Tour 2021: Indrukwekkende Mathieu van der Poel wint en grijpt gele trui op Mûr-de-Bretagne
foto: Cor Vos
zondag 27 juni 2021 om 17:42

Tour 2021: Indrukwekkende Mathieu van der Poel wint en grijpt gele trui op Mûr-de-Bretagne

De tweede etappe van de Tour de France 2021 is gewonnen door Mathieu van der Poel. De kopman van Alpecin-Fenix was na een etappe van 183,5 kilometer, met aankomst op de steile klim in Mûr-de-Bretagne de beste. Van der Poel sloeg een gat met de concurrentie en neemt bovendien de gele trui over van Julian Alaphilippe.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Ide Schelling en Edward Theuns in de vlucht
De eerste versnelling kwam van bollentruidrager Ide Schelling, maar het duurde even vooraleer een definitieve kopgroep wegreed. Na ruim tien kilometer wisten Edward Theuns (Trek-Segafredo), Anthony Perez (Cofidis), Simon Clarke (Qhubeka NextHash) en Jonas Koch (Intermarché-Wanty-Gobert) toch weg te rijden. Schelling probeerde nog de sprong te maken, want Perez was een gevaarlijke klant voor zijn bergtrui.

Ide Schelling in de kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Tot drie keer toe sprong een onvermoeibare Schelling weg uit het peloton, maar telkens werd hij teruggepakt. De vierde keer was echter scheepsrecht voor de Hagenees in de bollen. Samen met Jérémy Cabot (TotalEnergies) sloot hij aan bij de vier koplopers. De achtervolging was in handen van Deceuninck-Quick-Step en INEOS Grenadiers. Zij hielden het verschil tussen de drie en vier minuten.

Op het eerste klimmetje van de dag wist Perez het enige bergpuntje te pakken, waardoor hij op gelijke hoogte kwam in het bergklassement. Bij de tussensprint was het vooral interessant om de sprint in het peloton te volgen: Ewan bleef er Cavendish en Philipsen voor. Op de tweede klim speelde Perez het op de verrassing, waarmee hij Schelling in het rood dwong. In een beklijvende sprint wist de Nederlander toch het ene puntje te pakken.

Peloton grijpt Theuns voor eerste Mûr-de-Bretagne
De samenwerking vooraan werd er door de aanwezigheid van Schelling en Perez niet beter op. Er volgde daardoor een aanval van Theuns, die solo de punten pakte op de Côte de Saint-Brieuc en even later aansluiting kreeg van Cabot. De overgebleven koplopers kregen twee minuten voorsprong, terwijl de rest van de vroege vlucht werd ingerekend.

Theuns en Cabot in de aanval – foto: Cor Vos

Met de eerste klim van de Mûr-de-Bretagne in aantocht ging het tempo in het peloton flink de hoogte in. Diverse treintjes nestelden zich aan kop om de kopmannen van voren te houden. Theuns reed 20 kilometer voor de meet nog weg bij Cabot, omdat hij de hete adem voelde van het peloton, maar de grote ploegen waren onverbiddelijk. Wel mocht Theuns nog vieren; hij kreeg de Prijs voor de Strijdlust van de organisatie.

Demarrage Van der Poel, boni’s voor Pogačar en Roglič
Op de eerste keer Mûr-de-Bretagne, op 17 kilometer van de meet, plaatste Mathieu van der Poel vervolgens de eerste en enige aanval. De kopman van Alpecin-Fenix reed eventjes achttien seconden weg en kwam als eerste over de meet, waardoor hij naast de bergpunten ook acht bonificatieseconden pakte.

Achter hem sprintte Tadej Pogačar naar de vijf seconden en Primož Roglič naar de twee seconden. Zij bleven gele trui Julian Alaphilippe nipt voor. De aanval van Van der Poel was door die sprint van de klassementsmannen wel tenietgedaan, waardoor een compact peloton de laatste omloop in ging. INEOS Grenadiers nam daar het initiatief en leidde de elitegroep in volle vaart naar de slotklim van Mûr-de-Bretagne.

Mathieu van der Poel wint rit en pakt gele trui
De INEOS-trein legde ook op de klim een hoog tempo op, maar het was Xandro Meurisse die het bal opende op de slotklim. De ploegmaat van Van der Poel sprong met Davide Formolo weg. De Belg en de Italiaan konden die inspanning echter niet doortrekken. Nairo Quintana plaatste de volgende aanval, een demarrage die werd gevolgd door Van der Poel himself.

