Tour 2020: Nans Peters wint eerste Pyreneeënrit, Tom Dumoulin verliest tijd
foto: Cor Vos
zaterdag 5 september 2020 om 17:39

Tour 2020: Nans Peters wint eerste Pyreneeënrit, Tom Dumoulin verliest tijd

Nans Peters heeft de eerste Pyreneeënrit gewonnen. De Fransman was in Loudenvielle de beste renner uit de vroege vlucht. Tweede werd Toms Skujins, derde Carlos Verona. Bij de klassementsrenners won Tadej Pogačar veel tijd, terwijl Tom Dumoulin het groepje der favorieten moest laten gaan.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het Tourpeloton kreeg zaterdag de eerste van twee Pyreneeënritten voorgeschoteld. Alhoewel er na een twaalf kilometer lange afdaling in Loudenvielle werd gefinisht, moesten de klassementsrenners met de Port de Balès (11,7 km aan 7,7%) en de Col de Peyresourde (9,7 km aan 7,8%) eerder in de etappe nog vol aan de bak.

Zakarin en Hermans in de vroege vlucht
Een vroege vlucht kreeg in de relatief vlakke aanloop naar de Col de Menté (6,9 km aan 8,1%) de ruimte. Neilson Powless, Michael Mørkøv, Søren Kragh Andersen, Benoit Cosnefroy, Nans Peters, Toms Skujins, Ben Hermans, Carlos Verona, Ilnur Zakarin, Kévin Reza, Quentin Pacher, Jérôme Cousin en Fabien Grellier waren de dertien namen, die een voorsprong van veertien minuten bij elkaar reden.

Mitchelton-Scott had daar geen problemen. Niet alleen omdat de vroege vlucht relatief ongevaarlijk was voor het algemeen klassement, maar ook omdat een succesvolle vroege vlucht in de finale mogelijke bonificatieseconden bij de andere klassementsrenners zouden wegkapen. Op deze manier werd de kans op een verlenging van de gele trui van Adam Yates vergroot.

De vroege vlucht op weg in de achtste etappe – foto: Cor Vos

Cosnefroy pakt punten op Col de Menté
Op de Col de Menté nam INEOS Grenadiers de regie over van Mitchelton-Scott. De voorsprong van de vroege vlucht stabiliseerde daarna eindelijk. Op weg naar de Port de Balès kwam bolletjestruidrager Benoit Cosnefroy namens de vroege vlucht als eerste boven op de Col de Menté.

Cousin probeert het in afdaling Col de Menté
Cousin kon de beklimming van de Port de Balès niet afwachten. De Fransman was zich ervan bewust weinig kans te maken op de ritzege als hij zou wachten tot de twee resterende beklimming en daarom besloot hij al vroeg ten aanval te trekken. Cousin reed een voorsprong van anderhalve minuut bij elkaar, maar was eenmaal op de flanken van de Port de Balès snel gezien.

Zakarin toont goede benen
Zakarin toonde op deze voorlaatste beklimming al snel zijn goede benen. Door zijn toedoen spatte de kopgroep uiteen. Peters was de enige renner die de Rus echt kon volgen, maar een achtervolgende groep met Verona, Kragh Andersen, Powless, Skujins en Pacher bleef binnen afzienbare afstand, maar wisten niet meer terug te keren.

Toms Skujins leidt de dans – foto: Cor Vos

Pinot zegt klassement vaarwel
Bij de favorieten zakte Thibaut Pinot door het ijs. Op de Port de Balès moest de Fransman snel lossen, waarna hij ver wegzakte in het algemeen klassement. Onder aanvoering van Wout van Aert kwam het flink uitgedunde groepje der favorieten boven, waarna zij aan de afdaling naar de Col de Peyresourde begonnen.

Peters wint in Loudenville
Peters maakte van deze afdaling vooraan gretig gebruik door Zakarin op meer dan een halve minuut achterstand te rijden. Met deze voorsprong begon hij dan ook aan de Col de Peyresourde. Zakarin liep op de Peyresourde weer in op Peters, maar wist niet meer terug te keren. Peters wist in de afdaling vervolgens zijn voorsprong te consolideren, waarna hij in Loudenville de zege boekte.

Na ritwinst in de Giro nu ook ritwinst in de Tour voor Peters – foto: Cor Vos

Favorieten maken oorlog op Peyresourde, Dumoulin lost
De favorieten maakten enkele minuten achter de koplopers oorlog op de Col de Peyresourde. Nadat Tom Dumoulin zichzelf verrassend op kop van het peloton had geposteerd, was het Julian Alaphilippe die een aanval plaatste. Dumoulin pareerde de aanval, waarna Alaphilippe moest lossen.

