Tour 2021: Wout van Aert bezorgt Jumbo-Visma grote zege in Ventoux-etappe
foto: Cor Vos
woensdag 7 juli 2021 om 17:33

Tour 2021: Wout van Aert bezorgt Jumbo-Visma grote zege in Ventoux-etappe

Wout van Aert heeft de elfde etappe van de Tour de France gewonnen. Na de dubbele beklimming van de mythische Mont Ventoux kwam de Belgische renner van Jumbo-Visma solo over de streep in Malaucène. Voor de Nederlandse ploeg, die in de eerste week werd geplaagd door valpartijen, was het de eerste dagzege in deze Tour.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

I guess we take it one pedal stroke at a time, twitterde Matej Mohorič aan het begin van de dag. Het profiel van de elfde etappe boezemde namelijk ook de winnaar in Le Creusot veel ontzag in. In de Vaucluse ging het parcours vanuit Sorgues over de Col de la Liguière naar Sault, waar de mythische Mont Ventoux werd beklommen. Vervolgens werd afgedaald, om via Bédoin de Kale Reus via de zware zuidkant nog een keer omhoog te rijden. De finish lag niet op de top, maar na een snelle afzink in Malaucène.

foto: Cor Vos

Onder zonnige omstandigheden werd rond het middaguur het peloton op gang gebracht en het duurde niet lang vooraleer een verhitte strijd losbarstte voor de ontsnapping van de dag. Na de eerste schermutselingen sprongen Julian Alaphilippe en Nairo Quintana weg in aanloop naar de eerste klim, de Côte de Fontaine-de-Vaucluse, waar Juju zijn Colombiaanse medeaanvaller loste en het enige bergpuntje opstreek. Tony Martin was er toen al niet meer bij. Vroeg in de rit kwam de Duitse renner van Jumbo-Visma in een greppel terecht, waarna hij moest opgeven.

Alaphilippe krijgt versterking
Het tempo in de koers lag bijzonder hoog, waardoor het peloton zelfs in stukken brak. Toch wist Alaphilippe zijn kleine voorsprong vast te houden en net na de tussensprint in Les Imberts kreeg hij versterking van Dan Martin, Anthony Perez, Neilson Powless, Elie Gesbert en Jakob Fuglsang. Alaphilippe en Martin hadden duidelijk goede benen en gingen op de Côte de Gordes, de tweede klim, samen verder. Perez kon net onder de top weer de aansluiting maken, en ook Pierre Rolland haakte aan. Met zijn vieren begonnen zij aan de afdaling vanuit het kasteeldorpje Gordes.

foto: Cor Vos

Na vijftig kilometer temporiseerde het peloton, waardoor achteropgeraakte renners als drievoudig etappewinnaar Mark Cavendish konden terugkeren. Zo konden de vier koplopers hun voorsprong uitbreiden tot een minuut. Vervolgens ging een groep met acht man in de tegenaanval, met daarbij Vegard Stake Laengen, het Trek-Segafredo-koppel Julien Bernard en Bauke Mollema, Nils Politt, Alpecin-Fenix-renners Xandro Meurisse en Kristian Sbaragli, Luke Durbridge en Quentin Pacher. Daarachter probeerde nog een groep over te steken.

Wout van Aert, Kenny Elissonde, Pierre-Luc Périchon, Benoît Cosnefroy en Greg Van Avermaet vonden elkaar, en de groep-Mollema zag deze groep-Van Aert na zestig kilometer aansluiten. Met zijn dertienen probeerden de tegenaanvallers de minuut achterstand naar de vier koplopers dicht te rijden. Hun achterstand bleef lange tijd zo’n een minuut, pas op de Col de la Liguière begon de tweede groep in te lopen. Op de klim, waar Martin als eerste over de top kwam, liet Cosnefroy het lopen om zich in de grote groep te laten terugzakken en kopman Ben O’Connor bij te staan.