Sonny Colbrelli ging vervolgens te vroeg, waarna Van der Poel van een rustig moment gebruikmaakte om weg te rijden. De Nederlander sloeg direct een gat omdat het stilviel achter hem. Met zes seconden voorsprong op Pogačar en Roglič kwam hij over de meet. Wilco Kelderman werd knap vierde, waarna een gat van twee seconden volgde op Alaphilippe en Bauke Mollema.

foto: Cor Vos

Naast de ritwinst en de gele trui mocht Van der Poel ook de bolletjestrui in ontvangst nemen. Ide Schelling is tweede in dat klassement en mag – omdat Van der Poel al het geel heeft – de bergtrui maandag aantrekken. In het puntenklassement leidt Alaphilippe; Pogačar is de nummer een in het jongerenklassement.

Samenvatting etappe 2:

Interview Van der Poel na afloop:

RIDE Magazine
112 Reacties
Sorteer op:
27 juni 2021 17:58
Truiencollectie wederom uitgebreid
27 juni 2021 17:58
Zuur voor Ide
27 juni 2021 17:59
Ik hoop dat onderarmen op het stuur na de finish wel mag.
27 juni 2021 18:00
Dit was natuurlijk grote klasse, die gast heeft zoveel kracht.
    27 juni 2021 18:02
    En het lef hebben om op de eerste beklimming al voor de boni's te gaan. Het hoongelach voor lief nemend als hij daardoor de tweede keer te kort zou komen. Omdat hij zijn zinnen heeft gezet op die gele trui. En het dan zo afmaken. Ook niet onaardig toch?
    27 juni 2021 18:03
    Tour peloton is toch anders ;).
27 juni 2021 18:01
Prachtig, zo indrukwekkend!
27 juni 2021 18:01
Dat was een mooi stukje tv. Ik hou ervan.
27 juni 2021 18:03
Kruijswijk is toch wel goed, dat strijkijzer zit gewoon in de eerste groep
27 juni 2021 18:03
Fantastisch, na de eerste keer mur de Bretagne dacht ik, dit is klaar. Maar echt fenomenaal wat hij kan!
    27 juni 2021 18:09
    Dacht eerlijk gezegd ook aan een soort wanhoopspoging.
    27 juni 2021 18:10
    Dat dacht de rest van het peloton ook :)
    27 juni 2021 18:11
    Dacht iedereen inclusief wij allen hier. Wel leuk stukje hulp van Colbrelli. Dit zet hem perfect op.
    27 juni 2021 20:09
    Niet normaal. Gewoon 2x die muur binnen het half uur als snelste tegen een volledig tourpeloton opgeknald. Respect !
27 juni 2021 18:10
Ongelooflijk sterk! En natuurlijk verdient hij dit! GELE MATHIEU
27 juni 2021 18:10
Fenomenaal, ook mentaal. Na gisteren een forse tik - van waar sta ik nu eigenlijk -, zo uithalen met alle risico. Super gaaf!
27 juni 2021 18:11
de allerbeste wielrenner ooit sinds het bestaan van het fietsen wat een topper klasbak overal waar hij start wint hij in het veld op de weg op de mountainbike er is NOOIT geen betere geweest dan MVDP
    27 juni 2021 18:13
    Rustaaaaagh
    27 juni 2021 18:15
    Eerst nog even goud op de Spelen en het WK op de weg. Oh ja, Prijs Roubaix nog meepakken. Dan praten we verder.
    27 juni 2021 18:55
    Molen, als je zulke dingen zegt moet je wel een onmogelijk scenario schetsen. Dit is voor een gozer als Van der Poel gewoon mogelijk. Er moeten wel wat kwartjes zijn kant opvallen, maar dit is geen onrealistisch scenario.
27 juni 2021 18:14
Fantastische overwinning natuurlijk en het interview daarna maakte het helemaal af. Heb zelf een paar traantjes mee weg moeten pinken..... Prachtige emotie!
27 juni 2021 18:15
Ik las gisteren 'Van de “grote 3” toch degene die het beste kan pieken. In het voorjaar kan je hem nog kloppen, maar de Tour en het WK zijn nu eenmaal belangrijker voor hem en dan rijdt hij er gewoon van weg.' Blijkt het gewoon over van der Poel te gaan, wat een vooruitziende blik.
27 juni 2021 18:17
edit wf: niet doen
    27 juni 2021 18:18
    Die moest nu een paar extra glazen azijn opdrinken;-)
    27 juni 2021 18:28
    edit wf: niet doen
    27 juni 2021 18:37
    @ redactie kunnen jullie account van Davide ook verwijderen? Altijd die negativiteit en onzin. Toon gewoon eens wat respect. Of heeft Mvdp je jeugdvriendinnetje vroeger afgepakt ofzo?
27 juni 2021 18:25
Wow kippenvel bij deze overwinning en de emoties na de finish,
De eerste aanval leek een wanhoopspoging om voorop te komen, maar was dus een bewuste aanval door de seconden. De tweede beklimming veruit de sterkte. Zelden gezien twee keer zo'n aanval waarbij eerst niemand wil volgend en de tweede keer niemand kan volgen.
Verder duidelijk dat Roglic en Pogacar de sterksten zijn, maar wel alleen naar elkaar kijken. Met de boni seconden nemen ze al een voorsprong op de rest. Alaphilippe vandaag toch een heel stuk minder sterk dan gisteren. Moest twee keer toch wel behoorlijk passen in de sprint en aanval.
27 juni 2021 18:34
Teletekst startpagina: Etappezege en geel Vd Poel, Verstappen onbedreigd naar zege.
    27 juni 2021 19:46
    Nederland de boot in tegen Shick en de 10 loodgieters.
    27 juni 2021 19:48
    Genaaid door de VAR. Pfff...
    27 juni 2021 19:51
    @Sprinter: … als…. Als PSV gewoon dat balletje langs de keeper had getikt, had Ajax geen rode kaart gekregen en Nederland gewoon gewonnen…
27 juni 2021 18:49
Deze kerel wint zelden op een gewone manier. Altijd spectakel. Pure reclame voor de sport.
27 juni 2021 18:51
Fantastisch MvdP!