Pogačar boekt belangrijke tijdwinst
Daarna was het de beurt aan Pogačar. De Sloveen zag Primož Roglič direct in zijn wiel en even later ook Nairo Quintana, terwijl Yates en Dumoulin direct moesten lossen. Even smolt het weer samen, waarna Pogačar opnieuw er vandoor ging. Ditmaal sloeg de Sloveen wel een gaatje. Porte en Landa gingen tevergeefs in de achtervolging en Pogačar was definitief pleite.

Vlak voor de top probeerde Guillaume Martin nog de oversteek te maken naar Pogačar, maar ook de Fransman werd ingerekend. In de afdaling wisten de klassementsrenners vervolgens niet dichterbij de leidende Sloveen te komen, die uiteindelijk meer dan een halve minuut terug pakte.

Yates behoudt gele trui
Yates behield de gele trui. Alhoewel de Brit het meermaals moeilijk bleek te hebben, kwam de geletruidrager binnen in hetzelfde groepje als Roglič.

RIDE Magazine
312 Reacties
Sorteer op:
5 september 2020 17:55
Ik heb nog geen interview gehoord met Tom maar volgens mij gaat hij zeggen dat hij zelf aanvoelde dat zijn benen niet goed waren en dat hij daarom wel zou knechten. Wat Roglic uiteindelijk wel of vooral niet gedaan heeft nadien staat hier dan los van.

Afgezien daarvan hele mooie overwinning van Nans Peters en vanwege zijn Contadorgehalte hoop ik dat Pogacar de Tour wint.
5 september 2020 17:56
Ik heb een nieuw idool met Pogacar. Ik weet nu al zeker dat dat de meest verdiende tourwinnaar zou zijn.
Roglic is ok, maar steekt er niet bovenuit.
Jumbo heeft zichzelf kennelijk serieus overschat. Wel een goeie ploeg maar niet niveau Sky in de topjaren. Doordat Kuss en Bennett te vroeg afvallen, is Tom opgeofferd.
Tourwinst is nog lang geen zekerheidje.
    5 september 2020 18:05
    Echt waar? Meest verdiende Tour winnaar met 1 aanval in de eerste week van de Tour. Zou toch zonde zijn als Roglic, Quintana or een Bernal zich had snot voor de ogen rijden in de komende weken en niet verdiend de Tour winnen...
    5 september 2020 18:06
    Roglic is prima, maar gaat dezelfde fout maken als in de Giro. Hij zit naar al die Colombianen te kijken of er toevallig eentje reageert. Als je ziet hoe makkelijk hij die eerste aanval van Pogacar countert en ook achter Quintana aanspringt is er weinig mis met de vorm. Tactisch gewoon belabberd.
5 september 2020 17:56
Nu wil ik wel even weten wat Johan Bruyneel van de Jumbo-tactiek vindt....
5 september 2020 17:56
TJV is bijna ontmanteld. Jammer. Ik ga even uithuilen.
5 september 2020 17:56
Mooie etappe gezien. Tour wordt spannend zo te zien. Heel leuk! Tom kan nu als 'speldeprikker' worden uitgespeeld. ik zie mogelijkheden en spankracht.

Jammer van Pinot overigens. Maar Bardet de nieuwe franse hoop.
    5 september 2020 17:59
    Guillaume Martin schuift stiekem mee.
5 september 2020 17:56
Bennett en kuss gister veel werk verricht. Die energie misten ze vandaag. Of het moet sparen zijn voor morgen maar denk het eerste

Tom zijn werk gedaan en daardoor uit het klassement. Jammer al dit werk als roglic toch het geel niet wil. Want dat straalde er wel echt vanaf vandaag
5 september 2020 17:56
Benieuwd naar uitleg van Zeeman...Als hij maar niet gaat huilen.
5 september 2020 17:56
Eerst hosanna van iedereen hier, vandaag afdaling naar de hel. Had ik niet gedacht dat er zoveel manisch-depressieven hier rondhangen.

Eerst het verhaal van Dumoulin maar eens aanhoren.
    5 september 2020 18:09
    Hij zal wel teveel klagen over zichzelf volgens ploegleiding
    5 september 2020 19:10
    Kijk, Ik ben vanaf het begin van de seizoenstart al sceptisch. Jumbo probeert vanaf de 1e wedstrijd kilometer in augustus het peloton hun wil op te leggen. Dat kon alleen in een Armstrong periode.

