij geholpen werd door medisch personeel en met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht is.

“Het viel me op dat hij hier eerst op de trap zat voordat hij ging liggen, en dat het steeds erger werd voordat hij hulp kreeg”, zei Emil Vinjebo, renner bij Riwal en nu analist bij de Deense tv, erover. “Het is moeilijk in te schatten wat er is gebeurd, omdat hij er goed uitzag toen hij wat suiker binnen kreeg. Hij was volledig uitgeput, dus er moest een ziekte in het lichaam zijn die eruit kwam waardoor zijn hartslag omlaag ging.”

Inmiddels heeft Vuillermoz zelf gereageerd op sociale media. “Na de finish stortte ik in van vermoeidheid. Ik had vandaag een offday, was bijzonder moe en moest overgeven op de fiets. Mijn coronatest was in elk geval al negatief. Deze werd meteen uitgevoerd door de ASO nadat ik daar door de ambulance gebracht werd”, zegt hij.

 
13 Reacties
Sorteer op:
10 juli 2022 20:15
oei hopelijk alles in orde, lijkt op het colbrelli verhaal
  10 juli 2022 20:29
  Hoezo? Dit gaat toch helemaal niet over een hart dat ermee stopt.
  10 juli 2022 20:35
  instorten na de finish, en er was niet meteen bekend wat er aan de hand was.
  10 juli 2022 20:53
  Ik snap je reactie wel, maar bij Colbrelli was er echt sprake van een hartstilstand en een reanimatie. Veel erger dus.
10 juli 2022 20:34
En nee, het komt zeker niet steeds vaker voor dat sporters bij inspanning onverklaarbaar in elkaar zakken. Hoop dat het geen ontstoken hartspierzakje is. Zijn hartslag was in iedergeval wel omlaag. Beterschap, vergeet nooit zijn overwinning op de de muur van bretagne.
  10 juli 2022 21:16
  Er staat iets over hartslag maar die tekst van die Deen is (denk ik) zo waardeloos vertaald dat er volgens mij niemand is die begrijpt wat daar nou eigenlijk staat.
10 juli 2022 20:58
Het staat er niet bij, maar gaat deze knaap dinsdag starten?
  10 juli 2022 21:20
  Ze hebben de hele rustdag om het te overwegen.
10 juli 2022 21:52
Vuillermoz heeft veel van zichzelf gevraagd de afgelopen tijd, reed rond alsof hij een tweede jeugd beleeft. Niet meer laten starten bij twijfel, tegen zichzelf beschermen.
11 juli 2022 00:09
Zijn dat nu ook al symptomen waarvoor men op Corona moet testen? Waarom geen HIV-test? ;) Hopelijk kan hij morgen goed rusten!
11 juli 2022 00:17
Alle renners werden sowieso getest vanavond, had dus niets met zijn hitteberoerte te maken
11 juli 2022 01:05
Met zo'n algemeen verhaal kun je geen conclusies trekken. Zelf pas geleden een marathon gedaan in vrij warm weer. Na afloop werd ik helemaal niet goed. In foetus houding op de grond gaan liggen naast m'n auto, overgegeven en volgens m'n horloge was ik 15 minuten out. Toen ik bij kwam, lag ik nog bij m'n auto maar ging het wel weer. Rondje gelopen, wat gegeten en gedronken en vertrokken in de auto. Die avond gewoon op een verjaardag geweest en de dag erna getraind. No problem. Het kan rampzalig zijn zoiets maar vaak is het onschuldig.
11 juli 2022 08:36
In het Duits noemen ze dit een 'Kreislaufkollaps'. Een keer meegemaakt bij een vriend op fietsvakantie. 'Hitteberoerte' klinkt wel erg dramatisch. Het kan natuurlijk ook dramatisch aflopen maar er zijn vele gradaties. Soms kom je al een heel eind door je hoofd onder de kraan te houden.

Reacties zijn gesloten.