Tour 2021: Vluchter O’Connor boekt knappe zege op Tignes, Pogacar loopt verder uit
foto: Cor Vos
zondag 4 juli 2021 om 17:37

Tour 2021: Vluchter O’Connor boekt knappe zege op Tignes, Pogacar loopt verder uit

Ben O’Connor heeft op indrukwekkende wijze de Tour de France-etappe naar Tignes gewonnen. De Australiër van AG2R Citroën maakte onderdeel uit van een gigantische kopgroep, overleefde de schifting en rekende op de slotklim af met Sergio Higuita en Nairo Quintana. De gele trui van Tadej Pogačar kwam niet in gevaar. Sterker nog, de klassementsleider reed in de slotkilometers alweer weg van de andere favorieten waardoor hij nóg sterker in het geel staat.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Zonder Roglič en Van der Poel
De Tour de France raakte nog voor de negende etappe twee grote namen kwijt. Jumbo-Visma en de geblesseerde Primož Roglič besloten om de handdoek in de ring te gooien, terwijl Alpecin-Fenix met oog op de aankomende Olympische Spelen de stekker trok uit de Tour van Mathieu van der Poel. De Nederlandse smaakmaker droeg zes dagen de gele trui en stond die zaterdag in de eerste Alpenrit af aan Tadej Pogačar.

In opnieuw regenachtige omstandigheden waren Davide Ballerini en Harry Sweeny de eerste aanvallers van de dag, maar zij werden op de Côte de Domancy alweer ingerekend. In de uitloper daarvan werd slag om slinger aangevallen door klimmers die al op flinke achterstand staan. Onder meer wereldkampioen Julian Alaphilippe en bergtruidrager Wout Poels toonden zich. Een echte vlucht geraakte niet weg, wel brak het peloton in stukken uiteen. Ook werd door Michael Matthews en Sonny Colbrelli gestreden om de tussensprint: de Italiaan klopte de Australiër.

Een razendsnelle openingsfase – foto: Cor Vos

Grote kopgroep rijdt weg
UAE Emirates had de controle in handen in het peloton en liet een kopgroep van 43 man meer dan vijf minuten wegrijden. Daarbij onder meer Poels, Alaphilippe, Sepp Kuss, Dylan van Baarle, Daniel Martin, Michael Woods, Bauke Mollema, Patrick Konrad, Guillaume Martin, Sergio Higuita, Warren Barguil, Nairo Quintana, Matej Mohoric, Dylan Teuns, Esteban Chaves, Jakob Fuglsang, Omar Fraile, Pierre Latour en Pierre Rolland. De best geplaatste renner vooraan was Cofidis-klimmer Martin, op ruim zeven minuten van de gele trui.

Op de Col des Saisies (9,4 km aan 6,2%) was het Poels die het solo probeerde, maar hij kreeg vlak onder de top Quintana achter zich aan. De Colombiaan aasde ook op de bergpunten en dwong Poels tot het uiterste, maar de Nederlander hield nipt stand. In de afzink richting de Col du Pré (12,6 km aan 7,7%) kregen zij aansluiting van Woods, Higuita, Ben O’Connor en Lucas Hamilton. De groep-Alaphilippe en Mollema volgde in die natte afdaling op een minuut en het peloton op zes minuten.

Nairo Quintana liet zich van voren zien – foto: Cor Vos

Quintana jaagt op bergtrui Poels
De Col du Pré was de eerste klim van buitencategorie van deze Tour. De zes koplopers wisten er hun voorsprong op de achtervolgers uit te breiden. Van de aanvallers waren O’Connor (14e op 8.13 van Pogačar) en Poels (15e op 8.51) redelijk goed geplaatst in het klassement, maar de Nederlander kon het tempo niet meer volgen. Woods, Higuita, Quintana, O’Connor en Hamilton bleven daardoor over vooraan. De Colombiaan van Arkéa-Samsic kende een goede dag, pakte de 20 punten op de top en nam zo de leiding over in het bergklassement.

In het peloton ging het op de Col du Pré te hard voor Wout van Aert; de nummer twee uit het klassement liet zich uitzakken en viel daardoor weg uit de top. In de kopgroep was het Woods die zijn drie medevluchters liet gaan op Cormet de Roselend. Omdat UAE Emirates geen aanstalten maakte, kwam O’Connor op die klim virtueel in de gele trui te rijden. De Australiër van AG2R Citroën zag toe hoe Quintana op de Roselend opnieuw de bergpunten pakte.

