Tour 2020: UAE Emirates ziet Formolo uitvallen met sleutelbeenbreuk
foto: Cor Vos
dinsdag 8 september 2020 om 20:11

Tour 2020: UAE Emirates ziet Formolo uitvallen met sleutelbeenbreuk

Moet Tadej Pogačar het straks in de bergen doen zonder Davide Formolo? De Italiaanse klimmer kwam vandaag ten val in de tiende etappe naar île de Ré, wist de rit nog wel uit te rijden maar zijn ploeg UAE Emirates vreest voor een sleutelbeenbreuk.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De tiende etappe langs de westkust van Frankrijk verliep erg nerveus, waardoor verschillende renners tegen de grond gingen. Op ruim zestig kilometer van de streep werd het peloton opgeschrikt door een valpartij van onder meer Pogačar, Guillaume Martin en Formolo.

De twee klassementsrenners kwamen met de schrik vrij, maar Formolo bleek flink gehavend. De Italiaan kwam uiteindelijk als 164e en allerlaatste over de streep, twee minuten na Jérôme Cousin, op meer dan zestien minuten van ritwinnaar Sam Bennett. Zijn ploeg vreest nu dus voor een gebroken linkersleutelbeen.

Formolo is op papier de belangrijkste helper van Pogačar in de bergen, zeker na het eerdere uitvallen van Fabio Aru. David De la Cruz, een andere klimmer binnen de ploeg, is nog altijd herstellende van een breukje aan het heiligbeen.


Update 20.20 uur

Davide Formolo heeft via social media laten weten dat hij zijn linkersleutelbeen heeft gebroken. Dit betekent dat de Italiaan niet verder kan en UAE Emirates een belangrijke pion verliest voor de tweede en derde week. “Het is nu zaak om zo snel mogelijk te worden geopereerd”, aldus Formolo.

De 27-jarige renner hoopt nog altijd op deelname aan het WK wielrennen in Imola en de Ardennenklassiekers. “Davide heeft een nauwelijks verplaatste breuk. Hij zal binnen twee dagen worden geopereerd en hopelijk kan hij binnen vijf of zes weken weer koersen”, aldus Jeroen Swart, die als hoofd van de medische staf verbonden is aan de WorldTour-ploeg.

 
25 Reacties
Sorteer op:
8 september 2020
Pogacar heeft toch wel een probleempje nu. Die gaat na elk serieus klimmetje nu alleen zitten.
  8 september 2020
  Enige wat er dan nog opzit is Polanc in de vlucht meesturen voor later op de dag
8 september 2020
Aru opgegeven Formolo sleutelbeenbreuk ( alles op de Vuelta dan?) De La Cruz rijdt rond met breukje in heiligbeen. Dan blijft Polanc over? Formolo de enige buiten Pogacar die ik nog achte een gooi te doen naar een ritzege. Enorme tegenslag.
  8 september 2020
  Polanc ook nog niet zo best voorlopig. Zo lijkt een goede omkadering op papier, ineens een matige. Wat is er trouwens met McNulty aan de hand?
  8 september 2020
  @hartstikke bedankt, Dat is elke race waar UAE deelneemt het geval, lijkt heel wat maar vallen altijd veel renners tegen.
  8 september 2020
  Niets hoor. Hij gaat op het WK de Tijdrit en wegrit doen. Hij rijdt de komende week 2 Italiaanse eendagswedstrijden. Hij staat op de voorlopîge startlijst van de Giro. Al was het plan de Vuelta.
  8 september 2020
  Rawolf. Dat vind ik nu een beetje overdreven hoor. Als er " veel renners" zouden tegenvallen dan behaal je nooit 22 overwinningen 53x top 3 en 111 top 10 noteringen. Dat is dan mijn mening ook gebaseerd op cijfers en resultaten :)
8 september 2020
Een blinde zag nog dat hij niet verder kan fietsen, neem als ploegleider je verantwoordelijkheid en laat hem afstappen hoe moeilijk kan het zijn.
  8 september 2020
  Dat zijn wielrenners in een grote ronde, hè. Altijd nog proberen de finish te halen en dan kijken wat de schade is. Denk maar aan een Gilbert die in 2018 nog 60km met een gebroken knieschijf verder reed.
8 september 2020
Het grote probleem voor hem is na een vroege, harde klim. Eigen bidonnen, jasjes en reepjes halen. Maar wellicht kan hij toch het koele ijskonijn blijven en daar knallen waar hij het altijd doet.
  8 september 2020
  Die etappes zijn er niet veel. Maar t wordt wel een probleem als hij Op n verkeerd moment iets tegenkomt, zoals mechanische pech...
8 september 2020
Pff zit UAE niet mee deze Tour. Nu is de ploeg wel erg zwak gewordenen niet in staat pogacar te helpen de komende 2 weken
8 september 2020
Ja ze bereiken het formolow point.
  8 september 2020
  Jij ook met deze grap, die is wel erg slecht!
  8 september 2020
  Iemand moet het doen
Geel pakken in rit 20 dan maar, en geen dag vroeger.
8 september 2020
Hij zal er snel alleen voor staan. Hoop voor hem op wat versterking, want hij ligt vast tot 2024..
8 september 2020
Edit: Nee, de ploeg heeft het over vijf tot zes weken vooraleer Formolo weer kan koersen. De Italiaan zelf hoopt nog eerder zijn rentree te maken.
  8 september 2020
  Koersen of trainen?
  8 september 2020
  Weer koersen? Mss trainen... Alhoewel hij vandaag na zijn breuk terug gekoerst heeft
  8 september 2020
  Trainen zal 5 of 6 dagen zijn, maar als hij nog hoopt op een WK-selectie zal het koersen wel geen 5 of 6 weken duurt, lijkt me.
  8 september 2020
  edit wf: niet doen
8 september 2020
Auw, aderlating voor Pogacar dit...
9 september 2020
Dit is wel echt een tegenvaller voor Pogacar. Hij gaat nu vrij snel alleen zitten en als Pogacar dan een keer pech heeft dan staat hij er alleen voor. Los van dat nadeel dat Pogacar nu heeft denk ik niet dat er heel veel verandert. Ook met Formolo was UAE al geen team dat koers kon maken. Het plan blijft wachten tot Roglic een keer alleen zit en dan kijken wat er mogelijk is.

Reacties zijn gesloten.