Maar Wilco zit er ook goed bij!
27 juni 2021 18:52
Oppermachtig? Die Slovenen keken naar elkaar en lieten 'm rijden joh en voor Alaphilippe werd de weg afgezet. Pogacar had 'm makkelijk gepakt. Die keek nog ff achterom terwijl ie naar VDP toe huppelde.

Ach ja, Pogacar weet stiekem meer van de geschiedenis. Die geeft een mooi cadeautje aan de kleinzoon van een franse legende.

Voor mij is Wilco Kelderman indrukwekkend in die zin dat hij een trend gezet heeft op dit soort aankomsten. Knap, maar het is in de grote bergen dat het moet gebeuren.
    27 juni 2021 18:55
    Ik wil je bij deze vriendelijk verzoeken om nooit meer iets over wielrennen te zeggen.
    27 juni 2021 18:58
    Maar deze etappe heeft hij alvast. En daar was het bij hem om tedoen.
    27 juni 2021 18:59
    Pogi moet dit soort ritten ook niet winnen, gewoon zijn energie zo goed mogelijk verdelen om straks binnen 3 weken nog te kunnen knallen in de slottijdrit. Hij is dan ook de echte goat-pretendent.

    Niettemin fenomenale prestatie vandaag van Matje. In 2 tijden naar geel is toch 1 van de meer gedenkwaardige Tour-moves van de afgelopen jaren. Die van Flip gisteren overigens ook.
    27 juni 2021 22:13
    Of ze mvdp hadden kunnen kloppen betwijfel ik maar het leek er zeker op dat Roglic en Pogacar niet het achterste van hun tong lieten zien. Zoals MvdP in het interview zei, dit was mijn laatste kans op geel dus ik gaf alles. Zijn tour is geslaagd en ondanks ik ervan overtuigd ben dat hij echt nog wel iets gaat laten zien deze tour gaat bij hem het vizier nu op Tokio. De Slovenen moeten nog even.
27 juni 2021 19:00
Pfff…. dit was genieten zeg, wat een mooie overwinning. Ik moest effe bijkomen
27 juni 2021 19:22
Al weer een hele mooie overwinning. Jammer voor Flip dat het zo kort mocht duren na zijn schitterende overwinning. Vanuit NL perspectief is deze natuurlijk nog veel mooier; het onmogelijke zelf mogelijk maken. Beiden wat een kanjers. Daarvoor ga je kijken, niet voor dat anti fietsen van JV van vorige week tijdens het NK.
27 juni 2021 19:28
Janken van geluk. Een nieuwe legende is geboren!
27 juni 2021 19:48
Prachtige prestatie. Bizar, geen enkel Ineos renner in de top 25. Wel drie Nederlanders, Kruijswijk ook sterk overigens.
27 juni 2021 20:11
Mooie foto van Cor Vos bovenaan dit stukje. Daar zit alles in.
27 juni 2021 22:44
Mathieu le Jaune Poelidoor

Reacties zijn gesloten.