De drie hadden op de top drie minuten voorsprong op Woods en acht minuten op de elitegroep. Lang waren de drie niet samen, want Higuita en Quintana namen de nodige risico’s in de afdaling en lieten zo O’Connor achter. De klimmer van AG2R Citroën knokte zich daarna echter weer terug.

Pogačar kon rekenen op zijn ploeg – foto: Cor Vos

Ben O’Connor heeft vleugels
Vroeg op Montée de Tignes (21 km aan 5,6%) stond Quintana plots geparkeerd, waardoor O’Connor en Higuita samen overbleven. Hun voorsprong op de groep-Pogačar liep door werk van UAE Emirates terug richting de zeven minuten. Ergens daartussen reed ook nog een groepje met onder meer Guillaume Martin, Ruben Guerreiro, Sonny Colbrelli, Patrick Konrad en Mattia Cattaneo, maar zij waren uitgeschakeld voor de ritzege.

O’Connor had namelijk vleugels: hij trok op 17 kilometer van de top ten aanval en liet Higuita achter. Binnen no time had de Australische klimmer een voorsprong van meer dan twee minuten op zijn voormalige vluchtgenoten en ook op de favorietengroep, waar puur tempo gereden werd, liep O’Connor wat uit. De virtuele gele trui kwam daardoor ook weer dichtbij. Door een overname van INEOS Grenadiers in de elitegroep ging het verschil dan weer naar beneden.

O’Connor reed op de slotklim weg van Higuita – foto: Cor Vos

INEOS Grenadiers op kop
Geraint Thomas, als herboren, en Jonathan Castroviejo reden in dienst van Richard Carapaz een stevig tempo in de groep, waarin ook Wilco Kelderman, Jonas Vingegaard, Enric Mas, David Gaudu, Alexey Lutsenko en Rigoberto Urán nog hun wagon hadden aangehaakt.

Ondertussen had een soevereine O’Connor een voorsprong van meer dan vier minuten op… Mattia Cattaneo. De Italiaan bleek de beste uit de achtervolgende groep en raapte op het steilste stuk Quintana en Higuita op; hij werd tweede op ruim vijf (!) minuten. Voor de 25-jarige O’Connor betekent de ritzege op Tignes zijn vijfde overwinning in zijn carrière. Eind vorig jaar wist hij, nog in dienst van NTT Pro Cycling, ook al een bergrit in de Giro d’Italia te winnen.

Pogačar klasse apart
Het werk van INEOS Grenadiers leidde tot een demarrage van Carapaz, maar die werd snel gecounterd door Pogačar. De drager van de gele trui lonkte even en ging vervolgens zélf in de aanval. Kelderman leek te kunnen volgen, maar liet Pogačar vervolgens wegrijden. Niemand had een reactie op de ontketende Sloveen, ook Carapaz niet. In het geel wist de kopman van UAE Emirates opnieuw tijdwinst te pakken op zijn achtervolgers.

Pogačar liep nog verder uit – foto: Cor Vos

Pogačar wist uiteindelijk nog zesde te worden in de daguitslag, achter Sonny Colbrelli, Guillaume Martin en Franck Bonnamour. Een achtervolgende groep, aangevoerd door Carapaz, volgde op ruim een halve minuut van de klassementsleider.

Verschillen in de top
Wout van Aert is compleet weggevallen uit de top van het klassement. Zijn plek is ingenomen door ritwinnaar Ben O’Connor, die nu tweede is op 2.01 minuut van Pogačar. Daarachter staat Urán derde op 5.18 minuut, terwijl achter hem Vingegaard, Carapaz, Mas, Kelderman en Lutsenko binnen een minuut staan.