Groepen smelten samen vlak voor de Mont Ventoux
Met nog honderd kilometer te gaan, aan de voet van de eerste beklimming van de Mont Ventoux, zagen Martin, Alaphilippe, Perez en Rolland de groep-Mollema/Van Aert aansluiten. Zo reden er plots zestien renners van voren. Voor de duidelijkheid: Stake Laengen (UAE), Van Aert (Jumbo-Visma), Martin (Israel Start-Up Nation), Bernard, Elissonde, Mollema (Trek-Segafredo), Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step), Politt (BORA-hansgrohe), Perez, Périchon (Cofidis), Meurisse, Sbaragli (Alpecin-Fenix), Van Avermaet (AG2R Citroën), Durbridge (BikeExchange), Pacher en Rolland (B&B Hotels). Het peloton, waar INEOS Grenadiers controleerde, volgde op vijf minuten.

foto: Cor Vos

Op de Kale Berg viel de grote kopgroep uit elkaar door toedoen van Alaphilippe en Van Aert. Uiteindelijk bleven ter hoogte van Chalet Reynard zeven renners samen over: Van Aert, Bernard, Elissonde, Alaphilippe, Perez, Meurisse en Durbridge. Mollema en Rolland probeerden op hun eigen tempo terug bij de koplopers te komen. De Nederlander at daarbij – zoals dat in wielertermen zo mooi heet – eerst het bordje van de Franse klimmer leeg, voordat hij vlak onder de top naar het zevental van voren toesprong.

Alaphilippe kwam als eerste over de top op 1910 meter, gevolgd door Perez en Mollema. Daarna daalde de kopgroep voor de eerste keer af naar Malaucène, waar later in de etappe ook de finish was. Met name Alaphilippe en Van Aert sneden in de afzink de bochten feilloos aan. Eenmaal in Malaucène was het de kilometers aftellen tot aan Bédoin, waar de tweede passage van de Mont Ventoux zou beginnen. Uit het peloton was David Gaudu ondertussen gelost; de Franse kopman van Groupama-FDJ, tiende in het klassement, moest op de Ventoux de rest laten gaan.

Kopgroep dunt uit
Met nog 37,7 kilometer te gaan begon de kopgroep voor de tweede keer aan de Mont Ventoux. Terwijl de weg weer omhoog begon te lopen, waren de krachten inmiddels uit Perez weggevloeid. De Fransman van Cofidis kon het tempo dat de compagnons van Mollema, Bernard en Elissonde, de kopgroep oplegden niet meer bijbenen en loste. Bernard deed vervolgens nog een kopbeurt en toen was het ook bij de Trek-renner over. Op het moment dat Bernard wegviel, versnelde juist zijn ploeggenoot Elissonde. Achter hem bleven enkel Van Aert, Mollema en Alaphilippe over.

foto: Cor Vos

Met nog veertien kilometer tot de top reed Van Aert weg bij Mollema en Alaphilippe. De Belgische alleskunner van Jumbo-Visma, gisteren nog tweede in de massasprint, ging in zijn eentje op jacht naar Elissonde en sloot even later bij de Franse renner aan. Op elf kilometer onder de top wist Van Aert weg te rijden bij Elissonde. Hij besloot solo verder te gaan. Bij Chalet Reynard, met nog zes kilometer tot de top, had hij op Elissonde en Mollema een minuut te pakken. De achterstand van Alaphilippe was al naar vier minuten opgelopen.

Net als al zo lang in de etappe controleerde INEOS Grenadiers op de tweede beklimming van de Mont Ventoux. Nadat Gaudu als eerste van de renners uit de top-10 al moest lossen, ging het ook voor Ben O’Connor, tweede in de stand, en Guillaume Martin (negende) te hard. Achter het treintje van Richard Carapaz wisten Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, Enric Mas en Wilco Kelderman in eerste instantie stand te houden. Eenmaal op het kale gedeelte van de berg moest Mas eraf. Toen Vingegaard vervolgens versnelde, kon alleen Pogačar mee. Alleen in eerste instantie, zo bleek. De Deense klimmer van Jumbo-Visma wist de Sloveen vervolgens namelijk te lossen.

Van Aert begint solo aan afdaling naar Malaucène
Van Aert kwam met een minuut voorsprong op Elissonde en Mollema over de top. Zijn ploegmaat Vingegaard volgde op anderhalve minuut. Een halve minuut daar weer achter dook Pogačar, met Urán en Carapaz samen, de afdaling in. Van Aert bleef op de fraaie brede wegen uit de problemen en kwam na vijfenhalf uur koers solo als winnaar over de streep in Malaucène. Een minuutje later ging Elissonde Mollema vooraf aan de finish. Vingegaard werd in de slotfase nog bijgehaald door Pogačar, Urán en Carapaz, die vanaf de Mont Ventoux hard naar beneden waren gereden.