    Deze hele tour was van het begin aan al gedoemd te mislukken.

    Daardoor wellicht de meest memorabele ooit.
5 september 2020 17:57
Man man man wat een reacties hier. Roglic nu gewoon de onbetwiste kopman en Dumoulin gewoon nog niet goed genoeg, wat op zich ook niet vreemd is.
    5 september 2020 17:58
    Treurig ja, al die stuurlui hier.
5 september 2020 17:57
Jumbo heeft gewoon weer knetterhard op kop gereden voor hun kopman die het vervolgens niet afmaakt... Wat een lafbek is die Roglic zeg!

Hij had gewoon met zijn landgenoot mee moeten zitten (wat hij ook deed samen met Quintana maar het lieten lopen...) en lekker met hun door moeten trekken.
Dan hadden ze zeker een minuut gepakt op de overige favorieten.

Vervolgens had ik nog even hoop toen hij de afdaling indook... maar wat is daar gebeurd dat ie even later weer gewoon 'lekker' in de groep zit?
Als hij volle bak doortrekt zijn er weinig die hem in zo'n afdaling kunnen volgen.

Kortom: niet goed genoeg om het verschil te maken, of gewoon een lafbek.
5 september 2020 17:58
Ik gok dat dit bij Dumoulin zelf vandaan komt. Werpt zich op als meesterknecht en cijfert zich nu weg voor de betere ploeggenoot. Voor jumbo visma eerst zaak om überhaupt de tour te winnen en dan volgend jaar als alles anders is de tour met tom winnen
5 september 2020 17:58
Van Aert zal nog meer moeten knechten, ook hard nodig in plaats van voor een of andere onnozele etappe te gaan strijden.
5 september 2020 17:58
Niet nodig om een ander (weer) te beledigen Miko. HK heeft gelijk, met van Aert kan je iets winnen, met Dumoulin blijkbaar niet, dus rollen omdraaien nu.
5 september 2020 17:58
Precies wat te voorspellen was en door mij voorspeld is. Roglic al te lang topvorm
Jumbo knechten na 1 week naar de kloten Dumoulin opgeofferd,
Jumbo visma maak Nederlandse wielrennen kapot . Hup Albert Heijn.
Je had nooit giro en podium tour winnaar dumoulin in een Nederlandse ploeg moeten laten knechten voor een buitenlander.
Nu zit je met de ellende.
    5 september 2020 18:00
    Wat goed van je...
    5 september 2020 18:03
    Gaat niet om mij.
    5 september 2020 18:09
    Je eerste zin gaat over jou, dat zegt heel wat!
    5 september 2020 18:13
    Reageer toch op de inhoud zuurpruim
    5 september 2020 19:33
    Rustaaag!!!
    Als je die eerste zin had weggelaten dan had ik kunnen reageren, nu is het vooral jezelf op de borst kloppen. Kijk mij eens, ik wist het wel. Dan is wat mij betreft een discussie zinloos.
5 september 2020 17:59
wat

Een

Gejank
5 september 2020 17:59
Knap van Nans Peters.
De strijd om de bollentrui wordt nog wel genieten.
De twee beste klassementsrenners tot nu, Roglic en Quintana. Volgend weekend weten we meer.
5 september 2020 17:59
Wat een volbloedidioten bij die Jumbo. Ongelooflijk domme actie. Dumoulin op 2.20 nu. Blijft de Rabo uiteindelijk.
5 september 2020 17:59
Afzichtelijke finale van Jumbo, niet om aan te gluren. Yates met z’n cluppie werkweigeraars was al erg, maar dit slaat alles. Zo hoef ik de komende tien dagen niet te kijken, dan hoor ik het tegen de tijdrit wel hoe t ervoor staat.
5 september 2020 18:00
Snap jumbo ook niet echt. Mooi om Quintana eindelijk weer zo sterk te zien in de tour.
jammer dat Roglic Quintana en Pogacar niet samen gingen rijden, ze waren veruit de sterkste en hadden echt tijd kunnen pakken.
5 september 2020 18:00
Heerlijke renners die Peters en Pogacar! Mooie winnaars van de dag.

Voorspelbare overreactie hier op het rijden van Jumbo. Die doen nagenoeg alles perfect tot het moment dat Dumoulin de groep had gereduceerd tot slechts tien man. Daarvoor lijkt de enige fout me dat ze Dumoulin niet beter coachen (je weet dat hij zichzelf altijd onderschat) en niet eerst Bennett zich leeg laten rijden. Dumoulin vervolgens opofferen is verder prima, aangezien de verhoudingen wel duidelijk zijn en volledig de kaart Roglic trekken makkelijk te rechtvaardigen is.