Samenvatting etappe 9:

RIDE Magazine
98 Reacties
Sorteer op:
4 juli 2021 17:45
En Pogacar declasseert weer iedereen, als die op zijn fiets blijft zitten wint hij de Tour met een half uur voorsprong. De rest koest om plek 2.
4 juli 2021 17:48
Vingegaard gaat hier gewoon podium rijden. Is na Carapaz de beste klimmer in koers en na Pogacar de beste tijdrijden.
    4 juli 2021 18:19
    Uran, dan?
    4 juli 2021 19:25
    ik mag het hopen, twee jonkies boven op het podium en dat met een relatief zwakke ploeg als ondersteuning ....
    4 juli 2021 19:59
    Laten we maar even afwachten of jij "gewoon"podium gaat rijden. Zo gewoon is dat namelijk niet.
4 juli 2021 17:49
edit wf: niet doen
4 juli 2021 17:49
Vingegaerd kan zomaar voor die kansrijke plek 2 gaan. Pogacar heeft zich nauwelijks ingespannen, nog even de spieren los op het laatst.
4 juli 2021 17:50
Hadden ze hem toch mooi maar weer volledig geïsoleerd!
    4 juli 2021 17:54
    Knap werk. En toen isoleerde hij zichzelf nog wat verder. Je verwacht het niet…
    4 juli 2021 18:19
    Inderdaad! Stak de concurrentie isoleertechnisch gezien nog een handje toe. Moet niet gekker worden. Kan die hele isoleertheorie nu definitief ten grave worden gedragen?
    4 juli 2021 18:47
    Isoleren is leuk, vooral als je de geisoleerde dan van verschillende kanten kan aanvallen.
    Maar als je iemand isoleert die veruit de best is, tsjah dan maakt dat niet zoveel uit
4 juli 2021 17:51
Voor welke ploeg rijdt Colbrelli ook alweer..?
4 juli 2021 17:51
Vingegaard goed zeg, 24 jaar ook maar pas, rijdt fluitend omhoog met groterondewinnaars en is ook nog eens top in tijdrijden. Hebben we hier de opvolger meteen van roglic bij jumbo?
4 juli 2021 17:52
1 woord: Bahrein.

Eerst Padun en nu Colbrelli. Ze leggen het er te dik bovenop.
4 juli 2021 17:52
Mooi man, fijne winnaar!
4 juli 2021 17:53
Tja, was weer lachen, zullen we maar zeggen.
4 juli 2021 17:53
Mooi interview met O’Connor.
4 juli 2021 17:53
Hoe ver mag je gaan tot dat je geblokkeerd wordt vreselijk. Zo gek is het toch niet dat pogi samen met roglic een klasse apart zijn. Lekkere graadmeter zonder roglic
    4 juli 2021 17:56
    edit wf: tot ziens
    4 juli 2021 18:23
    Je mag niet heel ver gaan, is mij duidelijk geworden.
    Ik denk overigens dat mét Roglic het precies hetzelfde was gegaan. Die zat toch in de buurt van de klasse van Carapaz vorig jaar in de Vuelta?
    Waarom denk jij dat Roglic het verschil had gemaakt?
    4 juli 2021 18:48
    Ik geloof ook totaal niet dat roglic zou kunnen volgen.
    hij zou waarschijnlijk 'best of the rest' zijn
4 juli 2021 17:55
Kelderman staat er in het klassement nog mooi bij, maar ik geloof niet in hem voor het podium. Het strijden om plek 2/3 lijkt nu te gaan tussen O'Connor, Urán, Vingegaard, Carapaz en Mas.

Voorspelling:
1. Pogacar
2. Vingegaard
3. Mas
    4 juli 2021 18:14
    1. Je weet wel. 2. O’Connor 3. Carapaz
    4 juli 2021 18:21
    1. Dinges, 2 Carapaz, 3 Uran.
    4 juli 2021 20:48
    Veel te vroeg om conclusies te trekken voor het algemeen klassement en podium
4 juli 2021 17:56
Dit is echt de vreemdste tour in jaren. Er gebeurt bizar veel en er wordt met krachten gesmeten niet normaal. Na gisteren dacht ik echt dat ze nu toch wel moe en uitgepiert zouden zijn. Pogacar rijd hier peleton profs voorbij zoals deze profs mij voorbij rijden. Echt bijzonder
4 juli 2021 17:56
Ik hou me maar vast aan dat de andere kopmannen allemaal iets tegengekomen zijn in de eerste week.