RIDE Magazine
210 Reacties
Sorteer op:
7 juli 2021 18:11
Schitterende zege van Van Aert. De Tour die met alleen maar pech begon kan voor Jumbo toch nog een heel mooie Tour worden. De ritzege is al binnen met misschien wel de mooiste etappe om te winnen en zoals Vingegaard rijd is het podium zeker mogelijk.
    7 juli 2021 18:27
    Denk dat vingegaard niet te snel geel moet pakken want met deze ploeg kunnen ze de tour niet controleren. Ik zeg pak geel in de tijdrit.
    7 juli 2021 18:36
    Vingegaard moet inderdaad niet te snel geel pakken, maar het lijkt wel opportuun om hier en daar al eens 1 of 2 seconden terug te nemen van de 332 seconden die hij achter staat.
7 juli 2021 18:17
Zo!

Daar gaat minimaal nog 1 etappe bijkomen voor Wout.

Als (ja als) Vingegaard zo goed is, wat zegt dat dan over Roglic?
Balen, Tour is nog steeds in the pocket voor Pogacar.
7 juli 2021 18:18
Niemand kan alles winnen wat Wout Van Aert wint. Hij staat, op eenzame hoogte.
7 juli 2021 18:20
Quintana als 115de binnen op 33 minuten, de "bergkoning".
    7 juli 2021 18:25
    Ik zie geen verband? Als er geen punten te halen zijn moet je gewoon rustig aan doen en een andere dag uitzoeken.
    7 juli 2021 18:27
    Je het schompus rammen op een verloren dag voor de punten is niet snugger.
7 juli 2021 18:23
en ook Geraint Thomas zat in de sprintersbus ... alle sprinters overigens binnen
    7 juli 2021 18:28
    Heb je gezien hoe hard Thomas gewerkt heeft, ondanks dat hij het in het begin van de etappe al moeilijk had?!
7 juli 2021 18:27
Mooie winst voor Van Aert. Kelderman beter dan verwacht, beter dan velen hier verwacht hadden en blijkbaar ook beter dan hij zelf verwachtte. Mollema beetje dom gereden, heel Trek sowieso tactisch zwak. En is er bij Quick Step dan niemand die Flip wat slimmer kan laten koersen. Maar Van Aert was de sterkste van de kopgroep.
7 juli 2021 18:27
Ska twee tellen op tijd
7 juli 2021 18:28
Kragh Andersen net op tijd binnen, Rowe als enige te laat.
    7 juli 2021 18:34
    Rowe wordt gewoon minder, tijd om door te selecteren voor Sir Dave.
    7 juli 2021 19:12
    Rowe reed nochtans zijn 15e beste waardes ooit
7 juli 2021 18:29
Wat een overwinning, wat een Tour, dat blijft maar duren, genieten met volle teugen.
7 juli 2021 18:40
Ik vond deze overwinning mooier, heroïscher en beklijvender dan de 1-1 gisteren van Morata
    7 juli 2021 19:11
    Gelukkig maar. Over die goal zal niemand het na gisteren nog hebben. Over zijn strafschop wel, trouwens.
7 juli 2021 18:42
Heerlijke renner deze Wout. Viert het met fans en ploeg en vindt m menselijker dan Pogacar en VDP
    7 juli 2021 19:13
    *vind
    En hoezo menselijker? VdP heeft tenminste nog zwakke plekken...
    7 juli 2021 21:07
    Wout viert altijd met een big smile. Van der Poel verbetenheid, vuisten, beetje verongelijkt zou je denken.
7 juli 2021 18:45
Mathieu heeft ook 6 dagen in het geel gereden. Etappes waar v.Aert niet mee kon. Vandaag knap gewonnen, maar de echte klimmers waren er niet meer.
    7 juli 2021 21:20
    Van Aert was niet in topvorm begin deze tour door die operatie. Hij was nog ver verwijderd van zijn niveau in de vorige tours. Spijtig! Anders had hij daar ook zeker meegedaan voor winst.
    7 juli 2021 21:21
    De klimmers hingen in de bomen en Wout vloog naar de maan.
7 juli 2021 18:47
Bouhanni, Van Aert en Bol weer 1 of 2 knechten minder voor de sprint voorbereiding.
    7 juli 2021 19:39
    Hopelijk krijgen we een paar ontsnappingen in de vlakke ritten die het halen. Het is mooi als ‘mindere goden’ ook kans op een etappezege krijgen. Al schat ik de kans vrij klein in.
7 juli 2021 18:47
Een sprinter die een bergetappe wint is blijkbaar heel normaal, maar als de beste klimmer (Pogacar) die in een bergetappe geweldig klimt vinden sommige mensen heel verdacht, is puur discriminatie vind ik, want als pogacar bv een belg was dan hoor je er niemand over. Is mijn bescheiden mening
    7 juli 2021 18:49
    Van Aert een sprinter noemen is niet normaal. Maar, dat weet je zelf ook wel.
    7 juli 2021 18:51
    Discriminatie zelfs. Morgen even met zijn alle op de knieën dan voor Pogacar!
    7 juli 2021 18:55
    Meeste van zijn overwinningen heeft hij met een sprint gewonnen, gisteren nog werd hij 2e en natuurlijk kan hij ook klimmen maar mijn punt is, dat wij alle renners met de zelfde bril moeten bekijken
    7 juli 2021 19:41
    Kijk jij überhaupt wel wielrennen? Want die indruk geef je namelijk niet met deze kortzichtige mening. Van Aert een sprinter noemen is daarvan een mooi voorbeeld. En het discriminatie noemen is zum kotzen.
    7 juli 2021 19:46
    Als het een Belg was…