Na het afgeven gaat het vervolgens ook nog perfect, met de drie sterksten (Pogacar, Roglic en Quintana) die voorop komen. De passiviteit van Roglic was vervolgens vrij lachwekkend wat mij betreft. Die laat het nogal afweten na zijn al het werk van zijn ploeg. Enkel nog gereageerd op een aanval van Quintana (waarbij opnieuw de verhoudingen duidelijk werden), maar verder niets. Gouden kans laten liggen om voor de Alpen een verschil te maken met Bernal.
    5 september 2020 18:03
    Helemaal met je eens: ploeg was prima, alleen een kopman die tactisch matig is en koerst als een lafbek.
    Hij had gewoon met zijn landgenoot mee moeten blijven gaan (en ja, dan misschien Quintana in je wiel, maar die pak je wel in de tijdrit...)
    5 september 2020 18:05
    Klopt. Wanneer is Roglic van plan wel te rijden? Wanneer Bernal zich beter voelt?
    5 september 2020 18:22
    Vind de ploeg helemaal niet slecht alleen Roglic te passief.
    5 september 2020 18:26
    Roglic had gewoon gepassioneerd moeten doortrekken met Pogacar, lekker boeien dat je Quintana er op de sleep bij krijgt dan. Of hij moet zelf ook aan de Max hebben gezeten, dat zag er nochtans niet uit zo.
5 september 2020 18:01
Leuk knokkertje, die Peters, straf nummer. Aardig schouwspel tussen de favorieten, gelukkig geen treintjesgeneuzel maar meer man tegen man. Pogačar toont lef; Roglic niet kunnen of niet willen? Hij rijdt wel erg defensief. Dumoulin minder goed dan gehoopt.
5 september 2020 18:01
Twee dingen die opvielen:
- Waarom moest tom zich opofferen? Voor wie of wat? Waarom niet gewoon in het wiel meerijden als je niet goed bent vandaag. Roglic had blijkbaar niet de ambitie om een verschil te maken. Iemand een uitleg? Snap er geen zak van.

- Zo veel publiek en veel zonder mondkap lopen schreeuwen. Als er één iemand bij zit met corona is het einde tour. Waarom geen hekken of maximaal aantal mensen? Echt bizar.
5 september 2020 18:02
Haha :-) lekker bezig Kleomantre. Wat een onmacht en frustratie in je posts.
5 september 2020 18:03
Niet doen...
5 september 2020 18:03
De reacties hier zijn vaak van het ene uiterste naar het andere, De etappe zelf was vooral vermakelijk op het eind. De conclusies: Nans Peters red de meubelen op een zwarte dag voor het franse wielrennen, De vrouw van Zakarin en iedereen die hem lief is moet nooit beelden van hem in een afdaling kijken want het is billenknijpen.
De drie sterkste klimmers zijn Quintana, Roglic en Pogacar die gewoon hadden moeten doorrijden toen Bernal er af lag. Dat was een tactische fout. Kuss betaald de tol voor het werken gisteren waar hij als klimmer zijn ballen er voor Wout afreed. Pogacar is een aanvaller die wel mocht van zijn landgenoot vanwege gisteren. Nu staat hij zo dicht dat ook Quintana en Roglic wel moeten reageren als hij morgen gaat. De hysterie over Tom begrijp ik niet zo goed, het was aan de top van de Bales al duidelijk dat het beste er af was. Dan is het beter om op kop nog een beurt te doen dan je er vanachter af te laten wapperen. Verder opvallend dat geen enkele ploeg controle had diep in de finale wat het alleen maar mooier kan maken in de komende dagen/weken.
    5 september 2020 18:10
    Dumoulin was niet de enige die het moeilijk had bij het tempo door Van Aert op de Port de Bales. Ik zag o.a. Yates, Mas en Mollema ook op de rekker. Ik ben ervan overtuigd dat Dumoulin zonder zijn mijn ziens onnodige kopwerk zeker in die tweede groep had gefinisht. En dan had Dumoulin op 0.50 gestaan en niet op 2.20.
    5 september 2020 18:12
    Kuss reed zijn ballen er gisteren af voor Roglic om Pogacar, Porte, ea op achterstand te zetten. Blijkbaar heeft hij een kleine motor als die 25km vlammen hem vandaag zo opbreken.

Reacties zijn gesloten.