Los van weinig spanning rondom gele trui, vele zeer aantrekkelijke etappes in de eerst week.
Maar goed grote ronde gaat ook om strijd om het AK en dat is wat magertjes.
4 juli 2021 17:57
Waar is de top Kuss???
    4 juli 2021 18:08
    De top Kuss is alleen gezien door de die-hard TJV fans. Neutrale wielerliefhebbers hebben allang geconstateerd dat het een zeer matige renner is. Vingegaard is een ander verhaal.
    4 juli 2021 18:19
    Kuss goede knecht voor in de bergen wanneer in vorm, zeker geen toekomstige kopman.
    4 juli 2021 18:20
    @franco
    Lachwekkende reactie weer natuurlijk.

    In de Vuelta vorig jaar was Kuss fenomenaal. Hij lijkt voor nu zijn tijdrit verbeterd te hebben ten kosten van zijn klimvermogen. De toekomst zal het leren hoe goed hij werkelijk is.
    4 juli 2021 18:27
    @Zevenbergen: 2 of 3 keer per jaar laat hij wat zien. Ik kan een lijstje maken van 50 renners die dat ook doen.
4 juli 2021 17:57
Goed, het is op 5 minuten, maar Colbrelli op 3 hadden niet veel mensen verwacht. Zet hier zijn groene ambities misschien toch wat kracht bij. Voorts O'Connor, verdorie knap. Was niet eens zo gek veel trager dan Pogacar, al is die waarschijnlijk niet eens voluit gegaan.
    4 juli 2021 20:49
    Inderdaad. Opvallend weinig aandacht voor de prestatie van sprinter Colbrelli.
4 juli 2021 17:58
Sprookjes bestaan niet. Als er één les is uit het verleden waar ik nu aan moet denken, dan is dat deze: als iets te mooi is om waar te zijn én er wordt in de openbaarheid vanuit het peloton en het journaille getwijfeld aan een eerlijke gang van zaken, dan ís het ook niet eerlijk.
Helaas. Wel logisch, gezien alle voortekenen de voorgaande jaren, met recordtijden, eindeloze aanvallen, hoge snelheden en kinderen die meteen vooraan meedoen.
4 juli 2021 18:02
Prachtig hoe O’Connor die irritante Colombiaantjes er op legde. Vooral die Quintana blijft toch een zeer vervelend rennertje. Geef mij qua Zuid-Amerikanen dan maar Carapaz.
    4 juli 2021 18:50
    Wat doet Quintana verkeerd dan?
    4 juli 2021 18:57
    Vraag maar aan een willekeurige renner in het peloton of ze graag met de altijd zijn snor drukkende Quintana in een ontsnapping willen zitten...
    4 juli 2021 20:20
    vreemde reactie Ballerini, als Quintana de benen heeft schuwt hij nooit de aanval.

    “Vraag maar aan een willekeurige renner…” oh ja, prima tip.
    4 juli 2021 23:23
    Ik heb in talkshows wel vaker (oud) renners horen klagen dat Quintana niet de meest geliefde renner is. Daarnaast is het echte aanvallende er wel van af de laatste jaren.
    4 juli 2021 23:27
    Vandaag deed hij dan speciaal voor jou erg zijn best.
4 juli 2021 18:02
Nu Roglic er niet meer is, lijkt bij Pogi elke terughoudendheid weg.

Waar de 2 Slovenen elkaar soms wat vleugellam maakten uit angst voor een counter (zie bv. de etappes die Alaphilippe en van der Poel wonnen aan het begin van de Tour), weet hij dat hij nu gewoon kan wegrijden zonder dat iemand hem nog wat kan maken.
4 juli 2021 18:03
Bijzonder interessante etappe met O'Connor als de sterkste (en slimste). Had hij vorig jaar ook geen problemen met het vinden van een nieuwe ploeg, totdat hij won in de Giro? Echt een gouden zet geweest van AG2R.

Strijd om het groen belooft in ieder geval spannend te worden. Ik vermoed dat Bahrain er elke rit in gaat vliegen in de hoop Cavendish er af te rijden. Verwacht hem voor de winst in etappe 14 en misschien zelfs in etappe 16.