    Uh, Pot Belge? Mag toch hopen dat zelfs Belgen zelf op dat vlak geen illusies hebben.
    7 juli 2021 22:54
    Van Aert een sprinter? De meest complete renner van het peloton. Van Aert een sprinter noemen is discriminatie!
7 juli 2021 18:50
Wat een legende!

Zelden een generatie wielrenners gezien die zo competitief is. We mogen ons gelukkig prijzen met renners als Van Aert. Fantastisch!
7 juli 2021 18:50
Ik gun het Wout enorm. Maar vanwaar die kinderlijke reacties om het af te zetten tegen Mathieu? En dan hun meninkjes brengen al feiten. Wat een zielige mensen zijn er toch.
    7 juli 2021 18:59
    +1 Je ziet twee klasse renners uit de lage landen elk jaar weer fantastische dingen doen met en zonder elkaar maar toch dan weer die neiging bij sommigen om het kinderachtige "hij is de grootste." "Nee sukkel, hij is de grootste." ten tonele te voeren. Om moe van te worden.
    7 juli 2021 19:04
    Gekunstelde vete. Volgens mij kunnen die twee het best met elkaar vinden, maar staan ze in sommige koersen/disciplines op 'tweezame' hoogte. En zijn dus elkaars grootste concurrenten voor één plekje op het hoogste schavot. Jammer dat sommigen er zo'n onaangename strijd van maken.
    7 juli 2021 19:11
    Als je dan ook nog eens de vileine Adri weghaalt, blijft er van de vete helemaal niets meer over. Of het moet gaan om wat Calimero's in de comments, maar dat is vooral heel vermakelijk.
    7 juli 2021 19:13
    Inderdaad, pure lulkoek, vandaar mijn even onzinnige reactie eerder. Matthieu en Wout winnen elk een rit op 110% van datgene dat van hen zo aantrekkelijke renners maakt, respectievelijk het “hé wat doet die nou ?”/de explosieve (over)machtspunch, en het grote duurvermogen/door een muur gaan.
    7 juli 2021 19:16
    Als de helft van België nou gewoon eens terugkeert naar het moederland, dan zouden we al dit gezeur niet meer hebben.
    7 juli 2021 22:57
    Snap dat ook niet. Het zijn beide geweldige renners. Respect voor beide, en geniet van beide.

    Stel eens voor dat die 2 er niet waren. Dan is het toch minder.
7 juli 2021 18:51
Fraaie overwinning van Van Aert. Een verwijzing naar van der Poel is overigens overbodig.
7 juli 2021 18:55
Pogacar doet me soms denken aan Yates in de Giro die Dumoulin uiteindelijk won. Die strooide ook met zijn krachten en wilde overal laten zien da thij de beste was. Tot hij ineens niet meer de beste was. Volgens mij is deze Tour nog niet beslist. Vergeet niet dat Pogi nog piepjong is en zijn krachten misschien wat moeilijk kan inschatten.
Kan ook wishfull thinking zijn ;-)
    7 juli 2021 19:15
    Geloof dat deze tour wel minder zwaar is dan de Giro. De rest houdt zich natuurlijk ook niet in, die rijden ook zo hard mogelijk omhoog
    7 juli 2021 19:22
    Denk dat je in de war bent. De Giro dat Yates erdoorheen zakte won Froome uiteindelijk. Dumoulin won de Giro waarbij hij in de eerste lange tijdrit al een mokerslag uitdeelde en alleen op de laatste zaterdag nog ff het roze verloor. En juist in die Giro van Yates had je dus concurrenten als Froome en Dumoulin. Zulke concurrentie is er nu niet.
    7 juli 2021 19:24
    @Bigshow
    Je bent ofwel een grapjas ofwel je hebt beide rondes slapend op divan doorgebracht
    7 juli 2021 19:36
    Want Edje? Deze tour is toch een stuk minder zwaar dan de Giro van 2018 of niet dan.
    7 juli 2021 19:43
    Het kan aan mij liggen maar ik heb zelden een ronde gezien met een eerste week als deze. Denk dat de meeste renners met weemoed terug denken aan de Giro 2018.
    Wellicht dat het parcours zwaarder op papier is, maar qua intensiteit, niveau van renners en het knallen van de eerste minuut heb ik daar niet gezien
    7 juli 2021 19:48
    Kruijswijk in de vorm van zijn leven?

    Oke doei.
    7 juli 2021 23:00
    Dit is toch wel zwaarder dan die giro. Niet qua parcours, maar qua inzet van renners.
    8 juli 2021 00:26
    De inzet plus de weeromstandigheden van de giro 2018 waren minstens zo hoog als tijdens deze tour.
7 juli 2021 18:58
Prachtige overwinning van Wout, de Jumbo meubelen zijn in ieder geval gered. Nu Jonas nog naar het podium!
7 juli 2021 18:58
Wout had op Jonas moeten wachten. Podium is veel belangrijker dan een rit. Wout gaat nog wel vaker een ritje winnen.
Fout van de ploegleiding
7 juli 2021 19:11
Genoten, zowel van de omgeving als de koers. Zo'n lange afdaling vind ik altijd een beetje jammer. Het hoort bij het fietsen maar dit gaat een keer fout vrees ik.
    7 juli 2021 23:07
    Hoezo? Een vrij makkelijke afdaling. Als je bergop fietst moet je er ook weer vanaf.
7 juli 2021 19:11
Anderhalf jaar gezeik over Groen, blijkt Van Aert een topfavoriet te zijn voor de Bollen. Deze trui is makkelijker op te halen nu.
    7 juli 2021 23:12
    Maar niet zonder nog anderhalve week regelmatig diep te moeten gaan in bergritten, dan hypothekeert hij zijn olympische spelen.

    Nu kan hij rustig de vlakke ritten en de tijdrit afwachten om nog eens uit te halen.
7 juli 2021 19:11
Da Solo op een dubbele Ventoux. Man man man man. Hij liet de Wereldkampioen de Lombarijdewinnaar en de Angliruwinnaar achter in het bos.
7 juli 2021 19:12
Mollema en Elissonde rijden nauwelijks langzamer dan Van Aert. Echt knap gereden
    7 juli 2021 19:21
    Ik dacht dat Van Aert was weggereden bij die 2, en ook bij Alaphilippe trouwens.
    7 juli 2021 19:45
    Die waren ook niet slecht vandaag hè, Wout was gewoon subliem.
    7 juli 2021 20:29
    De 3 die voorop bleven hebben allemaal knap gereden, maar WVA was outstanding. Ik had nochtans Alaphilippe als belangrijkste kandidaat-winnaar van de kopgroep ingeschat.
7 juli 2021 19:15
Ze zullen vegen in Parijs. Van Aert heeft de Ventoux 500m platter gestampt.
    7 juli 2021 19:28
    Wat bedoel je precies met vegen?
    7 juli 2021 21:26
    Zand, grind, gruis werden weggeblazen. Met die Zuiderwind ligt het morgen in .....

Reacties zijn gesloten.