Grote verrassing was toch wel Geraint Thomas; eerst gelost en op het eind nog een aanvalletje van Carapaz voorbereiden.
    4 juli 2021 18:22
    Strijd om groen kan inderdaad nog wel eens razend interessant worden. Colbrelli lijkt meer dan in orde te zijn (het Bahrein effect), en in staat om op lastig terrein punten te pakken op zijn Sagans.
    Benieuwd of DQS ook gaat kiezen om Cattaneo of Alaphillipe heel actief in gaat zetten om Colbrelli (en Matthews) in de wielen te rijden in dit soort etappes om Cav in het groen te houden, of dat ze gewoon blijven koersen om te winnen (en daarmee de kans lopen dat Cav groen verliest).
4 juli 2021 18:05
Ik geloof ook echt niet dat Roglic het Pogacar deze Tour moeilijk had kunnen maken. Die gast is zó schandalig veel beter dan de rest
4 juli 2021 18:06
Ik kan me niet voorstellen dat er de komende jaren een renner is die tegen deze Pogacar op kan. Als hij fysiek en mentaal in orde blijft en misschien zelfs nog wat groeit gezien zijn leeftijd hebben we een recordwinnaar
    4 juli 2021 18:52
    Volgens wat liefhebbers hier, was Evenepoel degene die dat ging doen toch?
    Of is dat nu definitief de prullenbak in?
4 juli 2021 18:07
Nog nooit gehoord van Merckx (meerdere keren 10+ minuten op nr 2), Ocano (15+ minuten), Zoetemelk, Hinault (14+ minuten), Delgado, Indurain, Ulrich?
    4 juli 2021 18:16
    Maar die gebruikte meer dan een door moeder gevulde broodtrommel.
    4 juli 2021 18:19
    @Koers dat deed de rest toen waarschijnlijk ook allemaal.
    4 juli 2021 18:23
    Ongetwijfeld had Joop ook wat zoets in de melk, maar wellicht dat de een er wat beter in was dan de ander. Het effect verschilt ook per persoon. Daarnaast kan ik mij ook best voorstellen dat het verschil in materiaal ook voor verschil kon zorgen toen, dat ligt nu ws dichter bij elkaar.
    4 juli 2021 18:53
    Dat zijn toch wel andere tijdperken hoor.
    De laatste jaren zit het allemaal veel dichter bij elkaar.
    Dus dit grote verschil is al lang niet meer voorgekomen en dat geeft vraagtekens
    4 juli 2021 19:33
    dat waren gewoon andere tijden, wereldwijd waren er toen zo'n 500 profs, bijna allemaal Europeanen en een paar verloren gelopen Aussies. Bij die profs zo'n 300 Belgen waarvan zo'n 200 enkel in het nationale kermiskoerscircuit reden. Ze reden allemaal ongeveer hetzelfde programma van maart tot oktober zowel ééndagswedstrijden als (grote) rondes. Gewoon niet meer te vergelijken met nu, het wielrennen is mondialer geworden met duizenden profs en de meesten zijn gespecialiseerd, je hebt specialisten in grote en kleine rondjes, kassei- en Ardennenklassiekers en vrij recent ook de tijdrijders.
    Maar wat Pogi laat zien is toch speciaal
4 juli 2021 18:16
Je zou bijna blij zijn dat boy wonder, Remco Evenepoel, er nog is. Bijna dan, heh ;)
Fenomenaal van Pogi. Die rijdt met een bakfiets nog alles op een hoopje, nou ja, grote hoop.
    4 juli 2021 18:17
    Hier kan Evenepoel op een e-bike ook niet tegenop
    4 juli 2021 18:28
    Evenepoel gaat nog wel komen in de tour, dat talent is niet ineens weg.
    4 juli 2021 18:33
    Evenepoel wordt over 20 jaar in het rijtje Poulidor en Zoetemelk geplaatst. Zeer goede renner, maar helaas was er altijd één beter.
    4 juli 2021 18:39
    Dat vooruitvoorspellen altijd ….

    Amper 6 maanden geleden pas won Pogacar de tour, nu alweer de glazen bol op een nog jongere concurrent.
    4 juli 2021 18:53
    Dat voorspellen is toch deel van de lol? Waarom anders sterretjes uitdelen voor etappes/klassementen? Wat Evenepoel betreft: wie zou er niet willen weten wat er na deze demonstratie van Pogacar in zijn hoofd omgaat?
    4 juli 2021 20:48
    Die sterretjes doen me ook niet zo veel en Evenepoel is nugget genoeg om te denken 2022 is een jaar verder dan 2021, voila dat gaat er in zijn hoofd om.

Reacties zijn gesloten.